Švedska razmatra mogući uticaj “detonacije” Sjevernog toka

Sjeverni tok
13 komentara

Vlasti u Švedskoj su zabrinute da je sabotaža na gasovodima Sjeverni tok ove sedmice mogla oštetiti i važan podmorski dalekovod.

SwePol Link isporučuje električnu energiju između Karlshamna u Švedskoj i Bruskowo Wielkiea u Poljskoj. Kabl je isključen radi održavanja tokom incidenta sa cjevovodom.

Švedski operater električne mreže Svenska kraftnat planira provjeriti stanje SwePola jer se nalazi blizu dijela Sjevernog toka. Kako prenosi emiter SVT, švedska služba bezbednosti pokrenula je sopstvenu istragu o ovom slučaju.

“Naravno, pitamo se da li mu se nešto dogodilo. Vrlo brzo smo dobili sliku da se nalazi oko 500 metara od jedne od detonacija”, rekao je Per Kvarnefalk, visoki dužnosnik Svenske kraftnate, za SVT u četvrtak navečer.

“Ne znamo koliko je ozbiljna bila podvodna detonacija. Kako bismo bili sigurni da se ništa nije dogodilo, izvršit ćemo mjerenja početkom sljedeće sedmice.”

Švedski stručnjaci će raditi sa poljskim kolegama, rekao je Kvarnefalk. „Možemo da se snađemo bez kabla neko vrijeme, ali će očigledno imati uticaja [na Švedsku] ako bude zatvoren na duži period“, dodao je.

Trase Sjevernog toka 1 i 2, koje dopremaju prirodni gas iz Rusije u Njemačku, izgubile su pritisak u ponedjeljak, nakon čega su otkrivena četiri curenja gasa. EU i nekoliko njenih država članica rekli su da je šteta izgledala namjerno, dok je Kremlj incident opisao kao teroristički čin.

Sjeverni tok 1 je već bio ugašen zbog dužeg održavanja kada je došlo do curenja. Ruski operater Gazprom okrivio je za dugo odlaganje sankcije Zapada koje su uvedene Moskvi nakon njene vojne operacije u Ukrajini.

Sjeverni tok 2 nikada nije bio u potpunosti operativan jer je Njemačka zaustavila certifikaciju u februaru kao odgovor na sukob u Ukrajini.

gasovodPlinovodsabotažaSjeverni tokŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

“Sjeverni tok 2 nikada nije bio u potpunosti operativan jer je Njemačka zaustavila certifikaciju u februaru kao odgovor na sukob u Ukrajini.”

Eto ove rečenice opet.
Sjeverni Tok 2 je tehnički ispravan i spreman za uporabu od rujna 2021. godine.
Od tada Njemačka koči da krene sa radom.
Baš taj mjesec su bili njemački parlamentarni izbori koji su doveli do stvaranja vladajuće njemačke “semafor” koalicije u prosincu 2021.

I nakon toga traje egzekucija njemačkog gospodarstva.

nepoželjni
1 godina prije

“Ne znamo koliko je ozbiljna bila podvodna detonacija….”

Hahaha! … znate, te podvodne detonacije se povremeno šale, pa mogu biti i neozbiljne.

1 godina prije zadnji put uredio dzabaludin
tihobl
1 godina prije

U Svedskoj su ameri objavili plan RANDa. Fino pise, Njemacku ostaviti bez plina, a Francusku bez struje i EU je bacena na koljena.

Ico
1 godina prije

Vlasti Švedske i Danske su vazali ( podguzne muve ), to sve govori o njima!

Ico
1 godina prije

Molitelji pred bolnicama koje je sagradio Jozo Broz, su ( kaptolsko )podguzne muve licemjernog Vatikana!

Max
1 godina prije

Detonacije su uvijek štetne.

C.F.
1 godina prije

Klimatske promjene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI