Njemački političar predviđa sudbinu Sjevernog toka 2

Sjeverni tok 2
38 komentara

Gasovod Sjeverni tok 2, koji je bio namijenjen za pumpanje gasa iz Rusije u Njemačku, osuđen je da ostane neaktivan na neodređeno vrijeme, sugerirao je šef njemačke regije Donja Saksonija. Stephan Weil je rekao da Berlin više nikada neće moći vjerovati Moskvi kao pouzdanom dobavljaču energije.

U intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji DPA objavljenom u ponedjeljak, guverner Weil je rekao da projekat plinovoda neće biti oživljen čak ni nakon što ruski predsjednik Vladimir Putin napusti funkciju.

“Gubitak povjerenja je toliko fundamentalan da više nikada neće doći do situacije u kojoj se njemačka savezna vlada može osloniti na energiju iz Rusije”, rekao je zvaničnik.

Prema Weil-u, “Sjeverni tok 2 nikada neće pustiti u rad”.

Guverner je tvrdio da je Kremlj spalio svoje mostove i da je “ta saradnja nepovratno uništena”.

Weil je zaključio izjavom da će se „Zapad oporaviti od [situacije] brže od Rusije“.

Izgradnja drugog kraka postojećeg gasovoda Sjeverni tok počela je u maju 2018. Očekivalo se da će projekat udvostručiti isporuke ruskog gasa Njemačkoj.

Unatoč protivljenju SAD-a i nekih zemalja članica EU, njemačka vlada je odlučno branila projekat i naftovod je završen. Međutim, Berlin je svoje lansiranje stavio na čekanje na neodređeno vrijeme 22. februara, nakon što je Rusija priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, nekoliko dana prije nego što je Moskva započela ofanzivu na Ukrajinu.

U julu i avgustu Rusija je postepeno smanjivala isporuke gasa Nemačkoj preko Severnog toka 1, pre nego što ga je u potpunosti zatvorila početkom septembra. Ruski državni energetski gigant Gazprom naveo je tehničke probleme uzrokovane zapadnim sankcijama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov jasno je stavio do znanja da gasovod neće nastaviti s radom dok se ne ukinu sankcije Zapada.

Rast cijena u kombinaciji sa zatvaranjem Sjevernog toka 1 doveo je do toga da je njemačka vlada uvela hitne mjere kako bi osigurala da zemlja ima dovoljno energije da preživi zimu.

Ranije ove sedmice, predsjednik Putin je sugerirao da bi Zapad trebao dati zeleno svjetlo Sjevernom toku 2 “ako je tako loš”.

gasnjemačkaPlinrusijaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
U prolazu
1 godina prije

Sretan oporavak Zapadu! Neće biti ni kratak, ni lagan. Nadam se da na kraju dijagnoza neće biti: Operacija uspjela, pacijent mrtav…

Jednostavno receno
1 godina prije

Ono kažu ne trebamo vaš plinskigas a sad da su nepouzdani dobavljači. Nekako mi bilo gutavo što poljske hoće odštetu a sad mi počinje sve više goditi. Kada se volite praviti budale onda i slijedi ludnica.

Filko
1 godina prije

Šuplje priče liebe Štefan, pa naravno da hoće. Nakon carskog imperijalnog Japana i svega šta se dogodilo , surovosti nad Britoncima i Američanima , nakon malo vremena ko rukom odnešeno, Pad III Reicha , isto…..Da ne nabrajam , ovo je muzika i to milougodna za Washingtonske uši. Sve će biti buissnes as usual . Osim onih baltičkih “dreckestaaten” i notorne Poljske , svi ostali udri po plinu.

rade
1 godina prije

Nadam se da se sjeverni tok 2 nikada nece pustiti u rad,i da ce Rusi skroz prestati sa isporukama plina EU.Evropi ocigledno smeta Ruski plin.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Gubitak povjerenja je toliko fundamentalan da više nikada neće doći do situacije u kojoj se njemačka savezna vlada može osloniti na energiju iz Rusije”.
“Sjeverni tok 2 nikada neće pustiti u rad”.
Guverner je tvrdio da je Kremlj spalio svoje mostove i da je “ta saradnja nepovratno uništena”.

Ono kada si političari (ovaj puta njemački) umišljaju da svijet započinje i završava s njima 😁

Kada na vlast dođu njemački političari koji nisu poslušne američke kujice na vrlo kratkom lancu, bit će druga pjesma.

Max
1 godina prije

Rusi Rekoše ako vam je tako loše dopustite ga.

tihobl
1 godina prije

Zapad ce se brzo oporaviti. Visoke cijene energenata ce kompenzovati smanjivanjem plate radnika. Sami sracunajte koliko ce plate biti nize nego u Kini i Indiji uzimajuci u obzir da su kod ove dvije zemlje pojeftinili energenti. Ponovo ce zapana privreda biti konkurentna.

petar schroder
1 godina prije

OVAJ TOK JE NAPRAVLJEN UZ SAGLASNOST NJEMACKE BIVSE VLADE I TREBA DA SE OTVORI Koji su to bolesnici dosli na vlast u Njemackoj da sve uniste sto su gradani gradili 75 godina, Na vlasti se NALAZE UCENICI KLAUSA SCHWABA KOJE DAJE NAREDENJE SVIM VLADAMA SVIJETA KOJI SU BILI NJEGOVI UCENICI Amerika je bila isto protiv tog drugoga strima ,jer hoce da prodaje svoj ukapljeni gas 10 puta vise nego Ruski.Njemacka je totalno ovisna o Ruskum gasu od industrije do kucanstva NA VLASTI U CJELOM SVIJETU SE NALAZE LJUDI KOJE JE BIRAO DAVOS I KOJI SU SPREMNI SVOJU ZEMLJU DA UNISTE ZA NOVI RESET ILI CETVERTU REVOLUCIJU KLAUSA SCHWABA I BILL GATES NADAM SE DA CE SE NAROD PROBUDITI I VIDJETI ISTINU Na TV I PRESE VLADA TOTALNA CENZURA I TU NE MOZES POSLUSATI ISTINUNjemacka je otkazala Putinu ugovor o gasu jer je to trazila EU I Amerika. SADA GOVORE PUTIN… Čitaj više »

hiber
1 godina prije

Putler je plinski rat davno izgubio. Ovo je samo završni udarac. Izmješao je trgovinu i ucijenu i popušio. Sada je Rusija pala na izvoz jedva 120 milijardi m3 uključivo i Kinu, a planirala je 400-500 milijardi m3. S druge strane, drugi masno zarađuju, a najviše Norveška. Cak i Kina koja preprodaje LNG jer ne zeli destabilizirati svoje tržiste viškom energije. Rusija i kad zaradi ne može nista kupiti, a visok tečaj rublje uzrokuje visok državni deficit. Ukratko, sad kad su napunjena skladišta imamo nagli pad cijena plina.

Gorki šećer
1 godina prije

Još malo i Zapadu plin neće ni trebati . Kupovna moć građana opada i pitanje je tko će kupovati proizvode proizvedene na Zapadu.

ZIZI
1 godina prije

Šalješ oružje koje ubija moje vojnike i onda se čudiš kao pura dreku što ti zatvaram pipu? Vjerojatno si lud..

dulebg
1 godina prije

Ne razumem šta su se Rusi zamerili? Osim što zebavaju sa turbinama (kažu da ne mogu da ih prime kad su pod nemačkim sankcijama) sve ostalo su uradili Nemci? Zapad im je udario meru: da E i $ dobijene od nafte čuva(!!) do kraja rata, pa će onda da im isplati. Rusi rekli: odsad naplata u rubljama.
Nijednu robu nisu Rusi zabranili, već Zapad.

Alex
1 godina prije

Začudo nije ništa rekao o povjerenju Rusa u Njemačku i sve što od nje dolazi. Ako su zaboravili Pakt o nenapadanju u osvit 2.sv.rata,ove sankcije neće zaboraviti još dugo. I otimačinu imovine,za koju bi se u ona bolja vremena odmah krenulo u rat.

Suze Roni
1 godina prije

Ono najvaznije za Njemacku je da ce njihovo gospodarstvo potpuno izgubiti
konkurentnost, a to ce se preliti na sve vidove zivota. I to nece moci nadoknaditi jer je steta bespovratna. Tamo gdje vise ne stanuje zdrav razum, nema ni prosperiteta. Ne mozes ratovati protiv Rusije i slati oruzje u Ukrajinu, a zamjerati Rusima sto se ne ponasaju da je sve u savrsenom redu. Sad se vidi koliku je stetu Rusiji napravio Gorbacov jer nije trazio pisane garancije u vidu obvezujuceg dokumenta, ne samo na sirenje NATO, vec i na obveze Njemacke da ne moze biti protiv Rusije u sukobu sa drzavom izvan NATO saveza. Zbog takvih fatalnih propusta, hvale i velicaju Gorbacova jer im je otvorio ulaz tamo gdje je morao inzistiratu na cvrstom Sporazumu. E onda NATO ne bi mogao sutke se pojavit na ruskim granicama.

niki
1 godina prije

Njemačko gospodarsko čudo i konkurentnost se temeljilo na jeftinoj ruskoj energiji.Čudu je kraj a time i njemačkom blagostanju ali zato raste mržnja i oholost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI