Evropa je ”neograničeno lišena” ključne rute snabdijevanja gasom

Gas Europa
18 komentara

Oštećenje ruskih gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 znači da je Evropa na neodređeno vrijeme lišena jednog od svojih ključnih puteva snabdijevanja gasom, izjavio je u petak portparol Gazproma Sergej Kuprijanov.

Tehnički podaci “omogućavaju Gaspromu da sa sigurnošću kaže” da su nagli padovi pritiska uzrokovani fizičkim oštećenjima, naglasio je portparol.

Prema njegovim riječima, u vrijeme incidenta, cjevovodi nisu transportovali gas, ali su oba bila napunjena sa 800 miliona kubnih metara gasa i spremna za rad, što je ekvivalent tromjesečnoj potrošnji Danske.

U suštini, Evropa je na neodređeno vrijeme lišena jednog od ključnih puteva za dobijanje ključnog energetskog resursa. Rusija i Gazprom su potrošili ogromnu količinu energije i novca za izgradnju i pokretanje ovih gasovoda jer je to najkraći i najsigurniji, kako smo mislili, put da ruski gas stigne do evropskih potrošača. Sada cjevovodi stoje sa rupama”, rekao je Kuprijanov na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

„Gasprom je počeo da traga za mogućim rješenjima kako bi sistem „Sjeverni tok“ ponovo pokrenuo, ali vremenski okvir se još ne može procijeniti… Ovo je veoma težak tehnički zadatak“, rekao je Kuprijanov, napominjući da će Gasprom, kako bi procijenio situaciju, moraju početi fizičkim pregledom oštećenih područja.

Danske vlasti su u ponedjeljak izvijestile o curenju na cjevovodima nakon što je lokalni operater naftovoda uočio gubitak pritiska na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 ranije tog dana. Danski i švedski seizmolozi kasnije su govorili o nizu podmorskih eksplozija u tom području.

Ruske, američke i švedske vlasti rekle su da je curenje informacija moglo biti rezultat namjernog napada.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su incidenti rezultat sabotaže, upozoravajući da je svako “namjerno narušavanje evropske energetske infrastrukture neprihvatljivo i da će dovesti do najsnažnije odmazde”. Rusija je incident nazvala “terorističkim napadom” i sazvala sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog toga.

EvropagasovodrusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

Jos što dana i vidit cemo ” cija majka crnu vunu prede”

ogo
1 godina prije

Najprihvatljivije je grijati se na solar sezona grijanja pocinje u maju

Xam
1 godina prije

Oštećenje ruskih gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 znači da je Rusija na neodređeno vrijeme lišena jednog od svojih ključnih puteva za ostvarenje proračunskih prihoda.
Od sad će moći poklanjati svoj plin samo kinezima.

Max
1 godina prije

Europa je sama kriva.

Optimista
1 godina prije

A cijelo vrijeme rusi salju, prodaju plin – ukrajini
Ukratko
I gaće za pare 😀

I V A N
1 godina prije

Ne mogu vrerovati da su. svi svetski “””” Z E L E N I “”” toliko ”’zabrinuti” za zagdjivanje
okoline puknutim cevovodom.

Grdi
1 godina prije

Nitko nece reci istinu, …. ali ovo je u razini ozboljnosti klasicne objave rata!! ……
Tj, SAD objavio rat EU-u …….

Janko
1 godina prije

U teritorijalne vode Švedske i Danske pristup imaju samo te zemlje i NATO i njima prijateljske zemlje.Rusija sigurno im nije prijateljjskai nije mogla ući u teritorijalne vode ovih zemalja.

Ko to tamo buši!?
1 godina prije

Ursula kaže da je u pitanju sabotaža.Eeeeeeeeeeeeee,da je samo živ James Bond???!!!

Lucija, prva
1 godina prije

Opasnost za Turski tok? “„Turski tok je u istoj opasnosti. Već smo videli neka čudna podvodna vozila bez posade u regionu Krima, jedno je pronađeno, drugo izbačeno na obalu. Šta je to? Da li je to bio pokušaj podrivanja flote ili gasovoda? Možete se setiti i nedavnog slučaja kada je FSB prijavio pritvor grupe diverzanata u regionu Anape, a tu počinje Turski tok“, prokomentarisao je ekspert. Juškov je napomenuo da bi Zapadu bilo mnogo teže da sabotira „Turski tok“ u odnosu na vanrednu situaciju na severnim gasovodima, što se može objasniti činjenicom da se južni krak nalazi na mnogo većoj dubini. „Teže je doći do njega, a drugo, ako „Turski tok“ bude dignut u vazduh, to će biti udarac za samu Tursku. S tim u vezi, ovde je veliko pitanje- da li su Sjedinjene Države spremne da radikalno pogoršaju odnose sa Turskom? Turskoj je sada najisplativije da kupuje gas od… Čitaj više »

Zim zeleno
1 godina prije

Ovu aždaju treba odmah je smijenit nezna balasirat uzrok je svemu što je zadesilo Evropu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI