Ukrajina poziva Njemačku da uvede „preventivne kaznene mjere“ Rusiji i ukine Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2 - Nord stream 2
34 komentara

Sjeverni tok 2 – gasovod vrijedan 10,5 milijardi dolara, dužine 1.230 kilometara koji ide od Rusije do sjeveroistočne Njemačke duž dna Baltičkog mora, završen je i spreman za rad na jesen. Međutim, uprkos smanjenju isporuke gasa sa kojim se suočava Berlin i ostatak Evrope, njemački regulatori su odložili njegovu sertifikaciju barem do proleća.

Berlin bi trebalo da odustane od projekta Sjeverni tok 2 kao jedne od „teških” mjera koje kolektivni Zapad treba da preduzme protiv Rusije da spriječi zaoštravanje krize u Ukrajini, izjavio je ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Melnik.

„Da bi spriječili novu rusku invaziju, naši partneri u Evropi i SAD bi morali da preduzmu veoma oštre preventivne kaznene mjere protiv Moskve prije nego što Putin proširi svoju vojnu intervenciju, a ne poslije, kada bude prekasno“, rekao je Melnik novinarima njemačke medijske grupe Funke u ponedjeljak.

„Konačno napuštanje gasovoda Sjeverni tok 2 trebalo bi da bude dio ovog paketa“, naglasio je diplomata.

Melnik nije razjasnio šta bi Njemačka – ćije više od četvrtine ukupne potrošnje energije zavisi od prirodnog gasa, i koja se suočila sa rastućom potražnjom za čistim fosilnim gorivom nakon smanjenja zavisnosti od uglja i nuklearne energije, dobila od ukidanja Sjevernog toka 2, posebno usred hladne zime sa kojom se Evropa suočava.

Sredinom decembra, njemačko udruženje operatera podzemnih skladišta gasa saopštilo je da su rezerve u zemlji pale ispod 60 odsto, što predstavlja „istorijski nizak nivo“ u poređenju sa prethodnim godinama, i upozorilo da će zalihe do februara pasti dalje na potencijalno opasne nivoe.

Pošaljite oružje odmah

U svom intervjuu njemačkim medijima, Melnik je takođe pozvao Berlin da odustane od „apsolutno za osudu“ veta na isporuku novog oružja Kijevu.

„Imamo puno pravo na samoodbranu“, rekao je ambasador. „Samo trenutno povećanje isporuke odbrambenog naoružanja Ukrajini kako bi se povećala njena odbrambena sposobnost predstavljalo bi pravu ’promjenu igre‘“, rekao je on.

Melnik je nastavio da pokušava da optuži Njemačku za njenu istorijsku odgovornost za Drugi svjetski rat, sugerišući da Berlin danas ima istu vrstu obaveze da pomogne Ukrajini kao što je morao da pomogne Izraelu – koji je decenijama primao milijarde dolara reparacijske pomoći. Podrška Berlina je istorijska dužnost Njemačke kao njena „vječna istorijska odgovornost prema Ukrajini zbog nacističke tiranije“, tvrdi diplomata.

„Njemačka ima istu istorijsku odgovornost za Ukrajinu kao i za Izrael. Stoga se očekuje masovna vojna podrška Njemačke Kijevu kako bi osujetili Putinov predstojeći napad i spriječili ga“, rekao je Melnik.

Melnik nije nesklon davanju kontroverznih izjava. Prošle godine, diplomata je upozorio da će Ukrajina možda morati da skine prašinu sa planova za izgradnju nuklearnog oružja za borbu protiv „ruske agresije“ ako joj ne bude dozvoljeno da uđe u NATO.

Posljednjih mjeseci došlo je do dramatične eskalacije tenzija između Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini. Kijev i njegovi saveznici tvrde da je Moskva koncentrisala „do 100.000 vojnika“ na granici u mogućim pripremama za „invaziju“. Kremlj je odbacio ove tvrdnje i izražava svoju zabrinutost, kao garant sporazuma iz Minska o ukrajinskom miru, da Kijev možda priprema vojnu operaciju da pokuša silom da riješi zamrznuti građanski sukob na istoku zemlje.

njemačkarusijaSjeverni tok 2ukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ukrajinci rade gluposti i glume žrtve.

Japanac
2 godine prije

Ostaće Ukrajinci bez gasa. Mogu samo da prde.

gigi pinna
2 godine prije

Izgleda da Rusiji preostaje jedino priprema za rat. Europski pedero-libtardi ne kuže, ili se prave da ne kuže, ništa.

Alen
2 godine prije

Jedino što će ova ukrajinska naci svita dobiti od njemačke je dozvola za rad i svi na arbajt..Mješalice , moleraj , po želji…Bataljon azov će biti prva fangla njemačke..
Plin će i dalje teći ukrajinom ,krenuće i sjevernim tokom , a ukrajinom će vladati malo fleksibilnija i malo ruski orjentirana ekipa…

preseren3
2 godine prije

Jest njemačka TV pripremila raju, da živi u 16 stepeni hlanim stanovima ikučama, ali to im se na dugi rok neče svidjati, kad i za to siromaštvo plačaju do 30% višlje cjene…
Pogotovo kad im postane jasno, da to trpe, da bi Ukrajina dobila par milijardi za tranzit…
A kad saznaju, da im amerikanac želi postaviti rakete na njihov teritorij, da bi zapretio Rusiji, koja sada daje jasno do znanja, da to neče proči bez odgovora…, pa koliko god su ponizni, posušni, i to če im dojaditi…

Tupko Glupko
2 godine prije

Kada bi bilo pravde na svijetu, njemački političari bi bili osuđeni da iz svog džepa plate desetine milijardi eura koliko će europski građani platiti za ovo abnormalno dizanje cijena plina. Jedan dan zatvora 50 eura, pa dok ne otplate..

Putinu svejedno – cijena plina je deset puta veća nego prošle zime, njemu zarada ista za deset puta manje dostavljenog plina.

JMBG
2 godine prije

Evo sad ce odmah, samo sto nisu.Strpljen, spasen.

tuf
2 godine prije

Očekujte false flag napad vrlo skoro. Pregovori Rusije i SAD-a na površini ne idu u prilog Ukrajini i ostaje dojam kao da će NATO napraviti ustupke Rusiji na Baltiku i u Ukrajini. To je samo dojam koji žele ostaviti, sada će htjeti isprovocirati sukob koji će prikazati kao ukrajinski revolt na rezultate pregovora, a koji će biti podloga za povlačenje iz pregovora.
Taktika viđena na primjerima poput S. Koreje kada je npr. Trump bio blizu dogovora a onda je siva eminencija povukla svoje poteze kao nebrojeno puta do sad.

tihobl
2 godine prije

Kakve preventivne sankcije?
Uvesce sankcije preventivno jer znaju da ce Rusija napasti. Pa to je ovoreni poziv za rat – Rusija bice kaznjena napala, ne napala, a kad si veckaznjen zasto nebi uradio to zasto si kaznjen. Zamislite da lopovima da kazu da ce biti unaprijed kaznjeni koliko bi kradja bilo.

Mikojan
2 godine prije

Naslov me nasmijao, uljepša mi dan !

Nina
2 godine prije

Gomila budalastina.

istražujK
2 godine prije

Rusija bi trebala zviznuti ovu hijenu za opomenu ostalim hijenama u North Atlantic Terrorist Organization.

Onogošt
2 godine prije

Ukrajinci su definitivno prolupali od Viktorijin ih kolačića… umislili su da ih zapad respektuje. Ustvari su izgovor za napad na Rusiju. Problem je što oni koji vode Zelenskog za povodac ne znaju za Božje granice.

Scorpiorex
2 godine prije

Da znaju dta svabe misle o njima,a vjerojatno imaju neko lose iskustvo sa njima u 2ww

Mat
2 godine prije

To bez nas Hrvata….nece proci.

tri p
2 godine prije

Kakva šizofrenija od izjave…..Njemačka prema nama ima istu obavezu kao i prema Izraelu, zbog nacističke okupacije? Pa ti neofašisti u Ukrajini su i napravili sranje, oni veličaju Banderu i otvoreno slave nacizam, a sad cvile da su bili ugnjetavani i traže valjda neku povijesnu reviziju (u biti kamče ustupke i lovu od Njemaca), nek se odluče više, jesu li nacisti ili nisu.

Neko ime
2 godine prije

Šta je ukrajinskom diplomatu odgovorio J. von Ribbentrop, zna li se šta?

Ingerman
2 godine prije

Gluposti ,mi smo pred oluju imali 400 000 ljudi ukupno. Da bi Rusija išla u neku invaziju čizmom mora natovariti par milijuna vojnika. Ovo su samo igrice

Tom
2 godine prije

Dajte Rusi krenite zgazite te fašiste i nemojte stati sve do jadrana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI