Cijene plina u Europi nastavljaju padati zbog obnovljivih izvora energije

LNG brod
15 komentara

Cijene plina u Europi pale su za gotovo 60% u 2023. u odnosu na svoj vrhunac u 2022., a nastavljaju padati uglavnom zbog rekordnih rezervi plina i obnovljivih izvora energije, izvijestio je Bloomberg.

Unatoč eskalaciji palestinsko-izraelskog sukoba u listopadu prošle godine i povezanim prekidima međunarodne opskrbe preko Crvenog mora, cijene LNG-a u Europi nastavljaju padati. Bloomberg je to pripisao rekordnim rezervama plina, velikim ulaganjima u obnovljivu energiju i sporom gospodarskom rastu, koji ograničava potražnju za energijom u velikim industrijaliziranim zemljama.

Međutim, postoji rizik da će pad prestati i da će se europske zemlje, kao i Japan, Sjedinjene Države i Kina suočiti s novom krizom.

“Samo gledajući cijene, čini se da je kriza gotova”, citirao je Bloomberg Balint Koncz, voditelj trgovine plinom u MET Internationalu u Švicarskoj. “Međutim, sada se oslanjamo na globalne čimbenike koji se mogu brzo promijeniti.”

Unatoč velikim međunarodnim ulaganjima u stvaranje tranzita LNG-a, većina novih kapaciteta neće se pojaviti do 2025. i 2026. A sporazum o tranzitnom vodu kojim se plin iz Rusije preko Ukrajine doprema u zemlje zapadne i srednje Europe istječe krajem 2024., bez podataka o produljenju. Zatvaranjem tranzita smanjit će se opskrba plinom. Osim toga, porast ekstremnih vremenskih prilika opterećuje energetske sustave i mogao bi povećati potražnju za LNG-om.

cijene plinaeuropaLNGPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Kriza je glavni razlog tome.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Cijene plina na europskom tržištu trenutno su još uvijek za 50% veće nego prosjek od 2016. do početka 2021. godine.

Počele su dramatično rasti u lipnju 2021. (osam mjeseci prije početka rata u Ukrajini), a to možemo zahvaliti tadašnjoj Merkeličinoj vlasti i sadašnjoj Scholzovoj koji nisu htjeli dati odobrenje za rad novosagrađenog plinovoda Sjeverni Tok 2 koji podmorjem povezuje Rusiju i Njemačku.

U međuvremenu im izuzetni prije 16 mjeseci rasturiše Sjeverni Tok 2 i pola Sjevernog Toka 1 – ostade jedna od četiri cijevi (sve četiri cijevi su na istoj trasi).
Istraga će izgleda trajati još 160 mjeseci.

Posljedica navedenoga, kao i energetskih sankcija Rusiji je da je SAD prošle godine bio najveći izvoznik LNG-a u svijetu, preskočivši Katar i Australiju.
Najviše izvoze, naravno, u Europu.

grom iz vedra neba
3 mjeseci prije

Naravno da padaju kad plin više nije potreban u EU. Industrija kojoj je trebao propada.

ze d
3 mjeseci prije

padaju zato jer nema proizvodnje,zato jer su se velike tvornice koje su uglavnom koristile plin zatvorile i preselile,zato jer industrija kolabira,neki giganti su zaustavili proizvodnju a blumerang slavodobitno diže u zrak gluposti o obnovljivim izvorima energije koja daje struje na razini statističke pogreške.

tuf
3 mjeseci prije

Lijepo zvuči ako se ne spominju konkretne cijene niti uzimaju širi vremenski rasponi.
EUNGIP, 12/2020: 5.856
EUNGIP, 12/2023: 11.510

tihobl
3 mjeseci prije

Kojih obnovljivih izvora?
Pa pad je proizvodnje iz obnovljivih. Da nije francuskih nuklearki vladale bi restrikcije struje po EU.

Reuf
3 mjeseci prije

Uredno se distribuira plin preko Bjelorusije, Ukrajine i Turske, jer te zemlje ne podlijezu sankcijama, i EU ko fol uvela sankcije Rusiji i ne zeli od njih kupovati plin, ali kupuju od tranzitnih zemalja uredno ruski plin…hahaha…koje ubleharenje majko mila. Ovamo gard, a skinute gace do koljena

Krle
3 mjeseci prije

“Bloomberg je to pripisao rekordnim rezervama plina, velikim ulaganjima u obnovljivu energiju i sporom gospodarskom rastu, koji ograničava potražnju za energijom u velikim industrijaliziranim zemljama.”

S ovim je sve rečeno. Potražnja je pala jer se troše rezerve koje su prije nabavljene, naravno po višim cijenama. Ako se i pokrene gospodarstvo, povećat će se potražnja, iscrpiti rezerve, pa će se i cijena povećati. LNG je uvijek skuplji i dok se Europa ne vrati prirodnom plinu i dugoročnim ugovorima biće dobro samo SAD.

Motorola
3 mjeseci prije

ve zemlje EU su zadužene. Ukupni dug Europske unije dosegao je 15 bilijuna eura!!!!!!!!!!! Francuska i Italija su na vrhu liste zemalja s najvećim dugovima, s državnim dugom Francuske od 3,05 bilijuna eura, a Italije od 2,85 bilijuna eura. Prva ekonomija u Europi – Rusija dužna je samo 320 milijardi dolara. Pa objašnjavam onima koji zavide na životnom standardu u EU – možete i vi posuditi i potrošiti novac, ali on neće biti vaš, i prije ili kasnije ćete ga morati vratiti.

3 mjeseci prije

Zbog recesije !

Gad
3 mjeseci prije

Da, opće je poznato da se obnovljivim izvorima može grijati kuća kad je vani -10 ili pak voziti industrijsko postrojenje. Aj nemojte srati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI