Završen prvi deo Turskog toka kroz Srbiju

Gasovod cijevovod naftovod
0
0

Prvi deo od 403 kilometra duge deonice gasovoda Turski tok koji će prolaziti kroz teritoriju Srbije je završen, izvestila je u ponedeljak Radio-televizija Vojvodine.

Sekcija se proteže od bugarske granice do Ćuprije, navodi se u izveštaju. Trenutno su u toku građevinski radovi na drugom delu gasovoda od Ćuprije do Dunava. Sve u svemu, plan je da se izgrade četiri sekcije, čija izgradnja bi trebala biti gotova do kraja ove godine.

Srbija je započela izgradnju na svom delu gasovoda pre završetka bugarskog dela. Projekat izgradnje gasovoda u Srbiji, koji teče od bugarske granice do granice sa Mađarskom realizuje se krozzajedničko ulaganje (joint venture) ruskog proizvođača gasa Gazproma i Srbijagasa, Gastrans d.o.o. Novi Sad. Srpski deo kompanije Turski tok počeće sa isporukom prirodnog gasa pre kraja aprila 2020. godine.

Srpski sektor Turskog toka bi treba da počinje blizu mesta Zaječar na granici sa Bugarskom i i da se završava kod Horgošana granici sa Mađarskom. Očekuje se da će ulazni kapacitet gasovoda biti oko 13,88 miliona kubnih metara gasa dnevno, dok bi njegov izlazni kapacitet mogao iznositi oko 10 miliona kubnih metara.

Projekat Turski tok predviđa izgradnju gasovoda preko Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Grčkom. Isporuka gasa preko prvog dela gasovoda treba da zadovolji potrebe rastućeg turskog tržišta, dok će drugi deo biti predviđen za isporuku gasa u zemlje Južne i Jugoistočne Evrope. Gazprom smatra Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku kao potencijalna tržišta.

Gasovod  dug 930 kilometara prolazi duž dna Crnog mora do obale Turske. Dalje će jedan krak dužine 180 kilometara biti postavljen ka granici sa Bugarskom i Grčkom. Kapacitet svake linije je 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prve isporuke gasa zakazane su za kraj 2019. godine.

turski tok
FOTO: Gasovodi preko Balkana

 

gasovodTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI