Dok Macron prijeti da će poslati vojsku u Ukrajinu, Francuska kupuje ruski plin vrijedan 600 milijuna eura

Emmanuel Macron
28 komentara

U prva tri mjeseca 2024. Francuska je kupila ruskog prirodnog plina u vrijednosti od 600 milijuna eura, iako je predsjednik Emmanuel Macron opetovano prijetio Rusiji mogućnošću raspoređivanja francuskih trupa u Ukrajini.

To pokazuju podaci koje je analizirao finski think tank, Centar za istraživanje energije i čistog zraka, koji je otkrio da su ruske isporuke ukapljenog prirodnog plina Francuskoj porasle više nego bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije u prva tri mjeseca 2024. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izvješće CREA-e pokazalo je da je Pariz platio više od 600 milijuna eura Kremlju za opskrbu plinom u isto vrijeme kada se Macron glasno pozicionirao kao jedan od najžešćih branitelja Ukrajine u Europi, čak je otišao toliko daleko da je lobirao za potporu kod drugih članica Sjevernoatlantskog saveza. za njegov plan da pošalje trupe u Ukrajinu.

U jednoj od svojih najnovijih izjava datih krajem prošlog mjeseca, Macron je ponovio svoju tvrdnju da Francuska neće isključiti mogućnost slanja vojske u Ukrajinu. Čak je pozvao i članice NATO-a da ne budu “kukavice”.

Devet drugih zemalja EU krivo je za povećanje kupnje ruskog plina

Obnovljeni interes Francuske za ruski prirodni plin doveo je do poziva zemlji da smanji sve veće kupnje.

“Ne može biti da Francuska, s jedne strane, govori da moramo biti oštri prema Rusiji, a s druge strane, plaća ih velikim novcem”, rekao je jedan diplomat iz zemlje EU koji je razgovarao s Politicom pod uvjetom anonimnosti.

Francuska vlada inzistira na tome da je njezina kupnja plina nužna kako bi opskrba opskrbljivala kućanstva diljem zemlje i da je vezana za dugoročne sporazume s Rusijom koji su pravno previše složeni da bi ih Pariz izvukao.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire nadalje je ustvrdio da bi se francusko oslanjanje na ruski plin trebalo prekinuti “postupno kako bi se izbjegao previše brutalan utjecaj na tržište” i skokovi cijena.

Kritičari protuargumentiraju da bi Francuska mogla učiniti puno više kako bi smanjila kupnju bloka, tvrdeći da je njezina neaktivnost djelomično posljedica nespremnosti da se bori protiv vrlo utjecajne velike naftne kompanije TotalEnergies.

“Ovo nije laka tema”, rekao je jedan dužnosnik francuskog ministarstva energetike. “Ako nastavimo plaćati plin koji ne uvozimo, nema smisla”, dodali su, misleći na dugoročne ugovore koje je TotalEnergies potpisao, a koji ga prisiljavaju da plin kupuje iz Rusije.

Francuska nije jedina europska nacija kriva za povećanje kupnje plina iz Moskve, ističući slabe napore EU-a da uništi ruske prihode od fosilnih goriva, koji čine gotovo polovicu proračuna Kremlja.

Najmanje devet drugih država EU-a zadržalo je ili povećalo svoju razinu kupnje ruskog LNG-a. To su, prema tome koliko su LNG-a uvezli u prvom kvartalu 2024., Belgija, Španjolska, Nizozemska, Grčka, Finska, Švedska, Njemačka, Danska, Italija i Portugal.

Francuska predvodi skupinu s oko 1,54 milijuna tona kupljenog ruskog LNG-a, a odmah iza nje su Belgija s 1,53 milijuna tona i Španjolska s 1,17 milijuna tona kupljenih.

emmanuel macronfrancuskaPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Motorola
14 dana prije

Zapadnom licemjerju i dvoličnosti nema kraja.

JoeP
14 dana prije

U interviewu Carlsonu Putin je prvi put objavio razlog zašto se na samome kraju trećeg mjeseca 2022 godine ruska vojska povukla iz okolice Kieva. Macron i Scholz su u pregovorima u Istanbulu uvjetovali pregovore povlačenjem ruske vojske iz okolice glavnoga grada Ukrajine jer da je nemoguće Ukrajini pregovarat sa pištoljem uperenim u glavu. Putin je pristao na taj uvjet kako bi se pregovori nastavili.
Odma po povlačenju ruske vojske iz okolice Kieva Ukrajina je proglasila veliku pobjedu i istovremeno se dogodila Buča koju su organizirali Englezi.
Ništa se nije promjenilo, Macron i Scholz su sa pregovorima u Istanbulu napravili isto šta su sa sporazumima iz Minska napravili Hollande i Merkel.
Anglosaksonci su opet naguzili ne samo Ruse i Ukrajince nego i Francuze i Njemce.
Tako da Macron nije bitan, kao ni Scholz.

onaj najglu...Dalton
14 dana prije

Predsjedniče Macron!!!
Predsjedniče, eno u Senegalu onaj izašao iz zatvora i za deset dana postao predsjednik…
Lako mi za Senegal, brine me Haiti, napašće ga Tahiti…

xyz
14 dana prije

Prema lokalnim izvješćima, pripadnici proruskog gerilskog pokreta uništili su specijalnu inženjerijsku opremu Oružanih snaga Ukrajine i skladište sa posebnom opremom ukrajinskih inženjerijskih trupa u gradu Odesi. Diverzanti su zapalili ukrajinske vojne objekte koji se nalaze u četvrti Kalinovski u gradu. Uništeni objekti nalaze se u blizini željezničke pruge, odakle je oprema trebala biti poslana na bojišnicu.

Noname
14 dana prije

Usred tekuće ruske ofenzive u različitim smjerovima na bojišnici, ukrajinski vojnici se predaju ruskoj vojsci. Napušteni od svojih zapovjednika, mnogi ukrajinski vojnici polažu oružje kako bi spasili svoje živote. Dana 13. travnja rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je o još jednoj uspješnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije koja je rezultirala predajom još jedne skupine ukrajinskih vojnika. Prva izvješća o predaji ukrajinskih jedinica na ovom području stigla su početkom travnja . Rusko ministarstvo obrane objavilo je više detalja. Cijela postrojba od 9 pripadnika elitne 25. zasebne zračno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine predala se ruskoj vojsci na prvoj crti bojišnice u području sela Vodjanoe koje se nalazi u pravcu Avdejevke. Službene tvrdnje ruskog Ministarstva obrane potvrđene su snimkama s bojišnice i razgovorima s ratnim zarobljenicima. Devet ukrajinskih vojnika odlučilo je ne nastaviti borbu, kontaktiralo je rusku vojsku i položilo oružje. Ruske snage osigurale su neprijatelju odstupnicu. Ukrajinskim muškarcima pružena je potrebna medicinska pomoć,… Čitaj više »

Bruno
14 dana prije

Mcaronu, odoše ti legionari. Ko će te braniti od žutih. Prsluka, ne Kineza.

gargamel
14 dana prije

Malo proguglajte, koliko plina stiže u Roterdam, naravno ruskog.

Dax
14 dana prije

Predstavnici 3. pešadijskog puka francuske Legije stranaca stigli su u četvrtak na lokaciju 54 odvojene mehanizovane brigade oružanih snaga Ukrajine u Slavjansku. Ruske oružane snage pogodile su tu lokaciju. Slavjansk je blokiran od strane vojske, a vrši se masovna provera dokumenata i pametnih telefona svih na ulici.

Max
14 dana prije

Isprazni hvalisavac.

Tupko
14 dana prije

Ovo je dobro: “i da je vezana za dugoročne sporazume s Rusijom koji su pravno previše složeni da bi ih Pariz izvukao”

Kada ti je bitno i želiš biti siguran napraviš kompelksan ugovor 🙂

Ico
14 dana prije

Cijenjeni gospodin D.Ž. kaže da je čuo da je ” supruga ” Emanuela Macarona u biti muškarac prerušen u ženu?!?

dupla kamilica
14 dana prije

Jedan jedini kojem je Lolita express prešućen.

Stela
14 dana prije

Jacques Chirac bio je zadnji normalni francuski predsjednik.

Miro
13 dana prije

Rusi Francuzima gorivo a Francuzi da ubijaju Ruse.
Iza svega stoje Jevreji.

Drago
13 dana prije

Sta ce taj jadni pederko.Neka seedi nered u svojoj kuci.

Red Dog
13 dana prije

Francuska ima vec 100 legionara u Slavijansku.
Sto pokazuje da je Slavijansk u opasnosti kad ga moraju pojacati francuzi.
Ti francuzi su visoko prioritirane mete za ruse.

abc
13 dana prije

Od onih sto specialaca što jih je mali Makarončič poslao pre tri dana, polovina je več pokojnih. Spalila jih ruska raketa. A ostalihm pola je vijek života sveden na dan do dva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI