Rusija nastavlja isporuke gasa Kini

plinovod Snaga Sibira
9 komentara

Nastavljene su isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Kinu preko rute Snaga Sibira, pošto je redovno održavanje gasovoda završeno prema planu, saopštio je u petak ruski energetski gigant Gazprom.

“Radovi planiranog održavanja gasovoda Snaga Sibira su završeni”, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na svom Telegram kanalu. “Transport gasa, kako je planirano, danas je nastavljen.”

Isporuka gasa gasovodom privremeno je obustavljena 20. septembra. Prema uslovima ugovora, trasa je zatvorena za inspekciju dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

Gazprom je počeo da ispumpava gas u Kinu preko gasovoda od 3.000 km (1.864 milje) 2019. godine kao deo 30-godišnjeg ugovora sa Kineskom nacionalnom naftnom korporacijom (CNPC) pet godina ranije. Ugovor od 400 milijardi dolara bio je najveći Gazpromov sporazum ikada.

Kapacitet Snage Sibira, poznate i kao istočna ruta, iznosi 61 milijardu kubnih metara gasa godišnje, uključujući 38 milijardi kubnih metara za izvoz.

Moskva i Peking trenutno planiraju još jednu veliku gasnu rutu, a Gazprom finalizira detalje izgradnje za projekat Sojuz Vostok, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca na samitu Šangajske organizacije za saradnju.

Soyuz Vostok, koji će isporučivati ​​prirodni gas Kini preko Mongolije, dio je većeg gasovoda Snaga Sibira 2. Ruta će moći da isporuči čak 50 milijardi kubnih metara gasa kada bude u funkciji.

gasovodkinaPlinovodrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Dok Kinezi i Rusi grade plinovode, izuzetni uz privolu europskih političara ih uništavaju javno govoreći i donašajući zakone kojim se odriču jeftinog ruskog plina.

“Kapacitet Snage Sibira, poznate i kao istočna ruta, iznosi 61 milijardu kubnih metara gasa godišnje, uključujući 38 milijardi kubnih metara za izvoz.”

“Soyuz Vostok, koji će isporučivati ​​prirodni gas Kini preko Mongolije, dio je većeg gasovoda Snaga Sibira 2. Ruta će moći da isporuči čak 50 milijardi kubnih metara gasa kada bude u funkciji.”

Za usporedbu – Sjeverni tok 1 i 2 prema Europi (podmorjem povezana Rusija i Njemačka) imaju svaki godišnji kapacitet 27,5 milijardi kubnih metara, ukupno 55 milijardi kubnih metara plina.

Europa ukupno ima 750 milijuna stanovnika, dok Kina 1,4 milijarde.
I jedna i druga imaju zanemarivu proizvodnju vlastitog plina.

Što znači da bi Rusi mogli sagraditi još koji plinovod prema Kini.

Xam
1 godina prije

Rusija nastavlja besplatne isporuke gasa Kini

Max
1 godina prije

Očekivano.

Mladen
1 godina prije

Evo meni prodavačica prodala 4 Staropramen piva .Očekivano reka bi Max@ A za trgovinu između Rusije i Kine “………………………boli me neka stvar .

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo ste se dobro sjetili u redakciji da je slika koja figurativno prikazuje dio rusko-kineskog plinovoda u bojama ukrajinske zastave.
Je li to neka subliminalna poruka? 😃

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI