Putin i Erdogan uz budnu pasku krstarice „Maršal Ustinov“ otvorili Turski tok

Turski tok gasovod
35 komentara

Uoči dolaska ruskog predsjednika u Istanbul, tamo je stigla raketna krstarica „Maršal Ustinov“. Jučer su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan svečano pustili u rad plinovod Turski tok.

Skoro dvjesto metara dug brod ruske Sjeverne flote stigao je u najveći turski grad 5. siječnja. Raketna krstarica stigla je u Istanbul iz Sevastopolja. Očito je da će brod jamčiti sigurnost za svečano puštanje u rad Turskog toka, iako se može koristiti i za službene sastanke predsjednika i visokih političkih i vojnih dužnosnika.

Prema turskim blogerima, raketna krstarica je naoružana raketnim sustavom P-1000 Vulkan i pokušala se privezati na pristaništu gdje se nalaze palača Topkapi i katedrala Aja Sofija. Međutim, vrijeme je spriječilo brod da to učini i nije se privezao čak ni uz podršku četiri tegljača.

Nakon toga je raketna krstarica „Maršal Ustinov“ otplovila u Mramorno more i tamo se usidrila. Prema blogeru Yuryuku Ishiku, vrijeme u tjesnacu Bospor je bilo izrazilo nepovoljno za plovidbu sve do večeri.

Podsjetimo, ruski predsjednik stigao je u Istanbul uvečer 7. siječnja. Vladimir Putin je za 8. siječnja imao zakazanu svečanu ceremoniju puštanja u rad plinovoda Turski tok. Nakon toga su na rasporedu bili bilateralni razgovori s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom, tijekom kojih se razgovaralo o pitanjima daljnjeg razvoja rusko-turske suradnje i hitnim međunarodnim pitanjima kao što je eskalacija nakon odgovora Irana na američki atentat u kojem je likvidiran general Qassem Sulejmani, ali i situacija u Siriji.

Na ceremoniji bili Bojko Borisov i Aleksandar Vučić

Na svečanoj ceremoniji putanja u rad Turskog toka su nazočili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

“Svi prisutni su svjedoci zaista važnog događaja ne samo za Rusiju i Tursku, već i za države južne Europe i za cijeli europski kontinent”, naglasio je ruski čelnik.

Također je dodao da ono što se događa “jasno pokazuje da uspješno rusko-tursko strateško partnerstvo daje smislene i opipljive rezultate”.

Turski tok sastoji se od dva kraka kapaciteta 15,75 milijardi kubičnih metara. Prvi je namijenjen za opskrbu ruskog plina turskim potrošačima, drugi za opskrbu zemalja južne i jugoistočne Europe.

Tvrtka „South Stream Transport BV“ izgradila je obalni dio sustava dviju paralelnih plinovoda u Crnom moru, a ruta započinje u Anapi i završava u turskom selu Kiyikey, 100 kilometara od Istanbula.

Izgradnju obalnog dijela plinovoda u Turskoj izvela je zajednička rusko-turska tvrtka „TurkAkim Gaz Tasima AS“. U ožujku 2019. godine spojene su kopnene i pomorske dionice plinovoda.

Prva kopnena linija poklopila se s turskim plinovodom u blizini grada Luleburgaz, a druga seže do turske granice s Bugarskom.

Krajem studenog je Gazprom objavio da su aktivnosti puštanja u rad u završnoj fazi, te da su oba kraka napunjena plinom.

Krajem prosinca je završeno polaganje srpskog dijela plinovoda i ostaje samo da se završi bugarska dionica, nakon čega će stanovnici južne i jugoistočne Europe početi primati plin. Očekuje se da će se to dogoditi u svibnju ove godine.

VIDEO: Puštanje u rad Turskog toka

Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Znači nije samo “Petar veliki” veliki.

Pero
4 godine prije

A gdje je balkanska kraljica?

duh
4 godine prije

fali informacija u naslovu………… pušćo ga i vučko….. a El Bake to daljinski…

viktor
4 godine prije

Svi ”odvrcu”, bugarin ”zavrce”, ili mi se samo cini?

Ad astra
4 godine prije

“Brod će jamčiti sigurnost za svečano puštanje u rad Turskog toka”, neka mi netko proba objasniti ovu rečenicu. Da li autor teksta stvarno ne razumije međunarodne odnose i diplomaciju ili prepisuje tekst od nekoga tko ima iste ove manjkavosti. Ja znam da postoji pritisak na autore da izbacuju što više teksta, ali dahte se malo skoncentrirajte.

Weteran
4 godine prije

Dobar posao za Brdoviti Balkan!
Da se uhvatimo motike, mistrije i mašina!
Dosta je vatanja za vratove!?

Alex
4 godine prije

Sad će Trumpi malo sankcije…

Max
4 godine prije

Ruska enertgetska priča ide dalje.

Ahmadinedžat
4 godine prije

BRAVO!!!!!

nije bitno tko
4 godine prije

Bravo. Samo gospodarski napredak može od balkanskih majmuna da stvori ljude.

nije bitno tko
4 godine prije

Samo je još falila hrvatica Kolinda, da svom četvorici sladko popuši kuhrac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI