Bild: Europa je zabrinuta – Erdogan sve više pleše kako Putin svira  

Putin i Erdogan se rukuju
25 komentara

Njemački tabloid Bild, čiji su urednici i novinari očito razočarani razvojem situacije u Europi i svijetu proteklih nekoliko godina, sada su u puštanju u rad plinovoda Turski tok vidjeli kako je „ovisnost Ankare o Moskvi još više porasla“.

„Čelnici Rusije i Turske uputili su zajednički poziv na okončanje neprijateljstava u Libiji, a sve to potiče zabrinutost u diplomatskim krugovima da Erdogan sve više pleše na Putinovu muziku“, piše njemački tabloid.

Glavni događaj posjete Vladimira Putina Istanbulu bilo je službeno otvaranje važnog plinovoda Turski tok, piše njemački tabloid Bild.

„Međutim, uzimajući u obzir iransku krizu, kao i borbe u Siriji i Libiji, glavno je pitanje zapravo koliko Turska, zemlja članica NATO-a, djeluje u interesu Putina. S obzirom na rastuću ovisnost Turske o Moskvi, može li turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sebi uopće dopustiti da proturječi Rusiji? Zbog nedostatka vlastitih energetskih resursa, kojih je “kronično gladna” u energetskom sektoru, Ankara je prisiljena uvoziti značajan dio energenata. Zbog toga raste i zabrinutost da Erdogan sve više mora plesati na Putinovu muziku“, naglašava Bild.

„Primjerice, govoreći o Siriji, Ankara njenog predsjednika Bashara al-Assada vidi kao prijetnju, dok je Putin njegov najmoćniji saveznik. U sirijskom ratu se ruska i sirijska vojska bore uz Irance. U diplomatskim krugovima u Ankari se smatra da nije slučajno da je dan prije sastanka Erdoganom Putin prvi put bio u državnoj posjeti sirijskom vođi Basharu Al-Assadu u Damasku“, piše dalje njemački tabloid.

Istina je da su se Putin i Assad ranije sreli u ruskoj bazi Hmeymim u Latakiji i da je Bashar Al-Assad bio u službenoj posjeti u Moskvi, ali Putin do prije par dana  nikada nije bio u službenoj državnoj posjeti Damasku

Prema diplomatskim izvorima Bilda u Ankari, „Putin želi iskoristiti nerede u Iranu, Iraku i Libiji za pomirenje zaraćenih predsjednika Erdogana i Assada. S točke gledišta Kremlja, itekako ima smisla djelovati kao posrednik, jer se tako u regiji može umanjiti američki utjecaj.

„Međutim, čak i sada, NATO partneri se udaljavaju od Erdogana zbog toga što turski predsjednik u vanjskoj politici sve više pada pod utjecaj Moskve. Washington je posebno oštro kritizirao kupnju ruskih sustava S-400 od strane Turske“, podsjeća njemački list.

„Situacija u Libiji je također bila dio pregovora između Putina i Erdogana. Moskva i Ankara su u ovom sukobu na suprotnim stranama. Prošlog je tjedna turski parlament tijekom hitnog sastanka glasao za vojno sudjelovanje turske vojske u Libiji. Unatoč međunarodnim kritikama, Turska je svoju odluku provela u djelo i počela je slati vojno osoblje u Libiju. Prema Ankari, do sada je 35 vojnika poslano za podršku vladi u Tripoliju, koja se bori protiv snaga generala Haftara. Mnoge države EU, uključujući Njemačku, su oštro osudile ovaj korak. Međutim, sada se Putin i Erdogan predstavljaju u ulozi mirovnih snaga“, naglašava Bild.

„Zajedno pozivaju na prestanak neprijateljstava u razorenoj i napuštenoj sjevernoafričkoj državi. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas govorio je o mogućem summitu vezanom za libijsku krizu u Berlinu. Čelnik libijske vlade je na razgovorima u Bruxellesu izrazio potporu “Berlinskom procesu”, posebno u pogledu primirja, embarga na oružje i političkog procesa pod vodstvom Ujedinjenih naroda“, nastavlja njemački tabloid.

“To je ključni preduvjet kako bismo kasnije mogli odlučiti hoćemo li u narednim tjednima održati summit o Libiji u Berlinu”, rekao je Maas.

„Turski predsjednik će na tom sastanku sudjelovati samo ako Putin bude tamo“, javlja Bild pozivajući se na tvrdnje neimenovanog diplomata.

„Prema tome, glavni zadatak Angele Merkel u subotu Moskvi, gdje je bila zajedno s ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom, bio je uvjeriti Putina da sudjeluje na sastanku na vrhu. Putin zauzvrat želi uvjeriti europske zemlje koje sudjeluju u nuklearnom sporazumu s Iranom da se, unatoč pritisku Washingtona, drže tog sporazuma“, zaključuje Bild.

Bild

Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 godine prije

Zapad, na čelu sa Amerikenjcima, uživao je veoma dugo prisiljavajući druge da plešu kako zapad svira. Sada Erdogan pleše ono što se njemu svidja.Ja nisam obožavalac Erdogana, uopšte nemam poverenja u Turke . Oni su prevrtljivi i nepouzdani, ali činjenica je da oni rade samo ono što njima odgovara i nemaju mnogo obzira prema potrebama drugih. Dolazi vreme kada će mnogi plesati po svom izboru, a zapadu i Amerikenjcima to neće odgovarati. Zato se mora optuživati Putin, sa izmišljenom zlonamernom foskulom o ruskom “malignom uticaju” . Većih podlaca i pokvarenjaka od zapadnjaka nema .

nije bitno tko
4 godine prije

Bild je američko trubalo.

SasaS
4 godine prije

Mnogi vec tancuju kako gospodin Putin svira pa sto ne bi i gospodin Erdogan a evo vidim i gospodja Angela se uhvatila u kolo…samo mali kerici laju ali vetar nosi.Svetu tj planeti treba da bude jasno ko drzi energente taj ce i kontrolisati isti,pametni ce se ucepiti makar u puteve i tokove, lep procenat zaraditi s tim da ne treba zaboraviti da Rusi imaju i cime da brane svoje resurse i interese.

nije bitno tko
4 godine prije

Zapad je nameravao Tursku gurnuti u rat sa Rusijom i na kraju popušio kurhac….

Jole Prvi
4 godine prije

Lihvarska kabala je zabrinuta,a ne Europa.Gamad smatra da posjeduje Europu I da je to njihovo privatno vlasništvo.

NE Moskva
4 godine prije

Putin radi protiv Moskve!

Ana
4 godine prije

A kad Sultan Erdogan kaze- Ma nesto mi nije dovoljno novaca , mogao bih pustiti koji milijun migranata prema EU?
A kad Sultan Erdogan kaze- Ja provodim vojne operacije u Siriji i gdje god zelim, a komu smeta…..mogao bih poslati koji milijun migranata prema EU?
I tada Erdogan sve vise plese kako Putin svira?

pera
4 godine prije

Vi bi verovatno voleli da igra uz americke zvuke, pre nego uz balalajku.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Ehhh sto volim slusati kad gadovi cvilee

Alex
4 godine prije

Prije bi se moglo reći da plešu tango,jer već odavno nije bilo dvojca koji se ovako dobro slažu,bez obzira šta im interesi nisu isti.Što jednom nedostaje drugi ima i vrlo se brzo dogovore.Čak i tamo gdje bi se mogli sukobiti,dogovore se da jedan drugom ne guraju nos u lonac

valentin
4 godine prije

Vladimir Putin je najimpresivniji je lider na svjetskoj pozornici. Preživio je i uzdigao se u Jeljcinovoj Rusiji koju su tijekom ’90-ih korumpirali Washington i Izrael, ali je vođa Kremlja Rusiji vratio status svjetske supersile. Uspješno se borio protiv američko-izraelske agresije na Južnu Osetiju i Ukrajinu, vrativši na zahtjev Krima ovu rusku provinciju natrag u matičnu Rusiju. Tolerirao je beskrajne uvrede i provokacije iz Washingtona i njegova carstva bez recipročne reakcije. S pozicije sile je pomirljiv i mirotvorac. On zna da se američko carstvo temelji na aroganciji i lažima i da propada ekonomski, socijalno, politički i vojno. On razumije da rat nije ruski interes. Ubojstvo od strane Washingtona Qassema Sulejmanija, velikog iranskog vođe, doista jednog od rijetkih vođa u povijesti u svijetu, okaljalo je Trumpovo predsjedništvo i stavilo naglasak na Putina. Pozornica je spremna da Putin i Rusija preuzmu svoju vodeću ulogu u svijetu. Ubojstvo Sulejmanija od strane Washingtona je kriminalno… Čitaj više »

Sarmat
4 godine prije

Njemački “Bild”? Pa to su kvazinovine ranga našeg “24 sata”. Ni jedan iole obrazovan Nijemac neće to ni pogledati a kamoli čitati. Nažalost, mnogo je onih drugih, koji hoće , a u demonkraciji su glasovi ovaca politikantima itekako važni.

Siniša
4 godine prije

Šta pakost i ljubomora čine, krivo im što se neko pre njih uhvatio u kolo a ništa mu ne mogu.

Mucke
4 godine prije

Prvo su ih htjeli uvaliti u rat sa rusima,pa kad nisu uspjeli pokusali su im uvaliti vojni udar sa ciljem gradjanskog rata i posljedicno raspacavanja drzave i sad na kraju se ponasaju kao uvrijedjena mlada,zasto?pa ja sam bila tako krasna!
Sto se tice tog wc papira zvanog Bild(kojeg by the way uredjuje bnd),jedan naslov iz tog nazovi papira iz 1980.god.; ”Jugoslovenski morski pas pojeo njemackog turistu” ,njihov osvrt na fatalni napad morskog psa na plivaca u Jadranu u ljeto 1980.god.

Weteran
4 godine prije

Jel može čovek da pleše na Svoju muziku?
Zašto se pleše na muziku Ovih ili Onih!?
Što nas teraju i što nas terate da igramo “Kako drugi svira”?
Ne plešem Engleski valcer.
Ne plešem Bečki valcer.
Ne plešem Valcer Cveća
Igram Svoje i Za sebe:
igram Moravac, Užičko, Gluvo Glamočko, …
I drug Erdogan igra Svoju igru!

Ivi.tz
4 godine prije

Cim su zapadni lesinari zabrinuti znaci da se nesto dobro desava.tako da ja nisam zabrinut.hehe

Mis
4 godine prije

Vrlo jednostavno Putin koristi kao štit stratesku članicu NATO pakta ,tj vojne trupe od iste da sprijeci mješanje i napad od drugih NATO članica.

Purger
4 godine prije

ja ne razumim vaš probelm, kad svirači sviraju plesači plešu, logično.
Kad će Turska svirati Rusi će plesati.
ili vi mislite da samo amerikanjci mogu da sviraju, e ne mogu, šta oni znaju koja je muzika dobra za ples.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI