Ruski gasovodi su mogli biti sabotirani

Sjeverni tok 1
29 komentara

Berlin je formirao mišljenje da gubitak pritiska u tri gasovoda između Rusije i Njemačke u ponedjeljak nije bio slučajnost, već “ciljani napad” ili Ukrajine ili Rusije, piše list Tagesspiegel.

Pritisak na jednoj od linija Sjevernog toka 2 naglo je opao tokom noći, a uslijedile su i obje linije Sjevernog toka 1 u ponedjeljak poslijepodne.

Danska je objavila da je uočeno curenje gasa kod obale ostrva Bornholm u Baltičkom moru i zatvorila područje za pomorski saobraćaj, ali nije mogla potvrditi da li je to uzrokovalo situaciju.

Prema Tagesspiegelu, njemačka vlada i agencije koje istražuju incident “ne mogu zamisliti scenario koji nije ciljani napad”, prema anonimnom izvoru upoznatom s njihovim procjenama. “Sve govori protiv slučajnosti.”

Izdavanje je objasnilo da namjerni napad na dno mora mora uključivati ​​specijalne snage, mornaričke ronioce ili podmornicu. Berlin navodno ispituje dva moguća scenarija. U prvom slučaju, iza napada bi mogle stajati Ukrajina ili “ukrajinske pridružene snage”. Druga opcija je da je Rusija to učinila kao “lažnu zastavu”, kako bi Ukrajina izgledala loše i podigla cijene energije u EU još više.

Pošto je Sjeverni tok isključen od kraja avgusta, ruski gas se može isporučivati ​​samo u Njemačku i centralnu Evropu preko starijih gasovoda koji prolaze kroz Poljsku i Ukrajinu, primijetio je Tagesspiegel.

“U procesu smo razjašnjavanja situacije”, rekla je glasnogovornica federalnog ministarstva ekonomije. “Trenutno ne znamo šta je uzrokovalo pad pritiska.”

Sjeverni tok 1 izgrađen je 2011. Izgradnja Sjevernog toka 2 (NS2) počela je 2018. i trajala je mnogo duže zbog političkog pritiska i ekonomskih sankcija iz SAD-a. NS2 je završen i pod pritiskom do septembra 2021. Međutim, dva dana prije ruske vojne operacije u Ukrajini, njemačka vlada je stavila svoju potvrdu na neodređeno vrijeme i kategorički je odbila bilo kakvu sugestiju Moskve – ili domaće – da se deblokira naftovod.

gasovodnjemačkarusijaSjeverni tok 1Sjeverni tok 2ukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Tragikomična je ta njemačka kratkovidnost, taj ‘tunnel vision’ gdje sve mora biti A ili B. Da li su pomislili da postoji i C koji im nije baš takav prijatelj kakvim ga smatraju?

tata mata
1 godina prije

ili amera .treba samo razmisliti tko ima koristi od toga da plinovod ne radi ,i tko se bunio cijelo vrijeme

Josip
1 godina prije

I zar ozbiljno mislite da iza ovoga ne stoje američke svinje. A Nijemci sve na kraju mogu zahvaliti onoj ludoj kravetini Ursuli koja je Europu uništila gore nego li Hitler bez zrna baruta..

Jomla
1 godina prije

Ameri!
Nema niti jednog jedinog razumnog, čak niti nebuloznog razloga da bude itko drugi: Rusija, Ukrajina, ISIL… hobotnice, vanzemaljci…

Nekoime
1 godina prije

Zelensky viđen u ronilačkom odijelu s bušilicom u ruci…

dona
1 godina prije

ovo je NATO napravio

Zorule
1 godina prije

A taman su se švabe prepirale oko toga treba li otvoriti sjeverni tok 2, eto izgeda da ga je netko na kraju ipak otvorio.

1 godina prije

Ovo su katarani platili britancima da odrade…

Гавран
1 godina prije

Rusi su bombardovali svoju atomsku centralu, svoj gasovod a sledeći potez je očigledan-bombardovaće Moskvu. Samo malo treba sačekati i ameri su pobedili!

Andreja
1 godina prije

Tako je, bravo pa vi Danci samo stavite derpe traku oko ruke to ce vas spasit od hladnoce. Idioti, mulci i moralne nakaze stigla je Božja pravda i po vas!

Japanac
1 godina prije

Mora da velika hobotnica Kraken stoji iza ovoga…

Mali Boro
1 godina prije

Kaj se na tom mjestu ne križa Sjeverni tok sa Poljskim plinovodom iz Norveške??

rade
1 godina prije

Ja, SAD.

Max
1 godina prije

Grdna sabotaža učinjena namjerno da se prekine opskrba i poveća cijena plina.

dona
1 godina prije

Europa ima smrdljivo korumpirano vodstvo dok se Ursula ne objesi ili je netko kokne nema mira

rade
1 godina prije

Ovo su amerikanci uradili,to je vise nego sigurno.Ovo je prva americka akcija koju sam pozdravio,prva otkad znam za sebe.Njemacka i EU trebaju propasti kada su takvi jadnici da im amerika kroji kapu.

goran
1 godina prije

olafe reči ču ti ja koji sam laik tko je sabotirao plinovod,sabotirali su ga SAS na nagovor amerike,tako da ne seri ni o ukrajini ni o rusiji,britanska specijalna jedinica je imala i para i mogućnosti da to izvede zato ne jedi govna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI