Car Xi Jinping – Kina namjerava postati prva svjetska supersila

kina sad

Od ove nedjelje, dvadeset i četvrti dan u godini psa, Xi Jinping je dobio zeleno svjetlo za ostanak na dužnosti predsjednika izvan ustavnog roka od dva mandata, izrečenog u vrijeme Deng Xiaopinga kako bi se izbjegla daljnja centralizacija moći nakon Kulturne revolucije. Odluka koju je 5. ožujka podržalo gotovo 3000 delegata Nacionalnog narodnog kongresa bila je puka formalnost. U stvari, već prošlog listopada, na kraju XIX Kongresa najveće svjetske komunističke partije, bilo je jasno shvatio da će mladi pripadnik Crvene straže ostati na čelu Kine i poslije 2022. godine, kada službeno istječe drugi mandat na mjestu glavnog tajnika partije.

To je bila konačna potvrda ogromne moći koncentrirane u rukama Xi Jinpinga. Na kongresu je posvećen kao treći najmoćniji kineski vođa, nakon što su to ranije bili Mao i Deng. Njegova osobna doktrina službeno je postala “Xi Jinping – Misao o socijalizmu s kineskim karakteristikama novog doba” i dobila je mjesto u statutu partije.

Ona upućuje na novu eru koja razlikuje izuzetnu prirodu sadašnjeg kineskog vodstva. Xi govori o “oživljavanju” nacije. Cilj je zemlji vratiti status svjetske supersile, uloge izgubljene tijekom zapadnog dva stoljeća kolonijalizma koja su prethodila 1949. godini i rođenju Narodne Republike Kini. I upravo će 2049. godine, na 100. Obljetnicu revolucije Mao Ce Tunga, Kina morati postati najveća svjetska supersila. Ovo je krajnji cilj strategije Xi Jinpinga.

Strategija koja se temelji na ambicioznoj, kako tvrdi Peking, geopolitičkoj misiji pokrenutoj 2014. Ključ strategije je Novi put svile. Ideja je uzeti zapadnjačku globalizaciju i pretvoriti je u kinesku, ali uz vrlo bitne razlike, od kojih je najvažnija nenametanje političkog modela drugim zemljama u svijetu.

Ipak, sfera kineskog utjecaja zemlju pretvara u gospodarsko i kulturno središte za cijelo čovječanstvo.

Radnica u Kini

FOTO: Radnica u Kini

Međunarodna suradnja, multilateralna ulaganja u infrastrukturu, kao što su pomorske i zračne luke, mostovi, ceste, željeznice u svim zemljama od Pacifika do Atlantika, preko Indijskog oceana i zemljama koje se nalaze uz antičku trasu “Puta svile”, od Pekinga do zapada Europe, prolazeći kroz Rusiju, Bliski istok i Afriku.

Na svijetu nema usporedivog projekta na svijetu s kineskom. Milijarde dolara će teći  godinama, od Pakistana do Kenije, od Irana do Turske, od Egipta do Velike Britanije, a sve je popraćeno raspoređivanjem kineske gospodarske sile u polovici svijeta.

Tu je i meka sila, takozvani “soft power”, koji se “bavi” kupnjom velikih nogometnih klubova, širenjem nastave kineskog jezika i ulaganjem u razvojne projekte u takozvanom Trećem svijetu.

Da bi sve to učinili, Kinezi su shvatili da je jedini mogući način centralizacija političkog vodstva zemlje. Nije moguće koordinirati resurse tako ogromne zemlje, voditi toliko stanovništvo i provoditi ekonomske projekte ove veličine bez jedinstvenog vodiča. Zapravo, Kina se 2018. suočava s mnoštvom problema. Najvažniji je ekonomska nejednakost između prosperitetnih i razvijenih megalopolisa s istočnim i južnim dijelovima zemlje. Razlike između Pekinga, Hong Konga i Šangaja, sa siromašnim ruralnim područjima unutrašnjosti ili autonomnih regija Tibet i Xinjiang su više nego očite. Osim toga, ova dva područja imaju i separatističke težnje. Tibetanci, konfesionalno budisti, godinama se bore  protiv središnje države za svoje političku i vjersku nezavisnost, uz podršku susjedne Indije i Sjedinjenih Država, koje su ranije slale oružje i vojne savjetnike u kampove Tibetanaca, kako bi dizali ustanke unaprijed osuđene na propast.

FOTO: Novi Put svile

Xinjiang, što na kineskom znači “nove granice”, geografski je smješten u središnjoj Aziji i tamo živi najproblematičnija etnička skupina, Ujguri muslimanske vjeroispovijesti. Nije slučajno da je regija također poznata kao Istočni Turkestan ili Ujguristan. Ovdje je islamistički terorizam sveprisutna prijetnja.

Jedini način na koji Kinezi znaju rješavati etničke, vjerske i društvene probleme ove vrste jest razvoj i ekonomska integracija, što je puno bolji način za oživjeti staru slavu, poznatu na Zapadu zahvaljujući putopisima Marka Pola o “Putu svile”. Peking od 2012. godine vodi novi Politbiro Komunističke partije Kine, što je dovelo do rasta pete generacije lidera. Sada je za kinesko vodstvo vanjska politika jedna vrsta novog testa moći zemlje. Imenovanje Xi Jinpinga za vođu partije, je potvrda njegovog vrhovnog vodstva i konačna posveta njegovoj misli koja se nalazi u Statutu KPK zajedno s Maom. Ovo su dokazi da Kina se želi popeti na tron protagonista svjetske politike. A da bi carstvo bilo sjajno, zemlji je potreban i car. Narodna Republika Kina ga je upravo okrunila. S obzirom na ono što Kina danas predstavlja u svijetu, mnogi s pravom tvrde da je Xi Jinping danas jači od Mao Ce Tunga i Deng Xiaopinga i svijet će s tim morati računati.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Koča Popović
Gost
Koča Popović

Kina vec jest svjetska sila broj jedan. Ucinila je to na najbolji moguci nacin za sebe, ali i ostatak covjecanstva ovladavsi ekonomijom, znanosti i tehnologijom. Susrecem se na mjesecnoj bazi s kineskim inzenjerima na polju elektroenerhetike i jedino sto mogu reci jest da su njihova rjesenja sjajna. Placa kineskog inzenjer koji radi posao slican mom jest 700-900€, moja 1400€, ali Kina je neusporedivo jeftinija od Hrvatske. U stambenoj cetvrti Shen-yanga kvadrat stana u novogradnji je moguce kupiti za 400€! Znaci da moj kolega u prosjeku od jedne place kupi 2 kvadrata stana! Ja u Zagrebu svojom placom pokrivam 70% jednog kvadrata! Slicna situacija je u superbogatoj Njemackob ili “najbogatijoj demokraciji” SAD-u! Po cemo to onda Kina zaostaje za navedenim drustvima!? Po medijskoj propagandi.

Miller
Gost
Miller

Bas tako brate po struci☺.
Ali isto tako ne treba zaboraviti da Kineza ima skoro 1.5 milijardi, dakle 3 puta vise vec Evropljana. Prosto receno Evropa jeste tehnoloski dominantna ali do kada?? Uskoro ce ta Kina imati 3x vise inzenjera vec cijela rascjepkana i dekadentna Evropa tako da je pitanje vremena kad ce Evropa kupovati savremenu tehnologiju iz Kine a ne obratno! Svi pricaju o vojnoj moci a ne prica se o tom da ona proizilazi iskljucivo iz obrazovanja i kolicine ‘sive mase’ koju pojedini narodi imaju. A realno tu je buducnost na strani Kineza

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Tako nekako @Miler. Gradili smo s Kinezima tvornicu transformatora po principu “know-how” transfera tehnologije gdje su oni usavrsili detalje proizvodnog procesa i usput automatizirali sam proces do nivoa na kojem njemacki Siemens ili francuska Arewa izgledaju kao starci s tehnologijom iz osamdesetih godina.

Maus
Gost
Maus

Istina, nijedna zemlja ne pruza toliko kvalificiranog osoblja po regiji kao kina, tj ljudi koji izlaze s fakulteta a da znaju svoj posao a ne kao nasi, teorija bubanje na fakultetu i kad izidju znaju manje od obicnog baustelca praktikanta

Koča Popović
Gost
Koča Popović

@Maus, ne bih se sasvim slozio s tobom. Lose obrazovanje je pocelo uvodjenjem kapitalistickih metoda gdje se gleda sve kroz novac, a primat preuzimaju privatni fakulteti koji su sinonim za legalnu kupovinu diploma. Moje kolege sa zagrebackog FER-a imaju na zapadu i istoku otvorena vrata. Imao sam odlicne ponude iz Kanade i Norveske, ali nisam bio voljan napustati Zagreb. Slicna stvar je sa FSB-om, ali i inzenjerima sa beogradskog Tehnickog fakulteta!

King 555
Gost
King 555

Koča uzmi Rackog za rukicu i trk u Kinu

zwizdan007
Gost
zwizdan007

Odbor za obranu Dume predlaže da se proglasi no-fly zona za cijelo područje Sirije!!!

“In this situation, we need to prepare to repel an attack and defend – declare the whole airspace over Syria to be a no – fly zone and shoot down everything that will fly there and make a statement about it”, Interfax was told on Tuesday by the first deputy chairman ofthe State Duma Defense Committee Alexander Sherin.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Dobre vijesti:
Brzinom od 1670 km/h UN. donosi odluku da se svi buduci ratovi smiju odvijati iskljucivo i samo ispod Zemljine Ploce!

Morski
Gost
Morski

Ako imate vrimena, ja bi volio malo vise o Putu Svile, jedan sveobuhvatni “clancic” .. 🙂

Lin
Gost
Lin

Gospodine Babiću čestitke na 1000. članku

Sinisa
Gost
Sinisa

Jos koju hiljadi….

Alen
Gost
Alen

Mala bara a puna krokodila… Ovaj nas (ravni ? ) planet…

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

Dosadilo mi je ta ravna planeta, dede, reci mi ako je ravna planeta kao sto tvrdis zasto ne vidis Himalaje iz tvoga mesta? Ili kako objasnjavas smenu dana i noci na planeti. Ne nasedaj na gluposti ukljuci glavu!!

Alen
Gost
Alen

Hahaha , zamjenuo si me s nekim.. Ja licno nisam ucestvovao i tim ” naucnim ” raspravama na onom clanku…
Samo malo zezam….

Ante
Gost
Ante

Da takozvane razvijene zemlje one iz EU i Amerike nisu preselile proizvodnju u Kinu sada bi Kina i dalje bila slaba. Sada Kina mora razviti i ta ruralna područja, tako da sasjeće separatizam, u tome kinezi imaju pravo. Politika koja će im se dugoročno isplatiti, politika vrijedna divljenja.

Tomo
Gost
Tomo

.

Sinisa
Gost
Sinisa

Najebali smo,zato Rusija ne smije dopustiti propast USA…

Alex
Gost
Alex

Istina, nisam veliki navijač Kineza. Rodjenu mater bi prodali za 13$. Kad je lova u pitanju gori su od odabranog naroda. Vrlo malo Rusi ili koja druga evropska nacija ima zajedničko sa njima. Ali u ovom trenutku Rusi i Kinezi trebaju jedni druge.

Weteran
Gost
Weteran

Kina nema osnovni kapacitet za Supersilu?!
Nema takvu vojsku!
Kina svakako ne treba da bude Broj 1. na planeti.
Kvačilo i ručnu drže Moskva i Vašington.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Oko Kine je izgrađeno oko 21000 km zida. Iako povjesničari kažu kako su taj zid izgradili Kinezi, ne vjerujem im. Prije će biti da su to drugi izgradili kako bi Kineze držali s druge strane zida. Tako je trebalo i ostati.
Najgore od svega je to što se Putin stavio u podređeni položaj u odnosu na Kinu koja Rusiju koristi kao nepresušni izvor energije po cijeni koju diktiraju Kinezi. Usput ih Putin svojom vojnom moći štiti dok i sami ne stasaju do vojne velesile kad im Putin i Rusija u ovakvom obliku neće više trebati. Rusija će ostati kineska kolonija.

Tomo
Gost
Tomo

Kina ima devizne rezerve , Kinezima samo Amerika duguje vise od 3000 miljardi dolara. Rusi toga nemaju oni vise zavise od toga da se surovine redovno prodaju i da redovno stizu devize. Putin je odgovoran Ruskom narodu i treba da rsdi za njihovu korist a ne da bude glavni baja na planeti

bkatako
Gost
bkatako

i dalje imaju vjerovatno nedostiznu prednost u nuklearknim bombama, nadam se nedostiznu

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Da treba se na dugu stazu pričuvati Kineza, a to mogu Evropa i Rusija zajedno. Pa Kinezi su sredinom 60-tih već pokušali tada SSSR-u pokazati zube, pa su dobili “po ušima” u porječju Amura. Mudro šute, duboko u povijesti Kinezima je ugrađena surovost. Kina i Rusija u budućnosti ne mogu biti “ista familija”.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Son
Mnogo si pametan ali pises gluposti

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Nisam glup, ma nisam ni pametan, ma mogu biti “prijatelji”, samo će Rusi jesti sa štapićima i imati kose oči.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Dopuna: stvari u svijetu se munjevito mijenjaju, broj stanovnika se mijenja, npr Afrika će u kratko vrijeme imati 2 milijarde stanovnika, Kinezi naseljavaju Sibir, Latinosi Ameriku..u Evropi znamo što se događa….S druge strane..mnoge zemlje izumiru…Hrvatska ubrzano pada na 3 milijuna stanovnika…Za kraj nije nemoguće da će u skoroj budućnosti u Bijeloj kući sjediti čovjek koji nosi sombrero, Pančo Vila, U L.A.to je danas već stvarnost…Rusija nije izuzetak, Rusi nemaju prirast..postotak Rusa u Rusiji se smanjuje, Putin ima blizu 70 godina….Za budućnost se moraju otvarati vrata na više strana…Kako? Da znam ne bih sjedio u sobi i tuckao po kompjutoru….U budućnosti će se ratovi dobivati iznutra, “gosti” u organizmu će iznutra izjedati domaćina i eto pobjeda gosta u vidu metamorfoze.

Galus 92
Gost
Galus 92

Složio bih se s tvojim tvrdnjama, da će u ne tako dalekoj budućnosti Kina i Rusija postati neprijatelji! Tamo u azijskom dijelu Rusije nastanjenost je bila vrlo mala, što zbog oštrih klimatskih uvjeta a što zbog opće nerazvijenosti te regije. To su iskoristili brojni Kinezi i na crno se naseljavaju na ruskom teritoriju i kažu, da ih je sad tamo oko 15 milijuna, a naseljavaje i dalje traje! Rusi naravno znaju za to, ali šute, jer im je Kina trenutno važan partner protiv Amerike a i poglaviti izvor zarade od prodaje energenata toj državi! Ali Kina sve manje uvaža iz Rusije pogotovo što se tiče vojne tehnologije, jer su koliko toliko stali na vlastite noge i proizvode skoro sve što trebaju a čak su počeli izvoziti svoje vojne proizvode Isto tako smanjuje se potreba po fosilnim gorivima jer svijet teži k čistijoj energiji i jednom u ne tako dalekoj budućnosti ovaj spor oko naseljavanja Kineza izbit će na vidjelo u punom opsegu i poslije toga se očekuje promjena orijentiranosti Rusije od Kine, prema Europi i čaki Americi i sklopit će se novi savez protiv kine! O tom postoji posebna studija Američke CIA-e i oni to datiraju ubrzo poslije 2030 godine! Inače, Rusija nezadrživo demografski stagnira i uskoro bi mogla imati oko 140 mil stanovnika. Manje nego Japan ili Indonezija.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Rebel: Prijateljstvo se sporo gradi,a brzo raskida.Pribor za jelo je sekundaran ako ima dovoljno da se jede.Kinesku “surovost” Rusi hrane prodajom surovina.Veliki broj Rusa vec ima kose kurje oci.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@ Alerik: Zid su izgradili Zidovi(odatle im i ime).Kada su zid zavrsili,dosli su ti tvoji drugi ali zid je vec bio sazidan(vjerovatno ameri)i zid nazvali Kineska kopija.
ZIVJELA KINESKA KOMUNISTICKA PARTIJA!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik