Pentagon komentira navodnu sabotažu Sjevernog toka

Lloyd Austin
34 komentara

Prerano je spekulisati o tome ko je odgovoran za curenje gasa u gasovodima Sjeverni tok, rekao je u petak američki ministar odbrane Lloyd Austin, dodajući da se mora sprovesti potpuna istraga o tom pitanju.

Govoreći na konferenciji za novinare na Havajima, šef Pentagona je odbio da okrivi bilo koga za incident koji se odnosi na ruske gasovode.

“Što se tiče napada – ili oštećenja gasovoda, u ovom trenutku mislim da ima mnogo spekulacija”, a dok se ne obavi potpuna istraga, niko neće moći sa sigurnošću reći šta se dogodilo, rekao je on.

Austin je napomenuo da je o curenju razgovarao sa svojim danskim kolegom, s obzirom na to da se incident dogodio u blizini ostrva Bornholm u Danskoj, dodajući da će Dancima trebati nekoliko dana da „dovedu pravi tim da pogleda lokacije i zaista pokuša da se utvrdi… šta se dogodilo.”

“Dok ne dobijemo dodatne informacije ili ne budemo u mogućnosti da uradimo dalju analizu, nećemo spekulisati o tome ko je mogao biti odgovoran”, ponovio je on, signalizirajući da su SAD ponudile pomoć.

Danska je u ponedjeljak prijavila curenje iz cjevovoda koji povezuju Njemačku i Rusiju ispod Baltičkog mora, nakon što je operater prijavio gubitak pritiska i na Sjeverni tok 1 i na 2. Danske i švedske vlasti su kasnije rekle da je bilo niza podvodnih eksplozije u blizini Bornholma. Ukupno su otkrivena četiri curenja gasa u sistemu Severnog toka.

Neki zapadni zvaničnici su rekli da je incident možda izazvan sabotažom, što je izjava koju je u velikoj mjeri ponovio i sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov, koji je curenje opisao kao vjerovatni „teroristički čin“ koji je malo vjerovatno bio moguć „bez učešća neke države moć.”

Zvaničnici sa obje strane rezervisali su sud o tome ko je kriv za incident.
Njemačka je navodno istraživala curenje podataka kao napad, koji su izvele ili proukrajinske snage ili sama Rusija u potencijalnoj operaciji lažne zastave kako bi Kijev izgledao loše.

U četvrtak je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odbacila navode da Rusija stoji iza incidenta. Ona je napomenula da je NATO ovog ljeta bio angažovan u vojnim aktivnostima u blizini lokacije na kojoj je otkriveno curenje, dodajući da bi to moglo predstavljati interesantnu “priliku” za blok.

Zakharova je također pozvala Washington da ponudi objašnjenje i “prizna” istinu, rekavši da su SAD taj posao prepustile bivšem ministru vanjskih poslova Poljske Radoslavu Sikorskom, koji je ranije “zahvalio” SAD što su uništile naftovod.

gasovodPentagonPlinovodrusijaSADSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Objaviće Pentagon saopšteneje kada CIA smisli priču kojom će napraviti manipulaciju za optužbe na račun Rusije , kako je “moguće da su Rusi napravili diverziju da bi optužili Amerikance” .

tata mata
1 godina prije

jos nisu isfabricirali dokaze i snimke kamera ,ebga uzme vremena za montazu

tihobl
1 godina prije

Sramota je da su probusili 3 cijevi pa su sledeci dam morali da ponove postupak i da miniraju i cetvrtu. Koja traljavost.

Vojni analitičar
1 godina prije

Zašto mi se čini da već naslućujem kakve će “rezultate” dati ta američka odnosno Pentagonova “istraga”?

Nekoime
1 godina prije

Kao i istrage o upotrebi kemijskog oružja u Siriji, trovanju Navaljnog, rušenju WTC, …

Nekoime
1 godina prije

Mali podsjetnik: USA NIKAD nisu samostalno dobile rat, Rusija NIKAD nije izgubila rat.

Mlata
1 godina prije

A ISIL, njih niko ne pominje? Talibani iz pećine srušiše WTC kule…jedan Pentagon umalo porušiše…ključ u bravu zamalo

rade
1 godina prije

Sigurno je bin Bin Ladin uskrsno i poslao je svoje ljude u ameriku da nauce upravljati podmornicama i onda su oteli podmornice od americke vojske i zabili se u plinovod.Prije toga su plinovod minirali,da bi bili sigurni da ce steta biti velika.

Max
1 godina prije

Kriv je Djed Mraz.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ljudi, ne moramo brinuti! Hrvatski premijer Andrej Plenković se pohvalio na sjednici Vlade ovih dana da plina ima dovoljno u Okolima – skoro 90% puni spremnik. Jedino što je prešutio jest da je kapacitet Okola 438 milijuna kubnih metara plina (90% toga je manje od 400 milijuna), a godišnja potrošnja plina u Hrvatskoj je – 2,8 milijardi kubnih metara. Što znači da popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli zadovoljava tek 14% hrvatskih godišnjih potreba. Netko će ovdje slavodobitno uzviknuti – ali imamo LNG terminal na Krku kapaciteta 2,8 milijardi kubnih metara! Da, ali kapaciteti su zakupljeni do 2027., a hrvatski udio tamo (INA, HEP, PPD..) zadovoljava tek 18% hrvatskih godišnjih potreba. Ove godine tek 27% potreba za plinom zadovoljavamo sa hrvatskom proizvodnjom, a do 2030. godine taj udio past će na 11%. Dio proizvedenoga plina ide i u podzemno skladište plina Okoli. Blažena INA i neulaganje u otkrivanje novih naftnih i… Čitaj više »

Dragan Bumbar
1 godina prije

Da izvrsim ubojstvo i da sam ispitivan u policiji vezano za isto, kada bi me pitali ko je to ucinio rekao bi da neznam ali da se nadam da ce biti uhvacen. Vrlo jednostavno, cak bi i rekao da se nadam da ce biti provedena cjelokupna istraga i da ce pocinitelj biti prividen pravdi.

Segota
1 godina prije

Jesu li našli putovnicu počinitelja?🤔
To bi puno pomoglo kod istrage…

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Baba, ko je zajeba Švabe i sjeba im plinovode?
Pari mi se da su Amerikanci…
A šta ako nađu neki ruski pasoš da pluta tamo negdi?
A onda su garant Rusi…

P.S.
Baba, da će Treći svjetski rat…
Brige nas!
Mi ćemo se uključit kad završimo Drugi…

Torpedo
1 godina prije

Kako se svi prave ludi !Svi znaju tko je, svi znaju kome to najvise odgovara ,svi vide kud to vodi a nitko ni da pisne !
Kakav je to strah tamo gore …

nessy
1 godina prije

Istraga? Kakva istraga, bogati? Misle da ce naci neostecene dokumente izvodjaca? Da krenemo od pocetka, malo tko moze izvesti ovakvu operaciju. Dalje, interes ima smo jedna zemlja. I sto sada? Istraga ce pokazati da su Rusi minirali svoj cjevovod, umjesto da zatvore ventil. Ovo idiotsko objasnjenje podsjeca na vic, kad je Tipa varala zena, pa joj je za osvetu sebi otkinuo kitu. Slicno sa danasnjim raketnim napadom na kolonu civila u Zaporozju. Auti i kombiji puni odjece, tehnike, deka i svakodnevnih potrepstina, idu u smjeru anektiranih republika, i ide spin da su ih Rusi gadjali. Goebbels se okrece u grobu, i misli se koji je bio amater. Propaganda danas, cenzuru svih medija,uz pranje mozga na 100 stupnjeva, i detergent za sve boje, postize nevidjeni uspjeh.

nessy
1 godina prije

Nakon istrage (rezultat nevazan), mislim da je vrijeme da se Rusiji uvedu sankcije

Lucija, prva
1 godina prije

U junu prošle godine, u Baltičkom moru je održana godišnja vežba NATO-a, u kojoj je bila uključena jedinica Šeste flote SAD, specijalizovana za različite podvodne operacije.

Ista specijalna jedinica je pre nekoliko meseci, ponovo učestvovala u manevrima na Baltiku kod ostrva Bornholm, a prošle nedelje su njeni lovci ponovo viđeni u ovom regionu.

„Tokom NATO manevara, jedan od učesnika je mogao da postavi eksploziv da bi ga aktivirao u kasnijem trenutku“, primećuje američki analitičar.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI