Ukrajina obećala ruski plin Austriji

Ruski plin cijene rastu
13 komentara

Kijev će nastaviti isporuke Austriji čak i bez tranzitnog ugovora s Moskvom, ustvrdio je visoki dužnosnik

Ruski plin će teći preko Ukrajine u Austriju čak i ako se trenutni ugovor o tranzitu između Moskve i Kijeva ne produži, obećala je u četvrtak zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanyshyna, govoreći za austrijsku televizijsku kuću ORF. Dužnosnik je uvjerio Beč da je Kijev “pouzdan partner” i da će nastaviti s tranzitom plina iz Rusije u Austriju nakon što postojeći ugovor istekne, navodi list. Stefanyshyna je izrazila nadu da će zauzvrat države članice EU-a dati zeleno svjetlo za početak pregovora s njezinom zemljom o pridruživanju bloku. Trenutačni sporazum Kijeva o tranzitu plina s Moskvom vrijedi do 2024. i, prema ukrajinskim dužnosnicima, male su šanse da će se pregovarati o novom sporazumu. Ne postoji “niti namjera niti inicijativa da se produži”, rekao je čelnik ukrajinske državne energetske tvrtke Naftogaz Aleksej Černišov u nedavnom intervjuu.

Uz posredovanje EU-a, trenutni petogodišnji ugovor između Rusije i Ukrajine potpisan je 2019. godine samo 24 sata prije isteka prethodnog sporazuma. Prema ugovoru, ruski energetski div Gazprom pristao je na tranzit 65 milijardi kubičnih metara plina kroz Ukrajinu 2020. godine i 40 milijardi godišnje između 2021. i 2024. godine.

Prema riječima Stefanyshyna, Kijev će raditi s partnerima iz EU-a na traženju rješenja za opskrbu Austrije ruskim plinom, čak i ako to postane pravno i politički komplicirano. Isporuke ruskog plina preko Ukrajine trenutno čine 5% moskovskog izvoza plina u Europu.

Međutim, neke zemlje EU-a, uključujući Austriju, još uvijek uvelike ovise o uvozu iz zemlje pogođene sankcijama. Izjava potpredsjednika ukrajinske vlade izazvala je buru, tim više što Austrija preko Ukrajine dobiva oko dvije trećine plina iz Rusije. Glavni austrijski energetski OMV ima dugoročni ugovor o opskrbi s Moskvom do 2040., navodi ORF.

AustrijaPlinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
3 mjeseci prije

Rusija je benzinska pumpa.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

🤣 🤣 🤣 – pa Ukraine UOPĆE NEMA PLINA 🤣 🤣 🤣 👍 👍 👍 👍

Ivan HR
3 mjeseci prije

O jebate pa kako moze Ukrajina obecati tudu imovinu? Rusi derite tu gamad i rjesite RU zla. U prilog vam dademo i onu ukrajinsku kurvu Ursulu samo nam ju maknite s grbace..

Max
3 mjeseci prije

To je isto kao da ja nekome obećam Hillary.

Karma
3 mjeseci prije

Sve pod pokroviteljstvom sotone vjestice usrule von lucifer iz Brissela

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI