SAD povećavaju pritisak na evropske firme učesnike projekta Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2
15 komentara

Vlasti SAD-a su nedavno pojačale pritisak na evropske izvođače koji učestvuju na izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, prijeteći “dalekosežnim” posljedicama ako nastave sarađivati na projektu, napisao je u subotu njemački list Die Velt, pozivajući se na izvore.

Vlasti SAD su počele bilateralne razgovore putem videokonferencije sa predstavnicima firmi izvođača radova na Sjevernom toku 2 iz Njemačke i drugih evropskih zemalja, navodi se u publikaciji. Sveukupno, sa američke strane učestvovalo je 12 zvaničnika iz tri ministarstva, State Departmenta, Ministarstva finansija i Ministarstva energetike.

Izvori lista su primijetili da su američki predstavnici “signalizirali da žele spriječiti završetak izgradnje gasovoda”. U međuvremenu, izvori su prijetnje Vašingtona nazvali “veoma ozbiljnim”.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Zakon o odobrenju nacionalne odbrane za narednu fiskalnu godinu (počinje 1. oktobra), koji obavezuje administraciju da pooštri sankcije protiv ruskih projekata gasovoda Sjeverni tok 2 i Turskog toka. Podrazumijeva se nametanje ograničenja stranim licima koja u velikoj mjeri doprinose prodaji, zakupu ili pružanju plovila za polaganje cijevi namjenjenih izgradnji Sjevernog toka 2 i Turskog toka.

Projekat „Sjeverni tok 2“ predviđa izgradnju dvije cijevi gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora. Do danas je završeno 93 % gasovoda. Izgradnja je obustavljena krajem 2019. godine, kada je švajcarska kompanija za polaganje cijevi Allseas prestala s radom zbog američkih sankcija.

Američke sankcijeSjeverni tok 2Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Kaj je to to slobodno tržište za koje se Amerika navodno zalaže?

Borik
3 godine prije

Kazu iz Trumpove vlade da je Rusija agresivna zato jer zeli prodavati plin Europi.

scorpio1959
3 godine prije

stoka američka

Boris
3 godine prije

Bombarduj cijevi postavljene po dnu mora

Boris
3 godine prije

Bombardujte cijevi postavljene po dnu mora

Rijeka-9
3 godine prije

Rusija je dala Njemackoj Istocnu Njemacku bez ispaljenog metka. Gradi plinovod da bi Europa imala vecu energetsku sigurnost. Amerikanci drzu na njemackom teritoriju svoje vojne baze, dakle de facto je okupirana. Amerika naplaciva kazne njemackim kompanijama i bankama i taj novac ide da Amerikanac Joe zivi jos bolje. Washintgon prijeti Njemackoj gledu trgovine s Iranom, Rusijom i Kinom. Po zdravoj logici Njemackoj bi odgovaralo da svijet bude vise multi-dimenzional da bude neki balans sila ali tako nije, jucer je izjavio njemacki ministar vanjskih poslova Heiko Maas da se Njemacka protivi ulasku Rusije u G7 E sad kad se sagledaju slijedece stvari a to da je G7 bezkorisno drustvo, gdje njih 6 slusaju direktive iz Washingtona i izjavu Rusa da oni nisu zainteresirani u ulazak bez Kine., onda ova izjava njemackog kancelara pokaziva da jos zivi nacisticka mrznja Njemacke naspram Rusije, be obzira kako se Rusija zvala, bez obzira bila ona… Čitaj više »

gost
3 godine prije

Nijemci moraju svakako sada uvesti sankcije na sve američke proizvode

fićo
3 godine prije

Ne postoje državni nego privatni interesi.Svaka logika kaže da nešto što je loše za zemlju njeno rukovodstvo neće raditi,ali to je katastrofalna zabluda.Šta briga Sanadera za interes anonimnog Hrvata iz Siska ili vučića za interes Srba?Ako oni za sebe vide interes,valjda im je stariji svoj nego državni interes.Tako je i u Nemačkoj i u Americi i u Rusiji,ali manje u Kini.

Grgo
3 godine prije

Nadamo se jednom stogodišnjem građanskom ratu u USA pa da svijet malo odahne jer je to zaslužio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI