Mađarska i Srbija, uz suglasnost Bugarske, miniraju tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu

Gas Plin postrojenje
10 komentara

Dana 1. siječnja 2020. istječe desetogodišnji ukrajinsko-ruski ugovor za isporuke plina u Europu preko ukrajinskog sustava plinskog tranzita. Ako se ne zaključi ugovor pod novim uvjetima, kakvog želi Naftogaz Ukrajine, ili se ne produžikao prethodni, kako to zahtijeva Gazprom, ili se ne nađe kompromis,kako se nada Europska komisija, od siječnja 2020. Rusija možda ne može potpuno zaustaviti isporuke preko Ukrajine, ali će značajno ograničiti opskrbu tranzitnog plina za Europu preko ukrajinskog teritorija, piše ukrajinski list „Nedjeljno ogledalo“.

Moskva ispunjava svoje obveze, ali je tranzit preko Ukrajine često kamen spoticanja. Europski potrošači razmatraju i pokušavaju organizirati isporuke i stvoriti zaliha ruskog plina, zaobilazeći rute kroz ukrajinsko područje.

Na taj je zaključak došao ukrajinski list, koji oštro kritizira nastojanja istočnoeuropskih susjeda što su se usudili zadirati u monopol tampon zemlje eurozone.

„Stoga europske zemlje, posebno one koje najviše ovise o ruskom plinu, traže sve moguće opcije za isporuku i skladištenje ruskog prirodnog plina. Tako je ministar trgovine i vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártóobjavio svoje planove za izgradnju srpsko-mađarskog prekograničnog plinovoda“, piše ukrajinsko izdanje i dodaje kako Budimpešta računa na „Turski tok“, Bugarsku i Srbiju.

Komentirajući sklopljeni sporazum,Péter Szijjártó je za mađarsku novinsku agenciju MTI izjavio kako je zajamčena opskrba plinom njegove zemlje pitanje nacionalne strategije i nacionalne sigurnosti.

Ministar je podsjetio da između Rusije i Ukrajine još nije zaključen sporazum o tranzitu plina za sljedeću godinu. Istovremeno, saveznici Mađarske sporo donose odluke koje će joj omogućiti da kupuje plin iz novih izvora, rekao je Szijjártó.

Pod tim uvjetima, po mišljenju mađarskog ministra, najrealnije izglede za njegovu zemlju ima južni smjer – Turska – Bugarska – Srbija. Mađarska i Srbija od rujna krećuu razvoj takve prekogranične komunikacije za maksimalni transport od 10 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Ukrajinski novinari ističu da su 14. lipnja ove godine mađarski ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Péter Szijjártó i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić potpisali međuvladin sporazum o uzajamno korisnoj suradnji u izgradnji i daljnjem korištenju prekograničnog mađarsko-srpskog interkonektora kroz koji će se transportirati spomenuti plin.

Szijjártó je također napomenuo da mađarska vlada godišnje od Moskve kupuje oko 4 milijarde kubnih metara plina, od čega polovica mora biti isporučena preko ukrajinskog teritorija.

“Ali budući da na toj ruti nema izvjesnosti, pojavio se sporazum s Gazpromom kojim će ove godine biti isporučeno 2 milijarde kubičnih metara plina Mađarskoj”, kazao je mađarski ministar.

Turski tok
FOTO: trasa, Turski tok

Već krajem rujna 2019. će se mađarsko skladište plina opskrbljivati ruskim plinom koji je trebao biti isporučen preko ukrajinskog posrednika.

“Ove dvije milijarde kubnih metara plina će biti isporučeno Mađarskoj preko Austrije”, požalio se ukrajinskilist.

Srbijanski ministar je također razočarao Kijev sa svojim planovima i njihovom provedbom. Prema njegovim riječima, srpska strana gradi na tri dijela i do sada su uspjeli položiti 120 kilometara cijevi. Planirano je da će do sredine prosinca ove godine na srpskoj dionicibiti završen dio interkonektora. Sljedeće godine Srbija će dovršiti i pokrenuti kompresorsku stanicu, što će omogućiti Beogradu da isporuči sav potreban plinMađarskoj.

“Mađarska i Srbija financiraju radove svako na svom teritoriju, dok zajednički rješavaju pitanja napajanja svojih europskih partnera”, ističe ukrajinska analitička tvrtka, koja de facto okrivljuje Budimpeštu i Beograd za isključivanje ukrajinskog tranzitnog sustava,koji je ionako u ruševinama.

„To nas vjerojatno neće približiti Europskoj uniji. Je li potrebno stoti put ponoviti što će to biti za nacionalnu ekonomiju, za svaku ukrajinsku obitelj?”, zaključuje ukrajinski ZN.

Sumnje u nastavak tranzita ruskog plina kroz ukrajinski plinski transportni sustav je izrazio i Kišinjev, koji također traži alternativu.

Bugarska, pak, tvrdi kako se greške “Južnog toka” više neće se ponoviti. Bugarske vlasti sada razmatraju pogreške zbog obustave provedbe projekta “Južni tok”. Zemlja je trebala biti polazna točka međunarodnog plinovoda, ali je pod naletom kritike i zahtjeva Europske komisijeSofija odbila profitabilnu gospodarsku suradnju s Rusijom.

Danas u istoj fazi odlučivanja sudjeluje u izgradnji ogranka “Turskog toka” na bugarskom području. Bugarske vlasti su u obzir uzele greške iz prošlosti i sada garantiraju da će dovršiti svoj dio plinovoda.

Ovu izjavu je 26. lipnja dala predsjednica bugarskog parlamenta Cveta Karajančev u razgovoru s predsjednikom ruske Dume Vjačeslavom Volodinom.

Bugarska predsjednica parlamentaističe da Sofija neće odustati od “provedbe obveza prema građanima”. Kako bi ovaj ekonomski projekt bio moguć, vlasti su napravile odgovarajuće promjene u energetskoj strategiji Bugarske. U svjetlu obavljenog posla i reformi, Sofija jamči da će „do kraja 2020. godine, pod europskim direktivama, biti dovršena izgradnja ogranka“Turskog toka”, kojeg čekaju i Mađarska i Srbija.

Službena Sofija uzima u obzir zablude iz prošlosti i želi uravnotežiti pitanje opskrbe plinom na svom teritoriju, igrajući na konkurentne cijene dobavljača, a ne na obrnute isporuke ruskog plina i nepotrebno plaćajući preprodavače.

ZN

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Zar je Srbija ta koja može “uslovljavati” bilo koga…?!? 🤣

Ermess
3 godine prije

Ključna je rečenica iz teksta “Na taj je zaključak došao ukrajinski list, koji oštro kritizira nastojanja istočnoeuropskih susjeda što su se usudili zadirati u monopol tampon zemlje eurozone. “. Vjerojatno nitko razuman nije za monopol, usput ukrajina je najkorumpiranija zemlja na tlu europe, a sa 90% energetike u Ukrajini upravlja netko drugi…

octopus
3 godine prije

A kad plin prođe Beograd, a prije onog zavoja na karti…jel može jedan odvojak prema zapadu, tako da ne moramo gasiti Petrokemiju preko zime jer nema dovoljno plina i da ona rafinerija u B.Brodu više ne zagađuje zrak?

Moreno
3 godine prije

Odma po dolasku “slobodnoga tržišta” i “demokracije” u Ukrajinu, Ukrajinci negoduju na isto to “slobodno tržište” i “demokraciju” di se svak za sebe “demokratski” bori na “slobodnome tržištu” sa svim “demokratskim sredstvima” uključujući prevaru, laž, ucjenu, izdaju . . . pa sami Ukrajinci odnosno oni koje su građani Ukrajine izabrali u vlast su se po “demokratskim sredstvima” već izjednačili sa vodećim “demokracijama” u svitu.

evieivewivriewrviewrviwewerev
3 godine prije

Cijela jewropa se može odlučiti na ovaj plinovod ali glas bivše šefice ciommf-a je jači od njih pola milijarde.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI