SAD prije roka uvele sankcije za Sjeverni i Turski tok – Allseas prekino radove na Baltiku

Donald Trump
83 komentara

U strahu da sankcije neće stupiti na snagu na vrijeme i da će kompanije koje polažu cijevi za plinovode Sjeverni tok 2 i Turski tok završiti posao prije aktiviranja sankcija, američko ministarstvo financija je požurilo pravnu proceduru i nametnulo ograničenja za koja se predviđalo da će pravno biti valjana tek sredinom siječnja. Međutim, tada bi oba plinovoda bila dovršena i sankcije ne bi imale smisla.

Jučer je američki predsjednik Donald Trump donio Zakon o nacionalnoj obrani u iznosu od 738 milijardi dolara koji uključuje sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2, kao i Turske i Sirije, zajedno s nizom drugih mjera kažnjavanja američke konurencije i „nepoćudnih vlada i režima“.

Ministarstvo financija Sjedinjenih Država je kasno u petak priopćilo da su sankcije predviđene novim obrambenim proračunom stupile na snagu i zatražilo je trenutnu obustavu radova na projektima Sjeverni tok 2  i Turski tok.

„Nakon potpisivanja odredbe članka 7503 Nacionalnog zakona o obrani od strane predsjednika Trumpa 20. prosinca 2019., sankcije su odmah stupile na snagu. Sankcije obuhvaćaju sve stranke koje su svjesno prodavale, davale u zakup ili osigurale plovila koja su angažirana na postavljanju cijevi na dubini od 100 stopa ili više ispod razine mora za izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2  ili Turski tok i one moraju osigurati da takva plovila odmah prestanu s aktivnostima povezanih s izgradnjom“, reklo je američko ministarstvo sinoć kasno po srednjoeuropskom vremenu

Prema ministarstvu financija, Washington bi mogao napraviti „dobronamjerne iznimke za obustavu zbog sigurnosti cjevovoda, štiteći ljudski život i izbjegavajući štetu okolišu ili drugu štetu“.

Ranije tijekom dana, nekoliko trenutaka prije nego što je Trump potvrdio novi ogromni proračun Pentagona, izvođač sa sjedištem u Švicarskoj, partner europskog projekta plinovoda, kompanija Allseas, najavila je obustavu svojih radova na Sjevernom toku 2.

„Predlog zakona o obrani prvenstveno osmišljen kako bi se odobrio neviđeni proračun Pentagona u iznosu od 738 milijardi USD za 2020. godinu, zahtijeva stroga i obvezna ograničenja za plinovode Sjeverni tok 2 i Turski tok, te zabranjuje vojnu i vojnu suradnju s Rusijom. Nacrt također sankcionira Tursku zbog nabave ruskih sustava protuzračne obrane S-400 i zabranjuje prebacivanje aviona F-35 u Ankaru“, navodi se u pojašnjenju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je ranije tijekom dana da će Ankara uvesti protusankcije kao odgovor na mjere Washingtona. Turska je zaprijetila da će zatvoriti zračnu bazu Incirlik, koju trenutno koristi američka vojska.

Podsjetimo, Sjeverni tok 2 je zajednički projekt ruskog Gazproma Gazproma i pet europskih kompanija, među kojima su francuska ENGIE, austrijski OMV, Shell, te njemačke kompanije Uniper i Wintershall.

Dvostruki plinovod dužine 745 kilometara je projektiran za isporuke do 55 milijardi kubnih metara plina godišnje iz Rusije u Njemačku, prolazeći kroz teritorijalne vode ili ekskluzivne gospodarske zone Danske, Finske, Njemačke, Rusije i Švedske.

Sjedinjene Države su od prvog dana pokušavale potkopati projekt, prijeteći svima koji su uključeni sankcijama, istodobno promovirajući vlastiti LNG iz škriljevca na europskom tržištu. Ukrajina se također aktivno protivila Sjevernom toku 2, bojeći se gubitka tranzita ruskog plina. Rusija je u više navrata izjavljivala da je projekt komercijalne prirode i konkurentan, te da ne podrazumijeva otkazivanje tranzita ruskog plina preko Ukrajine u EU.

Turski tok će biti dvostruki plinovod dug 577 kilometara koji će plin iz velikih rezervi u Rusiji slati u Tursku i dalje do južne i jugoistočne Europe. Otvaranje plinovoda je zakazano  za 8. siječnja 2020. godine.

Uskoro ćemo opširnije izvijestiti o ruskom odgovoru i poslovnim namjerama Gazproma i europskih partnera na koji način će odgovoriti na posljednji i očajnički potez Washigntona da spriječi izgradnju takoreći dovršenog plinovoda Sjeverni tok 2.

Američke sankcijeSjeverni tok 2Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

Rekoh jednom da će Ameri sačekati da ovi dođu blizu kraja, da se istroše i onda nametnuti sankcije.
Da je šteta veća.
Ali igra nije gotova.

Tony
4 godine prije

Prvo su pustili da izgradnja dodje do samog kraja i da se ulozi dosta napora i novca pa tek onda sankcije kako taj projekat bi bio zaustavljen znaci ipak je to sila a vidjet cemo ko ce se usprotiviti…

Damir
4 godine prije

Rusi već javljaju da će projekt završiti pouzdani partneri u najkraćem roku.

preseren3
4 godine prije

Projekat je u ovom trenutku jako pojeftinio! Zadržat če se retencija, koja je obično 10% i sljedit če pogodbena kazna.
Koja god Ruska kompanija če cijevovod dovršiti, bit če puno jeftinija… Nema brige, samo če koštati nešto vremena…

Milancz
4 godine prije

Novináři Logicno Evo vám Rázloga tih sankcija káď ví tome svému nerazumijete.Sankcije imaju za cilj sto vise odstranit Ameriku i americku drzavnu elitu oko upravljanja nad drzavama u Evropi i Rusiji.Sto vise sankcija,tím vise se americká politika udaljava od utjecaja u Evropi.Bravo Trump, super to radis, rušíš hegemoniju Amerike u svijetu i ostvarujes cilj preformacije amerike.Sto mnogi novináři i u raznim medijima sú ovce kóje nerazumiju svému tome to je drugá prica..ovce ostaju ovce.

Mali Mujo
4 godine prije

A zasto se slobodarski svijet ne ujedini i nametne preko UN-a totalne medjunarodne sankcije prema USA i colaboratorskim gangsterima. Ili EU ZABRANI UVOZ SVIH ROBA IZ USA, ali i svaka clanica EU sinhronizirano otkaze gostoprimstvo vojnicima USA OKUPATORA, a da im rok 48 sati danapuste drzavu/e.

Alex
4 godine prije

Sad će uskočit Kinezi, pa omastit brk… Njih zaboli za američke sankcije ona stvar… Otvoreno trguju s Iranom. No sko Njemačka, a pogotovo Francuska ne odgovore istom mjerom, to će biti nepopravljivi gubitak obraza i godibe stenjanja pod Amerima. Sad je čas za napuštanje NATO pakta.

fiveri
4 godine prije

Brodovi su u Baltickome moru, cijena broda po danu je cca 1 milion dolara. Koji brodovi su se “otkacili” s toka?
Masna je to lova. Koliki su penali? Da ne bude kao s Mistralima?

Epiktet
4 godine prije

Mislim da sam pročitao da ruski brod za polaganje cijevi čeka u blizini, ako ovi prekinu da on nastavi. Ostatak trase je male dubine, koje ovaj brod može dovršiti.

zgvaca
4 godine prije

Iz Medija sa njemackog govornog podrucja: Njemci, Svicarci i austrijanci su ogoceni na USa. Oni su ogorceni i na Merkel jer nece da reagira. Merkel je rekla da je NS2 privat Projekt i Sankcije nisu protiv Njemacke nego protiv Firmi. Allseas prekida radove jer ima ugovore u Texasu i nece da ih izgubi. Rusi imaju 2 broda koji mogu to da zavrsu Fortune koja je trenutno u Hamburgu i Akademik Chersky koji je u Indoneziji. Sto me jako radje da svi Komentatori osudjuju USA reakciju. Cak i veliki Transatlanticari nerazumju US logiku. Konzorcij koji vodi NS2 garantira da ce se Projekt zavrsit. Ali USa moze sutra da zabrani uvodjenje plinovoda u funkciju. Mogu da uvedu Sankcje svakome tko taj plin kupuje. Dok se Njemacka ne oslobodi svog kolonizatora ce uvjek opasnost postojat od ovakvih akcija. Ova akcija je znak slabosti USA. Znak ocaja i neznanja. Sve vise zemalja ce bjezati… Čitaj više »

fićo
4 godine prije

Poražava činjenica da se ovakvi gestovi Amerike primaju kao nešto normalno,a to je nasilje bez presedana,ralog za otpočinjanje rata svim sredstvima.To je anticivilizacijski čin brutalne sile.Nije se mogla izdržati zapadna propaganda o slobodnom tržištu i demokratiji kad je postojao istočni blok i sad kad je i Rusija postala tržišna oni ucenama,sankcijama i vandalski sprečavaju sve koji bi da nešto kupuju od nje,energente,vojnu tehniku ili bilo šta.I što je najjadnije i Rusija na to gleda kao na kišu,Putin brani Trampa,a on mu upravo i zavtće ruku,zavrtali bi i Trampovi rivali jednako.Jedino su možda Turci kao stara imperija svesni šta znači ovakav zulum.Od Evropljana se ništa i ne može očekivati,to su bezkičmenjaci.I kad neko priča bipolarnom svetu…

Isto Ime
4 godine prije

Nastavak rata drugim sredstvima. Srecom za topovsko meso.

Kihot
4 godine prije

Vrijeme je gospodo… da Atlantida potone još jednom.

Ringo10
4 godine prije

Allseas prekinuo radove

Pa pobogu kad će ti Rusi već jednom shvatiti da se ne mogu osloniti na Zapadnjake u bilo čemu.

KAd će shvatiti da Zapadnjacima ne mogu vjerovati ništa. I šta će njima taj Allseas ako imaju svoje brodove za istu namjenu.

eu kolonija
4 godine prije

plinovod će biti dovršen. ovo je klasična win-win-win pozicija. njemačka će kupovati jeftine ruske energente I imat će I dalje konkurentno gospodarstvo a time I standard I neće je moći nitko ugroziti . rusija će za plin dobijati novac od kojeg će moći dio izdvajati za jačanje svojih oružanih snaga s kojima će sutra moći štititi I njemačku u slučaju potrebe od američkih nasrtaja a trump je dokazao amerikancima da je veći američki domoljub od demokrata

esofvoiuswgefvefgvegvfrefvefdddd
4 godine prije

Pa rekao je zgvaca, mislim da mu je to nik, lik iz Švice da je ta firma iz švice prekinula radove. Što je Nosferatu očekivao da će mu njegova braća što vrše jednom stoljetno pokolje nad rusima dozvoliti ruskim the nouse da uzimaju pare ovim jewropljanima. Bit će im veselo kad budu opstruirali i turski tok.

X60
4 godine prije

Sve ove američke metode će malo-pomalo dovesti do neizbježnog odjeba Amerike.
Ono što nama ovdje najviše smeta je što nam se čini da će ih EU odjebati tek kad to učini velika većina ostatka svijeta.
To je ono što je gorko, što živimo u mezmudnom, vazalskom okruženju. Jedan dio EU elite je takav (nesvjestan ili kukavički), drugi dio je naprosto korumpiran, kupljen za šaku dolara.

Mate
4 godine prije

Super. Sada Allseas treba isplatiti sve troškove, gubitke i td zbog jednostranog raskida ugovora.

Nevjerni Toma
4 godine prije

Koliko takvih, upotrebljivh postrojenja ima na svijetu a da nisu “uplašeni” USA sakcijama?
Ima li slobodnih postrojenja da odmah dođu u Baltik i nastave polagati?
Kako se polaganje cijevi sa jednog broda može prebaciti na drugi, odakle dolaze cijevi.. jesu li sve cijevi već negdje isporučene… itd itd itd itd itd
Zašto Njemačka ne doživljava da je to upereno protiv njenih ekonomskih inteersa i zašto se skriva iza EU (Brisel se već izjasnio da su u pitanju privatne kompanije i da se ne bude suprotstavio USA)
Ovo sve previše podsječa na nekakvu predstavu… samo mi nije jasno tko je sve uključen in tko što dobija…?

Savovic Danilo
4 godine prije

Jel’ neko stvarno misli da su kompanije koje su ulozile tolika sredstva u izgradnji oba toka toliki moroni da bi dozvolili da Trump jednom uredbom ili prijetnjom sankcijama prekine projekat. Svako igra svoju igru,Trump udara sankcije gdje stigne I kome stigne da bi favorizovao Americke kompanije(sto je normalno) I u predizbornoj je kampanji ne zaboravite,ako neka od kompanija izvodjaca radova sad pred kraj odustane,zamjena ce lako biti nadjena,ti tokovi su ljudi moji gotova stvar. I Danska(kao provjereni americki “saveznik”) pa je na kraju pustila da kroz njene vode idu cijevi. Svi gledaju ekonomsku korist I milo mi je sto se konacno sve veci broj zemalja odlucuje za jeftinije energente I naoruzanje a odbacuje prisilno kupovanje skupljeg I losijeg jer dolazi od saveznika(Amerike) a ne losih momaka(Rusije). Nema vise Amerika tu moc da prisili ni najblize Nato saveznike da kupuju “njeno” I finansiraju industrijsko-vojni kompleks a kamoli da blokira ovskva 2… Čitaj više »

x-ray
4 godine prije

Ovo sve više liči k’o kad je u stari Rim ušlo krsćanstvo i počela rasturačina rimske imperije “kulture-dekadencije”..i Neronovo doba, samo na novom ruhu, a ‘saveznici’ primjećuju nešto tu neštima

Max
4 godine prije

Mislim da Sjeverni Tok ne mogu zaustaviti-

Gogo
4 godine prije

Konkurencije i neposlušnih vlada

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI