CIJEVI SU VEĆ PUNE – Erdogan najavljuje datum pokretanja Turskog toka i prisustvo Vladimira Putina

Putin i Erdogan - Turski tok

Prvobitno planiran za prosinac 2019., ali odgođen iz političkih razloga, plinovod Turski tok bit će otvoren 8. siječnja, najavio je turski predsjednik. Na svečanosti će biti prisutan Vladimir Putin.

8. siječnja bit će obilježeno pokretanjem plinovoda Turski tok. Ovu najavu dao je Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji otvaranja plinovoda TANAP, koja je održana u sjeverozapadnoj provinciji Edirne.

“Pokrenut ćemo još jedan plinovod, Turski tok, 8. siječnja u Istanbulu”, rekao je, a prenosi NTV kanal.

Prema Kremlju, Vladimir Putin bit će prisutan zajedno sa svojim turskim kolegom na ceremoniji inauguracije. Oba su predsjednika potvrdila ovu namjeru u nedavnom telefonskom razgovoru, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Završne pripreme trenutno se odvijaju u Turskoj. Ruski div Gazprom objavio je 19. studenog da su napunili plinom dvije cijevi Turskog toka, koji bi trebao spojiti Rusiju s Turskom preko dna Crnog mora.

Pokretanje Turskog toka prvobitno je zakazano za prosinac 2019. Međutim, projekt je zaustavljen u listopadu 2015. zbog višemjesečne diplomatske krize između Ankare i Moskve. Konačno je ponovno pokrenut u rujnu 2016. godine.

Plinovod će Rusiju povezati s europskim dijelom Turske, kao i s grčkom granicom, preko dna Crnog mora. Obje cijevi imaju kapacitet od 15,75 milijardi m3. Jedna je namijenjena za transport plina u Tursku, a druga je za opskrbu južne i jugoistočne Europe.

6
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
Ivonije bitno tkoKviskoMlataAlex Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
He He
Gost
He He

ostade ukrajina bez plina
ostale su im samo tužbe
a od toga se ne mogu ugrijati

Alex
Gost
Alex

Ovo je zamjena za džabaluk-naftu od ISIL-a.

Mlata
Gost
Mlata

Šta god al ovo se razvija i ima budućnost…nikakve makete, projekti, mazanje očiju, opipavanje pulsa bla bla već realno stanje, opipljivo

Kvisko
Gost
Kvisko

Cjevar i bacvar izmjenjuju tehnologije. 🙂

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Đaba ti je ulagati kviska. Popušio si.

Ivo
Gost
Ivo

Dok inženjer čami u suterenu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik