U Bugarskoj opet odgođeni radovi na izgradnji Turskog toka

Turski tok
21 komentar

Početak isporuke plina iz Turskog toka u Europu ponovno kasni. Izgradnja produžetka crnomorskog plinovoda kroz Bugarsku do granice sa Srbijom također kasni. Međutim, državna kompanija Bulgartransgaz kaže da ne može utjecati na izvođača, saudijski konzorcij Arkad. To se navodi u službenom priopćenju operatora plinskog sustava u zemlji, kojim je Sofija komentirala situaciji sa širenjem infrastrukture plinskog transportnog sustava do bugarsko-srpske granice.

Bulgartransgaz je rekao da je ugovor sa saudijskim konzorcijem Arkadom potpisan 18. rujna prošle godine. Izvođač se obvezao izgraditi prvu dionicu od 308 kilometara u 250 dana, što bi već omogućilo početak isporuke ruskog plina preko Turskog toka u Srbiju i druge europske zemlje. Datum pokretanja prve linije, kako su najavili ruski veleposlanik u Bugarskoj Anatolij Makarov i premijer Bojko Borisov, trebao je biti najkasnije do 1. lipnja 2020.

Međutim, za prvih pet mjeseci izvođač radova je pripremio rovove za samo trećinu plinovoda, odnosno za 103 kilometra. Kako će tijekom preostala tri mjeseca izgraditi više od 200 kilometara plinovoda i položiti cijeli cjevovod, nikome nije jasno.

Trenutno je u tijeku rad u 15 područja u pet regija Bugarske – Veliko Trnovo, Pleven, Loveč, Vrasa i Montana. Na gradilišta je isporučeno ukupno 19 947 cijevi ili 239,36 km. Očišćeno područje na trasi plinovoda je dugo 162,6 km. Duž trase je položeno 139 kilometra cijevi, od kojih je zavareno 103 kilometra“, stoji u izvješću bugarskog operatora plinskog transportnog sustava.

Bulgartransgaz je napomenuo da u skladu s bugarskim zakonom odgovornost za izvođenje radova snosi isključivo izvođač i državna tvrtka ne može utjecati na konzorcij Arcad, uključujući zapošljavanje dodatnih organizacija za podugovore.

U Moskvi podsjećaju da je trenutna situacija već treće ozbiljno kašnjenje u izgradnji nastavka Turskog toka u Bugarskoj, koji je trebao biti gotov do 1. siječnja 2020. godine. Početkom prošle godine je do zastoja došlo zbog pritužbi na natječaj za odabir izvođača, koji je odgođen i zbog toga je bio gotov u travnju, a ne u veljači 2019.

Međutim, nakon toga je uslijedilo najveće kašnjenje. Malo poznati saudijski konzorcij Arkad, koji je odabran kao glavni izvođač za izgradnju plinovoda do bugarsko-srpske granice, predložio je izgradnju nastavka Turskog toka po najnižoj cijeni od 1,1 milijardi eura u 615 dana. Ali Saudijci nisu dostavili dokumente na vrijeme i Bulgartransgaz je Saudijce zamijenio konzorcijem za razvoj i širenje plina u Bugarskoj koji se sastoji od uglednih talijanskih i njemačkih tvrtki i luksemburške kompanije povezane s ruskom metalurškom tvrtkom za cijevi. Za ovaj se konzorcij predviđalo da će biti pobjednik na novom natječaju.

Međutim, saudijski Arkad je uspio osporiti odluku operatera bugarskog plinskog tranzitnog sustava pri Komisiji za zaštitu tržišnog natjecanja, a na razvoj i širenje plina u Bugarskoj odgovorio je žalbom Vrhovnom upravnom sudu. Slučaj je trebao započeti s raspravom u listopadu, ali je u rujnu talijansko-njemačko-luksemburški konzorcij neočekivano povukao žalbu i saudijski Arkad je iznova priznat za pobjednika natječaja za izgradnju nastavka Turskog toka u Bugarskoj. Dakle, tada je izgradnja plinovoda odgođena za gotovo pola godine. Sve ovo ukazuje da namjernu opstrukciju Sofije, ali na način da se i Bulgartransgazu ništa ne može prigovoriti ili na apsolutni kaos i korupciju u bugarskom zakonodavstvu, pravosuđu i institucijama.

Istina je da u ugovoru sigurno postoje klauzule o plaćanju odštete za kašnjenje radova, ali je i to upitno, jer se Arkad može pozvati na „izvanredne okolnosti uzrokovane pravnim razlozima“.

Turski tok se sastoji od dva kraka kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara godišnje. Jedan od njih osmišljen je za isporuku plina u Europu kroz Bugarsku. Taj dio zahtijeva izgradnju plinovoda duljine 474 kilometra. Planirano je da već 2020. isporuči Srbiji 4 milijarde kubnih metara, a od 2021. godine, kada se naprave kompresorske stanice, zalihe će se povećati na 12 milijardi kubnih metara godišnje. Isporuke ruskog plina iz Turskog toka već su započele u samu Bugarsku, kao i Grčku i Makedoniju. Sve tri zemlje su zbog jeftinijeg ruskog plinovodnog plina znatno smanjile cijenu goriva za industriju i potrošače. U međuvremenu Srbija i Mađarska, ali i Austrija, koja će plin primati u Baumgartenu još uvijek čekaju da se Bugari i Saudijci probude i počnu ozbiljnije raditi na plinovodu.

Bulgatransgaz je u svojoj poruci napomenuo da su radovi na izgradnji kompresorskih stanica počeli po planu. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je govorio o kašnjenju nastavka Turskog toka u Bugarskoj prošle jeseni.

“Ali ovdje, očito, pod pritiskom izvana, takav posao rade bez žurbe. Ako Bugari ne žele,… ne Bugari, već bugarsko vodstvo, pronaći ćemo druge načine za realizaciju naših planova u južnoj Europi”, rekao je ruski predsjednik.

Nakon toga je bugarski premijer Bojko Borisov objasnio da je do kašnjenja došlo zbog natječajne procedure za odabir izvođača radova, ali da se od tada radovi odvijaju ubrzanim tempom, „čak pet kilometara dnevno“. Izvršni direktor Bulgartransgaza precizirao je da će plinovod biti djelomično spreman do svibnja, a u potpunosti do kraja 2020. godine.

Ranije smo opširnije pisali o natječaju za odabir izvođača radova na izgradnji nastavka Turskog toka u Bugarskoj i samog izvođača, te da sve otvara niz pitanja, zbog čega ruski stručnjaci s pravom sumnjaju da postoje sustavna i namjerna kašnjenja u provedbi ruskog projekta.

Bugarska i „Turski tok“ – Farsa s prekidom radova nadmašila scenarij političkog trilera

PlinTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Beskonačne igre oko energenata.

Siniša
4 godine prije

Koliko su Makedonci ispali dalabue….ovaj tok je trebao ići preko Makedonije a vidim da se i tuta bugarin pravi blesav.

fićo
4 godine prije

Stoji turski,stoji severni…ne znam kako radi onaj snaga sibira.A i tamo virusovi!

Mali Mujo
4 godine prije

U pitanju je neki Bugarsko USA virus, za koji jos rade na protivirusu.

Eustahije
4 godine prije

Niti je džigerica meso, niti su Bugari ljudi.

eu kolonija
4 godine prije

mislim da austrija, mađarska I srbija mogu dobiti plin I preko sjevernog toka ali ne znam kako bi u tome slučaju bugarska dobila plin ako nema konekcije sa srbijom a turska im zavrne pipu za turski tok

Tau
4 godine prije

Ako pogledate face ….puno toga vam mogu rec…..ka Sultanu faca je ka da govori “Putine Jesan te zaj..a” ….Putinova faca je ka da govori …Erdu: Bu.alo nema nista od ovog,,,,,Vucic samo sto ne skromno explodira ….ovo ce me spasit…..Dok Makedonac Ako je Makedonac ne vidim ga dobro he…u exstrazi dira rukom i pita Putina sto rados veceras ?…….Mozda se to meni samo ucinilo nemojte zamirit…..pogledajte js jednom sliku …:))

MARIJAN
4 godine prije

Igre bez granica točno rečeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI