fbpx

Berlin: Ako SAD potvrde sankcije za Sjeverni tok 2, to će minirati projekte za američki LNG

Berlin - Njemacka zastava - Dem Deuche volke

Američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 mogu dovesti u pitanje opskrbu Njemačke američkim ukapljenim plinom,  navodi se u izjavi Istočnog odbora njemačke ekonomije.

„Amerikanci žele prodavati LNG u Europi, a izgradnja odgovarajućih terminala je planirana i u Njemačkoj. Ako se pritisak na konkurente na tržištu pojača, entuzijazam za zajedničke projekte sa Sjedinjenim Državama može nestati “, rekao je novi predsjednik odbora Oliver Hermes.

U izjavi se ističe „kako se sankcije Washingtona protiv Sjevernog toka 2 usvajaju bez savjetovanja i protiv jasno izražene volje najvažnijih europskih saveznika“.

„Te akcije štetno utječu na imidž Sjedinjenih Država u Europi“, dodali su njemački industrijalci.

U utorak je objavljeno da je američki Kongres u okviru obrambenog proračuna za sljedeću godinu usvojio i sankcije za plinovod Sjeverni tok 2 i Turski tok.

Nove američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 prijete, prema Istočnom odboru njemačke ekonomije, ali usporavaju i mirovne napore Pariza, čime teško narušavaju transatlantske odnose

“Ove sankcije su izravan napad na suverenitet Europske unije i kobni signal za mirovne napore Pariza”, upozorava predsjednik Istočnog odbora njemačke ekonomije Oliver Hermes.

„EU je dala sva potrebna odobrenja za dovršetak plinovoda i usvojeni su odgovarajući propisi za poslovanje. Pokušaj utjecaja američke strane bio bi više nego neprijateljski čin i naštetio bi transatlantskim, koji se mogu graditi samo na međusobnom poštovanju. Također se upozorava na ogromnu štetu imidžu američkih projekata u Europi. Amerikanci žele prodavati ukapljeni plin Europi, a terminali bi trebali biti izgrađeni i u Njemačkoj. Ako se ekonomskim sankcijama poremeti konkurencija na tržištu, mogao bi nestati entuzijazam za američke projekte“, rekao je Hermes.

Prema Hermesu, američke bi mjere ugrozile proces pomirenja između Ukrajine i Rusije.

„U Parizu je, nakon višegodišnjeg zastoja i zahvaljujući posredovanju njemačke kancelarke i francuskog predsjednika, konačno bilo moguće pokrenuti prve korake za smirivanje istočne Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Zelenski hrabrom je politikom u posljednjih nekoliko mjeseci omogućio ovaj napredak. Ovaj će pristup biti ugrožen novim američkim sankcijama, a bit će udar na svima potreban novi sporazum Rusije i Ukrajine o tranzitu prirodnog plina do kraja godine”, rekao je njemački stručnjak.

Rezultat: Rast cijena energije

„U svakom slučaju, nakon američke odluke o sankcijama, osim novih napetosti s Rusijom se u kratkom roku može očekivati i povećanje cijena energije za europske potrošače“, nastavlja Hermes.

„Tržišta će vjerojatno odgovoriti na napetosti, što već znate iz američkih sankcija protiv ruskih proizvođača aluminija, koje su najavljene u travnju 2018. bez savjetovanja s EU. Bilo je tako silnih skokova cijena da su sankcije konačno obustavljene”, podsjeća predsjednik Istočnog odbora njemačke ekonomije Oliver Hermes.

S obzirom na summit u Parizu u ponedjeljak, Istočni odbor njemačke ekonomije nedavno je predložio Europski pakt za stabilnost i rast za istočnu Ukrajinu. Prijedlozi su također namijenjeni za rješavanje akutnih financijskih potreba od oko tri milijarde eura. Usput, prošlog petka je izaslanstvo ovog njemačkog odbora razgovaralo je o svom radu s Rusijom s Vladimirom Putinom u Sočiju.

Od svibnja 2018. godine „Istočni odbor – istočnoeuropsko udruženje njemačke ekonomije“ (OAOEV) objedinjuje nadležnosti dva tradicionalna kluba Istočnog komiteta osnovanog 1952. i Istočnoeuropskog udruženja osnovanog 1990. i promiče njemačku ekonomiju u 29 zemalja istočna i jugoistočne Europe, južnog Kavkaza i središnje Azije. Njemačka trgovina na istoku čini otprilike petinu ukupne njemačke vanjske trgovine i stoga je važnija od trgovine sa Sjedinjenim Državama i Kinom. OAOEV ima oko 350 tvrtki i udruga, a podržavaju ga šest vodećih njemačkih industrijskih asocijacija – BDI, BGA, Bankenverband, DIHK, GDV i ZDH.

Life

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Slovenac
Gost
Slovenac
10 mjeseci prije

Ma.kakav lng bajke za decu

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije

”……Ako se pritisak na konkurente na tržištu pojača, entuzijazam za zajedničke projekte sa Sjedinjenim Državama može nestati“…….
Dobar je ovaj Švabo, dooobar….. Lovi na finjaka…. Njega dopalo da kaže ono što Angela i društvo ne smiju.
Al’ postrojiće njih Grenell… Kakva finoća, kakvi bakrači. Taj ide kao bager. Zato ga je Trump i poslao.
Da pokaže Švabama gdje im je mjesto. Pa se onda ostala EU služinčad sama postroji….
P.S.
Mujo šta radiš?
Pomoćnik na bageru…..
Šta radi pomoćnik na bageru?
Lopata gdje bager ne može.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

„Te akcije štetno utječu na imidž Sjedinjenih Država u Europi“
Ovo je još bolje – ne znam kako će preživeti gubitak imidža. Verovatno će podneti rezoluciju u UN o povratku imidža SAD-u.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije

Ono kao, nije meni zbog mene, meni je zbog vas…… ju, šta će ljudi misliti…… 🙂 🙂

čitalac
Gost
čitalac
10 mjeseci prije

Jel’ to moguće?
Njemci se bune!
Ne samo bune nego i prijete kontra sankcijama!
Epohalno!
Ako je ovo istina, to su tektonski pomaci!

Patetika
Gost
Patetika
10 mjeseci prije

Cuj, “Berlin” rekao. Opet muda pod bubrege…

Radoznali
Gost
Radoznali
10 mjeseci prije

Neka njemci ne brinu. Imamo mi plutajuči terminal u Omišlju. Koli garantira isplativost.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
10 mjeseci prije

Hrvatski politicari su kao ovce, vide promjenu paradigme kad vise nema trave.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
10 mjeseci prije

Citao sam pred par godina analizu jednog americkog ekonomista. …. Kud Njemacka tamo Evropa…. Nemci su pragmaticni, gdje se bolje prodaje, tamo su. Vidjet cemo.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
10 mjeseci prije

USA siluje EU. A EU što više jauče, to više širi noge…….ha, ha, ha…….
Stara dama je postala američka jeftina prostitutka.

Jeftina, najjeftinija
Gost
Jeftina, najjeftinija
10 mjeseci prije

… a bila je ruska

Tomi
Gost
Tomi
10 mjeseci prije

Sad su na 89% imaju jos slabih 300km. Februara planirajo otvoritev.

realist62
Gost
realist62
10 mjeseci prije

100 km kroz danske vose samo cca 20 dana

samo tako
Gost
samo tako
10 mjeseci prije

Degutantno moljakanje na koljenima. Briga ona stvar Usaniju za Ukrajinu, harač se gospodaru mora plačati.

tuf
Gost
tuf
10 mjeseci prije

Nije li opcija da se, uslijed nadolazećih sankcija SAD-a, za dovršetak izgradnje angažiraju ruske kompanije i time ukloni izloženost njemačkih (s obzirom da očigledno ovise o naklonosti SAD-a) ? Znam da bi se pravnici i dušebrižnici u Njemačkoj odmah digli na zadnje noge, ali ako bi to ostala jedina opcija da cijela stvar ne propadne…

Aramco
Gost
Aramco
10 mjeseci prije

Saudski Aramco – ne SAD – ne rusija

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x