Vladimir Putin: Ako Bugari nastave kočiti Turski tok, naći ćemo druge partnere

Vladimir Putin
43 komentara

Bugarska namjerno odgađa izgradnju plinovoda Turski tok, pa će Rusija pronaći alternativne mogućnosti, izjavio je jučer , 4. prosinca, ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Sočiju.

Prema ruskom čelniku, bugarske vlasti namjerno odgađaju izgradnju Turskog toka na svom teritoriju, unatoč opetovanim jamstvima da rade suprotno, kao i opetovanim zahtjevima Moskve da osiguraju opskrbu ruskim plinom kroz Tursku u Bugarsku.

Istodobno, podsjetio je Putin, službena Sofija je mnogo puta tražila da ovaj projekt realizira pod svaku cijenu, nakon što je osujetila izgradnju plinovoda Južni tok.

“Ali ovdje, očito, pod pritiskom izvana, takav posao rade bez žurbe. Ako Bugari ne žele,… ne Bugari, već bugarsko vodstvo, pronaći ćemo druge načine za realizaciju naših prjekata u južnoj Europi”, rekao je ruski predsjednik.

Također je najavio da će Srbija sudjelovati u tranzitu ruskog plina kroz Turski tok, a polaganje cijevi u toj zemlji će biti završeno u narednih nekoliko tjedana.

„Srpski dio plinovoda od granica Bugarske do Mađarske gotovo je spreman. 90% cijevi je već položeno”, rekao je Vladimir Putin.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će se plinovod Turski tok proraditi 8. siječnja 2020. godine. Ovaj je datum najavio tijekom svog govora na ceremoniji puštanja u promet plinovoda TANAP, kroz kojeg će azerbejdžanski plin stizati u Tursku i Europu. Kasnije je iste informacije potvrdio i tiskovni tajnik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

Podsjetimo da će Turski tok omogućiti opskrbu plinom zemljama do kojih ne stiže Sjeverni tok 2. Među njima su Italija, Austrija, Slovačka, Bugarska i Rumunjska.

Bugari tvrde kako Vladimir Putin ne zna što priča i nema nove informacije

U svom odgovoru Putinu, bugarske vlasti tvrde da ruski predsjednik ne zna situaciju, te da Bugarska nije kao Srbija, Rusija ili Turska i pozvale su ruskog vođu da osobno provjeri radove u Bugarskoj.

„Rusiji postaje neprijatno zbog toga što je Bugarska lojalan i jak član NATO pakta i EU“, rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov, komentirajući izjavu ruskog predsednika koji je rekao da Bugarska namjerno odugovlači s izgradnjom Turskog toka.

„Bugarska poštuje procedure EU. Mi nismo ni Srbija, ni Rusija, ni Turska. Imali smo procedure i natječaje, što je odobrila Europska komisija“, rekao je Borisov u intervjuu za BTV.

Prema njegovim riječima, Putin vjerojatno raspolaže sa starom informacijom o realizaciji Turskog toka u Bugarskoj.

„Mi smo već iskopali oko 150 kilometara, postavljaju se cijevi i izgradnja je u tijeku“, naglasio je Borisov, naglasivši da je sa srpskim ministrom energetike obišao jedan dio plinovoda.

Bugarski premijer je takođe dodao da Putin uvijek može posjetiti Bugarsku i osobno se uvjeriti kojom brzinom se gradi plinovod.

„Moj odgovor predsjedniku Putinu je da je dobrodošao. Kada dođe, otići ćemo i vidjeti kojom se brzinom odvija gradnja. U prosjeku se gradi pet kilometara dnevno. Kasno smo počeli, jer je trebalo proći mnoge procedure“, rekao je Borisov.

Rekao je „kako se u Srbiji i Turskoj radovi rade i bez natječaja, ali je Bugarska zemlja koja poštuje pravne procedure“.

Bojko Borisov je rekao kako je siguran da je Bugarska za Rusiju jedina i najbrža opcija za alternativnu diversifikaciju isporuka plina i da sumnja da je Srbija bolja alternativa i da će se projekt izgraditi ranije, ako se Rusija preorijentira na Srbiju.

„Sumnjam da će Srbi završiti prije nas. Mi ćemo završiti točno na vrijeme“, zaključio je Borisov.

Odgovora iz Kremlja na repliku Borisova nije bilo. Podsjetimo, Vladimir Putin je rekao „kako raspolaže informacijama da Bugari, pod pritiskom izvana, namjerno odugovlače s izgradnjom plinovoda Turski tok, a ako oni ne žele plinovod, Rusija će naći druge na jugu Europe koji ga žele“.

TANAPTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Ne koče Bugari nego Ameri,zahvaljujući kojima su ušli u NATO i EU,upravo zato da bi kočili Ruse.

Ivo
4 godine prije

Bugari su pichke, to nije sporno. Međutim, ovo je bilo samo Putinovo preventivno upozorenje, Teško da bi se Srbija upuštala u izgradnju svoje dionice da se prethodno nisu zaštitili ugovorima za slučaj da bugari odustanu ili kasne.
Uostalom, kako Borisov kaže, Bugarska je dio Eu, poštuju se procedure i ugovori, tako da će bugari bez oklijevanja platiti desetke miliona dolara ako slučajno zakasne.

Tomi
4 godine prije

To sam ja napiso u komentaru pre tjedan dana pa ste me izminusirali. A sad pitam koje druge partnere, pa nema drugih preko kojih bi mogo ic ivaj plinovod, sve ostalo okolo su jos vise proSAD drzave, bas me cudi dasu srbi tako pozureli, zna bit da se grdno zaebali

Kvisko
4 godine prije

Uf,kako bi ih sada Car anketirao velemajstorski ali u Bugarskoj je Nato pa ce morati traziti alternativne pravce i rijesenja.

Siniša
4 godine prije

“Bugarska zaista odlaže realizaciju „Turskog toka“ na svojoj teritoriji, izjavio je bugarski stručnjak za energetiku Atanas Tasev komentarišući izjavu ruskog lidera Vladimira Putina. Tasev je podsetio da je početak gradnje odložen zbog spora koji vode dva konzorcijuma ― „Arkad“ i „Gasni razvoj i širenja u Bugarskoj“. Prvobitno je za izvođača radova proglašen „Arkad“, ali je zatim „Bulgartransgas“ (bugarski operator za prenos i skladištenje gasa, podružnica Bugarskog energetskog holdinga EAD) doneo odluku u korist „Gasnog razvoja i širenja u Bugarskoj“. „Ovo otezanje je očigledno. Pratimo ovaj proces… Nakon što su se dogovorili i ’Arkad‘ nakon što je ponovo zauzeo prvu poziciju, prošlo je mnogo vremena, odnosno propušten je najpovoljniji trenutak za izgradnju“, rekao je ekspert za bugarsku nacionalnu televiziju BNT. Tasev smatra da su Putinove reči da je odugovlačenje namerno nije tačno. Svi razlozi zbog kojih gradnja nije mogla da započne su objektivni, objasnio je stručnjak. „Oni su apsolutno objektivni i… Čitaj više »

Kajzer Soze
4 godine prije

„kako se u Srbiji i Turskoj radovi rade i bez natječaja, ali je Bugarska zemlja koja poštuje pravne procedure“………… Jao Bojko al ga rešse ko foka , p***a vam materina ne bi bili u EU još ni za dvadeset godina da vas Brisel nije primio samo da vas skloni od uticaja Rusije i sad ti palamudiš o pravnim procedurama !

zgvaca
4 godine prije

Ja san bio dobar iz Zemljopisa i nevidin nikakvu alternativu Bugarskoj. Grcka, Albanija, Crnagora, Rvatska sve kurvice Amera. Niko od njih nema ni zrno hrabrosti se sa Rusima dogovorit i da in Rusi daju Plin besplatno

tedi
4 godine prije

Tuta Bugarin,od pomtivijeka.

Mlata
4 godine prije

…i u Hrvatskoj?

podegtmesigniuewrnfguwnfuws
4 godine prije

Ako ga bugari preveslaju drugi put onda što reći o “geniju” postavljenom od braće da glumi ulogu.

Ad astra
4 godine prije

Ima tu još jedna skrivena začkoljica. Kad Bugari izgrade plinovod, hoće li on biti 100 % u funkciji ruskog plina ili tu mogu zaigrati i drugi. Na pamet mi pao Azerbeđan. Prilično riskantan potez Rusije. Svog aduta staviti na Bugarsku, ne znam, ali čini mi se neoprezno. Posebno kad se vidi tko su krajnji korisnici, Italija, Austrija i dalje da ne nabrajam.

nikud nikam
4 godine prije

Ovaj portal je u većini slučajeva objektivan, no ni ste prenijeli jučerašnju izjavu Tute Bugara ( Bojka Borisova) da je problem bio u proceduri evropskih natječaja koje su morali ispoštovati da bi za to dobili lovu od Brisela. To je završeno i dnevno se kopa po 5 km plinovoda. Do sad je iskopano 150 km i pozvao je Putina da sam dođe i osobno se uvjeri. Nedavno su Tuta i Vučić bili na gradilištu. Ovaj članak je onako polu objektivan, da ne kažem nešto gore.

nessy
4 godine prije

“Bugari tvrde kako Vladimir Putin ne zna što priča i nema nove informacije”

Inace, Putinu, kroz cijeli zivot, informacije su osnovno sredstvo za rad, tako da cisto sumnjam da je neupucen u ovoj vaznoj stvari. Ako “tuta Bugarin”, i njegova ekipa, misle da mogu izmanipulirati, starog i prekaljenog manipulatora, malo su se zahebali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI