fbpx

Aleksandar Pivovarenko: „Blještavilo srpskog manevriranja“

Vladimir Putin Aleksandar Vucic

Aleksandar Pivovarenko, stručnjak povijesnih znanost i  viši istraživač na Institut za slavistiku Ruske akademije znanosti, autor je kolumne za internetski portal Ruskog vijeća za inozemne odnose u kojem pojašnjava „neslužbeni“ ruski stav o suradnji Ruske Federacije sa Srbijom, točnije o politici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Članak prenosimo u cijelosti i bez komentara.

Aleksandar Pivovarenko: „Blještavilo srpskog manevriranja“

Susret Vladimira Putina i Aleksandra Vučića nedavno u Sočiju bio je 17. po redu za dvojicu čelnika. Za razliku od mnogih drugih, čiji je sadržaj bio standardan, posljednji sastanak bio je bogat kontekstom koji je proizlazio iz službenih izjava i pratećeg okruženja.

Dar ruskog predsjednika Aleksandra Vučića, osobni pištolj srpskog kralja Milana I Obrenovića, sadrži dobro poznatu simboliku. Naime, dvadeset i jedna godina vladavine kralja Milana je bila povijest manevara između Turske, Austrije i Rusije, a bi na kraju, početkom 1880-ih, prevladala pristranost Austriji.

Na kraju je kralj Milan iz više razloga abdicirao na srpsko prijestolje i preselio se u Pariz, gdje je, živeći pod drugim imenom, potrošio znatnu svotu novca, uzetog iz blagajne, na kasino i šampanjac. Potom se vratio u Srbiju i iz  sjene vodio zemlju, ali je do kraja života ponovo otišao u emigraciju, izgubio srpsko državljanstvo i pravo da posjećuje Srbiju.

Izvanredna biografija kralja Milana može dati osnovu u potrazi za značenjima, analogijama i nagovještajima. Međutim, postojeći kontekst odnosa između Rusije i Srbije zahtijeva analizu ne samo povijesnih, nego i političkih, ekonomskih i vojno-diplomatskih pitanja. Međutim, ne samo Rusije i Srbije, već i drugih sudionika diplomatskog procesa na Balkanu.

Vrlo izuzetan trenutak na tiskovnoj konferenciji u Sočiju bila je izjava Vladimira Putina o Kosovu.

“U isto vrijeme, Rusija je spremna podržati moguća kompromisna rješenja kosovskog problema, ako do njih dođe između Beograda i Prištine”, rekao je Vladimir Putin.

Ova se izjava razlikuje od prethodnih, pri čemu je vezivanje na rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bilo strože.

Očito je tijekom godine došlo do aktivne razmjene mišljenja o Kosovu. Potrebu za tim sugerirala je situacija u kojoj su zabilježene oružane provokacije na Kosovu, te humanitarna blokada srpskog dijela regije. Moskva će se vjerojatno udaljiti od svog ranije dogmatskog položaja i priznati slabu mogućnost provedbe u trenutnim uvjetima rezolucije 1244 i izraziti svoju namjeru da postane dio pregovaračkog procesa koji je prerogativ Beograda, Berlina i Washingtona. U isto vrijeme, ako ne uspije ući u igru, Moskva sebi ostavlja prostor za povlačenje.

Rusija je učinila ono na što je Beograd dugo bio spreman i promijenila je svoj stav. Istodobno, ona i dalje zadržava veto u Vijeću sigurnosti UN-a na priznanje „Republike Kosovo“ u Ujedinjenim narodima, ali i jedan od tri stupa ruske njezine prisutnosti u regiji koje je identificirao Dušan Relić. “Tri stupa”, prema tezi Relića, predstavljaju utjecaj institucija pravoslavne crkve, isporuke plina jugoistočnoj Europi, prava veta Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pitanje je kako će Beograd iskoristiti otvorenu slobodu manevra i hoće li slijediti put daljnjeg priznavanja Kosova u jednom ili drugom obliku. Jedina vidljiva prepreka Aleksandru Vučiću na tom putu je faktor srpske opozicije i Srpske pravoslavne crkve, koja već dugo sumnja da predsjednik ima takve namjere.

Međutim, to bi bilo nelogično, uzimajući u obzir trenutnu liniju Beograda koji se drži kursa i kojem zagovara proces povlačenja priznanja neovisnosti Kosova od strane raznih zemalja. U tom procesu je do sada 15 zemalja povuklo diplomatsko priznanje nezavisnosti Kosova, među kojima je posljednja Gana.

Dakle, zemlje koje su to učinile su Centralnoafrička republika, Madagaskar, Salomonovi otoci, Palau, Surinam, Komori, Liberija, Dominika, São Tomé and Príncipe, Papua Nova Gvineja, Gvineja Bissau, Burundi, Lesoto, Grenada i Gana.

Između dva pola

Razmatranje odnosa Moskve i Beograda bit će nepotpuno bez uzimanja u obzir kontekst odnosa Moskve i Bruxellesa.

Velik dio akcija Moskve svodi se na jednostavan nazivnik prema kojem Rusija koristi poznatu nesigurnost u vezi s proširenja EU na Balkanu, povećavajući svoju prisutnost u Srbiji na onim područjima gdje je to moguće. Održava nazočnost u Srbiji, realizirajući niz važnih infrastrukturnih projekata. S izuzetkom „Turskog toka“, Bruxelles je tolerantan prema moskovskim infrastrukturnim projektima, posebno Ruskih željeznica u Srbiji, jer oni doprinose modernizaciji zaostale periferije Europske unije.

Međutim, glavni projekt, „Turski tok“, ima mnogo složeniju i nijansiranu povijest. Njegovo pokretanje još je u pitanju zbog nesigurnosti u bugarskom dijelu projekta, što je rečeno i tijekom konferencije za novinare Putina i Vučića. Bugarski faktor “ugasio” je i dio potencijala partnerstva između Rusije i Srbije. Suprotno tome, rješenje ovog problema ojačalo bi materijalne temelje za rusko-srpsko partnerstvo.

Taktički je situacija povoljna za Rusiju, ali strateški je, prema projekciji za nekoliko godina naprijed, na dnevnom redu situacija s ultimatumom Srbiji “ili s EU ili s Rusijom”. Prvi ozbiljniji ultimatum iz Bruxellesa dovest će do revizije ovog dizajna. Očito će se dovesti u pitanje sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije, čije je postojanje u suprotnosti s logikom trenutnih “pet načela” formuliranih od strane Federice Mogherini.

Ključno je pitanje koja je stvarna strategija EU u regiji Balkana? Je li EU zaista ne može prihvatiti nove članice? Znači li format „alternativne integracije“, poput koncepta „balkanskog mini Schengena“ istiskivanje „neeuropskih“ aktera u regiji, odnosno Sjedinjenih Država, Rusije, Kine i Turske? Prošla godina je pokazala ozbiljne razlike unutar EU u pogledu integracije Balkana. Ako koncept „aktivne integracije“ ne bude realiziran, zbog veta Francuske, Nizozemske ili neke treće zemlje, koncept „skladnog suživota“ Rusije i EU na ovom prostoru neće biti neostvariv.

U projektu „mini Schengena“ njegovi protivnici vide stvaranje alternativnog formata integracije, odnosno stvarnog priznavanja Bruxellesa nemogućnosti prijema novih punopravnih članica u Europsku uniju. Zbog toga su se Crna Gora i „Republika Kosovo“, snažno opredijeljene za ideju ulaska u EU, usprotivile sudjelovanju u projektu.

Projekti za Srbiju

U 2016. godini primijetili smo da bi pad međusobne trgovine mogao predstavljati problem rusko-srpskim odnosima. Tri godine kasnije Moskva sa zadovoljstvom primjećuje preokret ovog trenda zbog rasta srpskog uvoza s 0,72 milijuna dolara u 2015. na 0,99 milijuna dolara u 2017. Skrećemo pažnju na činjenicu da je Rusija glavno odredište srpskih građevinskih tvrtki i jedina zemlja na svijetu gdje je iznos gotovih projekata deveteroznamenkasti i 2017. godine je iznosio 160 milijuna dolara, a slijedi Crna Gora s 41 milijun dolara. Istodobno, ukupni promet, prema podacima za 2017. godinu, odnosno zadnje godine koju je statistički ured Srbije u potpunosti uzeo u obzir, nije dosegao razinu iz 2014. godine.

Stoga Srbija koristi svoje mogućnosti kako bi povećala svoju prisutnost na ruskom tržištu, a ona će vjerojatno još rasti. Primjerice, ukidanje carina od strane EEU u 2019. godini može dovesti do povećanja izvoza rakije, srpske voćne tinkture s visokim alkoholom, koja ima dobre šanse da pronađe svoje mjesto na ruskom tržištu, ali isporuke, nažalost, još nisu započele.

Jednako je vrijedno što sporazum o slobodnoj trgovini s EEU može postati alat za legalizaciju vjerojatno de facto postojećeg polulegalnog izvoza iz drugih balkanskih zemalja koje su se pridružile sankcijama EU protiv Rusije, ali su zainteresirane za njihovo ukidanje. Ta bi ideja “na rubu prekršaja” bila korisnija od one koju je predložila EU sa stvaranjem “balkanskog mini Schengena”, čisto zbog prisutnosti određenog gospodarskog faktora.

Danas, zbog „strateškog partnerstva“ s Rusijom, Srbija je već dobila 400 kilometara željeznice, novi dispečerski centar, nekoliko vlakova izgrađenih u poduzeću Metrovagonmaš, te nekoliko desetaka nove vojne opreme.

Sve su to stvarni rezultati partnerstva s kojima se Beograd može pohvaliti kao odgovorom na kritike da su rusko-srpski odnosi ograničeni na simboličke akte i deklaracije visokih profila. Istovremeno, Beograd se može suprotstaviti mišljenju i drugih kritičara, koji optužuju Vučića da približavanje Rusiji otuđuje Srbiju od EU i NATO pakta. Podsjetimo da će projekt izgradnje metroa u Beogradu, kojeg je teoretski mogao dobiti Metrostroj, provesti Francuska, obzirom da je sporazum o tome postignut tijekom posjeta Emmanuela Macrona Srbiji.

„Soft power“ Rusije

Poznata je teza da Rusije navodno “nema u Srbiji”, jer “Srbija provodi deset puta više zajedničkih aktivnosti s NATO paktom nego s Rusijom”. Iako je ovu tvrdnju teško osporiti, ona je uglavnom površna. Ako pogledamo dinamiku u zadnje 3 do 4 godine, vidjet ćemo značajno povećanje suradnje Rusije i Srbije na području vojne diplomacije.

Vježbe „Bars“, „Slavensko bratstvo“ i „Slavenski štit“ s iznenadnom pojavom sustava protuzračne obrane S-400 i Pancir-S1, uz odobrenje za kupnju potonjeg, već su dovoljni argumenti u korist znatne rusko-srpske vojne diplomacije.

Vojno-tehnička suradnja se jača opskrbom određene količine vojne opreme. U Srbiju su prosincu stigla 4 helikoptera Mi-35M, a 3 helikoptera Mi-17 su stigla ranije, 19. listopada. Oz to je Beogradu isporučeno 10 zrakoplova MiG-29, 6 iz Rusije i 4 iz Bjelorusije, 10 oklopnih vozila BRDM-2 isporučenih u srpnju 2019. Srpske posade sudjeluju u tenkovskom biatlonu, a vojni piloti prolaze tečajeve u ruskim naprednim centrima za obuku. Očekuje se da će se 2020. godine u Srbiju isporučiti 20 oklopnih vozila BRDM-2 i 30 tenkova T-72.

Iako su moguće nove isporuke oružja, lako je vidjeti da je trenutna suradnja prilično ograničena, koja ovisi ne samo o financijskim mogućnostima Srbije, već i o političkoj volji njenog vodstva. Ali čak i u ovom formatu, s nepotpunim isporukama i malim apsolutnim brojevima, rusko-srpska suradnja je veća i značajnija nego ikad prije u posljednjih 30 godina. Srbija modernizira svoje oružane snage brže od ostalih zemalja u regiji, uključujući sve svoje susjede, na primjer, Hrvatsku, za koju je kupovina rabljenih borbenih zrakoplova F-16 postala problem zbog veta Sjedinjenih Država.

Usput, Rusija je nedavno uspješno dovršila modernizaciju 10 helikoptera Mi-171, prebacivši ih u Hrvatsku, pokazujući da NATO tržište za nju nije potpuno zatvoreno.

Rusiji može biti teško natjecati se s NATO paktom u Srbiji. Međutim, razumno je postaviti pitanje do čega bi ovo natjecanje moglo dovesti? Može li porast broja vojnih vježbi dovesti do pretvaranja neutralne Srbije u članicu Organizacije ugovora kolektivne sigurnosti (ODBK)? Razmišljanje o ovome dovodi nas do zaključka da je trenutni format vojno-tehničke suradnje možda maksimum kojeg si obje strane mogu priuštiti bez donošenja ključnih političkih odluka. Rusija “napušta Srbiju”, ako je napusti, ne zbog slabe vojne suradnje, već zbog drugih čimbenika.

Umjetnost suptilnog manevra

Središnji tranzitni položaj zemlje, obzirom da najveći dio „Koridora X“ prolazi kroz Srbiju, je u sferi interesa EU i Sjedinjenih Država, ali privlači ne samo Rusiju, već i druge igrače.

Još 2011. godine je Beograd započeo pregovore s Huaweijem o modernizaciji komunikacijskih sustava u zemlji. U razdoblju od 2014. do 2017. Huawei je počeo raditi u Srbiji. Odluka, koja je bila dalekovidna 2014. godine, mogla je dovesti do teških političkih posljedica u prosincu 2018., kada je Huawei ušao na američki popis sankcija. Međutim, dok SAD reagiraju pasivno, Huawei nastavlja poslovati zemlji, instalirajući posebne nadzorne kamere u Beogradu.

Stvaranje podatkovnog centra u Kragujevcu i najavljeni projekti umjetne inteligencije nagovještavaju ogroman potencijal koji leži u toj suradnji. Vjerojatna kupnja od strane Beograda nekoliko kineskih bespilotnih letjelica je čin koji otvara europsko tržište oružja i za Kinu.

Dakle, Beograd pokazuje da se osjeća prilično samouvjereno i može napredovati u diversifikaciji odnosa prilično daleko, ne osvrćući se na mišljenje Washingtona, koji je ipak zainteresiran za jačanje svoje prisutnosti u jugoistočnoj Europi. S druge strane, problemi odnosa Kine i euroatlantske zajednice imaju različit sadržaj, ali su kineske mogućnosti u promociji njezinih interesa u Europi nešto šire.

Dva uzastopna sastanka s čelnicima zemalja Euroazijske ekonomske unije, jer je, podsjetimo, Aleksandar Lukašenko stigao u Beograd 3. prosinca, kao i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i EEU 25. listopada, mogli bi u Bruxellesu izazvati sumnje u sve većem porastu „euroazijskog prisustva“ u Srbiji.

Međutim, izjava Aleksandra Lukašenka da poštuje namjere Srbije za ulazak u EU uravnotežila je situaciju, ali i dovela do brojnih nagađanja. No, ono što je najvažnije, išla je na ruku diplomatskom manevru Aleksandra Vučića.

Budućnost srpskog multivektora

Navedeni slučajevi su suština onoga što se naziva multivektorska politika Srbije. Budući da je ključna zemlja na Balkanu, Srbija pokušava maksimalno iskoristiti političke i ekonomske uvjete koji su za nju povoljni.

Struktura uravnoteženja u Srbiji vrlo je elegantna. U odnosima s Rusijom ona ima priliku birati koje će projekte produbiti, a koje zadržati na simboličnoj razini. Načelo pitanja o Kosovu donekle je umanjeno posljednjim sastankom u Sočiju. Gospodarsko partnerstvo s Kinom uravnoteženo je nepostojanjem ozbiljne političke agende. Manevrirajući između Bruxellesa i Washingtona, Srbija je izašla iz diplomatskog progonstva s početka 2000-ih, a uspjela je, s određenim rezervama, zadržati svoj stav o Kosovu, čak je negdje i preokrenula situaciju.

Ali kako će Srbija moći iskoristiti postojeću slobodu manevra? Hoće li moći zadržati udaljenost od euroatlantskih centara moći? Odgovori na ova pitanja zahtijevaju historijsko i filozofsko promišljanje.

Gledajući povijest Srbije i ocjenjujući dostupne konceptualne dokumente, možemo zaključiti da je za Beograd prioritet mir i stabilnost, koji su nužno  neophodni za obnavljanje i zacjeljivanje rana iz XX vijeka. Demografija, ulaganja, odsutnost političkih previranja, ostvarenje tranzitne uloge sastavni su dio srpske političke logike. Ali sve to zahtijeva političku stabilnost, što znači maksimalni mir u odnosima sa susjedima i najmoćnijim vojnim blokom u Europi.

Ipak, povijest govori da su pokušaji da se to učini u prošlosti, nažalost, završili loše za Srbiju. Te čimbenike nesumnjivo uzima u obzir vodstvo zemlje kada razmatra politički značaj diplomatskih akcija, vojne nabave i vježbi, te ekonomskog partnerstva s određenim zemljama.

Russian Council / Analytics

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
77 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Cijelu priču na stranu i na stranu da se radi o Srbiji, svi imaju nekakve ekonomske projekte osim nas. Mi nismo u stanju odraditi bilo kakvu investiciju da se na glavu postavimo. Ni infrastruktura, ni industrija…ništa…

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mercury

Sve je to lepo što ti i ovih za sada pet, šest pišu samo Mlatu je strah da srpsko nebo i srpska zemlja ne budu poligopn u budućnosti….poligon di se sukobljavaju velike sile kao npr. u Siriiji, Iraku, Afg.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, svi mali se boje toga, ali tu nema pomoći. Dobra diplomacija može malo pomoći, ali ako se nađeš na putu velikih, jao si ga tebi. Žalosno ali istinito.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ne bojim se ja za okolne zemlje, znaju se svi ponašati

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

kako se tu uklapaju strateška partnerstva srbije sa
– italijom
– francuskom
– azerbejdžanom
– rusijom
– kinom I
– grčkom

ps. imam osjećaj da srbija I nije u tako lošoj poziciji. kao mala država treba samo uzeti ono što je dobro za nju I njen narod a svađe I velike geopolitičke teme ostaviti drugima. hrvatska samo zahvaljujući turizmu nema manje plaće od kosova inače nikakve koristi od nato I eu. realni sektor I ne postoji

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Nije uopće toliko u klinci, koliko neki tvrde da je. No, imam osjećaj da Pivovarenko želi reći da ne bude Vučić kao Milan Obrenović, jer bi mogao isto završiti, da se malo mora odlučiti,. Sada su okolnosti takve da svi puštaju sve da donekle igraju svoju igru tamo. To je idealo, ali to nije SFRJ ili Finska u vrijeme Hladnog rata, da može 40 godina tako. No, vidjet ćemo.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

prika laki, treba graditi društvo znanja a ne društvo bukvi. kaže stara poslovica “nema neosvojive tvrđave već postoje loši osvajači”. mala švicarska je stoljećima neutralna. zašto ne graditi dobre odnose s njima I pomalo učiti od njih. nažalost, u hrvatskoj političke elite se bore samo oko toga da pokažu washingtonu tko im je lojalniji I odaniji jer ih izgleda tamo biraju a hrvatski narod izgleda nitko ništa ne pita. kada se počne pitati narod onda će se I oni početi nadmetati idejama a to je već nagovještaj boljeg sutra

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Podaništvo je stvar državotvornosti naroda. HR nema narodnosti do sredine 19. veka, a državnosti do 1918.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ti bre kolonijo nikako da shvatiš gde si “smešten!” Ti misliš da ti je ostavljena mogućnost da odlučiš kuda ćeš, kako ćeš, s kom ćeš i koga želiš kopirati? Evo ti moja Srbija npr…..pisac ti predstavio vučka kao vrhunskog majstora diplomatije, kao vuče za nos istok i zapad! Što bi rekao kolega s portala “malo morgen”…doduše to mu je nick, nema veze

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Mlata

a ti misliš da se nešto pitaš o velikim geopolitičkim temama. naravno da se ništa ne pitaš. zato nema potrebe za neurozom. kosovo su neki prije 20 godina proglasili državom. jeli kosovo poslije 20 godina država. nije. zašto nije država, dali zbog srbije ili nekoga drugog. naravno ne zbog srbije već zbog toga što nije prošlo u vijeću sigurnosti un-a. zbog čega nije ušlo u un. zbog toga što to ne dopuštaju kina I rusija. dakle kakve veze ima srbija s tim. kosovo će postati država kada to budu htjeli rusija I kina. dakle srbije tu nema nigdje. isto tako članstvo u europskoj uniji. jeli srbija članica eu. nije. kada će postati. kada je pozovu. itd. itd. treba gledati svoja posla I raditi na poboljšanju standarda I na to utječeš a na krupnu geopolitiku ne utječeš. treba pokretati inovativnu I kreativnu industriju a za to treba društvo znanja a ne društvo bukvića

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Slažem se s tim, da Kosovo nije država, s tim što bih dodao par reči.

Međunarodno priznanje, ne pravi od jednog prostora državu.

To je tek akt kojim se prihvata ili priznaje da je određeno stanje – nastupilo, tj. da na određenom, jasno definisanom teritoriju, funkcioniše (suverena) vlast koja vrši svoje funkcije i koju kao takvu priznaju stanovnici koji žive na tom teritoriju.

Kosovo ovo ne ispunjava.
Niti joj je teritorija jasno definisana, niti vrši efikasnu i efektivnu vlast nad celim teritorijem, niti je priznaje celokupno stanovništvo.

Hash
Gost
Hash
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

A vode ga, Kosovo, sve same ubice i zločinci. I dok slušaju i trebaju nato fašizmu, biće tu. Kad ih potrose, zna se, ni prvi ni zadnji.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Kolonijo, si ti pročitao uopšte šta sam ja napisao?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Mlata

napisao si da je pisac napisao da vučić vuče za nos I istok I zapad. dobio si odgovor ali ga nisi izgleda dobro svario. vučić “vuče za nos” ili surađuje I sa istokom I sa zapadom jer mu je država u takvoj poziciji. dakle da je drugačije srbija bi priznala kosovo I ušla u eu I nato ali pošto postoje I drugi igrači onda ne može niti na istok niti na zapad. jeli to razlog da svi legnu I izvrše kolektivni harakiri. nije. dakle ono što neki vide kao problem neki vide kao priliku. društvo znanja vidi priliku ono što društvo bukvića vidi kao problem. dakle umjesto problema I kolektivnog harakirija srbija je izabrala vojnu neutralnost I gospodarsku suradnju I sa istokom I sa zapadom. u čemu je problem

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Malo morgen sam na kraju napisao…tebi i ovima što ti daju pluseve treba crtati

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Mlata

do morgena proteći će još dosta vode. mogu rusi i kinezi priznati kosovo I gurnuti srbiju u naručje zapada ali mislim da neće a europska unija traži da srbija prizna kosovo ali narod u srbiji to ne želi. pravi gordijev čvor I u takvim uvjetima treba grabiti prilike a ne valjati se po blatu I kukati

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Eu kolonija, gubitak dijela teritorija je bolan za svaku državu. Tu nije u pitanju materijalni gubitak koliko udar na ponos države i njezinih građana. Slična situacija je bila 1991. U Hrvatskoj. Ne želim kontaminirati prostor pričom o ratu već apostrofirati riječ ponos. No što je učinjeno to je učinjeno. Teško se može kotač povijesti vratiti. Meni je jednostavno kazati da bitnijih promjena granica neće biti i da je Kosovo kao država realnost. Nekome tko to doživljavaemotivnije, utjeha je da će se stvari promijeniti. Tvoja zadnja rečenica je vrlo znakovita i dobra poruka. Kako netko nekad reče, “za ideale ginu budale” Bora Čorba

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad Astra

NR Kina je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija tek 1971. Do tada je umesto nje bila članica Kina, sa sedištem na Tajvanu. Da li je NR Kina, zbog toga bila – manje država?

Skorija istorija zna slučajeve, gde države, koje su po svemu to bile, nisu bile članice UN, a poznaje i slučajeve, gde su kao “nezavisne” države, međunarodno priznanje imale države – sateliti, neke od velikih sila, koje ni po kom kriteriju nisu bile “prave” države.

“Državnost” Kosova, nema veze s “emotivnim doživljajima” bilo koga. Stanje je trenutno takvo, kakvo je. Kosovo ne zadovoljava pravne osnove da bi bilo prava država, bilo da je formalno član UN, ili ne. Da li će jednog dana to biti, u ovom momentu to niko ne može sa sigurnošću da kaže.

E, sada tek, može da se priča o “emocijama” – neko to može želeti, neki drugi, kao npr. ja – ne žele.
Mislim da čak ni većina građana samog Kosova, ne želi “nezavisnost”, nego ujedinjenjenje sa Albanijom.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Eu kolonija, moram i ovaj put izraziti svoje slaganje s tobom. Postaje mi užitak čitati tvoje zrele komentare. Rado bi polemizirao s tobom, ali mi ne ostavljaš prostora jer se slažem s tvojim promišljanjem.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

AV radi dobre stvari za Srbiju ali suradnici su mu dno dna!

Count
Gost
Count
1 godina prije
Reply to  Željko

AV Srbiju urniše ! Svake godine tu zonu jer to tamo država odavno nije , napusti grad velik poput Vršca dok se broj otišlih sa kartom u jednom pravcu još uvećava ! Slabo se iko više tamo vraća .. Pobegli od :”’ dobra ”” …

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

eukolonija
Imam 2 opservacije.
Hm…nitko ne vidi da Rusi prvi put spominju neke dogovore s Albancima, a ne isključivo rezoluciju 1244? A nekidan je Putin spomenuo i hazarski kaganat…naravno, ne mora to biti u vezi…

Drugo, uvjeravam sve koji ovo čitaju da bi bilo lakše izaći na kraj sa bankama nego uvesti obrazovni sistem koji ne bi proizvodio ‘bukviće’. Preporučam svima, ako ima na internet još, da pronađu tekst jedne učiteljice o tome kakvi su prvačići koji joj dolaze. Mislim, iz Srbije?
Znaju ‘ oni’ što rade.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Da ne bude Vučić kao Milan Obrenović. U prevodu da ne pokuša biti suveren.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Koba

Milan je bio jako suveren, od seks afera, raskošnih zabava, kockanja! Suveren ko trudna žena šta je nevina!

Count
Gost
Count
1 godina prije

BINGO !

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Eu kolonija, u pravu si što se turizma tiče. Preko 10 milijardi eura u 2018. godini, a 2019. je bila još bolja. Da stvar bude još bolja, osjetno raste i kontinentalni turizam. Iduće godine se otvara još nekoliko hotelskih kompleksa visoke kategorije. Kruzeri nisu samo u Dubrovniku već svraćaju u Split, Zadar, Šibenik, Rijeku, Pulu. Neka turizma, i sam imam nekave apartmane. Dobra je to zarada. A do kad će, to isto već 50 godina pričamo za Arape i naftu. Kad stagnira turizam, bušit ćemo plin u Jadranu, a kažu da ima i nafte. Ali neka pričekaju malo, turizam i nafta ne idu zajedno.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Ad astra

prika “ad astra” neka turizma ali države koje imaju samo razvijen turizam I to više nego što je razvijen hrvatski turizam nisu visoko razvijene zemlje. hrvatskoj turizam treba poslužiti kao odskočna daska da provede ponovnu industrijalizaciju. pored turizma treba razvijati I druge usluge poput komunikacijskih, transportnih, financijskih, it usluge itd. itd. ponovit ću opet. treba razvijati društvo znanja, kreativnu, inovativnu I visokotehnološku industriju. naftu I plin dočekat će tko živ a tko mrttav. ali prije svega u hrvatskoj se treba raspraviti tko je pobijedio tijekom ww2. “totalitarni” partizani ili “demokratske” usttaše. nadam se da će rasprava biti zaključena do 2350. godine I da će biti objavljena cijelom svijetu “urbi et orbi”

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Eu kolonija, slažem se s tvojim razmišljanjem.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Ad astra

uzdravlje

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

…vlast u srbiji suocena sa problemom—-imaju jednu guzicu,a htjeli bi na dvije stolice…

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Ne znam kako vama, ali meni ova analiza ili totalno amaterska ili pisana, da kazem, politicki koreknto. O kakvom faktoru opozicije prica kad ista ne postoji. Svi su u dogovoru. I nije za vlast prioritet mir i bezbednost nego kako sto vise ukrati i kako ne uraditi ono sto su zapadni nalogodavci naredili da uradi a da ne zavrse kao Djindjic.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ivan

Plus od Mlate

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ivan

Ne vidim zašto bi se stručnjak za Balkan u Moskvi nekome ulagivao . Nije političar da će njegove riječi posebno odjeknuti u Beogradu. Dok sigurno može biti dobar savjetnik ruskom MVP. Po mom osobnom mišljenju, na dva tri mjesta ima jako glasnih izjava provučenih između redova.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

U pravu si, ne vidim ni ja, zato mi i jeste cudno.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Ne znam kada je pisan originalni tekst, ali zadnja država koja je povukla priznanje “Kosova” nije Gana nego Nauru kao 16. država koja je to učinila.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

…a pitam se odakle nam Nar dolazi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

Imaš link dolje, nakon Vučića u Sočiju, kad je bio?

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Srbija je trenutno polukolonija,poluslobodna drzava s tendencijom da se izcupa iz sadasnjeg stanja…a bice slobodna ili je nece bit nikako…
Srbi nisu nikada bili uguzljubi okupatora i zlotvora …naprotiv.Sloboda je za covjeka a lanci za rogove…
Uz jaku i sve jacu bratsku Rusiju pa i sve jacu Kinu ta srbska sloboda izgleda sve izvjesnija….Boze pomozi i srbska sloga…SLOBODA ili SMRT.
Ps
Uz slobodnu Srbiju i Srbi s zapadne strane Drine imaju sansu za opstanak i slatku slobodu.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Nema slobode s UZ, to je zavisnost. Sloboda ima svoju cijenu koja je visoka, i koju sadašnje srpske generacije nisu spremne platiti.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

“Freedom’s just another word for nothing left to lose” Janis Joplin Što je sloboda? Da li je sloboda ovisiti o uvozu energenata, lijekova, tehnike… Koliko danas država može biti slobodna i što bi to značilo za stanovništvo? Međuovisnost je karakteristika razvijenog društva.

PricateGluposti
Gost
PricateGluposti
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Isustejebo na cemu ste vi? Drzava u demografskom kolapsu, plate 300 EUR, cene Njemacke, a vi pricate o nekoh slobodi I samostalnosti. Svi smo ga popusili jer smo bili zaludjeni 90ih, al vidim da za Balkance nema pomoci. Ruse boli ona stvar za vas, a Kineze jos vise.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Možemo mi tupiti i srati koliko god hoćemo ali Vučić ne radi loše , svi su pričali kako Srbija neće izdržati da bude neutralna , kako će uvesti sankcije Rusiji , kako neće biti novih investicija jer će ih odjebati i jedni i drugi i šta se dešava ,Srbija se nije okrenula ni jednoj strani već sarađuje i sa jednim i sa drugim ,sankcije nisu uvedene , postali sa dio EAU , grade se novi autoputevi , otvaraju se fabrike , stiglo im je dosta oružija od Rusa a kupovali su i na zapadu , zemlja ima najveći broj stranih investicija u regionu i to prvenstveno tome što mogu da izvoze slobodno na tržište EAU ! Nisam u početku bio neki ljubitelj njegove politike ali moram mu priznati da zna posao !

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Jbg. ponovicu. Srbija nije neutralna. Ni pod razno. Nasa vlast pa i opozicija su u sluzbi stranih vlada/korporacija/interesa. Jeste, nije uvela sankcije Rusiji, i sta s tim? Da im izvezemo sta tacno, 2 gajbe jabuka? Poljoprivreda se planski unistava, cuj unistava, unistena je. Izvozili smo Rusima poljske jabuke pa dobili po prstima u fazonu no no. Svaki posao u Srbiji je pod kontrolom Vucicevog brata Andreja i to je javna tajna ovde. Ako si uz njih ne odgovara ni za sta, pljacku, silovanje, ubijanje dece na pesackom, sve to nema veze. Zemlja je “neutralna”, potpisali gomilu ugovora sa NATO alijansom, mogu da posete svaki vojni objekat kad im se cevne a NATO oficir eno ga u Generalstabu proverava sta hoce. Gomila oruzja su sta tasno 10 helikoptera i 20 tenkova? 10 Pantcira? Lepo, ali nama treba Buk m3 x 15 komata ako vec ne moze S400.Nema se para? Vrhuska ovde ukrade milijardu evra godisnje iz EPS a, a siva ekonomija podrzana/koriscena od strane vlasti se procenjuje na 10 milijardi evra godisnje. Sem toga Srbiji ne treba gvozdje nego bolje plate/uslovi za vojnike da se vrati patriotski kadar u istu. Nove fabrike kazes? To su fabrike gde pelene moras nositi, nova… Pročitaj više »

basso
Gost
basso
1 godina prije

Vucic se vec odlucio za Rusiju kao i velika vecina srpskog naroda.Posto je Srbija ekonomski vezani za evropu Vucic samo igra igru sa EU,iako i sam zna da Srbija nikada nece uci u uniju.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  basso

VUČIĆ odlučio, hahhahahhaaa

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Mlata

Novinar pita Vucica “koja vam je omiljena laž?”
AV – “ja nikada ne lažem”
Novinar – “i meni je ta u top 3”

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Samo, mali ispravak. Veljko Kadijević je savezni sekretar za narodnu odbranu, a načelnik GŠ, Blagoje Adžić, Srbin.
Prošlo je dosta godina, pa se neke stvari, zaborave.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Kadar iz SR BiH. Slovenac Stane Dolanc je proizveo Arkana i bio mu pokrovitelj sve vreme. Kada u Nemackoj pobije ustasku emigraciju prvo zove Dolanca, kada u centru BG-a izranjava pripadnike gradskog SUP-a opet zove Dolanca da ga vadi

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Oko

Oko moje 🙂
Verovatno je ovo tvoje prošlo ispod radara ovih ovde koji puno znaju?
Dakle:
Maršal je strogo vodio računa o nacionalnom ključu!?
Franjevce, radikalni kler i slične u Zapadnoj Hercegovini, satrale su partizanske jedinice sa Hrvatskih etničkih prostora pod komandom Tuđmana i Bobetka. Ne jedinice iz Drvara, Čačka, Bileće,..
Nakon rata, pri eliminaciji emigracije Strogo se vodilo računa o nacionalnom kluču!
Ustaše su ubijali Hrvati
Rojaliste su eliminisali Srbi
Ako je Željko Ražnjatović, kako kažeš, kokao ustaše, ….?
Za koga je Arkan radio, ja ne znam ?
Ko je bio Arkan, ja ne znam?
Nemam nikakvih pozitivnih emocija prema Arkanu, naprotiv …..

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Ostap Bender
To sto podastirete cinjenice o ex Yu i JNA je lijepo da podsjetite na cinjenice ko hoce da zna…ali bojim se da takvima bezmozgovicima nema fajde jerbo su oni ,,naucili,, sto im je krivoUsti bolesnik servirao tj.,priopcio i doopcio svojoj stoki sitnih zuba.
A evo da samo 1 jos cinjenicu nadodam na vase cinjenice o ,,velikosrbskoj,, ,,srbocetnickoj,, Brozotiraniji .Do zadnjeg casa te Brozove Yu na celo svih obavestajnih sluzbi bjese onaj Zdravko Mustac (,rvat) a pre njega Stane Dolanc (zlovenac) a pre njega hohstapler kojeg znamo kao JBTito decenijama i dozivotno.
Sttoku sitnih zuba nije ni trebalo da ludi Karadjordjevic otima iz zagrljaja Danke Dojcland…

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Ima ona starinska,nikome nije gorilo do zore.Igrati uvjek pokvareno i lazljivo se ne isplati.Hvala Bogu sto mozemo puno toga procitati u demokraciji.

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije

Manje-vise sve drzave Balkana su samo za potkusurivanje. Vec sam spomenuo da ce Rusija ostaviti Srbiju na ledini zarad viseg interesa. Ko je vec rekao….samo su interesi vjecni. Nema Srbija kud ekonomski, geografski…od emocija se ne zivi. Vucic se ko nesto batrga, Dodik isto, ali samo kupuju vrijeme nadajuci se nekom cudu na globalnoj razini. Milance spominje novu Jaltu. Mozda i nije u krivu, ali tesko da ce ovaj nas dio na istok, bar dok je Bugarska i Rumunija u EU.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  smart tool

Ni od zapada se ne zivi,ali zapad zivi od nas.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  Ray

I nama slicnih

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  smart tool

Šta? Mi Njemcima valjamo raspale mašine i automobile, Italijanima trotinete, a za džabe dobijamo šumu i pitku vodu, šta još ah da u Češku i SAD izvozimo traktore dok naše rudne kopanije ispituju rezerve zlata u Kanadi i SAD! Šta smo ono još dobili od Zapada?! Ah, pa da njihovi najbolji studenti i profesori dolaze kod nas, kupuju kuće i osnivaju porodice, kada uđemo u EU CERN će se prebaciti na Kopaonik ili Jahorinu, a MIT sigurno dolazi u Jagodinu! Živjela EU!

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Ovaj clanak je nivo propagande iz najcrnjih CNN dana pa sve to pomnozeno sa SNS tabloidima. Predhodni put je Putin rekao da ce Rusija podrzati Srbiju ako se Srbija odluci za kompromisno resenje Kosova dok je na poslednjem susretu, kada su Vucicu poklonili pusku Kralja Milana a ne pistolj, Putin jasno rekao da je za Rusiju jedino prihvatljivo resenje u okviru rezolucije 1244. Kakvih 400km brze pruge, kakvi novi vozovi ? Da li ste vi ljudi realni kada mozete da napisete ovakvu besmislicu ? U Srbiji pruge NE POSTOJE, nema nacina da bilo koji covek sedne u voz u NS-u i da stigne do BG-a ili Niša npr. Zar vam je tesko da pre pisanja besmislica npr na netu pogledate br bilo kog taxi udruzenja u BG-u pa da viberom pozovete i pitate koliko kosta vožnja od Železnicke stanice do VMA ili Skadarlije npr i pitate da zakazete voznju sa Železnicke stanice kada vozom stignete u BG ? Dobili bi odgovor da pruge nema, voza nema i paz sad : Železnicke stanice nema. Biće izmedju ozujka i listopada za dve, najviše tri god. Čitamo vas i mi iz Srbije, nemojte se brukati bajkama o 400km stelt pruge i vozova koji… Pročitaj više »

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije
Reply to  Oko

stelt pruga … stelt shine … stelt zeleznicka stanica u Beogradu …. a ipak stigao Kineski voz (put svile) u Beogradu ??? Nesto tu ne stima “Oko” ?

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Oko

Oko, problem s željeznicom imaju gotovo sve države. Putnički prijevoz je neisplativ, a teških kabastih tereta nema. Nema više teške industrije i nitko ne treba željeznicu. Jedino je isplativa prigradska željeznica, ali samo kod velikih gradova, Beograd. Sve ostalo je prešlo na cestovni promet. Modernizacijom cesta u Srbiji, željeznica će dodayno izgubiti na vrijednosti. Teško se nositi s razvojem društva, a željeznica gubi taj rat. Sve ovo napisano odnosi se na naše države gdje je broj stanovnika ispod 10 milijuna. Mnogoljudne države imaju druge postulate.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Srbija nije kao I sve ostale drzave ! Mi imamo genija koji premesta železnički most (NBG-BG) sa reke u PARK! Montipajtonovci se ne bi setili da skinu most sa reke i da ga premeste u park uz obrazlozenje da ce tako privući bugarske turiste. Inace u citavom svetu se modernizuju putnicki vozovi i vise ljudi vozom ide na posao nego autom, nigde voz nije zastarelo prevozno sredstvo osim u kolonijama u kojima vladaju strucnjaci sa kupljenim diplomama. Mostarska petlja je projektovana za dnevni protok 40000 vozila, trenutno 0,5 mil automobila dnevno prodje tuda i razdaljinu od 1,5km ljudi prelaze za 1,5h radnim danom od 14h do 17h. I na sve to sklanjaju železnički most iako su ljudi za 10min prelazili relaciju Tosin Bunar-NBG-BG. Da ne spominjem Batajnicu, Novu i Staru Pazovu i Indjiju odakle ljudi idu za BG na posao i faks. Od nafte do pšenice preko automobila iz KG, uglja iz Kolubare, sirovina za Bor,Majdanpek i Smederevo je voz najisplativljiji vid transporta i upravo zbog toga su potpisali ugovor brze pruge-brzi vozovi. Samo sto je rok zavrsetka istekao a stoji samo jedan prag kojeg je Vucic licno postavio pred kamerama. Ne bi tekst govorio o 400km brze pruge da… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Oko

Oko, daleko bilo nisam Vucicev portparol ali nije bas sve kako pisete, rokovi su mozda probijeni ali se pruga definitivno gradi i ja pored nje prolazim svaki dan. Ova vlast je kompradorska kao i u svim drzavicama na balkanu ali nema potrebe jos filovati i sa stvarima koje nisu bas tacne

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Tink

Cekaj, sta se gradi ? Ukucaj na google “brza pruga Beograd-Budimpesta” I videces da je rok zavrsetka bio 18-te (pogresno sam pisao da je 19-ta) a godinama vec ni brzom ni sporom prugom niko ne moze putovati BG-SU. Stoji taj jedan prag kojeg je AV postavio u travi od pola metra. Ne gradi vlast nista, gradi se iz budzeta u koji svi uplacujemo. Aplaudiranje nekom politicaru koji otvara nesto sagradjeno iz budzeta je debilizam tipa aplaudirati bankomatu kada podize covek platu. Hrvati su sagradili 220 km autoputa vise nego Srbija I najskuplje deonice su placali 3,5 mil a nama je prosek po kilometru 5 mil. Putin je pustio Vucica niz vodu, docekala ga tv kampanja kao najveceg dusmana Rusije, rekao da Rusija priznaje samo rezoluciju 1244 (nikakvi dilovi), poklonom mu stavio do znanja da ga ceka sudbina Kralja Milana a Vucic po povratku u Srbiju pustio pse sa lanca, izmislja aferu o ruskom spijunu I svaki dan neka njegova nakaza na dnevniku govori kako Rusi ruse Vucica, finansiraju opoziciju, koce Srbiju na evropskom putu… Ekspresno je promenjen zakon o referendumu da zavrsi Kosovo onako kako gazde kazu. Zlotvor ce uci u NATO koliko sutra ako napravi kombinaciju da ga krunisu… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Oko

slobodarko s mcm foruma?

Pazi
Gost
Pazi
1 godina prije

Sve me ovo podsjeca na ultimatum Kraljevine od strane hitlera. Bojim se da nas sve ceka ista sudbina….

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Da se razumemo, ni tada nisam prebrojavao krvna zrnca visokih funkcionera ili visokih oficira. Uvek sam smatrao da određene funkcije treba da dobiju oni najsposobniji, a ne po nacionalnom ključu.
Koliko su ovi naši bili “sposobni” videlo se tek kada je za sve bilo kasno. 😀

Ali, ono što sam napisao su fakti, a ne paušalno blebetanje, po kome su Srbi imali nešto više od te zemlje koju smo uništili.

Gospoda koja me/nas želi optužiti za mitomaniju, neka izvole navesti jednog srpskog funkcionera koji je zaista imao nekakvu značajniju vlast na nivou savezne države – ili neka se pokriju ušima i – potrude se da nešto pročitaju.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Bravo

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Aleksandar Rankovic

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Zax

@Zax

Ranković – politički pokojnik od 66.
I nije neki primer (ako nije ironija).

@DažBog

Edvard Kardelj?
Dobar.

Znaš li onaj vic koji počinje sa:

“Išli dva Slovenca, Mujo i Haso…”😁

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender, Edvard Kardelj 😉

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Sta ti reces i ostado ziv.Zamo jedno zapamti,da je oruzje bilo podjeljeno na sve narode,rata nebi bilo.Ostalo je one stara,mi lazemo dabi opstali.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Tim “Slavonac” nisi u stanju da sastaviš, ni suvislo blebetanje.
Žali Bože, potrošenih pola minute, na ikakav odgovor.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Ostap Bender….i dan dans Hrvati imaju ljude u Srbiji. Čitao da preko nijhove firme idu udžbenici za đake, sva staklena ambalaža stiže od njih, ne znam dokle se stiglo sa tenderom o prodaji struje. Srbijom nikad Srbi nisu upravljali, uvek nam dođoše nametnu

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Mlata

@Mlata

Ne znam, šta bih ti na to rekao?

Neki od najboljih, ili bar najpoznatijih “srpskih” političara (recimo, NikolaPašić, Koča Popović itd.), književnika (Branislav Nušić, Oskar Davičo), glumaca (Bekim Fehmiu, Irfan Mensur, Predrag Ejdus itd.) nisu bili Srbi. U Srbiji postoji i hrvatska nacionalna manjina, a postoje i sada već celovekovne privredne veze.

Samo po sebi, ne znači da u tome ima nešto loše, dok je dobrih namera i poštovanja načela uzajamnosti.

Kada toga ne bude, e… Onda o tome treba pričati i, ako se može, nešto i uraditi.

Ne sećam se, da je bilo nešto bolje u vreme vladavine Tome “diplome”, koji svakako nije dođoš.

Lično, ne mislim da je problem u dođošima ili “domaćima”, već u tome, što su nam “izbori” svedeni na – ološ, svejedno sa koje strane dolazio.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Ostap Bender, ajmo priču okrenuti. Zašto netko mora biti pripadnik večinskog naroda da bi volio državu u kojoj živi. Zašto jedan Hrvat koji živi u Srbiji ne bi volio Srbiju ako se u njoj osjeća ravnopravno. Zašto neki građani nisu lojalni državi u kojoj žive? Zato što se ne osjećaju ravnopravni, nije upučeno Srbiji već općenito. Znači, stabilnost države leži na demokraciji. Jedan primjer. Kad nekog stanovnika USA pitaš što je on, on ti odgovara Amerikanac, a kad ga pitaš odakle potjeće, razgovor postaje lagano neugodan. Ja sam Amerikanac i s tim se ponosim, a moji su došli iz Europe, Azije, Latinske Amerike, Afrike ili slično. Tako obično završi razgovor. Kad je državni praznik u US, gotovo svaka kuća izvjesi američku zastavu. U texasu živi puno Meksikanaca ali izvjese američku zastavu. Onog trenutka kad svi stanovnici jedne države budu tu ďržavu doživljavali kao svoju domovinu, tada su dostigli zrelu demokraciju.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad Astra

Gde si ti u mom pisanju našao da ja tvrdim, da da neko “mora biti pripadnik većinskog naroda, da bi voleo državu u kojoj živi”? Pripisuješ mi stvari, koje nisam ni nagovestio, a kamo li izrekao. 🙄

Štaviše, lično, smatram da niko, bio pripadnik većinskog naroda, ili pripadnik manjine, ne mora “da voli” državu, bilo koju, ali mora da poštuje pravila, zakone i običaje koja važe za sve. Ljubav je pravo, nije obaveza.

Što se tiče “demokratije” ta reč se od zloupotreba toliko ofucala, da se meni povraća kada je čujem, ili vidim napisanu. O njoj se najviše trkelja, tamo gde je najmanje ima. Naročito u Americi. Što se tiče onog dela tvoje priče sa ponosom i zastavama, nislim da bi u USA bilo prikladno da se ističe gusarska zastava uz onu oficijelnu.

Svaki stanovnik, bilo koje zemlje, treba da se oseća slobodan, siguran i ravnopravan. Uz još neka prava, koja ispisana zauzimaju stotinak kucanih strana, koje trenutno nisam raspoložen da ispisujem. 😀

Janko
Gost
Janko
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Samo sto u Hrvatskoj ne prodje sat ,a ne dan bez uvreda,ponizenja i kojekavih zluradosti o Srbima i onda ti postuj tu drzavu i taj narod.Doduse ne moze se reci za celi hrvatski narod,ali politika i dobar deo medija i klera su nosioci i kreatori tskve politike

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Raskokodakali ste se oko Srbije,povuci potegni.Srbija je uvijek bila najbitnija drzava na Balkanu,jer je bila drzava od strateskog znacaja,raskrsce puteva od Rimskog carstva,a to je i danas.Uvijek su se tu sukobljavali interesi velikih drzava-sila.Zato su Srbi boreci se za svoju slobodu i drzavu izostrili osijecaj tko im je neprijatelj.A posto neprijatelj zna biti i vrlo podmukao neke bitke su izgubljene,jer su se preklapali interesi velikih igraca.Isto to je i danas,kome vijerovati?Rusiji-istoku ili zapadu veliko je pitanje,trgovati da ali prikloniti se sa oprezom.Rusija se nije bas pokazala kao prijatelj u povijesti na pr. Berlinskom Kongresu 1878g,zarad svojih interesa,a kako ovaj pise o KiM,nesto Putin vrluda. A Srbija ipak i pored pritisaka EU nije Rusiji uvela sankcije,a ove kurve od drzava oko Srbije prepakuju robu u Srbiji,krse sankcije i svi to znaju i u EU,i prodaju robu u Rusiji,preko Srbije,kurvanjski osnuju firmu u Srbiji i Bog te vseli. Vucic igra kako moze,a Boga mi ni ovi u EU bas ne ispadose veliki priijatelji makar su u savezu.Sve u svemu politika je velika kurva,ko ce koga zahebat je nabitnije i imati od toga koristi. Narod to zna zato suti i polako kida sa Balkana,ko vele zivot je kratak da me zahebete vise puta.… Pročitaj više »

Farwin
Gost
Farwin
1 godina prije

cini se da se opet gleda kroz prste na Srbiju, sve se vraca na staru.
Sankcije jedino mogu umirit i pripitomiti taj divlji nekulturan , primitivan narod., no za to nema volje u Evropi a, cini se niti sire.

1. svesti zaposljavanje iz bg, pasaluka na najmanju mogucu mjeru na teritoriji Evrope , / ostaviti mogucnost na istok kina , SSSR Belorusiji/

2. smanjiti investicije na godinu dana sa zapada.

Sistempada sa ili bez krusika u 3 meseca

POVEZANE VIJESTI

Izbornik