Ukrajina postavlja uvjete za nastavak transporta ruskog plina u EU

Gasprom
14 komentara

Službeni Kijev izjavio je kako nema namjeru produžiti sadašnji ugovor s Gazpromom, koji istječe krajem ove godine

Ukrajina će nastaviti transport ruskog prirodnog plina preko svog teritorija u zapadnu Europu nakon 2024. samo ako zemlje EU to od nje zatraže, najavio je premijer Denis Šmigal. Ogromna mreža plinovoda Ukrajine godinama se koristila za transport prirodnog plina iz izvora u Rusiji do tržišta u EU koja su u potrebi. Međutim, trenutni ugovor o transportu između Ukrajine i ruskog energetskog diva Gazproma istječe krajem ove godine. Govoreći na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, Šmigal je ponovio stav Ukrajine: Ukrajina nema namjeru pregovarati s Rusijom niti potpisati sporazum s Gazpromom.

“Ako europske zemlje budu nastupale ili kao konzorcij ili ako bilo koji od naših europskih partnera želi transport svog plina, mi smo spremni pružiti takvu uslugu. Lopta je u dvorištu EU-a i naših europskih partnera”, rekao je Šmigal, a prenosi novinska agencija Interfax Ukrajina. “To bi mogla biti skupina europskih zemalja koje su zainteresirane za održavanje rute za transport plina”, dodao je.

Ukrajina je još uvijek ključna ruta, kako bi ruski plin mogao stići do zemalja poput Austrije, Slovačke i Češke, iako su tokovi transportnih plinovoda manji za 40% od ugovorene količine od 2022., kada su države EU pokrenule kampanju sankcija protiv Moskve zbog vojne operacije u Ukrajini. Još jedan kupac ruskog plina, Mađarska, izjavila prošli tjedan da je transport preko Ukrajine zastario i da je Turska pružila alternativu.

Prema Bloombergu, čak i bez novog ugovora, Gazprom bi mogao održavati opskrbu voljnih kupaca iz EU rezerviranjem kratkoročnih kapaciteta u Ukrajini, putem dražbi vezanih za kapacitet. Europska komisija također je u ponedjeljak potvrdila kako ne namjerava surađivati s Moskvom oko transporta ruskog plina do članica EU-a preko Ukrajine, o čemu je izvijestila novinska agencija Ukrinform, pozivajući se na europskog povjerenika za energetiku Kadrija Simsona.

Umjesto toga, EU se planira “riješiti” ruskog plina najkasnije do 2027. i radi na pronalaženju alternativnih ruta opskrbe i alternativnih dobavljača, rekao je Simson.

Čelnik ruskog ministarstva energetike Nikolay Shulginov rekao je u siječnju da bi se moglo pronaći rješenje, ako su ruski kupci u EU zainteresirani za nastavak transporta plina.

GazpromPlinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Kojim pravom.

vanja
1 mjesec prije

Svaka normalna vlast bi sama presekla svo snabdevanje neprijatelja,ali ovo su neke zapetljane kombinacije.Elite nisu u neprijateljstvu međusobno nego sa narodom.

tatamata
1 mjesec prije

i zelenko trazi da se njemu na racun uplacuje porez za transfer , a ukri nek ginu za njegove ideje …. a luda naroda

tihobl
1 mjesec prije

Denis Šmigal je rekao da ce produziti ugovor. Jedini uslov je da se taksa uplacuje na racun na Kajmanskim ostrvima.
To je istina, ostalo je bacanje prasine u oci.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Da, da, Gazprom će se grčiti i grebati da sa početkom sljedeće godine ugovori sa Ukrajinom dostavu svog plina do EU zemalja preko Ukrajine 😄

Sabotiraju se rusko-njemački Sjeverni Tokovi bez problema i posljedica usred mirne Europe, a u teškim ratom zahvaćenoj Ukrajini, ruski plin bez problema prolazi do EU država.

Kako to da ga domoljubni Ukri već nisu sabotirali?
Prima se pinkica od transporta i/ili se uvjetuje europska novčana i financijska potpora Ukrajini da ovaj plinovod i dalje radi.
U svakom slučaju licemjerno.

Bruno
1 mjesec prije

Gigi Šmigi, rusku соответствовать i zapalite gasovod. Tako će vidjeti ruski trag.

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Još će Ukrajina ucjenjivati EU. Hahahahahahahahahahahahahahahaha

nastran
1 mjesec prije

a ako se sve prekine, ukrajina ostaje bez love a bogme i bez grijanja

Lucija, prva
1 mjesec prije

A zaboravili ste da su RUSI REKLI da neće produljivati ugovor koji istječe ’24.? 🙂 Pred godinu dana ili i prije?

Tako da…može pr.dit tko što hoće.

Fify 5
1 mjesec prije

Mda

Baba
1 mjesec prije

Zlatni,dukati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI