Gasprom kaže da ispunjava sve obaveze prema stranim kupcima

Gas
13 komentara

Ruski energetski gigant Gasprom rekao je da “nije odgovoran” za povećanje cijena energenata u Evropi.

Ruski državni energetski gigant Gasprom saopštio je u ponedjeljak da bi evropske cijene gasa mogle da porastu još više nakon što dostignu rekordnih 3.892 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Razlozi za takva povećanja „nisu na strani Gasproma“, dodala je kompanija.

Gasprom „u potpunosti ispunjava narudžbe za kupovinu gasa od svojih stranih kupaca“, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da će i dalje poštovati sve svoje obaveze po dugoročnim gasnim ugovorima. Takođe je potvrdila da i dalje koristi „100 odsto“ ukrajinske tranzitne rute gasa uprkos tekućem sukobu u zemlji.

Oko 109,5 miliona kubnih metara gasa dnevno protiče kroz teritoriju Ukrajine, prema podacima koje citira TASS. Ranije je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov potvrdio da se tranzit odvija „normalno“.

Cijene gasa u Evropi pale su na 2.700 dolara za 1.000 kubnih metara gasa kasnije u ponedjeljak, nakon što je nemački kancelar Olaf Scholz priznao da njegova zemlja sada neće prekinuti isporuke iz Rusije. Snabdijevanje Njemačke energijom u ovom trenutku „ne može da se obezbijedi ni na koji drugi način“, rekao je on. Kancelar se takođe protivio sankcionisanju „esencijalne“ ruske naftne i gasne industrije.

Ranije su neki mediji javili da SAD sa EU razgovaraju o zabrani isporuke ruske nafte Evropi.

Cijene gasa su takođe porasle nakon što su Washington i njegovi saveznici uveli Moskvi sankcije bez presedana protiv njenog finansijskog sektora i njene sposobnosti da se bavi spoljnom trgovinom. Jedna takva mjera uključivala je isključenje sedam ruskih banaka iz SWIFT-a. Mjere su uslijedile kao odgovor na rusku vojnu akciju u Ukrajini pokrenutu 24. februara, za koju je Moskva rekla da ima za cilj „demilitarizaciju“ njenog susjeda, dok je Kijev ocijenio da je „ničim izazvana“.

eugasGaspromrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pirat sa kariba
2 godine prije

“kancelar Olaf Scholz priznao da njegova zemlja sada neće prekinuti isporuke iz Rusije” licemjerje na kvadrat ,, prvo ponizavanje rusa preko medija na sve moguce nacine ,sa tim da se natjecu tko ce izjaviti sto vece gadfarije u medijim protiv rusa ,ali im je drag ruski plin po niskim cjenama za razliku americkih ,

Max
2 godine prije

Profesionalno i korektno.

2 godine prije

Da i ja ne pišem sve ponovo, da, Gasprom ispunjava svoje obaveze, a to su:
Opskrba sa plinom je Sjeverni tok 1 i tranzit preko Ukrajine.
Tog Njemačka ne može nadomjestiti, potreba prošle godine je bila 142 milijardi kub.m
Sjeverni tok 1: 55 milijardi.
Kroz Ukrajinu: 40 milijardi, a ne ide sve u Njemačku…
Ostalo pokrivaju drugi dobavljači.
Znači, u čistopisu, ne postoji teorija, da može netko pokriti Ruski ispad dobave!
Ne mogu pokriti razliku ni plinski terminali, ne neki drugi plinovodi, jer nemaju kapacitet!
A cijene tek….
Jesteli čitali, hrvatska skladišta PRAZNA! Za napuniti do jeseni 900 milijona!
A ni u snu para nemaju… Ni po ovim cijenama, a cijene rastu…

@Email (nije ...)
2 godine prije

Rusi puštaju plin a švabe ga zavrću.

gargamel
2 godine prije

Nije Putin lud da sad o cijeni i isporuci, taj front će se otvoriti kad završi ovo njesra sa nacistima. Niko više neće moći kupovati gas ako ne sklopi ugovor na 15 godina, a cijena bi bila normalna, 150 dolara ili evra ili najvjerovatnije u rubljama ili zlatu.

tihobl
2 godine prije

Vidim da se provlaci prica da kinezi placaju plin po cijeni od 150$. Ta je cijena bila kad je nafta bila ispod 60$. A cijena plina je vezana za cijenu nafte. Ipak cijena plina u Kini je preko 10x manja od cijene u EU. Sami zakljucite kako to djeluje na konkurentost privrede. Drugi mit je da LNG moze zamjeniti ruski plin. Pazite, kada bi sav LNG (ukljucujuci i ruski) isao u EU mogao bi zamjeniti do 80% ruskog plina iz plinovoda. Ameri su obecali, obecali su i da ce natjerati Katar i druge proizvodjace da salju LNG u EU. Proizvodjaci su rekli da su vezani dugorocnim ugovorima i na kraju ispalo je da svi zajedno mogu zamjeniti samo 10% ruskog plina. A sad treca prica: Putin i Si su potpisali za vrijeme olimpijade ugovor o isporuci uglja. Par dana kasnije Putin je potpisao sa indijcima slican ugovor, ali duplo manje… Čitaj više »

Lucija, prva
2 godine prije

Odgovor ruske ambasade u USA nakon Bidenove odluke o zabrani uvoza ruske nafte:

“„Русија има где да преусмери наше висококвалитетне и конкурентне производе.
Време је да америчка страна спозна илузорност покушаја да диктира своју вољу и да нас примора да одустанемо од националних интереса услед јачине санкција“, …

… притисак услед санкција Вашингтона на Москву је већ одавно прешао …све границе политичког и економског смисла, а последњих неколико недеља то је више него јасно.

„Одбијање наших ресурса проузроковаће знатне флуктуације и на светским енергетским тржиштима.

То ће негативно утицати на интересе компанија и потрошача, пре свега у самим Сједињеним Америчким Државама“”

“Малопродајне цене бензина у САД и пре Бајденовог потеза су достигле максимум, премашивши 4,17 долара по галону (3,785 литара)”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI