Ukrajinski ministar upozorava Berlin: „Rusi vas mogu ostaviti bez plina kad zažele“

Cijevi nafta gas
29 komentara

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko upozorio je Njemačku na energetsku ovisnost o Rusiji zbog izgradnje Sjevernog toka 2.

Pristajko je uputio upozorenje Berlinu u intervjuu kojeg je dao za njemački internetskom portalu RND.

„Vi Nijemci gradite Sjeverni tok 2  kako biste postali neovisniji o isporuci plina kroz Ukrajinu. Ali ako Rusi odluče da vas više ne žele opskrbljivati plinom, plinovodi u Baltičkom moru će odmah biti prazni”, rekao je Pristajko kao odgovor na pitanje o potpori njemačke savezne vlade projektu Sjeverni tok 2.

Iako ništa što kažu ukrajinski političari ne može iznenaditi, Vadim Pristajko bi trebao znati da moderna Rusija, ranije SSSR nikada nisu Europu opstavili bez plina, čak ni u vrijeme najvećih kriza tijekom Hladnog rata. To se posebno nije dogodilo s Njemačkom, koja je Moskvi za vrijeme „komunizma“ i posljednjih trideset godina uvijek bila pouzdan partner u energetskom sektoru.

Istina, Gazprom je 2015. nakratko prekinuo isporuke plina Ukrajini jer Kijev nije platio plin na vrijeme, čime je bio ugrožen tranzitni sustav za EU i govorilo se o “velikoj opasnosti” od poremećaja isporuke, do čega na kraju nije došlo.

Nešto slično se dogodilo 2009, ali i tada krivnjom Kijeva, što znači da Sjeverni tok 2 može samo povećati energetsku sigurnost Njemačke i susjednih zemalja, koje više neće ovisiti o hirovima ukrajinskih vlasti i dobivat će plin izravno iz Rusije.

Podsjetimo, usred zime 2009. je Rusija u potpunosti prekinula opskrbu Europe plinom preko Ukrajine, i tada zbog spora između Moskve i Kijeva oko opskrbe plinom.

Prekinuta je opskrba ruskim plinom Austrije, Slovačke, Češke i Rumunjske, zbog čega su te tri zemlje bile na popisu država članica EU koje su na zimskim temperaturama, mahom ispod nule, ostale u potpunosti bez ruskog energenta.

Zamjenik predsjednika Gazproma Aleksandar Medvedev, koji tada hitno otputovao Berlin, potvrdio je informaciju o prekidu isporuke plina i da je ona uslijedila nakon što je Ukrajina zatvorila posljednju od četiri velike pumpne stanice plinskog terminala na granici Ukrajine i EU.

Tim potezom je Kijev htio ucijeniti Gazprom, koji je 1. siječnja 2009. prekinuo dostavu plina Ukrajini zbog duga i neriješenog pitanja nove cijene plina za 2009. godinu. Rusija je tada Europi isporučivala 40 posto od ukupne količine uvezenog plina, koji je gotovo u cijelosti prolazio Ukrajinom.

Dakle, u oba slučaja su Kijev i Naftogaz kao ulog u obračunu s Gazpromom koristili energetsku sigurnost EU, ali je i 2009. i 2015. Kijev morao popustiti nakon nekoliko telefonskih poziva iz europskih prijestolnica. Gazprom je u oba slučaja ostao pri stavu da se dugovi plaćaju i sporazumi se moraju poštovati, što je za ukrajinske političare, bivše i sadašnje, očito nejasan koncept u državnim i poslovnim odnosima.

Na kraju intervjua je ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko za njemački RND izjavio kako “Rusija ostaje izvor plina, ali da ukrajinska strana jamči opskrbu plinom svojim plinovodima“. Koji su to „ukrajinski plinovodi“, teško je reći, jer su sve cijevi na ukrajinskom teritoriju položene za vrijeme Sovjetskog Saveza ili kasnije s izdašnim kreditima i subvencioniranje od strane Gazproma, a ono što je ruski plinski div napustio 2014. sada propada i za nekoliko godina se više neće moći ni zvati „plinskim tranzitnim sustavom“.

Za kraj, govoreći o poduzetničkom duhu u „neovisnoj Ukrajini“, spomenimo da je krajem tjedna u zemlji izbio skandal zbog ovisnosti Ukrajine o krumpiru iz Afrike.

Zemlja koja je nekada hranila SSSR i zemlje Varšavskog ugovora je spala na to da ne može proizvesti dovoljno krumpira ni za sebe i mora ga uvoziti iz Afrike.

Čelnik Unije ukrajinskih sela, bivši predsjednik Udruženja poljoprivrednika Ukrajine, Ivan Tomič, rekao je da Ukrajina sve više ovisi o uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i ne može se natjecati sa zemljama u blizini ni dalekim inozemstvom.

“Vjerojatno smo po prvi put u novoj povijesti Ukrajine doživjeli da poljoprivredni i prehrambeni sektor u najvećoj mjeri ovise o uvozu”, rekao je Tomič.

Napomenuo je da je Ukrajina danas prisiljena uvoziti krumpir čak i iz afričkih zemalja, što je sramota za zemlju.

“A razina ovisnosti o uvozu katastrofalno raste u mnogim proizvodima, posebno povrću i stočnim proizvodima”, dodao je.

Početkom prosinca ukrajinski su mediji izvijestili o povećanju uvoza krumpira u Ukrajinu za 700 puta od srpnja do studenog 2019. godine. Napomenimo da smo provjerili i ne radi se o porastu od 700%, već o 700 puta (700 раз) većem uvozu u ovako kratkom razdoblju.

Nakon svega, Vadim Pristajko možda zaista misli da će pronaći desetak ljudi u Njemačkoj koji će ozbiljno shvatiti njegova upozorenja. Ranije ovog tjedna je čak i izrazito rusofobni njemački tabloid Bild morao priznati da je izgradnja Sjevernog toka 2 „strateški interes Njemačke“.

GaspromSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Jedine prave saveznike i simpatizere u cijeloj Europi ostavit bez plina?!? Sve da im idžabe toče… Ukrajinci su se već dobrano proslavili idiotskom izjavama i postupcima.

NSU
4 godine prije

To su mogli i do sada.

Tupko Glupko
4 godine prije

Nema se što dodati, sve je rečeno u tekstu.
Ukrajina je po površini najveća država u Europi (poslije europskog dijela Rusije), a isto tako je na vrhu i po površini obradivih poljoprivrednih površina.
Jedna od agendi Zapada što želi postići ovim krajnjim i ciljanim osiromašivanjem Ukrajinaca je kupnja poljoprivrednog zemljišta u bescijenje i širenje GMO usjeva.

Toni
4 godine prije

„Rusi vas mogu ostaviti bez plina kad zažele“…
To je u osnovi tačno, ali zanimljivo je da mu nije palo na pamet kako je to isto moguće i ako je USrA dobavljač. Sjetimo se američkih komponenti za Huawei.

Adriana
4 godine prije

Deset puta uvećani Hrvatistan.

Borac2
4 godine prije

Ukrajinska nacifasisticka hunta je odabrala put koji vodi u propast. I sad su rusi krivi.
To je moguce samo kod sljedbenika victore nuland i pokojnog smrada johna mcaina.

Sparkling
4 godine prije

A kako to? Ja sam mislio da ukri ne jedu krumpire!? Bilo je kolačiča od V.N. u izobilju.

Venom
4 godine prije

” Ali ako Rusi odluče da vas više ne žele opskrbljivati plinom, ”

Kaže ministar one zemlje, koja je u prošlosti zatvarala ventile i ucenjivala sve u Evropi.

Rolling Bluesman
4 godine prije

Ameri su prisilili Evropu nabiti sankcije, nadajuci se da ce Rusija groziti s obustavom plina. Nije se dogodilo, a nista goreg se Rusiji nemoze napraviti osim sankcija. Ukrainac vise nema argumenata pa melje bilo sta.

neven
4 godine prije

Naj zalostnije od svega je sto se “fasizam povampirio ” u zemlji koja ima 55 miliona stanovnika i to u XXI vijeku ,pa da se na bilo koji nacin pa makar to bilo i ucjenama izazove novi “pokolj ” u Evropi ,cini se da to treba samo nekolicini “ukrajinskih tajkuna” koji su se obogatili do te mjere da mogu da biraju bilo gdje destinaciju na “zemaljskoj kugli ” gde ce da uzivaju, dok ce narod koga danas predvode da ostane da “uziva i umire u gladi i neimastini “…

Tom
4 godine prije

Tu usranu ukrajnu treba rasformirati a fasiste poslati u sibir

imalijosnade
4 godine prije

Ovj smrad daje lekcije drugima a zemlja mu u totalnom rasuli, 6 -8 miljona mladih napustilo najplodniju zemlju, bogu plakat…emerican Proxy server je ta nekad bitna zemlja istocne Evrope postala. Tu su i Rusi dobrim djelom i sami krivi da su im ljigavci u njihovi dvoridtu ušli.. Sad ce to bit americka privatna-prcija- žitniica..Nadam se da balkanska kvazidrzavice ne zadesi ista sudbina??!! Ukraina sa stranim vladarom-namjsnikom. E ee šta je sve svjet u zadnji 30 godina doživio-takvih scenarija nema ni u samom Hollywoodu ni u Bollywoodu. Oni koji su prije 30 godina pomrli; sad da se ‘probude’ i vide svjet koji su iza sebe ostavili nebi sebi mogli doći i opet bi pali u komu..Šta su globalni smradovi sve za samo 30 godina izmjenili koje rogove , ni vragovi im nisu ravni. Koje sve štete cjelokupnom svjetskom čovječanstvu su nanjeli …!?Naravno ništa dobrog.

Brainstorm
4 godine prije

rusi mogu zatvoriti ventil jednako isao plin ispod sjevernog mora ili kroz ukrajinu.

Max
4 godine prije

Zanimljivi su mi ovi Ukrajinci oni svima prijete Rusijom a upropaštavaju vlastitu zemlju. A čovjek koji brine za njihove interese preziva se Pristajko?

Savovic Danilo
4 godine prije

Znate onu-“ne laje kucka sela radi,nego radi sebe”. Rusi su garant isporuke plina uvijek bili tu se nista promijeniti nece(pogotovo Njemackoj) ali pustanjem u rad sj.toka 2 Ukrajinski tok gubi na znacaju tako da su svima jasne “brige” datog gospodina o ugrozenosti Njemacke od strane Rusije

nessy
4 godine prije

Vadim se trebao savjetovati sa bratom, a ne pricati svasta. Brat mu se zove Stavim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI