Ponovno rastu cijene plina u Europi

Gas - Plin
27 komentara

Sve veća zabrinutost zbog nestašica opskrbe energijom neprestano potresa tržišta

Cijene prirodnog plina u zapadnoj Europi porasle su u srijedu za više od 8%, pokazuju podaci Londonske interkontinentalne burze (ICE). Cijena fjučersa plina za srpanjsku isporuku u čvorištu Title Transfer Facility (TTF) u Nizozemskoj porasla je za 8,4% na 429,8 dolara po tisuću kubičnih metara, ili 37,055 eura po megavat-satu u kućanstvima. Do porasta je došlo usred rastućih napetosti na Bliskom istoku, ključnom opskrbljivaču energijom i prolazu za transport esencijalne nafte. Konkretno, eskalirajući sukob između Izraela i Gaze koji bi se mogao proširiti na cijelu regiju. U međuvremenu, najnoviji zračni napadi američkih snaga na militante Kataib Hezbollaha u Iraku, zajedno s obnovljenim napadima Huti militanata na brodske rute u Crvenom moru, pogoršali su zabrinutost za stabilnost cijele regije.

Plovila koja putuju u Sredozemlje preko Sueskog kanala isporučuju teret kroz Crveno more u Europu. Neki tereti koji prevoze ukapljeni prirodni plin nedavno su počeli mijenjati rute za duža putovanja kako bi zaobišli regiju, pokazuju Bloombergovi podaci.

U posljednje dvije godine Sueski kanal postao je glavna brodska arterija za transport LNG-a, kojim su europske zemlje zamijenile ruski plin iz plinovoda. Ove je godine važnost rute porasla zbog opterećenja Panamskog kanala, budući da su brodovi koji prevoze teret u zemlje jugoistočne Azije sada često prisiljeni prolaziti kroz Suez.

Unatoč značajnoj zabrinutosti oko geopolitike, cijene plina u Europi nedavno su ostale u relativno uskom rasponu. Predviđeno je da će izgubiti preko 50% godišnje zahvaljujući velikim zalihama goriva i prigušenoj potražnji, što ulijeva optimizam tijekom sezone grijanja.

euLNGPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Za usporedbu – u razdoblju od 2016. do 2020. prosječna cijena plina za tisuću kubičnih metara u Europi bila je 17 eura.
Trenutno je – kao što piše u tekstu – 37 eura.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Ponovno Euro gubi na kupovnoj moći 🤷 ..

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

U tekstu se spominje cijena plina za Europu od 429,8 dolara za tisuću kubnih metara plina, i to sa punim skladištima plina u Europi, a sigurno će cijena rasti tijekom zime.
Ruski Gazprom temeljem dugoročnih ugovora sa Kinom joj isporučuje po cijeni od 297,3 dolara.
Tj. po 30% manjoj cijeni. Fiksno, tijekom cijele godine.

Ring
3 mjeseci prije

Vodik je budućnost a ima ga za nekoliko tisuća godina nafte i plina nema a toga se naj više boje oni koji prodaju energiju

Dante
3 mjeseci prije

To su igre čifuta
To je bilo od kad je svijeta

Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

ime
3 mjeseci prije

yt, pa tražite copper magnet heating.

abc
3 mjeseci prije

Evropljani su pljeskali Amerikancima kad su raznjeli severni tok na relaciji Njemačke i Rusije. To su proslavljali kao pobjedu nad Rusijom. A sad su poludeli zbog visokih cjena grijanja i sve viših cjena hrane i proizvoda.
Eto tako se desi kad nezahvalno odsječeš ruku koja te grije i hrani.

abc
3 mjeseci prije

Euro iz mjeseca u mjesec gubi na vrednosti. Rusija je bila za EU zlata jama. EU se joj je odrekla zbog USA diktature, jer je EU američka tvorevina, koja je stvorena na dužničkom odnosu do američkih banaka. Građani EU su več danas toliko zaduženi, da praktički nemaju više svojih neovisnih država.

Ljubljančan
3 mjeseci prije

Živim u Ljubljani. Trosobni stan, tri veča i dva mala radiatora, mjerači stavljeni na nižu razinu grijanja. Za jedan mjesec grijanja plačam 200 eura. Oni koji se griju na full plačaju i do duplo više.
Sav trošak komunale, grijanja i elektrike iznosi 400 eur. Pre rata u Ukrajini, plačao sam pola manje.
USA nas je dobro projebala.

Ljubljančan
3 mjeseci prije

I još da vam dodam podatke o platama. Plate u Sloveniji miruju ili čak padaju. Plata trgovaca u stranim mrežama su jako male i večinom ispod minimalca. Sve zbog drastičnog pada prodaje. Vrtič za djete košta 300 eur, najam stana 600 eur, troškovi 400 eur. A plata običnog radnika prosječno znaša 900 do 1000 eur.
Nije EU tako krasna, kao što se reklamira.

Noname
3 mjeseci prije

U Europi je stvoren presedan za umjetno uništavanje potražnje za plinom, jednim od ekološki najprihvatljivijih izvora energije, rekao je čelnik Gazproma Alexey Miller. “Tamo (u Europi – op.a.) prvi put u povijesti svjetske energetike dolazi do umjetnog uništavanja potražnje za plinom. Namjerno, možete zamisliti, uništavanje potražnje za jednim od ekološki najprihvatljivijih energenata”, rekao je. Kako je primijetio Miller, globalna potražnja za ovom vrstom goriva nastavit će rasti – za 43 posto u sljedećih 25 godina. Prema njegovim riječima, Rusija je spremna zadovoljiti rastuću potražnju za plinom. “Razvijamo suradnju sa zemljama koje su zainteresirane za pouzdanu opskrbu energijom. A mi već dugo radimo u istočnom smjeru. Prije svega s Kinom”, zaključio je. Zapad je uveo sankcije protiv ruskog energetskog sektora nakon pokretanja specijalne operacije u Ukrajini. Politika napuštanja ruskog goriva dovela je do porasta cijena energenata i porasta inflacije u Europi i Sjedinjenim Državama. Nakon poskupljenja goriva, prvenstveno plina, industrija europskih… Čitaj više »

Noname
3 mjeseci prije

Rast cijena kredita u Njemačkoj teško je pogodio tržište nekretnina, javlja Der Spiegel. Pukao je san mnogih Nijemaca da steknu vlastiti dom, a profesionalni investitori klize u bankrot.
Ono što se događa uglavnom je povezano s borbama u Ukrajini, naglim skokom cijena energije, inflacijom i općom situacijom nesigurnosti u gospodarstvu.
U Njemačkoj postoje slučajevi bez presedana da kupci jednostavno odustanu od parcela koje su prethodno stekli kroz izuzetno dugotrajan i radno intenzivan proces.
Početkom godine broj transakcija financiranja novogradnje pao je na razinu iz 2010. godine. U usporedbi s prošlom godinom, građevinske dozvole pale su 27,8% u prvoj polovici 2023. Neki veliki građevinski koncerni, primjerice Vonovia, potpuno su zamrznuli sve svoje projekte.

Roccos
3 mjeseci prije

Upravo sam pročitao podatak da su korumpirani i ucijenjeni glupani iz EUtopije platili,u ove dvije godine, 185 milijardi eura više za plin nego kad su ga kupovali od Rusije! Kad se tome doda da su sprcali još oko 100 milijardi na Ukrajinski ološ,tad se jedino može zaključiti da je slom EUtopije neizbježan u dogledno vrijeme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI