Američki Senat glasa protiv sankcija Sjevernom toku 2

SAD-Sjeverni tok 2
15 komentara

Prijedlog republikanaca da se Rusija preventivno sankcioniše zbog gasovoda Sjeverni tok 2 naišao je na protivljenje.

Demokrate u američkom Senatu blokirale su republikanski prijedlog za sankcije Rusiji zbog gasovoda Sjeverni tok 2, rekavši da to ne pomaže Ukrajini i uskratili su predsjedniku Joe Bidenu „polugu“ za obračun sa Kremljom.

Prijedlog zakona 3436 Senata, koji je predložio Ted Cruz (R-Texas), dao bi Bijeloj kući dvije sedmice da uvede ograničenja putovanja, zamrzavanje imovine i zabranu poslovanja sa američkim kompanijama za one koji su uključeni u gasovod prirodnog gasa koji ide od Rusije do Njemačke.

Demokrate su uzvratile da sankcije neće učiniti ništa da zaustave rusku „invaziju“ na Ukrajinu, za koju su američke obavještajne službe i Bidenova administracija sedmicama tvrdile da je neizbježna. Moskva je tu tvrdnju odbacila kao „lažne vijesti“.

Šest demokrata je prešlo na drugu stranu da podrže prijedlog, ali to nije bilo dovoljno. Konačno glasanje je bilo 55-44, manje od 60 potrebnih za usvajanje. Senator Brain Schatz (D-Hawaii), koji je u četvrtak bio pozitivan na Covid-19, nije glasao.

Govoreći protiv zakona u senatu, Rand Paul (R-Kentucky) je rekao da se prijedlog ne odnosi na nacionalnu bezbjednost, već na „provincijski protekcionizam“, jer njegovi zagovornici dolaze iz država koje proizvode prirodni gas. Bio je jedini republikanac koji je glasao protiv zakona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javno je pozvao Senat da usvoji Cruzov zakon, nazivajući Sjeverni tok 2 prijetnjom za njegovu zemlju. Dok su se demokrate uglavnom složile, stranka je tvrdila da bi sankcije upravo sada, i to u ovom posebnom obliku, štetile Washingtonu u njegovoj diplomatiji u Evropi.

Jeanne Shaheen (D-New Hampshire) rekla je da bi Cruzov zakon “potkopao trenutnu diplomatsku situaciju, koja je apsolutno kritična” u odnosima sa Rusijom.

„Ovaj zakon neće pomoći Ukrajini – on je osmišljen da naudi Bidenu“, rekao je Chris Murphy (D-Connecticut).

Argumenti protiv republikanskog prijedloga odražavaju stavove koje je uputio State department, a objavio Politico u četvrtak. Bidenova administracija je tvrdila da bi sadašnje sankcionisanje Sjevernog toka 2 Bijelu kuću lišilo „odvraćanja“ i „kredibilne poluge“ u odnosima sa Moskvom. Takođe se tvrdi da bi sankcije Njemačkoj naštetile odnosima SAD sa novoizabranom vladom.

Kašnjenje Njemačke u odobravanju gasovoda, saopštio je State department, već je dovelo do viših cijena gasa usred evropske zime, čime je samo profitirao ruski izvoz energenata.

Demokrate su iznijele kontra-prijedlog koji bi sankcionisao Rusiju kao i Sjeverni tok 2, ali bi bio usvojen samo ako se navodna „invazija“ na Ukrajinu zaista dogodi. Senator Ben Cardin (D-Maryland), arhitekta originalnih antiruskih sankcija Zakona Magnitskog, predvidio je da bi prijedlog mogao da dobije od 95 do 99 glasova.

Glasanje u četvrtak dolazi nakon dugo očekivanih pregovora SAD i Rusije o bezbjednosti u Ženevi, u Švajcarskoj, koji su bili fokusirani na Ukrajinu. Ruske diplomate sastale su se ove sedmice sa predstavnicima SAD, NATO i OEBS kako bi razgovarali o prijedlogu Moskve za bezbjednost u Evropi, uključujući pravno obavezujuće garancije da se NATO neće širiti na Ukrajinu i Gruziju. Alijansa predvođena Sjedinjenim Državama je odmah odbila tu ponudu.

američki senatrusijaSADSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
2 godine prije

USA nemaju više čime terorisati i ucjenjivati Rusije. Ona nije više ovisna od dolara, a sve više jača veze sa azijskim zemljama i njihovim trgovima. Rusiji USA i EU nisu više potrebne ni kao trgovinski ni kao gospodarski partner. EU je oruđe u rukama USA, koje postaje neproduktivno. Sve sankcije Rusiji su neproduktivne i više liče na čin očaja.

Dokurčilomi
2 godine prije

Ljudi, razmišlja li itko svojom glavom. To nije kazna za ruse nego tako kažnjavaju EU i prisiljavaju ga da kupuje njihov plin četiri puta skuplji.

abc
2 godine prije

Dok USA uništava evropsko gospodarstvo i energetiku, istovremeno time spašava svoje gospodarstvo. Zato EU ni po koju cjenu ne sme sudjelovati sa Rusijom, koja je jaka surovinska i vojna baza.

Banovina
2 godine prije

Nazalost ima njih u Hrvatskoj i EU koji bi jeli travu da Amerikanac jos bolje zivi.

iiiistina
2 godine prije

besmislenost većine prepucavanja ili programirano glumatanje:
pogledajmo:
pokazi oko “t o k o v a” zbivanja npr.pucanje optičkog kabela kod Svalbalda Norveška,…….Podmorski optički kabel koji osigurava vitalnu internetsku vezu i komunikacijske veze između kopnene Norveške i arhipelaga Svalbard u Arktičkom oceanu misteriozno je isključen.
pa svježe da je dignuta spec.vojska na vježbe u SAD….Ovogodišnji Robin Sage održat će se od 22. siječnja do 4. veljače i obuhvatit će 25 okruga u Sjevernoj Karolini i tri okruga u Južnoj Karolini…….ma gle slučajno je to područje “New Madrid” – znamo što to znači …..zar ne?
Stoga sačekajmo “burna vremena” da se vidi ko masno laže i skriva od svijeta

iiiistina
2 godine prije

daljeeee…
grmi oko Noleta kao i ovo:
Datum vrijeme 2022-01-14 09:05:43,5 UTC Lokacija 6,78 S ;Magnituda 6,6 Regija SUNDA
eeeeeee sad će neki…pa kakve ovo veze imaaa sa temom……..ma to vam je zbog Milića Z… ili = ? svi cjevovodi

abc
2 godine prije

Amerikanci žele na sve načine postiči punu tranzitnu kontrolu ruskog plina, koji je namenjen zapadnoj Evropi, tako da bi ogroman dio od prodaje plina pokupila USA odnosno njihove korporacije. Naravno USA bi postavljala i cjenu odkupa za sve države EU, kako globalnom gusaru i dolikuje. Svatko, ko bi se protivio američkoj hegemoniji ostao bi bez energenata. Time što bi USA preuzela punu kontrolu nad trtanzitom ruskih energenata, bi podpuno utvrdila svoju okupaciju zapadne Evrope i radila sa EU šta bi god htjela. Ali Rusija se u tu igru ne upušta i kontrolu nad svojim energentima ne želi prepustiti globalnim razbojnicima…

iiiistina
2 godine prije

i vrlo znakoviti dio objave iz 07.01.2022. …….A sada, dragi moji, mi znamo koliko želite da se sve okolnosti s „pandemijom“ okončaju – i mi i sva druga svjetlosna bića u ovom svemiru! – i hoće čim se javno objave činjenice o ovom zločinu protiv čovječnosti. Budući da se sve ubrzava, bilo bi prirodno očekivati da će ta istina i sve mnoge druge potiskivane istine postati široko poznate negdje u idućim tjednima ili mjesecima. Svrha ove ere na Zemlji bez presedana – zapravo, kako je Gaja izjavila, u ovom svemiru – je otvaranje umova i srca kako bi civilizacija mogla evoluirati u duhovnoj i svjesnoj svijesti koja im je potrebna za sukreiranje Zlatnog doba. Kad bi sve istine u jednom naletu izašle na vidjelo, kolektivna psiha trećeg denziteta doživjela bi šok i zaustavila veliki zamah koji se stvara. Tako, objave će se pojavljivati postupno kako bi ljudi mogli asimilirati prvo… Čitaj više »

Ivek z Pusce Donje
2 godine prije

A ovaj Zeleni iz Ukrajine voli da pusi kitu dok mu drugi gura u straznji izlaz.

Max
2 godine prije

SAD su carstvo zla.

Alex Keller
2 godine prije

Zapad sa svojim prljavim igrama okoe Sj.toka 2 naprosto pritišće Rusiju da krene na Ukrajinu i tamo osigura nesmetan protok plina. Osim toga Putin će morati zahtijevati dopuštenje za izgradnju vojnih baza u Ukrajini, makar i silom,jer nije budala da vjeruje Amerima,koji ni sami sebi ne vjeruju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI