EU prijeti da će zaustaviti Sjeverni tok 2 i isključiti Rusiju iz SWIFT

EU iskljucenje Rusije
86 komentara

Rusija bi mogla da bude isključena iz SWIFT-a i Sjevernog toka 2, kaže viši eurokrata.

EU razmatra mogućnost isključivanja Rusije iz međunarodnog bankarskog sistema plaćanja SWIFT i potpunog zaustavljanja gasovoda Sjeverni tok 2 ako Moskva pokrene invaziju na Ukrajinu, otkrila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen.

Govoreći za CNN u četvrtak, eurokrata je rekao da EU neće isključiti bilo kakve moguće uslove za sankcije, dodajući da ništa nije „isključeno”.

EU i SAD trenutno rade na paketu mjera osmišljenih da odvrate Rusiju od razmatranja vojnog upada u Ukrajinu. Moskva je optužena za postavljanje 100.000 vojnika na granicu, a neki tvrde da planira napad. Ovu tvrdnju je Kremlj više puta demantovao.

Najnovija izjava von der Layen dolazi uprkos nekim izvještajima da su mnogi strani lideri odustali od nekih od najstrožih sankcija, uključujući finansijski i energetski sektor, zbog straha da bi evropska ekonomija i energetska bezbjednost kontinenta mogli da pretrpe značajne posljedice.

To uključuje sugestiju da bi EU mogla da uvede potpunu zabranu korištenja Sjevernog toka 2, kontroverznog gasovoda koji povezuje Rusiju sa Njemačkom.

„Želim da budem vrlo jasan: ništa nije isključeno, sve je na stolu“, rekla je von der Layen na direktno pitanje da li će EU obezbijediti da se energetski sistem nikada ne koristi. Ponovila je istu tvrdnju kada su je pitali za SWIFT.

„Komisija je odgovorna za dizajniranje, oblikovanje i razvoj sankcija – u finansijskoj oblasti, u ekonomskoj oblasti, u oblasti tehnologije. Ovo uključuje sve“, objasnila je ona.

Prema von der Layen, bilo kakve sankcije EU protiv Rusije imale bi poražavajući efekat. Brisel je najveći trgovinski partner Moskve, a 75 odsto direktnih stranih investicija u Rusiju dolazi iz EU, objasnila je ona, sugerišući da bi ekonomske mjere bile bolne.

Ranije u januaru, njemački list Handelsblat izvijestio je da su EU i SAD odbile da razmotre isključenje Rusije iz međunarodnog bankarskog sistema plaćanja SWIFT. Napominje da bi to moglo destabilizovati finansijska tržišta i pomoglo u stvaranju alternativne platne infrastrukture kojom više ne bi dominirale zapadne zemlje.

Američki list Bloomberg je kasnije izvijestio da je Njemačka zahtijevala da predložene sankcije Rusiji ne uključuju ograničenja u energetici, insistirajući na tome da sektor bude izuzet ako se preduzmu mjere za blokiranje pristupa banaka američkim dolarima.

Autor: Jonny Tickle

eurusijaSjeverni tok 2SWIFTUrsula von der Layen
Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
2 godine prije

Kaj su naporni s invazijom.

nekoime
2 godine prije

Neka im Rusi isključe plin, umjesto invazije. Ostalo je taman dovoljno zime za početak općenarodnog ustanka u EU.

Žuti mravi
2 godine prije

Pa neka se nauče cvokćati zubima

Nagard
2 godine prije

Svabama treba za drugi rat vratit i onim anglosaksonskim lopovima a ove nase podguzne muhe nek trce u brisel po upute nek sad plin placaju 80 posto skuplje osvojit ce rusiju u snovima

Moglajeiprije
2 godine prije

Samo gurajte Evropu u ponor, po 3. puta u 100 godina. Samo gurajte.

preseren3
2 godine prije

Počela i ovdje ista mantra. “RUSIJA ČE NAPASTI” Zašto bi?
Rusija nema potrebe, da napadne, osim ako Ukrajinski političari pokrenu napad na Donbas,
A ako se to desi, Rusija više neče mariti, dali če biti iz bilo čega isključena.
Jer neče dozvoliti, da kolju Ruse u Ukrajini.
Ja nekako povezujem to masovnu histeriju sa posledicama cijepljenja.
Prije nekad ljudi nisu bili tako gloopi, izloženi masovni hipnozi…
Sve od Hitlera ne….

Peter Tosh
2 godine prije

Kabala popizdila ha–ha
Ukinut ce oni swift Plenkovica idiota i takvih i nista drugo
Rastezat ce se smarovi iza resetki hahaha
Tko gubi ima pravo da se ljuti

Ringo10
2 godine prije

To sranje sa SWIFTom im je zadnje što im je preostalo

Za Rusiju bi to bilo čak i dobro. Da definitivno skine Zapad s kurca

preseren3
2 godine prije

Prošle nedelje je imala sastanak “Normandijska četvorka”.
Ukrajina, Rusija, Njemačka, Francija.
Ukrajina ne hebe živu silu!!!
Neče da čuje za Minske sporazume. Sastanak če se ponoviti za par dana.
Ovaj medij pisnuo nije o tome, a zna sada u slogu MSM širiti paniku!!!

MKD
2 godine prije

Plinček stoji pod oblokom …

Adriana
2 godine prije

Alo, noblemani, pokažite mrvicu karaktera i prekinite svaki uvoz energenata i bilo čega iz Rusije i podignite željeznu zavjesu. Swift vam tada neće ni trebati, jer nećete morati plaćati energente i sirovine, ali ni izvući prihode od svojih ulaganja u Rusiju. A niti neke bitne materijale, titan na primjer. Ne huškajte totalno smućene Ukrajince u napad, jer ne znate gdje može završiti kontraudar.

mislim
2 godine prije

„Komisija je odgovorna” kaže folnelijen!
pitanje, kome je ona odgovorna ako napravi njesra, gdije kad i kako će odgovarati?

djismi
2 godine prije

Da li sam dobro razumeo. Ukidanje Severnog toka 2! Onda postoji i Severni tok 1, koji takođe ide iz Rusije.
Putine, zavrni im sve slavine, pa nek počnu seći šume i tako sačuvaju životnu sredinu.
Ludilo ide u beskraj.

abc
2 godine prije

Mjere iz očaja su znak, da EU Rusiji ne može ama ništa nauditi. Mogu samo da se bacaju na trepavice i urliču kao majmuni….

Jednostavno receno
2 godine prije

Ja američke prostitutke al se kurći, niko ih nije ni pito za ukrajinu ni ameri ni rusi al kofol prijete. A jada od europe reže granu na kojoj sijedi.

Prle
2 godine prije

Ova Rusija se ponasa isto medo u cirkusu. Ova kabalcad ponasaju se prema Rusiji isto kad mecku treniraju za cirkusa. Rusija izgleda oruzja ima ali karaktera i dostojanstva nema. Rusi idu niz dlaku kako nebi izgubili svoje “partnere” jer im trebaju kako bi prezivjeli. Oni ce ovo morati presjeci prija ili kasnije,jer ovo ponasanje je ponizavajuce za jednu naciju,a kamoli “mocnu” Rusiju. Eno to cak i smrdljivi teniser primjetio.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Putin je šefu Gazproma Alekseju Milleru dodijelio titulu Heroja rada.
Zbog činjenice da je Sjeverni tok 2 koji još ne radi, već donio veću dobit od Sjevernog toka 1 koji radi.

P.S .
Zelenski je pozvao građane Ukrajine da zbog moguće ruske invazije ne paničare.
Radovanje je također zabranjeno…

Grdi
2 godine prije

Zato Hrvatska treba bit neutralna drzava i voditi SVOJU politiku pa neka europa sebi kajlu nabija kako zeli a ne preko leda svih nas ………….

Paladin
2 godine prije

Rusija je več davno rekla, da če se izključiti iz SWIFT. A sada EU kao pametna, kaže da če ona. Vazali Amerike.

burt
2 godine prije

dok mediji objavljuju broj ruskih vojnika u Rusiji i mogućnost invazije i pravdanje ruskih dužnosnika da ne namjeravaju napasti Ukrajinu u isto vrijeme ukrajinska strana u miru dobiva oružje iz inozemstva, vrši probne mobilizacije, uvježbava ljudstvo i vojnu opremu, dobrovoljci se upisuju u nacionalne i neonacističke jedinice, strani insturktori obučavaju jedinice sa novim oružjima, NATO izviđačke letjelice nadziru teritorij a separatisti i ruski dužnosnici su pod psiholoških pritiskom jer su zapadni i NATO mediji u ofenzivi i davaju proturječne i nepotpune informacije

Tupko Glupko
2 godine prije

“EU i SAD trenutno rade na paketu mjera osmišljenih da odvrate Rusiju od razmatranja vojnog upada u Ukrajinu.”

Radi li što EU da NATO i SAD vojno ne upadnu u Ukrajinu?

Jer to je jedino što je u stvarnom interesu EU.
Da nijedna strana ne uleti tamo.

Ali sa Von Leyenovom na čelu EK svašta je moguće.
Da podsjetim, riječ je individui koja je osigurala 4,2 milijarde Covid cjepiva za 447 milijuna EU stanovnika.

abc
2 godine prije

Ovi majmuni iz zapadne Evrope se stalno trude da huškaju i izazovu rat u istočnoj Evropi. Dok bi se Slaveni mlatili među sobom, zapadni bi Europejci skupo prodavali hranu, oružje, ubirali profite i pljačkali energetske i druge resurse istočne Evrope. EU želi na istoku Evrope pouzročiti isto shranje kao što ga je preuzročila u Jugoslaviji.
Ali Rusija ima jako dugu batinu, koja može segnuti do Atlantika i dulje. Nije to korumpirana Jugoslavija.

abc
2 godine prije

EU bi da se hebe ali neče da joj uđe.

Alen
2 godine prije

Koja evropa 😂 ? Evropa je podjeljena uzduž i poprijeko…

preseren3
2 godine prije

Eto, sad Ukrajina kuka, jer su SAD stvorile toliku paniku, da če Rusija napasti, da sve beži iz Ukrajine. Firme, investicije, novac iz banki, ljudi…..
Fino! Ukrajina je veoma zahvalna.

dragan s
2 godine prije

znaci rusi ne smeju da rasporedjuju vojsku na svojoj teritoriji a po toj logici koji moj ce aerikanci u libiji , iraku , siriju , kosovu , granadi , somaliji , panami itd itd

abc
2 godine prije

Nek se Zelenski i naivni Ukrajinci zahvale svojim unijatskim zapadnoukrajinskim neonacistima, koji tako lepo surađuju sa EU i USA, u nadi, da če uzrokovati rat između NATO i Rusije. A sad te neonacistične budale konačno shvačaju, da če na frontu protiv Rusa umirati samo oni, u prvim redovima.
Zapadnjaci neče svoje vojnike slati umirati protiv Rusa, jer če umjesto njih ginuti naivni baltiki, Poljaci, Ukrajinci, Hrvati, Česi, itd.
Zapadu hitno treba rat između Slavena, slično kao što su stvorili ratove između arapa dvaju grana islamske veroizpovedi (šiiti protiv sunita).
To je još jedina karta, na koju zapad mora igrati, ako želi sačuvati svoju svetsku vladavinu i sprečiti svoj gospodarsko-bankirski bankrot.

abc
2 godine prije

Eu je bila nekad fina, mlada, dama, a danas je postala stara, olunjala, američka kurvha, koja puši američki sida-kuraz za par centa.

Mrčikola
2 godine prije

Prijetim i ja Monici Bellucci da ću joj uskratiti intimne odnose pa nek” se onda yebe kako zna. 😁
EU je ništa, nula , zero, nada, nič.
Umjetni birokratski etnitet u potpunom vlasništvu nekog nepoznatog etniteta kojemu ista, sa svojih pet stotina “parlamentaraca”, nekoliko tisuća njihovih pomoćnika i nekoliko desetaka tisuća pomoćnika njihovih pomoćnika, služi kao govorni automat.
Davanje bilo kakve važnosti takvom entitetu automatski diskreditira i samu Rusiju kao ozbiljnu državu i dovodi je u situaciju “al pari” ovom birokratskom ruglu.

Max
2 godine prije

Eu je bezlična masa.

abc
2 godine prije

Ne mogu Rusima ništa zagorčati, jer je potražnja energenata u svetu u stalnom rastu. Sve što ne kupi EU, odkupljuju azijske države, koje gospodarsko rastu. EU če u grob, koji kopa Rusiji, sama upasti. Doživeče strmi gospodarski pad. NA to njemački privrednici več javno opominju.
Bez jeftinih ruskih energenata, žita i zaliha ruda, EU nema šanse za napredak. Baš danas sam u Sloveniji platio račun za energiju za tri puta skuplje nego lani.
A to je samo početak jakih poskupljenja, koja če se produžiti na sve ostalo.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Uredila von der Layer working on set up the fourth Reich with New Reichstag.

Praetorian
2 godine prije

Iskljucio je Putin plin, jer ugovori nisu obnovljeni. Sada ce Europa vidjet “di pes pizdu nosi”

G666
2 godine prije

Koja je ovo jeb..a kriva logika… NATO manevri već oko 3 godine od Baltika do Crnog mora uz Rusku granicu a vidi ti “drskih” Rusa premještaju i grupišu svoju vojsku (slučajno u vlastitoj zemlji).. bože baš su drski i bezobrazni.. 99% glupsona ovdje ne tzv “za- padu” nema ni 1% mašte i da pomisli da je tu nešto “naopako”..

tihobl
2 godine prije

Davne 2014. kad su uvedene sankcije rusi su od Putina trzili da na listu kontrasankcija stavi uranijum jer 90% americkih nuklearki pogoni ruski uranijum. Putin im je odgovorio da mu to ne pada na pamet jer je pogresan tajming. Kqazao je da je bolje i dalje ih drzati ovisnima dok ne dodje stani-pani pa im tad iskluciti. Rekao je: ako im sad uskratimo uranijum za dvije godine otvorice svoje rudnike i postace neovisni o nama. Bolje da ih drzimo ovisnima dok ne dodje pravi trenutak.

tihobl
2 godine prije

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан планира да са руским лидером Владимиром Путином разговара о дугорочнијем повећању испорука гаса његовој земљи.

Orban radi sve suprotno od EU i zato mi se svidja.
Dok EU pokusava da prestane uvoziti ruski gas, Orban ide u Moskvu da uveca dugorocne narudzbe na nivo koji je veci od potrosnje Madjarske. Sta mislite da li ce industrijalci ostati u zemljama gdje je cijena plina preko 2000$ ili ce preci u zemlju gdje je 280? Zato Orban ide da ugovori dodatne kolicine.

Nikola
2 godine prije

Bolje da Rusi zavrnu plin nego da Nijemci odvrnu..

abc
2 godine prije

Pa dobro..nek Rusija zatvori i ostale plinske tokove prema EU, pa da vidimo ko če najviše trpiti. EU se je jako zaigrala i u toj igri konstantno gubi.

Maya
2 godine prije

Inače sjeverni tok 2 je završen u rujnu 2021. godine pa nekome smeta. Ima dobar intervju Putina upravo na njemačkom jeziku:
Putin entlarvt die deutsche Politik, OST WEST TRANSMITTER – YOUTUBE.
Nije sve kao što izgleda ili je možda ugrožena njemačka granica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI