Rusija imenovala glavnu žrtvu američke energetske ”pobjede”

EU i Rusija Sankcije
7 komentara

Trenutni problemi Evrope sa opskrbom prirodnim gasom uzrokovani su pritiskom SAD-a da blokiraju priključenje gasovoda Sjeverni tok 2, rekao je ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov u televizijskom intervjuu u srijedu. Ovim potezom, rekao je, SAD su odnijele pobjedu ne toliko nad Rusijom, koliko nad evropskom industrijom, koja sada mora da se oslanja na daleko skuplje američke “molekule slobode”.

“Bez obzira koliko Vašington pokušava da Rusiju predstavi kao nepouzdanog dobavljača, to nije istina”, rekao je Antonov za Rusiju-24 u intervjuu koji je emitovan u srijedu uveče. “Problemi naših kupaca počeli su isključivo kao rezultat sankcija i ograničenja nametnutih ili inspirisanih od strane SAD”, dodao je ambasador. “Spremni smo prodati svima kojima su potrebni jeftini i kvalitetni resursi.”

Naveo je primjer Sjevernog toka 2, plinovoda ispod Baltičkog mora koji je trebao dopremati prirodni gas iz Rusije u Njemačku. Završen je prošle godine, ali je Berlin zaustavio svoju certifikaciju u februaru – prije eskalacije neprijateljstava u Ukrajini – i odbio je da ga učini operativnim uprkos apelima njemačke industrije i lokalnih zvaničnika da to učine.

„Gasovod je bio spreman za puštanje u rad i mogao je da riješi skoro sve probleme sa snabdijevanjem koji su nastali sa Sjevernim tokom 1 zbog konfuzije sa sankcijama“, rekao je Antonov. „Jedino što nedostaje je politička volja, države EU samo treba da pritisnu dugme i gasovod će proraditi. Ali u glavnim gradovima EU su popustili pred upornim pritiskom Bijele kuće. Kao rezultat toga, opklada je stavljena na skuplji LNG.”

SAD izvozi tečni prirodni gas u količinama koje nisu ni približno dovoljne za evropsko tržište. Antonov je još 2019. godine uputio naglasak na američko Ministarstvo energetike nazvavši ga “molekulima slobode”.

“ Sjeverni tok 2” je bio pobjeda za Washington, koji je “zadao ogroman udarac ne toliko Rusiji, koliko evropskoj konkurentnosti”, rekao je Antonov.

Osvrćući se na izvještaje da SAD i njihovi saveznici pokušavaju nametnuti ograničenje cijena ruskog izvoza nafte i plina, Antonov je predvidio da će se takvi pokušaji obiti o glavu, jer će doći do prestrojavanja tržišta roba “ne u korist zapadnih zemalja”.

“Pokušaji SAD da podijele energetska tržišta na ‘dobra’ i ‘loša’ dovode do destabilizacije, rasta cijena goriva i inflacije,” rekao je Antonov.

Anatolij AntonovrusijaSADSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

To sam već pisala: visoki troškovi, >> skup proizvod >> pad prodaje>> nezaposlenost >> sr.anje.

A može i direktno: svatko može napraviti kalkulaciju na početku proizvodnje i odmah otpustiti radnike.
Koji socijalni sustav će to izdržati?

Zahvaljujući nekih 5-10 korumpiranih likova na vrhu EU.

tihobl
1 godina prije

Prosloga mjeseca ukupna steta u Njemackoj premasila je ukupnu stetu u Ukrajini. A ni jedna granata nije pala na Njemacku.

FATIH
1 godina prije

DA,DA, “STARA DAMA”OSTA….A”

Max
1 godina prije

Žrtva je Europa.

antiustaša
1 godina prije

Plin je u USA sedam puta jeftiniji nego u EU. A Amerikanci ga uvoze nesmetano baš od Rusa. Čak su povečali narudžbine ruskih energenata. EU je stara drolja, koja bi mladog hurca, a hurca od nikud.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI