Iran želi da uspostavi regionalno gasno čvorište

Gas
1 komentar

Teheran je predložio stvaranje regionalnog gasnog čvorišta u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) kako bi se osigurala energetska sigurnost, javila je ove sedmice novinska agencija Fars, citirajući prvog potpredsjednika Islamske Republike.

Govoreći na sastanku Vijeća šefova vlada država članica ŠOS-a u glavnom gradu Kirgizije, Biškeku, Mohammad Mokhber je navodno rekao da će taj potez pomoći devet članica bloka da trguju i razmjenjuju energiju, uključujući fosilna goriva, električnu energiju i obnovljive izvore energije.

Govorio je i o prijedlogu Teherana da se stvori fond za zainteresovane zemlje investitore za zajedničko finansiranje petrohemijskih projekata, te je istakao spremnost zemlje da pruži inženjerske usluge i proizvodi opremu za sektor nafte, gasa i petrohemije.

Iran nastoji da stvori gasno čvorište u saradnji sa svojim evroazijskim trgovinskim partnerima kako bi ojačao regionalnu saradnju i poboljšao svoju poziciju na globalnom energetskom tržištu. Teheran je jedan od najvećih proizvođača nafte i plina na svijetu, koji većinu svoje energije prodaje na azijska tržišta uprkos američkim sankcijama.

Iran je u julu postao deveta punopravna članica ŠOS-a, čime je unapredila svoj prethodni status posmatrača evroazijskog bloka za bezbednost i ekonomski razvoj.

SCO, formiran 1990-ih kao Šangajska petorka, u početku je činio Kinu, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan. Uzbekistan se pridružio 2001., što je dovelo do promjene imena, a posljednjim proširenjem 2017. pridružili su se Indija i Pakistan. Ranije ove godine, Bjelorusija je potpisala memorandum o pristupanju, što je neophodan korak da zemlja posmatrač postane članica SCO. Pored Bjelorusije, Afganistan i Mongolija također trenutno imaju status posmatrača, dok SCO smatra više od deset zemalja partnerima u dijalogu.

gasovodirankinaŠangajska organizacija za suradnju
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Pakuju im rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI