Rusija više nego udvostručila izvoz prirodnog gasa gasovodom Turski tok

Turski tok
17 komentara

Snabdevanje Turske i Evrope gasom preko priobalnog gasovoda Turski tok povećalo se više nego duplo za godinu dana od pokretanja projekta, prema ruskom energetskom gigantu Gazpromu.

Gasovod je u petak obeležio godinu dana postojanja. Od kada je počeo da radi 8. januara 2020. godine, Gazprom je povećao stepen iskorišćenja za 2,2 puta, dok je za evropske kupce postao 2,5 puta veći, otkrio je izvršni direktor Aleksej Miler.

Gasovod dužine 930 kilometara preko dna Crnog mora isporučuje gas Turskoj i dalje evropskim državama, uključujući Grčku, Severnu Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, Srbiju, kao i Bosnu i Hercegovinu. Turska, Grčka i Severna Makedonija povećale su svoj uvoz ruskog gasa prošle godine, saopštio je Miler.

Srbija je postala poslednja zemlja koja je počela da prima gas gasovodom Turski tok. Svoju dionicu rute pokrenula je 1. januara, a vlasti predviđaju da će projekat pomoći da se znatno smanje cijene gasa za srpska domaćinstva.

Pandemija je osakatila globalnu potražnju za energijom, a ukupni izvoz Gazproma u zemlje izvan ZND opao je za oko 10 procenata na godišnjem nivou, rekao je čelnik kompanije ranije pozivajući se na preliminarne podatke. Ipak, neke evropske države su se odlučile da pojačaju svoj uvoz gasa preko Gasproma. Prema Milerovim rečima, ukupno devet evropskih zemalja povećalo je kupovinu na godišnjem nivou, dok su zalihe za Holandiju i Slovačku dostigle rekordne nivoe u 2020. godini.

GaspromTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Burek sa gasom ?

Daj gas !

Vlado Banja Luka
3 godine prije

Juzni tok (zamaskiran pod nazivom Turski/Balkanski tok) je konacno prosao kroz Srbiju prema Madjarskoj i Austriji! Uprkos silnim sankcijama i pritiscima. To je najbolja i najvaznija vijest u 2020.-oj godini! Ekonomski i politicki izuzetno bitno… Jos da se uskoro zavrsi Sjeverni tok 2 i Ukrajina i njihovi gasovodi koje je privatizovao Bajdenov sin mogu u staro gvozdje. Rusija ce biti direktno povezana sa Njemackom i Austrijom (preko Srbije).

Jomla
3 godine prije

Šta će to rusima kad ionako propadaju!
Evo piše na LP…

tihobl
3 godine prije

Izbaci 1 smanji na 40, odnosno 2792.

Vlado Banja Luka
3 godine prije

Prvo, promasio si temu. Tema su gasovodi koji sada obesmisljavaju postojanje Ukrajine, ovakve kakva je sad. Naci-bajdenove.
Drugo, volio bih da nije tako, da se ovaj prostor ne prazni, ali cini mi se da ta hrvatska plata koju spominjes nije sprijecila iseljavanje, bjezaniju i negativan prirodni prirastaj u Hrvatskoj…

Trieste
3 godine prije

Zato se rusima iselila trećina Rusije u Irsku a u malu i doista “nezavisnu” Hrvatsku dolaze mnogi useljenici i broj stanovnika je u porastu.

Trieste
3 godine prije

TI LAŽEŠ,TI SI AGENT SOTONISTIČKOG NWO :
LINK : https://tradingeconomics.com/russia/wages
Prosječna zarada u Rusiji je : 49539.00 RUB

Trieste
3 godine prije

LINK : https://tradingeconomics.com/russia/wages
Prosječna zarada u Rusiji je : 49539.00 RUB

borg
3 godine prije

Trollcino zasto i dalje ne stojis na forum.hr pa zasto i dalje tamo ne siris rusofobiju pod patronstvom bubi-jew-gay-mir?

Vlado Banja Luka
3 godine prije

Za to vrijeme u SADu 45 miliona ljudi prezivljava zahvaljujuci bonovima za hranu (food stamps). O pokradenim izborima, senilnom pedofilu i njegovom sinu narkomanu koji privatizuje gasovode i banke po Ukrajini cu neki dr put.

Alemka Mihovic
3 godine prije

Super. Bit ce para da Putin svima da sputnjik

Maliboro
3 godine prije

Tupko probaj u Americi zasijati svoje sjeme. Pišeš gluposti o stvarima o kojima nemaš pojma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI