Putin se osvrće na planove blokiranja Sjevernog toka 2

Vladimir Putin
32 komentara

Protivnici naftovoda “sijeku granu na kojoj sjede”, rekao je ruski čelnik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin imao je birane riječi za one koji rade na odgađanju rada plinovoda Sjeverni tok 2, okrivljujući ih za opstruiranje projekta za koji kaže da će biti od koristi za sve uključene.

Na sastanku s ruskim državnim vijećem u petak, Putin je rekao da se slaže s Vladimirom Žirinovskim, čelnikom ruske ultranacionalističke stranke LDPR, koji je inzistirao da će se Zapadna Europa “smrznuti” ako plinovod ne počne raditi.

“Da, slažem se s vašom ocjenom”, komentirao je predsjednik. “A glupo je i za one koji odgađaju sustav, jer bi veće količine plina na europskom tržištu sigurno snizile cijenu spot transakcija.”

Putin je tvrdio da mnoge zemlje, poput Ukrajine, koje ovise o spot tržištima, kopaju sebi grob kada je riječ o opskrbi plinom. “Oni ne žele kupovati od nas izravno, ali za njih bi cijena dramatično pala”, rekao je. “Samo sijeku granu na kojoj sjede. To je izvanredno.”

Cjevovod Sjeverni tok 2 dovest će plin iz Sibira u Njemačku ispod Baltičkog mora, zaobilazeći zemlje koje trenutno primaju velike količine tranzita, uključujući Ukrajinu i Poljsku. Projekt je završen u rujnu, ali još nije počeo s radom zbog niza regulatornih prepreka. Njegova izgradnja izvedena je suočena s jakim protivljenjem Kijeva i Washingtona, a ukrajinski dužnosnici su preuzeli zasluge za blokiranje certifikacije plinovoda do danas.

Ranije ovog mjeseca njemački regulatori objavili su da Sjeverni tok 2 ne može biti službeno odobren barem do sredine 2022. godine. Unatoč obećanjima Ukrajine da će se suprotstaviti plinovodu, njemački kancelar Olaf Scholz inzistirao je da odgoda nije politička. Ovog tjedna, berlinska ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja se ranije zalagala protiv Sjevernog toka 2, objavila je da su se ona i Scholz dogovorili da se proces certifikacije nastavi “na temelju europskog prava”.

Dok su cijene plina u Europi ovog tjedna skočile, izazivajući zabrinutost zbog potencijalne energetske krize, neki zapadni čelnici okrivili su Moskvu za namjerno gušenje isporuke, kao sredstvo pritiska na Njemačku za odobravanje Sjevernog toka 2. Međutim, u srijedu je Bloomberg izvijestio da su upućeni u energetsku industriju rekli je da su zastoji u isporuci posljedica toga što je ruska energetska tvrtka Gazprom već ispunila svoje ugovorne obveze za 2021.

PutinrusijaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Tačno.
Cijena gasa je postala predmet borznih špekulacija zapada.
A ljudstvo plača cijenu.
Mi, zasada ne.
Svatko, ko želi gojiti prijateljske odnose sa Rusijom, ima povlaštene cijene..
A ako zapad želi zatvoriti Sjeverni tok 2., to če skupo koštati.
Koga?
Ljudstvo. One, kako kaže Dalton, najglooplje…

Mahatma
2 godine prije

Pogodite ko će profitirati comment image

Jomla
2 godine prije

… tvrtka Gazprom već ispunila svoje ugovorne obveze za 2021.
A novi ugovor nije potpisan!
Zaj ebano…

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Interesantno je za posmatrati koliko su političari Evrope glupi i rade protiv nacionalnih interesa a u interesu kriminalaca – gangstera iz Bijele kuće i Jamerike

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Explicitni primjer glupog političara je von Anemični, a glupi jadni moj narod Hrvatski ga bira i birati će ga opet.

Sara
2 godine prije

Davno si ti Volođa prodao dušu Sotoni….

tihobl
2 godine prije

30 americkih tankera sa LNG plovi prema Evropi. Evropa je odlucila da plati 24 dolara vise nego Japan i J. Koreja. Zato su smanjili narudzibine od Gasproma pa je Jamal postao nepotreban za ruske isporuke. Svabe koriste Jamal da preprodaju ruski plin poljacima po 7x vecoj cijeni od nabavne, a oni pola plina preprodaju ukrajincima po jos vecoj cijeni.

Poljaci su mogli nabavljati plin od rusa po cijeni oko 200$, ali odlucili su da ne kupuju od rusa. I jos da zaradjuju od tranzita. Napravili su LNG terminal koji im pravi gubitke, a plin nabavljaju od Njemacke koja im napalacuje tranzit. Po sadasnjim cijenama vise im se isplati kupiti americki LNG sa Sahalina, nego Jamalom primati njemacki plin.

Yugo 45
2 godine prije

Red Putka
Red pelcovanja
Red uglavno loših vjesti
Red smrti od svega i svačega
Red rata
Red straha od rata
Red ZMBT
Totalni haos u glavi =jednako anarhija sniđi se kako možeš
Mad Max u nastavcima

tihobl
2 godine prije

Hajdemo pogledati neke cinjenice: Montreal ispusta CO2 koliko i Peking, a nikad se to ne pominje. SAD imaju 6500 termoelektrana koje ne misle gasiti, a tjeraju nas da se pogase. Svabe su obustavile gradnju vjetrogeneratora prije dvije godine zbog neisplatljivosti, a tjera nas da ih gradimo. Sad kad se razmase Analaena Brabonjak i kad nas stane tjerati da kupujemo vjetrogeneratore njemacke proizvodnje (i beton za postolje mora biti njemacki) nasi poslusnici ce pricati kako je to buducnost.

Split
2 godine prije

Putin je najmudriji politicar, covjek od rijeci, pouzdan, konzervativan i voli svoju zemlju Rusiju.
Putin je taj koji je digao Rusiju na noge i koji ce zaustaviti anglosaksonsku ekspanziju prema Moskvi.

postenlopov
2 godine prije

Hrpenda lazi. Kroz Poljski plinovod vec 4 dana ne ide plin jer to poljaci od Rusa nisu ni zatrazili posto se ugovori kroz taj plinovod podpisuju na dnevoj bazi do 6 sati ujutro za taj dan. Kroz sjeverni tok 2 sluzbeno ne ide plin, ali ima jedna rupa, koju svabe koriste, ako se koristi nesertificirani prenos plina, placa se kazna, ali je ta kazna mnogo manja nego sto su profiti, pa se sluzbeno plinovod ne koristi, ali ipak u mnjoj mjeri nesluzbeno se koristi, a o tome sute i Rusi i svabe. Ameri su poslali vise od 10 brodova tankera sa plinom u eu koji su inace bili na putu za Kinu jer je veca cjena plina u eu nego u Kini, a to su Poljaci jedva docekali. Rusi jednako zaradjuju sa manje prodanog plina po vecoj cjeni kao i kad prodaju vecu kolicinu po manjoj cjeni.

glen
2 godine prije

Danas javio TASS…………..”Mi [Čečenija] spremni smo djelovati kao pješačke snage koje će biti raspoređene bilo gdje [ mislio je ovaj puta na Ukrajinu ] i izvršavati zapovijedi bez ikakvih problema”, rekao je Kadirov.

Na Kadirova je zapadna kabala uvela sankcije a Navalniju su dodijelili Saharovu nagradu.
Saharovu nagradu dobiju oni koji radu za NATO pakt.
Rusi koji radu za Rusiju dobiju zapadne sankcije.


glen
2 godine prije

Gazprom nije rezervirao pumpanje plina preko Yamal-Europe prosli tjedan zbog nedostatka narudžbi

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare na kraju godine prošlog tjedna da Gazprom nije rezervirao kapacitete na plinovodu Yamal-Europa zbog nedostatka narudžbi europskih kupaca. Reverzne isporuke omogućuju Europljanima preprodaju plina kupljenog na temelju dugoročnih ugovora, dodao je.

Sam Gazprom je istaknuo da isporučuje plin u Europu u skladu sa zahtjevima potrošača prema važećim ugovorima.

Lucija, prva
2 godine prije

Ovo bi trebalo biti sasvim dovoljno da se vidi tko i u čijem interesu upravlja sa EU.
I bez ikakvih cjepiva.
Ne samo da će EU potrošači platiti cijenu,- a špekulanti debelo zaraditi… Ima još.
Ne zaboravite da EU čini novi cijelo ljeto i jesen nisu sklapali ugovore niti sa Alžirom niti sa Katarom, npr. Dakle – suradnja da špekulantima
Ali da – još nekim. Onima koje ovdje zovu kabala.
A koji imaju svoje ideje o cijenama energije.
I energetskoj gretenskoj politici.

Još više starog stanovništva će poumirati od hladnoće.

Uzmite u obzir za koliko će skočiti TROŠKOVI PROIZVODNJE bilo čega u EU. Energija je uvijek u kalkulaciji.
I sad mi recite da ovo nije rat protiv -bijelaca?
To ja tvrdim, a ne neki drugi komentator ovdje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI