Njemačka otkriva dugo kašnjenje za odobravanje ruskog plinovoda

Plin
39 komentara

Njemačka savezna mrežna agencija, Bundesnetzagentur, neće donijeti odluku o kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2 još najmanje šest mjeseci, otkrio je u četvrtak čelnik vladinog tijela.

Certifikacija plinovoda, koja je trebala biti dovršena u siječnju 2022., obustavljena je sredinom studenog nakon što je regulator iz Bonna inzistirao da Nord Stream 2 AG osnuje njemačku podružnicu. Njemačko ministarstvo energetike opisalo je suspenziju kao regulatorno pitanje i privremeni korak.

Nakon certifikacije, dokumenti moraju ići u Europsku komisiju, koja će imati dva mjeseca da odobri naftovod za početak rada.

“Odluke se neće donositi u prvoj polovici godine”, rekao je Jochen Homann, predsjednik Federalne mrežne agencije. Homann je rekao da će se proces certificiranja nastaviti kada relevantni dokumenti budu dostavljeni nadležnom tijelu tako da se mogu revidirati.

Sjeverni tok 2 dovršen je u rujnu i sada povezuje Rusiju s Njemačkom bez prolaza kroz bilo koju treću zemlju. To znači da će, nakon što počne s radom, tranzit plina postati manje ovisan o trećim stranama, čime će se smanjiti cijena robe.

Plinovodu su se, međutim, oštro protivili političari u Washingtonu i Kijevu, koji tvrde da će povećati oslanjanje Europe na ruski plin i smanjiti energetsku sigurnost kontinenta. Vlade u Litvi i Latviji također su podržale pozive novoj njemačkoj vladi da iskoristi plinovod Baltičko more kao polugu protiv Rusije, a latvijski premijer Krišjānis Kariņš to je nazvao svojevrsnom “ucjenom” protiv EU.

Ranije ovog mjeseca, nova njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, rekla je da se sustav još ne može pokrenuti, jer ne ispunjava energetske zahtjeve EU.

“O tome smo razgovarali i tijekom koalicijskih pregovora, te smo stoga u koalicijski sporazum zapisali da se europski energetski zakon primjenjuje na energetske projekte”, rekla je. “A to znači da, kako stvari stoje, ovaj plinovod ne može biti odobren.”

gasovodnjemačkarusijaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
2 godine prije

Poznatiji postade Sjeverni Tok No.2 od Coca-Cole i Marlbora zajedno.

Adriana
2 godine prije

EU je nepouzdan partner, Sjeverni tok 2 bit će zadnji, kazao je svojevremeno Sergej.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Objavljeno 16.12.2021. u 18:48 Cijena plina u Europi premašila je 1.600 dolara za 1000 kubičnih metara. Prvi put od listopada Cijena siječanjskih fjučersa na TTF čvorištu u Nizozemskoj od 18:29 po moskovskom vremenu porasla je na 1.602 dolara za 1.000 kubičnih metara. (137 € za 1 MW • h). Objavljeno 16.12.2021. u 19:21 Cijena plina u Europi premašila je 1.700 dolara za 1.000 kubičnih metara. Prvi put od listopada Cijena siječanjskog terminskog ugovora na TTF čvorištu u Nizozemskoj dosegnula je 1.705 USD za 1.000 kubičnih metara (gotovo 146 € za 1 MW • h). Tu sam prestao pratiti… Da Sjeverni tok 2 nikad ne proradi, da ga Rusi sutra rastave, već su isplatili i premašili onih 7-8 milijardi dolara uloženih u njegovu izgradnju. A prava zima još nije ni počela. P.S. Njemačka skladišta plina su na samo (zavisno od izvora) 59-61% popunjenosti. Ako ovako nastavi, Ukrajina će dio plina za… Čitaj više »

Goran Marendić
2 godine prije

Jednostavno nadam se da će imat sa čim platit ovaj sadašnji jeftin plin sa TTF čvorišta u evropi i da će ga biti?!! Da ne bude preko noći Puščaj, Puščaj tok 2 izginusmo Jebeš Ameriku i ostale!!!

Poznavalac prilika
2 godine prije

“Vlade u Litvi i Latviji također su podržale pozive novoj njemačkoj vladi da iskoristi plinovod Baltičko more kao polugu protiv Rusije”

Polugu protiv Rusije? Ti idioti u Latviji i Litvi nemaju pojma o čemu trkeljaju. Pa Rusi unatoč ogromnim zalihama i proizvodnji ne mogu izvući dovoljno plina da zadovolje kineske potrebe. Uopće ne ovise o EU tržištu. Jedini kome ovo ide na štetu su baš EU odnosno Njemačka. Nakon što je baba Anđelija pozatvarala nuklearke, a već ranije i dobar dio elektrana na ugalj sada neće imati ni dovoljno plina ili će morati kupovati skupi američki ukapljeni plin. A Rusi će se samo prebaciti na azijsko, odnosno kinesko tržište.

2 godine prije

Slika govori više od riječi

Ledeno Dopa
2 godine prije

Pricate da je cijena porasla na $1600 za 1000m3, to je igrokaz.
Sirotinja se po Hrvatskoj smrzava a bolje stojeci lozu drva a u Holandiji se svi griju na plin i u Svedskoj i to je igrokaz.
Kazu da Nijemcima treba polak godine da dadu certifikat za plinovod, i to je igrokaz.
Putin dao Americi ultimatum, kaze sigurnost za svakog ili za nikog, tako nesto u tom smislu, ljudi zar ne vidite da je to sve igrokaz?

abc
2 godine prije

Sav ruski plin što ga ne uzima odnosno blokira zapadna Evropa, uzeče Azija (Kina i Indija). Rusi imaju sladke brige. Kupaca koliko očeš….. A cena plina stalno rastu….

tihobl
2 godine prije

Svabe nemaju razloga da se zure. ST2 je trenutno nepotreban. Slicna sudbina uskoro ceka i neke druge plinovode. Kroz Ukrajinu tece manje nego sto rusi placaju. Jamal nisu rezervisali za iducu godinu, jer nemaju dovoljno narudzbi iz Evrope. Za dugorocne ugovore dovoljni su ST1 i Turski tok. Zato 1.1. ili najkasnije 2.1. Lukaseno ce hrabro uvesti sankcije EU i jos ce reci bas me briga sta Moskva misli. Vidjecete kako ce odlucno lupiti sakom o sto cim rusima istekne ugovor. Svabe mogu bacati prasinu u oci supljim pricama ali istina je jednostavna – nemaju para. Plina ima, ali para nemaju. Cak i ameri salju molekule slobode na platezna trzista umjesto da doture savezniku. Okreni obrni, svabama ne preostaje nista drugo nego da se griju na vjetrenjace kad im istekne dugorocni ugovor sa RF. Nije istina da im Rusija obustavlja isporuke (obustavljaju i norvezani i alzirci). Istina je da nema novih… Čitaj više »

Ivan Grozomorni
2 godine prije

A da Analni Brbonjak uđe Ruski curac na analni izlaz jeli isto treba odobrenje Njemačke regulatorne agencije. Ili analni izlaz individualno može postati stražnji ulaz.

Ukleti Holandjaniya
2 godine prije

Prave majmune od rusa zapadni politicari a sve placaju gradjani.A i nisu fema logori jos spremni pa netreba plin.

Ledeno Dopa
2 godine prije

Sve je ovo igrokaz, uskoro cu otici zivjeti u metaverse, tamo nije igrokaz, tamo je stvarnost.

Alex Keller
2 godine prije

Sve su šanse da će se baš Njemcima taj drek zaglavit u grlu. Samo šta to nije Hrvatska. Tamo će odgovorne poslat na biro rada,a možda i na sud.

plinovod
2 godine prije

Rusi rade na plinovodu preko Mongolije do Kine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI