Britanija ne može platiti isporuke ruskog plina

Velika Britanija - Plin
37 komentara

Britanija je jedina zemlja koja je uvela sankcije ruskoj Gazprom banci, preko koje se plaća ruski prirodni plin. Britanija ne može platiti ruski plin nakon uredbe predsjednika Putina, koja propisuje da se ta roba mora plaćati u rubljama.

Otvoreni su devizni računi na moskovskoj burzi za korisnike Gazproma na kojima se valute mogu pretvoriti u rublje, no Britanija je odustala od ovog aranžmana. Europa u međuvremenu nije bila u stanju predstaviti jedinstvenu frontu glede režima sankcija koje su SAD nametnule Rusiji. Neke će zemlje biti pogođene teže od drugih. Mađarska je već signalizirala svoju namjeru da ignorira sankcije.

Slovačka, Bugarska i Moldavija sada su pristale plaćati u rubljama, dok su Latvija, Litva i Estonija odbile plaćanja u ruskoj valuti. Druge zemlje još uvijek pokušavaju dogovoriti isporuke.

Dmitrij Peskov, tajnik za tisak ruskog predsjednika Vladimira Putina, podsjetio je medije na tvrdolinijaški stav Britanije:

“London želi biti predvodnik svega što je proturusko. Čak želi biti ispred Washingtona! To je cijena!”

Putin je 31. ožujka potpisao dekret kojim se od kupaca plina iz “neprijateljskih zemalja” zahtijeva otvaranje posebnih računa u rubljama i stranoj valuti kod Gazprombanke za plaćanje isporuke plina.

Istraživači iz Goldman Sachsa izračunali su da američki izvoz LNG-a već ima kapacitet i stoga američke zalihe energije ne bi nadoknadile manjak. Štoviše, EU još nema infrastrukturu za primanje veće količine uvoza LNG-a.

Ovog je vikenda ruski plinski div službeno zaustavio sve isporuke u Europu putem plinovoda Yamal-Europa, ključnog za europske opskrbe energijom.

Cijena plina u Velikoj Britaniji dramatično je porasla u samo mjesec dana. Odjednom je skočila za 81 posto, dok je cijena struje skočila za 36 posto. “Milijuni Britanaca preko noći su uronjeni u siromaštvo”, navodi Bloomberg, dok su cijene struje u petak dosegle rekord.

Guverner Središnje banke Engleske, Andrew Bailey, nazvao je to “doista povijesnim šokom za stvarne prihode Britanaca, i ozbiljnijim nego što je bio 1970-ih” i čelnik dobrotvorne organizacije National Energy Action (NEA) , složio se s njim, opisavši to “kao najveći cjenovni šok našeg vremena”.

Umjesto diplomacije, Velika Britanija će Ukrajini prodavati protu-brodske projektile kako bi zaštitila Odesu od Rusije. Britanija radi na planu za opskrbu Ukrajine protu-brodskim sustavima, izvijestio je The Times.

Johnson vjeruje da će, ako ruski brodovi budu potopljeni, to pomoći da se omete napad na Odesu. Smatra da ruska vojska nije mogla zauzeti Kijev zahvaljujući britanskim protuoklopnim sustavima NLAW. Britanske vlasti raspravljaju o isporuci Ukrajini harpuna i streljiva za lutanje namijenjenih zaštiti od granatiranja s brodova Crnomorske flote.

Britanski ministar obrane Wallace rekao je da vlasti također planiraju opskrbiti Ukrajinu dalekometnim topništvom i drugim oružjem.

EU će u međuvremenu morati platiti 230 milijardi eura samo za povećanje cijena energije uzrokovano njihovim antiruskim sankcijama. Europljani se sada suočavaju sa stagflacijom; kombinacijom istovremenog gospodarskog pada i visoke inflacije, prema riječima ministra financija Njemačke i predsjednice ECB-a Christine Lagarde.

GaspromPlinrusijaSankcijeVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Čist dokaz da je svijet u banani je upravo ovo što se dešava ne samo rat već sve ostalo. Ako netko nevalja ne valja njegovo ništa a ne samo, uzeću ovo ozeću ono…. Želiš drugome nanijeti štetu a da je ti ne pretrpiš??? Čudno, ja otkad znam za sebe znam da svakak akcija pravi neku reakciju, i nije mi trebao njutn da to shvatim, samo mi je pomogo da razumijem. Ne sije se zlo da bi se želo dobro, to ke i za film previše.

1 godina prije

Samo šibaj oružje, zločinac, neče tvoji ljudi umirati….
A što se plina tiče, dva dana unazad pojavio se članak, da VB ne može više dobiti Ruskog plina, i bio je u pitanju plinovod Yamal… Koji se uopšte ne koristi više…
Eto to je razlog! Odsjekli su si mogučnost plačanja! Jer Gazprombank je jedina banka….

1 godina prije

Čitate ljudi?
Medvedjev neče moči igrati u Wimbldonu, makar je cijepljen i ako se čak odrekne Putina!
Jer u slučaju pobjede, Rusija slavi…..
POTPUNO LUDILO!!!!

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma neka mi crknu i dvije krave samo neka susjedu crkne jedna.

Vedran
1 godina prije

Boris radi sto je Putin trebao napraviti takvima.
Nema plina pa makar rublje kupovali.
Cirkus kojeg je svjestan i Boris koji mora trcat tamo gdje kost leti, makar u sranje…. ako nije tako, mozda Boris misli da ce Putin past u depresiju sto Engleska propada haha

Japanac
1 godina prije

Pa nek se sami snađu. Njihov problem.

Detektor
1 godina prije

“Smatra da ruska vojska nije mogla zauzeti Kijev zahvaljujući britanskim protuoklopnim sustavima NLAW.” Ovo pokazuje koliko se kuštravi Boki razumije u ratne strategije i planove. Ko Mara u krivi k…c. Baš su britanski sustavi uplašili Ruse pa samo zato nisu zauzeli Kijev. Mo’š misliti. Rasčupani klaun nema uopće ni približnu ideju što bi značilo osvajati grad s preko tri milijuna stanovnika, grad sa raširenom kanalizacijskom mrežom i mrežom podzemne željeznice, sa doslovno tisuće zaklona pogodnih za zasjede i na kraju grad u kojem se branitelji – ukrajinska vojska skriva iza civila i koristi ih kao živi štit. Osvojiti grad se može samo na dva načina. Ako je cjelokupna ratna situacija takva da je konačni poraz jedne strane nemiinovan, onda se događa da se vojska koja brani grad jednostavno povuče bez neke borbe i druga strana samo pobjedonosno uparadira. U suprotnom, ako se odluče braniti grad to neminovno znači borbu kuću… Čitaj više »

Mahatma
1 godina prije

Totalna nemoć političara kada treba donijeti ikakvu važnu odluku. Lako je provodit politiku kad implementiraš naputke iz WEF-a i WHO-a.

abc
1 godina prije

Jadni Englezi. Ne mogu više nikoga pljačkati. Njihova piratska civilizacija je na zalazu. Na ovo treba nazdraviti.

abc
1 godina prije

Rusi nisu ni namjeravali zauzeti Kijeva. Ruska vojska je bila pred Kijevom koncentrisana samo zbog razloga, da navuče na sebe što više ukrajinskih vojnih snaga, dok ostatak ruske vojske oslobađa Donbas i zaposjeda ukrajinsko priobalje. Posle toga prelazi na plan B, a to znači obkoljavanje glavnine ukrajinskih snaga koncentrisanih u Donbasu i njihova eliminacija, što se upravo sad dešava. Strategija, da se sa malo vojnih snaga porazi glavninu ukrajinskih snaga tako potpuno uspeva. Posle toga Kijev ostaje nezaštičen izvana i posle poraza glavnine ukro snaga u Donbasu, sledi njegovo ponovno obkoljavanje i kontrolisanje prilaza. Ukrjainski režim če biti na kraju prisiljen podpisati predaju, a nova prelazna vlast se več sprema. Ovaj put ona neče biti u režiji neonacističkih stranaka.

abc
1 godina prije

Ukrajinske nacističke snage se kriju po gradovima, koji su sve više blokirani i pod vanjskom kontrolom ruskih vojnih snaga. A to znači, da takva vojska pre ko sle raspada i gubi moč. Može jedino terorisati vlastiti narod, što i trenutno radi.

1 godina prije

prodavat ce za rublje i sto sa rubljima?
promijenit ce rublje u eure i sto sa eurima?
rusija je pod sankcijama. ne moze nista kupiti.
prava stvar je prodavati i kupovati za rublje, ne samo prodavati.

Max
1 godina prije

Britanskoj vladi ništa ne vjerujem a Harppon je protubrodski projektil.

1 godina prije

U ovim vremenima isplati se biti prijateljska zemlja Rusije.
Dobijaš strahovite diskonte na sve resurse, energente, jer Rusija ima višak para.
Plati zapad. SA 30-50% dizanje cijena svojem stanovništvu!

nekoime
1 godina prije

Na trenutak pomislim kako je Zelensky najveći komedijaš na svijetu, ali onda se ukaže Bojo, jedinstven i neponovljiv.

tihobl
1 godina prije

Spominje NLAW koji se pokazao totalnim promasajem. Ukri su ga pobacali po njivama jer ni sa nekoliko pogodaka ne mogu zaustaviti modernizovani T-72. Projektil dodje do teknka, ekplodira, po tenku padne malo prasine, a oni u tenku i ne osjete da se nesto desava. Imate snimaka koje su ukrajinci napravili koliko hocete.

Nebojša
1 godina prije

Problem je što Engleska samo 5% svojih potreba za plinom uzima od Rusije.Šteta što nije više zavisna.

nessy
1 godina prije

“harpuna i streljiva za lutanje”. E to ce biti prekretnica u ratu. Ukrajinci ce imati harpune, pa ce moci loviti krupnu ribu u Crnom Moru (ako im Rusi dozvole), a tek streljiva za lutanje? Odnosi li se to na streljivo koje gadja lutalice (pse, mozda)? Molim pojasnjenje.

Nena
1 godina prije

Putine samo šibaj bagru po ušima!!!
☦️🇷🇺☦️🤍💙❤️

Brkan
1 godina prije

“Čist dokaz da je svijet u banani…” netko napisa ovdje. Blizu je istine, ali mi se cini da se ekipa iz Davosa smije i zadovoljno trlja ruke. Kao da sve, konacno, ide po planu (?)
Plandemija je uspjela samo djelomicno, zapravo je dala vrlo skromne rezultate. Ipak je rat bio neizbjezan, a ovo sto se sada desava je mala zrtva, sa malo krvi. Ipak dovoljano za ono sto su nam najavili kao uvod u Veliki reset. Sve se urusava, ekonomija i svjetski poredak.
Ostaje samo pitanje dali ce uspjeti do kraja, a odgovor lezi u tome da li ce Rusija pokleknuti, a tu je jos i KIna koja jos nije napadnuta stvarno. Prema onome sto mozemo vidjeti i kako se stvari odvijaju sumnjam da je moguce srusiti Rusiju u ovome casu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI