fbpx

Strateška vizija Turske: Od Bospora do Xinjianga turski se barjak vije

Turska zastava

Od Bospora do Središnje Azije i Xinjianga posvuda žive „Turci“. Ovo je posebno važno naglasiti zbog polemika koje se vode o utjecaju Ankare na širokim azijskim prostranstvima na kojima žive ne samo Turkomani, već i etničke skupine Turkmena, naroda koji govore jezicima turkmenske grane altajske jezične obitelji. Povijesno i jezično povezuje ih se sa starim narodima što su ih Kinezi nazivali T’u-chüeh, koji su u 6. stoljeću utvrdili carstvo što se od Mongolije i sjeverne granice Kine prostiralo do Crnog mora.

Sve ove narode danas povezuje islam, isključujući jedino sibirske Jakute i Čuvaše u području Volge. Turkmenski narodi se geografski danas dijele na dvije glavne grane, zapadne i istočne. Zapadne Turke zastupaju turkmenski narodi jugoistočne Europe i područja jugozapadne Azije, u Anatoliji i sjeverozapadnom Iranu. Istočna grupa naseljena je u Središnjoj Aziji, u Kazahstanu i Ujgurskoj Autonomnoj Regiji Xinjiang u Kini.

Turkmeni su turski narod koji pretežno živi u Turkmenistanu, gdje čine oko 77% stanovništva. Većinom su islamske vjeroispovijesti, a govore turkmenskim jezikom. Turkmena ukupno ima oko 5,4 milijuna,od toga u Turkmenistanu 2,9 milijuna, Iranu 1,1 milijun i Afganistanu 523 tisuće. Postoji turkmenska zajednica u Iraku, u gradu Kirkuku, gdje su Turkmeni do pada Sadama Husseina bili većina. Tu zajednicu i njene političke stranke podržava turska vlada, što je uzrok stalnih napetosti s Kurdima.

Isto tako, Ankara podržava i pružila je utočište kineskim „disidentima“ iz skupina ETIM i ETESA, koje se bore za neovisnost Xinjianga od Kine. U Turskoj djeluju Islamski pokret istočnog Turkestana (ETIM) i Savez za obrazovanje i solidarnost istočnog Turkestana (ETESA). Ove i slične skupine se savršeno uklapaju u strategiju Ankare „Strateške dubine“ , koja je razvila akcijski plan djelovanja Erdoganove stranke i vlade u svim zemljama bivšeg Osmanskog carstva. Ova strategija uključuje i druge narode, kao što su Albanci i Bošnjaci na Balkanskom poluotoku, pa sve do Arapa Libije koje je Turska u svoju sferu utjecaja uspjela uvući kroz aktivnosti Muslimanskog bratstva. No, zadržimo se ovdje na „turskoj braći po krvi“, koja u planovima širenja utjecaja Ankare imaju prioritet.

U raznim “stanovima”, zemljama Središnje Azije, gdje je jak utjecaj Moskve i osjeti se dotok novca iz Pekinga, samouvjerena Turska ima sve veće ambicije. Ova strategija proboja je sadržana i u djelu „Strateška dubina“ bivšeg ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, koji se sukobio s Erdoganom i sada je osnovao vlastitu stranku  s kojom namjerava ući u parlament.

Reporterka Asia Timesa Aleksandra Kruglov piše kako u prašnjavim predgrađima prijestolnice Kirgistana, Biškeku, horde kupaca tutnje veletržnicom Dordoja. Za one koji ne znaju, ovo je možda najveća takva tržnica u Središnjoj Aziji, kaotični labirint kontejnera i koliba. Uske ulice su užurbane i prometne. Pristupne ceste su zakrčene prometom do kasno u noć, ali u  ovom središtu euroazijske trgovine sve teče kao i obično.

„Gdje god posjetite Dordoj vidjet ćete kutije, vreće i torbe s natpisom Made in Turkey. Krzneni kaputi, kožne čizme, kaiševi, rukavice, čarape i ostalo, sve ćete dobiti po vrlo pristupačnim cijenama. Procjenjuje se da je 35 posto proizvoda u Dordoju proizvedeno u Turskoj.

Tisuće kilometara zapadno, preko stepa, pustinja i planina, nalazi se blistava metropola Istanbul. Tamo je još jedna živopisna tržnica.

U starom istanbulskom okrugu Laleli, gotovo svi domaći Turci tečno govore srednjoazijski ili ruski, ili oba, jer je to zajednički jezik svih bivših građana „stanova“. Svijetli ruski dućan oglašava iste krznene kapute, košulje i cipele kao u Dordoju i privlači srednjoazijske “trgovce”.

Tisuće kirgistanskih i kazahstanskih trgovaca, koji koriste mogućnost bezviznog boravka u Turskoj, putuju starim ulicama Lalelija, pakiraju, pakuju i zamotavaju nevjerojatno jeftinu tursku robu. Zatim uzimaju autobus i odu kući jeftinim čarter letovima. Četiri sata u zraku, nekoliko sati po neravnim cestama, a onda se plijen otvara u Dordoju, gdje ih čekaju željni kupci.

Ovo je trgovina između Turske i Središnje Azije na najosnovnijoj razini.

Ali Turci imaju mnogo više za ponuditi rođacima iz Središnje Azije od jeftine odjeću. Ponuda uključuje industrijske proizvode, agresivna ulaganja, zajednička ulaganja u energiju, vjerske škole i neizbježni „soft power“.

Sve to u vrijeme i na teritoriju na kojem Moskva nastavlja vršiti politički utjecaj, a Peking agresivno promiče svoju inicijativu za integraciju euroazijskih zemalja, posebno zemalja Središnje Azije, u svoj „Novi Put svile“.

Usred ovih igara moći, Ankara ima vrlo važnu, ali malo poznatu paradigmu koju treba promovirati. Turska nastoji preuzeti vodstvo nad jednom od najvećih, najraširenijih i potencijalno najtežih za „svladati“ etnolingvističkih skupina na svijetu, nad turkomanskim narodima.

“Turski svijet”

Ankara je u Središnjoj Aziji akter u nastajanju skoro tri desetljeća, ali njene etničke veze  s tim narodima potječu još od antike. Prije više od 1000 godina, turski narodi naseljavali su se u prostranim stepama Središnje Azije, prije nego što su se doselili u ravnice Anadolije, današnje Turske.

Današnje turske i srednjoazijske zemlje dio su ogromne zajednice, turskih naroda, skupa etničkih i jezičnih skupina koje se protežu od Sredozemlja do Sibira. Obitelj turskih jezika obuhvaća više od 30 jezika s čak 170 milijuna izvornih govornika.

Osim Turske, postoji još pet turskih „stanova“ sa 60 milijuna Turkomana. To su Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Uz njih treba navesti i turkomanske manjine istočne i zapadne Kine.

Osmansko carstvo je u XIX stoljeću promicalo nacionalistički koncept “panturkizma”. U to vrijeme, Osmansko carstvo na zalasku se nije moglo natjecati s Rusima u usponu, dominantnom silom u Središnjoj Aziji. Prilika Ankare došla je nakon raspada Sovjetskog Saveza, točnije  1999. godine.

Brzo koračajući u XXI stoljeće, nova samopouzdana i prosperitetna Turska, najveća i najmoćnija turska država, širi svoj utjecaj, jačajući svoj ekonomski utjecaj i nastojeći ostvariti što veće bogatstvo.

“Turska braća“

U regiji kojom već dugo vlada Rusija i gdje Kina ostvaruje veliki napredak,  Turska nudi alternativu “stanovima”, gdje je dijelom i službeno podržana, a ima i sve što treba.

Turska je 17. po veličini ekonomija na svijetu. I dok njezin vrlo samouvjereni predsjednik Erdogan i njegova Stranka pravde i razvitka ulaze u velike igre moći na Bliskom istoku, gdje se Ankara ne boji ni Moskve ni Washingtona, istovremeno tiho upada u Središnju Aziju.

U desetljećima sovjetske vladavine je Središnja Azija agresivno rusificirana i sekularizirana. Neki bivši čelnici regije sovjetske ere, uključujući Uzbekistan i Kazahstan, nikada nisu u potpunosti vjerovali Turskoj. Ali ovu će post-sovjetsku političku generaciju zamijeniti nova generacija nacionalističkih, pro-turskih elita, kao što je novi uzbekistanski predsjednik Shavkat Mirziyoyev. Oni se češće poistovjećuju s Turskom – a to je dobra vijest za Ankaru.

Prema internetskoj stranici turskog ministarstva vanjskih poslova, Ankara je bila prvi glavni grad koji je priznao neovisnost država Središnje Azije. Nakon ranih diplomatskih kontakata početkom ’90-ih, Ankara je osnovala Vijeće za stratešku suradnju na visokoj razini radi unapređenja svojih interesa u regiji.

Glavni stupovi Ankare su trgovina, ulaganja i „soft power“

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Ankara je potrošila milijune dolara na izgradnju imidža u regiji. Pokrenuti su turski televizijski kanali i novine. Za studente Središnje Azije u Turskoj su dodijeljene stipendije. Turci su stanovnike svih država Središnje Azije prikazivali kao davno izgubljene rođake, a novo doba je trebalo biti doba ponovnog velikog okupljanja.

Čelnici zemalja Središnje Azije su pozdravili ove ponude, a turski novac je preplavio bivše sovjetske „stanove“. Statistički podaci dovoljno govore koliko su Turska i njene investicije postale važne za Središnju Aziju.

Kazahstan je ekonomski teškaš Središnje Azije. Od 50 milijardi dolara stranih ulaganja, 2,4 milijarde dolara stiglo je iz Turske, a turske su tvrtke snažno uključene u telekomunikacije i sektor energije. Kazahstanske investicije u Turskoj, što je neuobičajen slučaj za zemlje Središnje Azije, prelaze dvije milijarde dolara.

Jedan od vodećih projekata je rafinerija nafte na Crnom moru u kojoj rade obje zemlje. Južni plinovod koji, preko Kaspijskog mora, povezuje Turkmenistan i Azerbejdžan s Turskom, trenutno je u izgradnji, a trebao bi biti završen 2021. godine.

Do sada je bilateralna trgovina između Kazahstana i Turske porasla s oko 30 milijuna 1992. godine na  236 milijuna dolara u 1995. godini, te na 3 milijarde dolara u 2010. godini. Na toj se razini kreće proteklih devet godina. Naime, ove godine je u prvih devet mjeseci ostvareno 2,3 milijarde dolara bilateralne trgovine i zaključno s 31. prosincem se očekuje da će biti nešto veća od 3 milijarde, što je na Kazahstanskom ekonomskom forumu, održanom 10. studenog u Istanbulu. Potvrdio predsjednik Erdogan. Tvrtke iz dviju zemalja potpisale 18 dokumenata u vrijednosti 1,5 milijardi dolara za razvoj infrastrukture, industrije, prometa i logistike, zdravstva, javnog i privatnog partnerstva i financijskog tržišta.

Turska je ekonomski kritična za Kirgistan. Bilateralna trgovina povećana je s 43 milijuna dolara u 2005. na 160 milijuna dolara u 2010. U prvih deset mjeseci 2019. godine trgovina između Turske i Kirgistana je iznosila  377,4 milijuna dolara i očekuje se da će sa zadnjim kvartalom približiti iznosu od pola milijarde. Turska je peti najveći investitor u Kirgistanu. Samo je Turska agencija za međunarodnu suradnju i razvoj provela 51 projekt u zemlji.

Turska je daleko najveći ulagač u Turkmenistanu i drugi najveći trgovinski partner zemlje. U 2013. godini više od 600 turskih tvrtki imalo više od 1270 investicijskih projekata u vrijednosti od 15 milijardi američkih dolara. Bilateralna trgovina povećala se sa 168 milijuna dolara u 1995. godini na 1,5 milijardu dolara u 2010. godini. Taj se iznosu u 2015. popeo na 2,4 milijarde dolara i dalje raste.

Turska je važan partner i Uzbekistana. Bilateralna trgovina sa „srednjoazijskom braćom“ se povećala s 200 milijuna dolara u 1995. godini na preko milijardu dolara u 2015. Turska ulaganja vidljiva su svugdje.

U Tadžikistanu je Turska izložena konkurenciji Irana, koji je bliži ovoj zemlji i kulturološki i jezično. Ipak, Turska je i dalje 4 trgovinski partner Tadžikistana.

Turska bilateralna trgovinska razmjena s pet srednjoazijskih država je 2018. dosegnula prilično visokih 8 milijardi dolara.

„Soft power“

Ali za Ankaru to nije samo posao. Turska je tamo stvorila ogromnu mrežu organizacija za naseljavanje u Središnjoj Aziji.

Pokrenula je Tursko sveučilišno udruženje i sponzorirala zajedničku knjigu povijesti kako bi se lokalne verzije povijesti, pisane uvelike pod utjecajem bivših središnjih vlasti Sovjetskog Saveza, uskladile s poviješću Ankare.

Međunarodna organizacija turske kulture osnovana je 1993. i radi na “zaštiti turske kulture, umjetnosti, jezika i povijesne baštine”. Financira stipendije za studente u Središnjoj Aziji i otvorila je brojne turske obrazovne institucije u regiji.

Među njima su tursko-kazahstansko međunarodno sveučilište Hoca Ahmet Yesevi u Kazahstanu s 20 000 studenata, jedno od vodećih sveučilišta u zemlji. U Almatiju postoji 28 kazahstansko-turskih gimnazija, sveučilište i osnovna škola, te centar za obuku turskog jezika.

Jedno od najprestižnijih sveučilišta u Kirgistanu, Sveučilište Manas, financira Turska. Turske gimnazije i jezični centri su vidljivi svugdje u Biškeku, čak i više od turskih restorana i kebaba.

Godišnji „Summit šefova država turskih govornih zemalja“, koji se održava od 1992. godine, razvio se u nešto mnogo moćnije i sada se zove „Tursko vijeće“.

Prekretnica je bio listopad 2009. Turski i srednjoazijski čelnici sastali su se u Azerbejdžanu i potpisali sporazum o osnivanju vijeća. Naravno, glavno tajništvo „Turskog vijeća“ je u Istanbulu.

Šesti summit „Turskog vijeća“ je održan prošlog rujna u Kirgistanu. Halil Akinci, glavni tajnik i utemeljitelj, dao je važnu izjavu: “Tursko vijeće je prvi dobrovoljni savez turskih država u povijesti.”

Naime, prema podacima „Turskog vijeća“, populacija svih zemalja zajedno iznosi preko 144 milijuna ljudi, ima ogromnu površinu od preko 4 milijuna četvornih kilometara i BDP od 1136 milijarde dolara 2016., a prošle godine su samo Kazahstan i Turska, bez ostalih zemalja, imali BDP veći od 1200 milijardi, što dovoljno govori koliko bi moćan utjecaj ovog “turskog svijeta” mogao postati.

World Turks Qurultai, ili “Svjetsku skupštinu staraca”, pokrenula je 2017. Ankara. Ova ogromna organizacija trebala bi okupiti sve Turke “radi kulturne i duhovne integracije”. Ankara rijetko koristi izraze kao što su Turkomani ili turkofonski narodi, što bi se moglo prevesti da govori da su za Tursku te zemlje više regije koje su stekle neovisnost od Sovjetskog Saveza,  nego zemlje u pravom smislu riječi, s autohtonom narodima i poviješću.

Ovoj su se skupini pridružili čak i predstavnici udaljenih turkofonskih republika u ruskom Sibiru, Jakutija i Tuva.

Instituti za kulturu Yunus Emre, koji šire tursku kulturu i jezik, planiraju otvoriti više podružnica u Središnjoj Aziji.

Naravno, tu je i kineski Xinjiang, ali Turska se tamo ne usudi uplitati previše, jer Peking još nije zaboravio podršku koju Ankara pruža separatistima skupina ETIM i ETESA, te Islamskoj stranci Turkestana, terorističkoj organizaciji s tisuće boraca u Siriji.

No sa svojim okretanjem istoku, Turska polako slabi potporu kineskim disidentima, pripadnicima ujgurske manjine, dok Peking budno prati što se događa u susjedstvu.

Turizam i mediji

Turska svim republikama Središnje Azije nudi rijedak ulaz bez viza, čak i u siromašnom Tadžikistanu i udaljenom Turkmenistanu. Naravno, tu je i ogroman turistički promet i milijuni građana zemalja Središnje Azije posjećuju Istanbul i mediteransku rivijeru Turske. Uostalom, Azijati i nemaju mnogo mogućnosti za prekomorska odmarališta, a Turska im je najbolji izbor. Možda se može raspravljati o mogućnostima stanovnika tih zemalja, ali ne zaboravimo da srednja klasa Kazahstana sebi može priuštiti gotovo iste stvari kao Europljani, dok u ostalim „stanovima“ ima određen postotak dobrostojeće populacije, dok oligarsima ne treba ni govoriti.

Turkish Airlines, nacionalna aviokompanija, leti prema svim većim i nekim manjim gradovima u Središnjoj Aziji. Ovom procvatu se pridružila i kompanija Pegasus Airlines.

Kultura i mediji također čine svoje. Inicijativa je započela devedesetih godina prošlog stoljeća s kirgistanskim izdanjem turskog lista Zaman, tada jednih od najboljih i najpopularnijih neovisnih novina u Istanbulu.

Slijedile su druge novine i televizijski kanali, koji su i danas popularni u cijeloj regiji, iako se njihova publika nakon „medenog mjeseca“ smanjila. Privatni kanali nude turske sapunice, glazbene spotove, filmove i dokumentarne filmove o turskoj povijesti. Programi se emitiraju i na turskom i na lokalnom jeziku, dok se u Azerbejdžanu emitiraju samo na turskom. Ali lokalno stanovništvo lako može razumjeti turski bez prijevoda.

Rusija i Kina i problem turske „Strateške dubine“ u Aziji

Ali baš kao što je Kina već primijetila, stranci mogu izazvati ogorčenje među lokalnim stanovništvom. U regiji sa snažnom novijom povijesti sekularizma, vjerske aktivnosti Ankare često siju raskol u društvu. I ne zaboravimo da sve što nudi Erdogan ima pečat Muslimanskog bratstva, koje se nekada krije iza naizgled bezazlenih imena. Rusija i Kina to dobro znaju, stoga Erdogan i njegovi suradnici paze da ne odu predaleko.

Mnoge škole i obrazovni centri koje je Ankara otvorila u navedenim zemljama promiču isključivo islamske vrijednosti. Iako bi se moglo reći da je turski brend islama „liberalniji“ od onog koji je ukorijenjen na Bliskom istoku, a od onog iz Saudijske Arabije svakako, novija povijest nas uči da je Muslimansko bratstvo, gdje god je uspjelo ostvariti utjecaj, donijelo nesklad i sektaške sukobe.

No, kao što smo rekli, ipak su ovo zemlje koje su u povezane s Rusijom kroz Euroazijsku ekonomsku uniju i sigurnosni savez ODBK, a s Rusijom i Kinom i kroz Šangajsku organizaciju za suradnju, stoga je utjecaj Turske, posebno onaj zlonamjerni, koji može krenuti „odozdo“, a ne po naredbi Erdogana, ipak pod kontrolom.

Islamske vrijednosti financiraju dva glavna tijela, odnosno Diyanet, odnosno Uprava za vjerska pitanja u Ankari, te turski sufijski red Süleymanci. Postoje izvješća o vezama ovih organizacija s turskim obavještajnim službama, što uopće ne čudi.

Pod Erdoganom su ta tijela dobila veću moć, ali se sada bore za utjecaj s pokretom Hizmet turskog klerika Fethullaha Gülena, koji je također godinama aktivan u regiji.

Međutim, lokalni čelnici, posebno u Uzbekistanu i Turkmenistanu, zabrinuti su i boje se da škole i vjerske zajednice kojima upravlja Turska u ruralnim područjima šire potencijalno destabilizirajuće islamske vrijednosti. Mnoge su institucije Taškent i Ašgabat zbog toga zatvorili. Na primjer, aktivnosti organizacije Süleymanci na promicanju turskog nacionalizma i islamskom prozelitizmu su zabranjene. U Uzbekistanu su svi programi turske televizije ugašeni.

Postoje i problemi s brojni islamistima koji napuštaju školu, koji su se radikalizirali i preselili na Bliski istok. Osim toga, oko 4000 državljana zemalja Središnje Azije se pridružilo teroristima „Islamske države“ u Siriji i Iraku.

“Etnički Turci”

Za ljude koji ne poznaju ovu zbrku pojmova, narodi Središnje Azije eu etnički Turci, što je teza koju promiče i Ankara, ali to postaje točka prijepora.

Trenutno u Kazahstanu živi preko 100 000 etničkih Turaka, osoba koje vuku korijene iz Turske. Ima ih i više od 30 000 u Kirgistanu. Ankara tvrdi da su ti Turci izloženi diskriminaciji, ali se ne libi svojatati etničke Kirgize ili Kazahstance kao „Turke“.

Turska je također vrlo osjetljiva i na takozvane “mezhetske Turke” koji su nekad živjeli u grupama Meskheti na granici s Turskom. Staljin ih je tijekom Drugog svjetskog rata klasificirao kao „nepouzdane“ i bili su prisilno deportirani iz svojih domova u blizini Turske u daleku Središnju Aziju.

Većina ih se nastanila u Uzbekistanu. 1989. su u cijelom Uzbekistanu buknuli antimezhetski nemiri, a razlog je bio viši životni standard ove manjine. U pogromu je ubijeno preko 100 ljudi, a ranjeno preko 1000.

Preko 90 000 ovih Turaka je nakon toga emigriralo iz Uzbekistana u druge dijelove bivšeg Sovjetskog Saveza, posebno u Rusiju, ali još uvijek postoje manje zajednice.

Tursku posebno nervira što je Turcima iz Središnje Azije uskraćeno pravo da svoju nacionalnost navedu u službenim dokumentima. Zato Ankara nastavlja postavljati neugodna pitanja čelnicima zemalja Središnje Azije.

Ankara vjerojatno neće zamijeniti Moskvu ili Peking kao vodeći inozemni akter u Središnjoj Aziji, barem ne u skoroj budućnosti. Moskva je tamo duboko ukorijenjena, dok Peking ima pune trezore novca za ulaganja. Međutim, Ankara u ovom konkretnom slučaju ima politiku kao Kina i gleda sto godina unaprijed. Fokusira se dugoročno i koristi ogromni potencijal “turskog svijeta”. Ostaje za vidjeti kako će se dinamika ovog okupljanja sukobiti s moskovskom paradigmom „ruskog svijeta“ i kineskim ambicijama u okviru „Novog puta svile“.

Iz Moskve je bilo prijedloga da ruski i turski svijet stvore cjelinu i da se udruže ekonomski, čak i vojno, jer su upravo zemlje Središnje Azije idealan most koji može povezati dva svijeta. Ta su razmišljanja bila aktualna prije incidenta s obaranjem ruskog bombardera Su-24 od strane turskog zrakoplovstva nad Sirijom, zbog čega su utihnula. No, svaki put kada Turska najavi namjeru približavanja Euroazijskoj ekonomskoj uniji ili šangajskoj organizaciji za suradnju, iznova se otvori rasprava o rusko-turskom jedinstvu koje bi počivalo na jačim temeljima i obuhvaćalo bi i turkofonske narode Središnje Azije. Čini se logičnim zaključiti da je i takav scenarij moguć, ali bez ambicija Ankare da bude hegemon u turskim svijetu, jer to ne samo da neće prihvatiti Moskva, već ni narodi Središnje Azije, koji drže do svog identiteta. U svakom slučaju, ovo je proces koji je prisutan, širi se i zaslužuje veću pozornost od naizgled „nevažnih aktivnosti Turske u Aziji“.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
71 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

U kartografiju uvesti dužinsku mjernu jedinicu :
”ERDOGANOV BRK” ?

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Zlo, uvek bili uvek bit ce

Nema
Gost
Nema
1 godina prije
Reply to  Mirko

zbog cega je zlo ako moze objasnjenje?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Nema

Pa samo slepac ne vidi da imaju pretenzije ka teritorijama gde nikada nisu bili! Zašto, pitam ja tebe i zar nisu to “zle namere”?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mlata

Srbi su hrišćani, Evropa je hrišćanska! Muslimani su uvek kao osvajači dolazili na evropsko tle i uvek su ratom, prolivanjem krvi isterani. Danas se to čini na drugi, perfidniji način. Nema me razloga admin obrisati jer govorim istnu….činjenica je da će te natalitetom uspeti ono što niste sabljom. Ima li tu zle namere?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Mlata

da, a hriščani su dijelili cviječe u propovijedima.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Znate li uopste zasto su poceli krizarski ratovi? Jer su Seldžuki (Turci) napali Bizantinsko carstvo i zauzeli tada hriscansku Anatoliju..Genocid nad Armencima, Grcima, Kurdinma, Sirija…Turci uvek bili i bice agresivni osvajaci, treba konacno da po prstima dobiju.

Nema
Gost
Nema
1 godina prije
Reply to  Mlata

de mi samo odgovori. jel to ti racunas vrijeme od nastanka krscanstva samo ili? jer koliko znam evropa je bila paganska prije krscanstva?? isto kao da ja racunam recimo balkan je uvijek bio islamski, onaj dio gdje su turci bili, sv eje ostalo pagansko bilo i vjerovalo u kamen?? moze li tako?

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Mlata

Gigi, u pravu si !
Vekovima, prelazeći Drinu, sada su većinski u Čačku, Nišu, Požarevcu, …

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  Mlata

@gigi
care ajd ne lupaj matere ti , znači Hrvati su se naseljavali preko Save u Bosnu , Srbi su je naseljavali preko Drine a Bošnjaci su stari autohtoni Bosanski narod stariji su i od ameba a na teritoriji Bosne su još od izumiranja dinosaurusa !
I prestanite izjednačavati današnje Turke sa Osmanskim Carstvom jer to je kao da izjednačavate Srbe ili Hrvate sa Jugoslovenima , na kraju krajeva vladajuće kaste Osmanskog carstva su naziv Turci upotrebljavali kao pogrdni naziv tj za označavanje nepismenih seljačkih masa koje su živjele u Anatoliji !

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Cija je to povjest.Nemogu se starine izbrisat iz Bosne.Bakir je sam prizno ,damu je porjeklo srpsko.

Nema
Gost
Nema
1 godina prije
Reply to  Mlata

Pa naravno da jesu. Srbi su dosli na planetu zemlju sa asteroidom koji je pao na zemlku i tu su evoluirali. Znaci oni su prvi stanovnici planete i . Nema se sta sa njima raspravljati

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Nema

Nema… ti se jadan Srba plašiš, eee moj paćeniče, od šume drvo ne vidiš

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mlata

Gorki je najbolji izdanak starčevića škole….Ante je u zavet dao da se Srbi omalovažavaju i ismevaju kad god i gde god

Školarac
Gost
Školarac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Starčević je rekao da su Srbi najbolji dio hrvatskog naroda, njemu je hrvatstvo bilo nešto kao južnoslavenstvo.. osim toga, imao je i on pravoslavaca u obitelji, kao i svi mi;)

Školarac
Gost
Školarac
1 godina prije
Reply to  Školarac

a imao sam i citat na starom laptopu, gdje ove Hrvate od Jaske do Zagreba nemilo pljuje, joo ne znam di mi je to sad, a čuvao sam baš za ovakvu prigodu

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Evo ja citam iz Izrajela novost,Isus je bijo porjeklom Srbin.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

By Ante Starčević show

Popo
Gost
Popo
1 godina prije
Reply to  Mlata

Bosna je bila bosna dok srbija nije postojala.bila je nekakva raška,duklja ili šta vec…i jos nesto o srpskom junastvu,za vrijeme koksovskog boja BOSANSKI KRALJ TVRTKO sa svojim snagama na dijelu bojista koji je pokrivao(tamo je dosao u ispomoc knezu lazaru)je potukao turkedok su srbi potuceni do koljena,i te se cinjenice ne mogu procitati u srpskim udzbenicima,iako se mora priznati da su srpske vojske junacke kada ratuju protiv
civilnig stanovnistva,zena i djece…

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

A vaš slepac Aca Vučić prima sultana Erdogana kao neko Božanstvo i ne zna bednik u što se uvaljuje. Zar on stvarno misli, da Erdogan dolazi tamo da pomogne Srbiji! Aha malo morgen!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mirko

Ti si živi dokaz za to hehehehe!

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Sve je to lijepo al Erdogan koji je predsjednik, ne pripada tom ‘narodu’

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Ne branim,ali ipak su to porijeklom turski nomadi kao i mongoli islamske vjerospovjesti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  x@y

Pa i mi smo porijeklom slavenski nomadi , prvo paganske, pa kršćanske vjeroispovijesti, pa? Usput, najbliži Turcima su Azeri, a oni su šiiti

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Na početku 20. stoljeća, za vladavine bana Khuena Hedervarija, Mađari su sijali razdor i neslogu između pravoslavaca i Hrvata katolika, sve po onom poznatom receptu”Divide et impera” Zavadi pa vladaj. Neki pravoslavci su zaozbiljno shvatili tu mađarsku podmuklu igru i počeli su razvijati teorije o nadmoći srpskog naroda nad Hrvatima jer eto Srbi su ujedinjeni imaju vlastitu državu Srbiju, znači postali su politički narod za razliku od Hrvata koji nemaju čak ni svoj jezik a kamoli državu i tek su nekakvo pleme i nikako nisu formiran narod kao Srbi . Među pravoslavcima se je posebno isticao neki Nikola Stojanović inače doktor prava i on je napisao članak”Srbi i Hrvati s kolokvijalnim provokativnim nazivom ” Do istrage, naše ili vaše” to bi značilo nekako ovako: Do uništenja vašega ili našega i on u toj svojoj knjizi predviđa, da će Hrvati kao slabiji podleći u tom ratu ili borbi do istrebljenja, što je izazvalo velike protusrpske proteste Hrvata u Zagrebu, gdje se je prvi put pojavilo ime Stjepana Radića, a ostalo je manje ili više općepoznato većini ovdje!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Jack

Istorijski fakt, samo ne treba u to mešati Hedervarija.
On sprovodi mađarizaciju i ima dosta i Srba i Hrvata, koji nastupaju sa mađaronskih pozicija.
Nikakve srpske ili hrvatske nacionalne ideje za Mađare nisu prihvatljive. Tu bi se pre mogao tražiti uticaj bečkog dvora koji je ustupke Mađarima napravio, iz nužde, jer da nije bilo ruske vojne “pomoći” Austriji, Mađari bi zauzeli i sam Beč.

Članak Nikole Stojanovića je objavljen 1902.godine u Zagrebu u listu Srbobran negira Hrvatima potpunu nacionalnu posebnost, smatrajući da Hrvati još uvek nisu”narodnost” i da su na pola puta između plemena i “narodnosti”, da nemaju svoj zajednički jezik, običaje i kulturu, te da će se prirodno asimilovati u Srbe.

Ovaj članak ima malo, ili ni malo veze sa Srbijom toga vremena. To je vreme poslednjeg Obrenovića, koji je više nego poslušan, vazal Beča i vodi austrofilsku politiku.

U vreme kada je pisao taj članak Nikola Stojanović je balavac od 22 godine, rođen 1880.g. u Mostaru, no činjenica da je objavljen u prilično uticajnom listu Srbobran, ukazuje da je srpsko-hrvatski sukob, koji je počeo 1848. godine već dobrano odmakao.

U svakom slučaju, Hrvati ovaj članak s pravom pominju u negativnom kontekstu.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Vidim, da si koliko toliko objektivan, a to si u priličnoj mjeri i u drugim temama za razliku od nekih ovdje koji blebeću gluposti i za to dobivaju mnoštvo lajkova od istih takvih neznalica kakvi su i sami! Meni nisu važni lajkovi nego to, da iznesem nesmetano svoje mišljenje, pa me ne briga mnogo hoće li se nekom dopasti ili neće, ali eto ponekad naletim na čovjeka koji to razumije i racionalno i trijezno odgovori na komentar!
Hrvati ne priznaju da je ruska pomoć Austrijancima bila odlučujuća nego pobjedu Austijanaca nad Mađarima pripisuju svom generalu, a kasnije i hrvatskom banu Josipu jelačiću!
PS: Vidiš ovog Ivu dole!? Ovo je njegov uobičajeni modus operandi kod komentiranja! Ne lupetaj, ne seri! Na kakvim si to drogama, uzmi lijek! i td!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Jack

U pomoć Austrijancima, nakon potpisane “Svete Alijanse” Rusi su poslali 120.000 vojnika i 450 topova..

11.000 je poslato u sam Beč, da bi sprečili zauzimanje.

Kolika je to vojna sila, najbolje se vidi iz činjenice da je Napoleon u bici za Waterlo raspolagao sa oko 73.000 vojnika.

Naravno i Josip Jelačić ima značajan doprinos uspešno dovršenom ratu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

ne lupetaj, molim te.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Turska je tamo gdje živi i jedan turčin 😆😆

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  samo tako

Mislis u Berlinu i Sarajevu.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Ti si glup da bi shvatio o čemu on to u stvari

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

“Sve ove narode danas povezuje islam…”
Prije nasilne islamizacije ih je povezivalo kršćanstvo, istočno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  čitalac

Mate Motika i spiritualna matematika :
2xpo krstiti-križiti+2x islamizirati
+2x protestirati (evangelizirati)
+3x budaliti (budizam): zera ateizma
=(?) etatizma i vlasti

Nema
Gost
Nema
1 godina prije
Reply to  čitalac

sta je bilo prije nasilnog preobracanja na krscanstvo?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Nema

@Nema :
SVEGA !

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Nema šta nema! Čak i tičijeg mleka!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

ne lupetaj, jacky boy.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Nema

@Nema
Kršćanstvo se u Rimskom carstvu nije širili silom, bilo je proganjano.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  čitalac

Car Dioklecijan je upozoravao Svetog Dujma :
NE IGRAJ SE S TIZIN VLAJIN !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Ljeto. Split. Sjedi on na kamenu.
Evo njega…. konobar. Pita ga šta će piti….
Neće ništa, sjedi i gleda…… ženske što prolaze.
”Ajde bolan, reko gazda da se tu ne more sjedit, nako!”
Veli momak iz Livna.
I tjera momka iz Splita.
S kamena, ispod kampanela Sv. Duje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton :
Kameno doba u Boliviji :Ajde bolan,gazda ima za vazda
crkvenu koncesiju,Sv. Muje!

I razilazi se na livo jer sam ja iz Livna !

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Ne sprdaj se ti kume sa Livnom, jer od tamo je naša uzdanica i kandidat desnice Anto Đapić! Moga bi on tebe istrest iz gaća!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Pa, heba ga ti, zašto ovaj mora biti baš iz Livna!? Triba si ga malo pomaknut tamo do Tuzle!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Jack

Nije bitno odakle je…..
Momak je u redu.
Al onaj naš, što ga je poslao…..

Hmmm
Gost
Hmmm
1 godina prije
Reply to  čitalac

@čitalac
Istočno kršćanstvo u azijskim stepama?
Pa ti pojma nemaš…

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Kosooki Turci😂😂😂😂

mmm
Gost
mmm
1 godina prije

U biti sve te skole I sva ulaganja su samo paravan za stvaranje najvece teroristicke mreze u povijesti I turska je danas zasigurno najveci sponsor I organizator rerorizma.razlog zasto vi to necete otvoreno kazati je Taj sto je erdogan saveznik vaseg sponzora (rusa), iako smatram da je to privremeni savez koji rusi koriste samo za stvaranje problems u NATO savezu I dalje je to poprilicna sramota za putina koji se predstavlja ( vjerovatno s pravom) kao voda novog svijeta.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Kako je krenulo još malo pa će biti Turska do Tokija 🙂

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

To je zauzeto, hahahhaa

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Sta kaze Erdogan: nas i rusa 300 miliona.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  tihobl

Dodaj jos sedam milijuna nebeskog naroda.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Pa to je isti narod po genima jer Turci su tamo vladali pola milenija!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack…Dalić, Šarić i Vrsaljko bi preko noći postali zvezde turskih sapunica! Slažeš li se, nemoguće da ne?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Zahebaše Turci Srbiju! Prije beše Srbija do tokija, a vidi sad! Po mojem sudu, Srbi bi trebali tužiti Turke za krađu intelektualnog vlasništva tj krađi ideje imena i kncepta državnosti kojim Turci nanose štetu i okupiraju teritorije na koje je pretendirala Srbija! Odšteta za taj čin bi mogla koštati Tursku nekoliko stotina milijardi Dolara!

Velika Turska
Gost
Velika Turska
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Velika Turska moze biti od Kaspijskog mora pa do Srbije …

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Velika Turska

Mogu se oni spojiti sa Orbanovom Mađarskom jer to je ista krv a i jezik im je sličan!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

jacky boy, ti bi se mogao spojiti sa amebama po tom kriteriju, jel’da?

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

I komšije Ugri su deo te etničke porodice.

Školarac
Gost
Školarac
1 godina prije
Reply to  Weteran

ne. ugar je ugar, a današnji Magyari su većinom Slalenskog porijekla (i oni to znaju, a ja sam saznao kad su to sami Mađari i Rumunji rekli Michaelu Palinu za knjigu ‘Nova Europa’) , još dandanas imaju naša prezimena.. Kovacs, Blaskovics.. Balaton je Blatno jezero… Problem je što ti naš narod rado prihvaća i priklanja se jačem.. jedino su iznimka Bugari, gdje je vladajuća klasa ostavila samo svoje ime i ništa drugo.
Druga stvar- pogledaj današnje Turke… više je i među njima naših janjičara nego Azijata, što jes jes

Školarac
Gost
Školarac
1 godina prije
Reply to  Školarac

a Istanbul je Carigrad

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

“Panturkizam”. 😀

Niko ne pominje janjičare i nabijanje na kolje.

Ekonomska i kulturna saradnja – bliskih (i manje bliskih) naroda.

Ne vidim šta je u ovoj priči loše, ili nelegitimno.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Što bi bilo loše ili nelegitimno da i tvoja djeca pohađaju turske škole učeči o ljepotama Muslimanskog bratsva i Sultanovih brkova ?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  samo tako

Ovde se govori o saradnji između zemalja, koje su – većinski muslimanske.
Misliš li da bi bilo legitimnije učiti ih nekoj drugoj “nauci”?

Zašto bi moja deca učila “o ljepotama Muslimanskog bratsva i Sultanovih brkova ?!.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ima mala kvaka. turska nema fizičke veze sa tim državama i narodima o kojima ovaj tekst piše pa I s azerbejdžanom na čelu. mada, azeri iz azerbejdžana su presijansko pleme a ne turkmensko. čudi me da ovakva jedna činjenica promakla tekstopiscu. hoću reći da srbija ima veću fizičku povezanost sa rusijom, iako je “okružena” nato paktom, nego što turska ima veze sa “turskim svijetom”

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija—Azeri jesu turskog porijekla, ali su jedini od turskih naroda šiiti. Znači, nisu indoevropljani. Ali jedan od tih stanova, nisu turci, možda Uzbekistan, ne sjećam se više, tj. iranskog su porijekla.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Pleme? Plemena danas postoje samo u jako izolovanim dijelovima svijeta, kao u džunglama ili pak u pustinjama, gdje se zbog izolacije određene skupine ljudi nazivaju plemenima, te se smatraju različitim od grupa oko njih, iako u suštini mogu biti isti ili različiti nego te skupine koje žive oko njih. U slučaju turkijskih naroda, a ne turskih (kako autor veli), na egleskom Turkic, a ne Turkish, plemena više ne postoje. Što se Azera tiče isti su gentička mješavina Turaka Oguza, Perzijanaca, Gilaka, Armena, Kurda, Gruzina i mnogih drugih skupina. Genetski su najsličniji Perzijancima, ali su u srednjem vijeku migracijama oguskih turskih plemena prema Anadoliji jezički asimilirali Perzijance, Armene, Kurde i Gruzine koji su živjeli u tim poručjima. Onda su baš kao i Makedonci uzeli lokalni naziv te su poslije prozvani posebnom grupom, jer su se počeli razlikovati od anadolskih Turaka. Azerbejdžan na perzijskom znači “zemlja vatre”, jer su se tu nalazila najvažnija zoroastrijanska svetišta, te je tu gorio plamen od plina konstantno. Međutim, Perzijsko carstvo osvaja zemlje južnog Kavkaza uključujući i zemlje gdje su živjeli azerski Turci. Poslije ta područja osvaja Rusko carstvo. Tada Azeri kreću u tri poprilično odvojena pravca. Rusija podupire azerski nacionalizam, da bi suzbila turski nacionalizam među… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puf

XPuf
Ne.
“•Pleme čini veći broj rodova koji su nastali iz jednog zajedničkog roda. To je dakle zajednica koja se temelji na KRVNOM srodstvu, ali i na zajedničkom teritoriju.” Narod – samo teritorij.
Pa i danas postoje i postaje opet popularna pripadnost plemenu na Balkanu…i da, genetski – potvrđena srodnost. Mada su se neki vladari protivili tim podjelama po plemenima.
Drugo. Mađari su sačuvali jezik, ali gene – nisu. Bugari obratno.
Mađari spadaju u Ugrofinsku grupu. Jezično.
Makedonci su i na grobljima ispravljali “ić” na prezimenima.
Ne postoji ni slavenski gen, mada R1 a jest kod Rusa dominantan. Ne postoji ni hrvatski ni srpski gen nego i jedni i drugi imaju 4 haplogrupe gena, razlika u nekoliko% u raspodjeli.
Preporučam svima da na youtubeu vide o haplogrupi I2a(Vinča). Autohtonisti su imali argumente i prije genetike. Stare knjige i lingvističke analize. 85′. , kada je rečeno što je vinčansko pismo, stvar je bila gotova za objavljivanje i ulazak u znanost.
Azeri točno znaju tko su. Mi neznamo. Znaju Carigrad i Rim.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

U panturkizmu postoji koncept crvena jabuka ilitiga kizil elma. Crvena jabuka simbolizira čitav globus obojan turkijkom krvlju u vječitoj borbi za pokoravanje svijeta.

Max
Member
Max
1 godina prije

Strateška dubina bivšeg otomanskog carstva znači povratak Turskog utjecaja na zemlje koje su kontroliral kad su stgli do Beča. To znači pretenzije na teritorij Hrvatske Srbije Bugarske BIH i tako dalje. Ta je doktrina veliko zlo.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

To su sve “turski narodi” zajedničkog porijekla jednako kao što su Rusi, Poljaci, Česi, Slovaci, Bugari, Srbi, Hrvati itd “slavenski narodi” zajedničkog porijekla. A ne vidim (nažalost) da se slavenski narodi nešto posebno vole pa se tako vjerojatno ne vole ni turkijski narodi. Drugo su pak političari, točnije ideolozi koji uvijek žele povećanje svoje vlasti pa koriste svaku priliku, bila ona stara i 1000 godina ili više,

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik