EU se okreće Ukrajini za skladištenje

Gas - Plin
15 komentara

Trgovci gasom u EU sada koriste ukrajinska skladišta kako bi zadržali prevelike količine goriva uoči predstojeće zimske sezone uprkos vojnom sukobu u zemlji, izvještava Financial Times u srijedu.

Prema podacima Gas Infrastructure Europe, skladišta gasa u bloku trenutno su popunjena skoro 99%.

EU je uspjela postići svoj cilj od 90% skladištenja gasa još u avgustu, dva i po mjeseca prije roka 1. novembra.

Međutim, evropske energetske kompanije nastavljaju da kupuju gorivo, uključujući tečni prirodni gas, pripremajući se za dalje rizike u snabdevanju.

S obzirom da su kapaciteti EU gotovo puni, energetske kompanije se sve više okreću Ukrajini, koja se može pohvaliti najvećom evropskom infrastrukturom za skladištenje rezervi gasa, navodi FT. Taj potez je navodno povećao količinu uskladištenog gasa u Ukrajini na najviši nivo od februara 2022. godine, kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju.

Analitičari upozoravaju da je EU izložena nestašicama u slučaju produžene hladnije zime, mogućih poremećaja isporuke i geopolitičkih tenzija, za koje se očekuje da će imati veliki utjecaj na energetska tržišta i dovesti do vrtoglavog rasta cijena.

„Rizik od nestašice gasa u Evropi je nizak za ovu zimu, izuzimajući bilo kakve veće neplanirane prekide u snabdevanju ili duge, duboke zahlađenje koje su pogodile Evropu i Aziju u isto vreme“, Natasha Fielding, šefica evropskog određivanja cena gasa u Argusu , Agencija za izvještavanje o cijenama, rekla je za novine, dodajući da je blok od 27 zemalja napravio zalihe koliko je mogao.

Neki trgovci navodno plaćaju za LNG tankere kako bi djelovali kao “ploveće skladište” na moru za zadržavanje dodatnih količina.

euPlinSkladištenjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

Ukrajinci ce na ta skaldista gledati kao na jos jednu donaciju.

Darko
5 mjeseci prije

Koje su to kretenčine koje nam vode ovu propalu EU a koja munjevito odlazi u stečaj i povijest u povijest kao i Jugoslavija.

Nekoime
5 mjeseci prije

Nije li sigurnije skladištiti plin unutar aktivnog vulkana?

tihobl
5 mjeseci prije

Ловци Ф-16 стигли у Украјину. Према писању Телеграм канала „Рибар“, претходну ноћ су пребачени ловци Ф-16 у деловима из Пољске. У питању је пет јединица технике.

tihobl
5 mjeseci prije

Немачка је испоручила Украјини још 25 тенкова Леопард 1А5.

tihobl
5 mjeseci prije

Прва серија камиказа дронова „Скалпел” стигла је на Авдејевски правац. Ови дронови су креирани на проактивној основи и представљају поједностављени и много јефтинији аналог ,,Ланцета”.

tihobl
5 mjeseci prije

Концерн „Калашњиков“ је пре рока завршио испуњење трогодишњег уговора за снабдевање руске армије јуришним пушкама АК-12. Следећи уговор се тренутно спроводи. Ово је изјавио председник Концерна АО Концерн «Калашников» Алан Лушников.

tihobl
5 mjeseci prije

Ноћас је извршен масовни комбиновани удар на територију Украјине, а коришћени су дронови камиказе „Герањ“, крстареће ракете Х-101 и ракете комплекса „Искандер“. Експлозије су забележене у Харковској, Запорошкој и Одеској области, као и у градовима Кијеву, Одеси, Виници, Хмељницки, Ровно, Љвову и Кировограду. Према писању појединих руских извора, погођено је и уништено складиште противбродских ракета ,,Нептун” у Одеској области.

tihobl
5 mjeseci prije

Сједињене Америчке Државе нису пронашле никакве доказе о крађи војне помоћи у Украјини, рекла је америчка амбасадорка у Украјини Бриџит Бринк.

tihobl
5 mjeseci prije

Ханделсблат:

У почетку је било планирано да територијална одбрана одржава ред дубоко иза линије фронта. Али све је кренуло наопако. Због великих губитака у људству Оружаних снага Украјине, они морају да буду на првој линији фронта, пише немачко лист.

Тер-одбрана је добила задатак да попуни празнине настале губицима и грешкама у планирању у редовним јединицама. Сходно томе, њихово наоружање је застарело, а многим батаљонима недостају комуникације и транспорт. Готово да немају ни тешку артиљерију ни сопствено ваздушно извиђање.

Све док се волонтери користе као привремена мера и топовско месо и буду приморани да преузимају улоге за које нико други није способан, мало тога ће се променити у њиховим проблемима. Нема подстицаја за друге делове Војске да се модернизују јер би то заправо значило одрицање од сопствених ресурса.

Max
5 mjeseci prije

Bit će gadno.

Joe
5 mjeseci prije

Oće li bit kaaaaa-booooooooom ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI