Peter Szijjarto je također napomenuo da će isporuke ruskog gasa Mađarskoj biti preusmjerene sa zapadne na južne rute kroz gasovod Turski tok

Gas
13 komentara

 Mađarska je postigla konačni dogovor sa Gazpromom o odlaganju plaćanja za ruski gas, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon razgovora sa izvršnim direktorom Gazproma Aleksejem Milerom u Moskvi. On je takođe zadužen za međunarodnu saradnju Mađarske u oblasti energetike.

“U cilju poboljšanja finansijskih uslova, generalni direktor Gazprom Exporta potpisaće sutra sporazum o odlaganju plaćanja ruskog gasa, kako bi naši uslovi plaćanja postali povoljniji”, rekao je Szijjarto u video snimku objavljenom na njegovoj Facebook stranici, društveni mediji u vlasništvu američke korporacije Meta (zabranjena kao ekstremistička organizacija u Rusiji).

Južni put za snabdijevanje gasom

Szijjarto je također napomenuo da će isporuke ruskog gasa Mađarskoj biti preusmjerene sa zapadne na južne rute kroz gasovod Turski tok.

„Danas smo se dogovorili da ruski gas koji je prvobitno išao u Mađarsku sjevernim pravcima, bude preusmeren na južni pravac, tako da će Mađarska u bliskoj budućnosti dobijati gas svakodnevno i možemo biti sigurni da neće biti ograničenja za korišćenje prirodnog gasa u Mađarskoj“, rekao je on.

“To je južni transportni pravac koji trenutno snabdijeva Mađarsku, tako da ako se Gazprom fokusira na transportne rute južne Evrope, to će snabdijevanje Mađarske energijom učiniti još pouzdanijim i sigurnijim”, nastavio je.

On je izrazio nadu da se “južni transportni pravac neće morati suočiti sa poteškoćama koje su učinile rad sjevernog transportnog pravca gotovo nemogućim”.

“Gasovod Turski tok će u narednom periodu igrati još veću ulogu u energetskom snabdijevanju jugoistočne i srednje Evrope”, smatra Szijjarto. Napomenuo je da je sjeverna ruta isporuke gasa kroz Austriju “sada operativna samo 30 odsto zbog problema sa sjevernim gasovodima”.

Mađarska se protivi novim sankcijama

Szijjarto je rekao i da Mađarska neće dozvoliti nove sankcije Rusiji u energetskom sektoru. „Iz Mađarske neće biti ograničenja u korišćenju prirodnog gasa“, uverio je ministar.

Mađarski ministar vanjskih poslova doputovao je u Moskvu iz Praga, gdje je učestvovao na neformalnom sastanku ministara energetike EU. On je uoči tog sastanka rekao da Mađarska neće podržati uvođenje gornje granice cijena ruskog gasa, jer bi takav korak predstavljao prijetnju energetskoj sigurnosti Evrope. U Pragu nisu donesene niti se očekivale odluke o ovom pitanju, budući da je tamošnji sastanak bio savjetodavne prirode.

U julu je mađarska vlada objavila planove za kupovinu dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa od Rusije kako bi osigurala sigurnost snabdijevanja zemlje energijom u narednim mjesecima.

Mađarska je krajem avgusta potpisala ugovor sa Gaspromom na period od dva meseca za isporuku dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa dnevno od 1. septembra.

U septembru prošle godine mađarska kompanija MVM potpisala je dva dugoročna ugovora sa Gaspromom, koji predviđaju isporuku ukupno 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje gasovodima kroz Srbiju i Austriju, zaobilazeći Ukrajinu. Sporazum je osmišljen na 15 godina i može se revidirati 10 godina nakon početka implementacije.

GasprommađarskaPeter Szijjartorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Madjari su se osigurali i jos su izvukli odlozeno placanje za ove viskove sto su dodatno porucili. Platice rusima kad viskove rasprodaju po EU usred zime po trenutnim cijenama.

Sa druge strane svabe ne smiju ni zatraziti otvaranje preostale cijevi ST2 i plinovoda Jamal. Nekad je Njemacka dobijala plin preko Poljske i Ukrajine, ST1 su poceli graditi kad je Timosenkova pocela zatvarati plinovode. Ti kapaciteti i dalje postoje, ali svabe ne smiju ni da zucnu.

tihobl
1 godina prije

Pazite ovo: kriza energenata udara krajem februara ili pocetkom marta. Uz stednju i ovo zaliha moci ce se do tad rastegnuti. A onda dolazi kraj i to bas pred proljecnu sjetvu. Zasijace ko ima dobre volove.

Niko ne razmislja o sledecoj godini.

tihobl
1 godina prije

Путин и Ердоган се састали у Астани

Предложена изградња гасног чворишта у Турској може постати платформа за одређивање цене плавог горива, што ће искључити политизацију овог питања.

Eto Turska postaje najveci izvoznik plina i ona ce diktirati cijene.

Max
1 godina prije

Mađarska brine za svoje interese.

Hogar
1 godina prije

Orban je kralj ostale dvorske lude kabala teatra.

imee
1 godina prije

koji naivci.
baš če im kabala dopustit jeftino grijanje.
već su rusi našli sabotere turskog toka.
a koliko će ih biti još…

1 godina prije

Slika koja sve govori….

Poslednjikorak
1 godina prije

Психологија племена,што је ок али не значи да је позитивно
.

Poslednjikorak
1 godina prije

Ne se dekorater.Sbe ide svojim prirodnim tokom.ali SVE..

Poslednjikorak
1 godina prije

Kvazinauke i intelektualni masturbacije.jbg..samo udri

alexosijek
1 godina prije

Orban je u Berlinu 11.10. izjavio kako neće biti ništa postignuto ako dogovor imaju Rusija i Ukrajina. Za stol trebaju sjesti Biden i Putin, jer je američki predsjednik svojim izjavama o ruskom predsjedniku kao ratnom zločincu i izjavom o promjeni režima u Rusiji prešao sve granice normalne diplomacije. Te, kao šećer na kraju dodao kao je brutalno to što će reći, ali da za mir treba Donald Trump…

Alen
1 godina prije

Novi format komentara , gdje je login ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI