Berlin imenovao kandidata za pregovore s Moskvom

Gerhard Schroeder
27 komentara

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder mogao bi biti mogući posrednik u trenutnom sporu s Rusijom oko smanjenih isporuka gasa, izjavio je u četvrtak sadašnji kancelar Olaf Scholz.

Bilo bi “pohvalno” da Schröder razgovara s Moskvom o turbini koja se trenutno nalazi u Njemačkoj, rekao je Scholz, govoreći na svojoj prvoj ljetnoj konferenciji za novinare od kada je prošle godine stupio na dužnost.

Prema Scholzu, vraćanje opreme, od vitalnog značaja za funkcionisanje gasovoda Sjeverni tok 1, nagnalo bi Rusiju da što prije ponovo pokrene isporuku gasa ovom rutom.

Turbina je upletena u veliki spor između Rusije i Njemačke, nakon što je prošla održavanje u Kanadi. Oprema je trebala biti otpremljena u kompresorske stanice na gasovodu u Rusiji još u maju, kako bi se protok gasa u EU održao punim kapacitetom. Međutim, njen povratak je prvo odgodila Kanada zbog sankcija Moskvi. Sada je zaglavljen u Njemačkoj jer nema odgovarajuću dokumentaciju, navodi ruski Gazprom.

Ruski državni energetski gigant insistira na tome da sankcije Zapada ometaju povratak turbine iz Njemačke i prijete budućoj popravci opreme na plinovodu Sjeverni tok 1. Firma je saopštila da papirologija za vraćanje turbine nije uredna jer ju je izdala Siemens Energy, a ne firma koju je ugovorio Gazprom.

Schröder, koji je bio njemački kancelar između 1998. i 2005. godine, više puta je kritikovan zbog svojih poslovnih veza s ruskim državnim energetskim kompanijama. U maju je bivši kancelar bio primoran da napusti nadzorni odbor ruskog energetskog giganta Rosnjefta i odbije nominaciju za poziciju nadzornog odbora u Gazpromu.

Krajem jula, Schröder se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. On je također pozvao njemačku vladu da preispita svoj stav o gasovodu Sjeverni tok 2.

gasovodGerhard SchrödernjemačkarusijaSjeverni tok 1
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Provjeren čovjek.

eks
1 godina prije

Nemci su uveli sankcije Rusiji , rekli su da im ne treba ruski gas, pa “ne znam” o čemu će da pregovaraju ? Ima li sankcija, ili nema ? Nemački lideri – vladari koje su Nemcima nametnule američke psihopate , obični su klovnovi, koji samo sprovode američke naloge na štetu Nemačke.

tihobl
1 godina prije

Kad su rusi prestali da se javljaju na telefon Analeni Brabonjak i onom kepecu poslali su Sredera na tajne pregovore. Prvo su rekli da je na odmoru u Moskvi, i da mu je dosadilo ljetovanje na moru, pa kad ih je demantovala njegova zena onda su priznali da je sluzbeno. Sad mu nude da bude ministar za krizu i VD kancelara. Sreder je otisao kod Putina da isposluje pustanje ST2. Gazda mu je rekao da je zakasnio i da je plin za ST2 preusmjerio u domacu potrosnju. Sreder je pokusao da ST1 prebaci na ST2 i da se svi prave da plin stize kroz ST1, a da je ST2 i dalje pod sankcijama. Rusu su mu odgovorili da bi to bilo krsenje propisa i da je nabolje da Simens ispuni svoje ugovorne obaveze koje su vec placene. Svabe bi da krse sankcije, a rusi im odgovaraju da im ne pada… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

Gerharde, što će ti za*ebancija u ime države koja te se odrekla, čuvaj živce i srce, uživaj u mirovini negdje na jugu Grčke. Pusti ove pi*darije, neka se vade sami iz go*ana, znaš ionako da ti neće biti zahvalni.

Ico
1 godina prije

A zašto posrednik u pregovorima s Putinom, iako bi to Putinu bilo ispod časti, ne bi bila krmača Usrulja, jer Usrulja ima pregovaračkog iskustva s Pfizerom?!?

Ico
1 godina prije

Normalno je da će Schreder poslušati Scholza, jer u njima kola Prekoatlantska krv

Ico
1 godina prije

Usrulja je trgovački putnik Pfizera!

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Usput nije Berlin ništa imenovao nego Moskva prihvata samo Šredera,pa ne određuje gubitnik pravila

čudila se aman ja
1 godina prije

…tako mene zvali iz firme. da treba odraditi nešto,hitno,važno, ja svježe u mirovini, došla,odradila,rekordno brzo,kolege ostale nešto ljute jer sam im nametnula tempo koji će morati držati (ah,do mirovine svoje!) ,te rekli da sam trebala malo razvući posao, da više zaradim.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Čudo jedno kako ovo ljeto zavodim Švabice, Čekinje, Poljakinje…
Polude za mnom kad im rečem da imam privatnu šumu!

ogo
1 godina prije

Putine zavari sve ventile bagra uvodi zabranu putovanja Rusima po lijepoj nasoj EU

hiber
1 godina prije

Njemce nitko ništa i ne pita. Njemačka i veći dio EU ide u recesiju, a najava recesije izaziva pad cijena nafte. Tako je cijena nafte već došla na razinu cijene prije agresije na Ukrainu. Kako Rusi na svoju naftu moraju dati rabat, to su već pali ispod 70 dolara barel. Ukratko, kombinacija rabata i agresije već je dovela ruski proračun u deficit od 893 milijarde rubalja za prošli mjesec. Inače Schroder ne moze biti nikakav pregovarač jer je Putinov zaposlenik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI