Rusija spremna obnoviti isporuke plina EU

Gas Plin
15 komentara

Zamjenik premijera Novak kaže da naftovod Yamal-Europe ostaje neiskorišten

Moskva je spremna ponovno pokrenuti isporuku prirodnog plina u EU putem naftovoda Yamal-Europe, rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog premijera Aleksandr Novak. Istaknuo je da su isporuke tom rutom zaustavljene iz političkih razloga. Prema dužnosniku, EU ostaje relevantno tržište za Rusiju, koja može nastaviti opskrbu regije koja pati od nestašice plina. “Na primjer, naftovod Yamal-Europe, koji je zatvoren iz političkih razloga, ostaje neiskorišten”, rekao je Novak.

Opskrba plinom putem plinovoda, koji obično teče prema zapadu, uglavnom je obrnuta otkako je Poljska raskinula ugovor o opskrbi s Rusijom prije njegovog isteka 2022. godine, nakon što je odbila zahtjev Moskve za plaćanje u rubljama. Poljski krak trase trenutno se koristi za pumpanje uskladištenog plina iz Njemačke. Kao odgovor na potez Varšave, ruski državni energetski div Gazprom prekinuo je opskrbu, rekavši da više ne može slati plin preko Poljske, dok je Moskva uvela sankcije protiv tvrtke koja posjeduje poljski dio plinovoda Yamal-Europe.

Iako su isporuke ruskog plina u EU preko plinovoda Sjeverni tok i Jamal-Europa zaustavljene, ruski plin se još uvijek isporučuje određenim europskim kupcima preko tranzitne linije kroz Ukrajinu i plinovoda Turski tok kroz Tursku.

Unatoč stalnim problemima, Novak kaže da još uvijek vidi EU kao održivo tržište za Rusiju. “Danas sa sigurnošću možemo reći da postoji stabilna potražnja za našim plinom. Stoga nastavljamo razmatrati Europu kao potencijalno tržište za naše proizvode. Jasno je da je protiv nas pokrenuta kampanja velikih razmjera koja je završila sabotažom protiv plinovoda Sjeverni tok”, rekao je.

Tržište ukapljenog prirodnog plina (LNG) također ostaje otvoreno, rekao je Novak, koji je napomenuo da se očekuje da će ruske isporuke LNG-a u EU porasti na 21 milijardu kubičnih metara do kraja godine.

gasovodrusijaYamal-Europe
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
1 godina prije

Drži se LNG, LNG tankere još nisu počeli potapati. Rusija plinovode ne može zaštititi i glupo je uopće spominjati ih. Bilo tko na trasi plinovoda; države, grupe građana… može u svako doba zaustaviti protok, bez obzira što drugi misle o tome. Što je u tim Rusima da uvijek poturaju obraz za još jedan šamar. I nikada ne nauče.

mrdo
1 godina prije

Rusija gleda kako ce se izvuci iz klopke u koju su upali pa pristaje na sve …

giovani
1 godina prije

Super, sad budalama prodajte po pet puta skuplje, Europa ide u povijest.

Amar
1 godina prije

Mislim da ova informacija nije tacna,ustvari Rusi ne zele isporuciti plin neprijateljskim zemljama koji naoruzavaju ukrajinske naciste.Rusi ce se totalno okrenuti aziji,a tamo imaju dovoljno veliko trziste.Rusi ovo kazu samo da zakuhaju u evropi,jer vec se ljudi pitaju zasto moramo stedjeti plin,evo do Rusa nije problem.Ja zivim u toj jos uvijek bogatoj evropi gdje su svakim danom redovi za besplatne kuhinje sve veci.

Bosna
1 godina prije

Prema Newsweek, Pentagon ima planove da napravi attentat na Putina…Lavrov im je porucio po n-ti put nek pazu sto radu

tihobl
1 godina prije

Kako rusi zezaju americke vazale: evo jeftinog plina, stoji vam opred nosom, sto ga ne kupite? Sto ne otvorite preostalu cijev ST2? A oni ne smiju ni da pomisle, moraju cekati da prodje mecava u SAD pa da se nadaju isporukama molekula slobode. Trolaju jos gore nego Medvedev, a istovremeno povecavaju isporuke preko trecih strana. Azerbejdzan sa proizvodnjom od 8 miliona izvozi 26 miliona kubika. I Kazahstan je utrostrucio izvoz, a tek Turkmenistan i Turska (Turska je odjednom postala veliki izvoznik svojih energenata). A najnovija finta je da su se katarci naljutili zbog stalnih prozivki iz EU i hoce da raskinu slocov ugovor. U tom ugovoru je stajalo da ce 3% njemackog uvoza katarci prodavati americkoj kompaniji koja ce to preprodavati Njemackoj. Sad ce i katarski plin stizati iz RF. Rusi i dalje izvoze u EU. Prodaju po daleko vecoj cijeni nego sto su se nadali ove godine. Svi planovi… Čitaj više »

tata mata
1 godina prije

raspisali se trolovi danas ,,tctctc..ocito im naciste rasturaju danas

Max
1 godina prije

To su nudili odmah.

mrdo
1 godina prije

Najnovija vijest. Predsjedničkim dekretom Rusija zabranila izvoz nafte u države koje su uvele ograničenje cijene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI