Poljska je zataškala dokaze oko Sjevernog toka

Eksplozija Sjeverni tok 2
8 komentara

Poljski zvaničnici su zatajili dokaze i pokušali da odugovlače međunarodnu istragu o bombardovanju gasovoda Sjeverni tok, što je učinilo istražiteljima “sumnjivim u vezi sa ulogom i motivima Varšave”, objavio je Wall Street Journal u ponedeljak.

Gasovod Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 – koji je povezivao Rusiju sa Nemačkom preko Baltičkog mora – uništeni su u seriji eksplozija u blizini danskog ostrva Bornholm u septembru 2022. U toku je zajednička istraga Nemačke, Danske i Švedske , pri čemu su istražitelji teoretizirali da je ukrajinski tim iznajmio jahtu u Njemačkoj od poljske kompanije, koju su koristili za transport eksploziva do mjesta eksplozije.

Kada su ovi navodni tragovi promijenjeni u Poljskoj, vladini zvaničnici i agenti za provođenje zakona su spriječili istražitelje, izvještava Žurnal , pozivajući se na izvore u istrazi.

Poljske vlasti nisu predale iskaze očevidaca koji su navodno naišli na šesteročlanu posadu jahte u poljskoj luci Kolobžeg sve dok ih na to nije natjerala njemačka policija, rekli su izvori. Snimci CCTV-a iz luke su tada zadržani, a poljska agencija za unutrašnju sigurnost, ABW, “nije odgovorila na upite, zamaglila je ili dala kontradiktorne informacije”, navodi list.

Poljski tužioci rekli su da nisu pronašli tragove eksploziva na jahti, iako se nikada nisu ukrcali na jahtu radi provjere, tvrde istražitelji. Istraga će kasnije pronaći ostatke eksploziva na brodu, navode mediji.

Tužioci su navodno rekli evropskim istražiteljima da je čamac stigao u Kolobžeg u 16 sati 19. septembra, kada je zapravo privezan sedam sati ranije. Kasnije u istrazi, ABW je svojim sestrinskim agencijama u Evropi rekao da je jahta “imala veze s ruskom špijunažom”, objavile su novine, dodajući da su istražitelji to smatrali “dezinformacijom”.

Prema svim dostupnim informacijama, nijedna zapadna vlada ili obavještajna agencija ne sumnjaju da Rusija stoji iza bombardovanja. Gas koji se prodavao Evropi preko vodova Sjevernog toka bio je unosan izvor prihoda za Moskvu i smatran je moćnim instrumentom poluge za Kremlj.

Napori Poljske da ometa istražitelje učinili su ih “sve sumnjičavijim prema ulozi i motivima Varšave”, navodi Wall Street Journal. Međutim, sva navodna zabluda i zataškavanje dogodili su se pod prethodnom vladom Poljske, a neimenovani “viši evropski zvaničnici” rekli su za novine da razmatraju kontaktiranje novog poljskog premijera Donalda Tuska, u nadi da će im on omogućiti pristup policiji i osoblje obezbjeđenja na koje je možda ranije vršen pritisak da šute.

Prema alternativnoj teoriji koju je iznio američki novinar Seymour Hersh, CIA je odgovorna za eksplozije Sjevernog toka. Pozivajući se na izvore u obavještajnoj zajednici, Hersh je tvrdio da su ronioci CIA-e koji rade s norveškom mornaricom postavili bombe s daljinskim aktiviranjem na linije prošlog ljeta, koristeći vježbu NATO-a u regiji kao pokriće.

Ovu teoriju potkrepljuje tvit bivšeg poljskog ministra vanjskih poslova Radoslawa Sikorskog, koji je nekoliko sati nakon eksplozije podijelio sliku ogromnog curenja plina na mjestu eksplozije uz natpis “Hvala, SAD”. Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je ovo objašnjenje, navodeći prošlog mjeseca da su diverzantsku operaciju “najvjerovatnije uradili Amerikanci ili neko po njihovom nalogu”.

gasovodnjemačkaSjeverni tokVaršava
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“U toku je zajednička istraga Nemačke, Danske i Švedske”

16 mjeseci istražuju, izgleda da će još 160.

A Biden lijepo najavio na medijskoj konferenciji neposredno prije početka rata u Ukrajini da će učiniti to.

YouTube – “Biden says he’ll shut down Nord Stream 2 pipeline if Russia further invades Ukraine”, video isječak od 32 sekunde, uvijek je dobro podsjetiti.

Što se tiče podnaslova teksta – ako je pod vodom ili zemljom, onda se valjda minira, a ne bombardira.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Opet prežvakavanje…

Ono što je bitno jest da jedna Poljska luka u blizini imala bitnu tehničku podršku za ovakav pothvat.

tuf
3 mjeseci prije

Tek su ovih dana Poljaci priznali da je na lažnim osnovama svih ovih godina Rusija optuživana za “atentat” na njihovog predsjednika. Koji je s avionom pao zbog nesposobnog pilota. A na tome su temeljili gradnju moderne mržnje prema Rusiji više od desetljeća. No tako cijelo vrijeme funkcionira euroatlantska kabala. Uvaljaš laž, radikalni narativ koji sablazni javnost. Postigneš podršku, konsenzus naroda da napraviš to što si naumio. Kasnije, kad je kampanja gotova, može na zadnjim stranicama novina biti objavljena i gola istina – nema više veze, efekt je postignut. Posađeno je sjeme mržnje, razdora ili podrške za ratne intervencije. Evo švedski komad vojne bud.aletine ovih dana Šveđane poziva da se pripremaju za rat. Kakav pobogu rat, protiv Rusije? Što bi Rusi radili kod Stockholma? E, vidite, to neovisnom promatraču djeluje čudno i nelogično. Ali indoktriniranom Šveđaninu kojemu godinama mediji uvaljuju dezinformacije o ruskim podmornicama koje se pojavljuju duž švedske obale, a… Čitaj više »

Hahahaha
3 mjeseci prije

Izgori drvena kuća do temelja ali se nađe šibica koja ga je izazvala Dogodi se podmorski napad u plitkom moru, na infrastrukturu koja se stalno nadzire na mnogo različitih načina (iz svemira), u doba rata, kad je bidni-k najavio uništenje te infrastrukture i (?) nitko ništa nije vidio niti zna(!!!). Ha!

Max
3 mjeseci prije

Ne mogu oni ništa zataškati sve je vidljivo.

Nekoime
3 mjeseci prije

Poljska je novo žrtveno janje?

Perun
3 mjeseci prije

Wall Street Journal je sumnjivo glasilo koje naglaba o alternativnoj teoriji diverzantske operacije koja je stavila sjeverni tok van upotrebe …zar netko jos cita ta skrabanja i naglabanja iz americkih tabloida….ama svi znaju da je cijev pregrizo megalodon iz atlantskih dubina ..ljudi moji koga ovi iz Wall Street Journala pokusavaju preveslati…američki novinar Seymour Hersh je budala koja naglaba ono stomu se ponudi a za CIA je upitno da li uopce postoji kao agencija ..P.S…kruze glasine da ih je zajahao mosad ko dvogrbu kamilu ….SLAVEN BIJELAC SLOBODAN STRIJELAC…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI