fbpx

“Soft power” – Sretna obitelj, lijepe kuće novi automobili za cijeli svijet

srecna porodica, kuca

Od pada Berlinskog zida se Rusija povukla u svoje granice i odustala od staroj sovjetskog projekta, odnosno provedbe globalnog projekta izvoza socijalističke revolucije. Međutim, ne samo da je odustala od izvoza svog modela, nego nije uspjela uspostaviti svoj, zbog čega je izgubila veliki dio svog suvereniteta.

Pokušaji da povrati izgubljeni status su u vrijeme Jeljcina nailazili na žestok otpor  geopolitičkih konkurenata Moskve, što je otvorilo prostor Zapadu za prodor na istok Europe i druge dijelove svijeta koji su u većoj ili manjoj mjeri ovisili o Sovjetskom Savezu, uključujući i samu Rusiju. Taj se proces odvijao čak i u nas, koji nismo bili ni u Varšavskom ugovoru, niti smo imali bilo kakav veći oblik vojne i političke suradnje s Moskvom od potrebnog.

Propast Sovjetskog Saveza dovelo je samo do jedne vrste konsenzusa oko zapadne kolonizacije postsovjetskog prostora.

Novi “zatvorenici” se nisu ni usudili govoriti ili misliti drugačije. Međutim, Rusija se uspjela othrvati ovoj vrsti neokolonijalizma i sada se suočava sa svim vrstama kazni.

zajednički obrok, porodica, tradicija, sto, ručak, razgovor.

FOTO: Ilustracija, srećna porodica

EuroMaidan je bio logičan nastavak istočne politike Zapada, a “Rusko proljeće” je bilo odgovor dijela stanovništva koji nije htjelo odustati od vlastitog načina razmišljanja.

Ovo je vrlo neugodno za zapadne financijere, jer bi kraj “sovjetske prijetnje” ujedno označio i kraj prava ruskih naroda na vlastito mišljenje. Zbog toga je odgovor na ekspanziju Zapada predvidivo proglašen “ruskom agresijom”.

To i jest razlog zbog kojeg se u ovom slučaju pozornost skreće na činjenicu da Rusija izaziva vojne sukobe i da veliku pažnju posvećuje razvoju naoružanja.

Međutim, ako pozorno pratimo razvoj vojno-industrijskog kompleksa i ratove koji se vode u svijetu, vidimo da Rusija u tome uvelike zaostaje za konkurencijom iz NATO pakta.

No, osim vojne sile, postoji i meka, takozvani “soft power”, gdje se u ostvarenju geopolitičkih i geostrateških ciljeva djeluje kroz obrazovanje, znanost, medicinu, kulturu, proizvodnju, tehnologija i slično.

Ovaj koncept nije novi i njega je Zapad provodio još u vrijeme kada je aktivno promovirao “visokokvalitetne” traperice i Coca-Colu kao nezaobilazno piće “modernog čovjeka”. Sjajni časopisi i igrani filmovi prikazivani u sovjetskim kinima su govorili su o zanimljivom i raskošnom životu na Zapadu. Isto se činilo i u različitom društvima u području kulturne razmjene.

auto, vesele osobe, mladi ljudi

U fokusu je bio idealizirani način života zapadne srednje klase. Sretna obitelj, lijepe kuće, novi automobili i sve vrste zabava za kvalitetno utrošiti slobodno vrijeme.

Jednom riječju, društveno oglašavanje i potrošački marketing su se neprimjetno pretvorili u neformalni oblik političke propagande. Tako je Zapad u čisto domaćim pitanjima postupno porazio Sovjetski Savez.

U javnosti istočne i jugoistočne Europe je prevladalo mišljenje da će prijelaz na zapadne društvene i političke standarde automatski osigurati isti životni standard kao onaj koji je prikazivan u zapadnim časopisima i kinematografiji.

Međutim, dragovoljna predaja suvereniteta ili dolazak na vlast “političke elite” Obojenim revolucijama su pokazali da je sve što smo mislili bio samo mit izgrađen na televizijskim reklamama i našim očekivanjima.

Rezultat je da većina, ako ne i svi narodi koji su bili žrtve ovog procesa, imaju još manje stvarne neovisnosti.

odmor

Što je zapravo “soft power”? On cilja na osjećaje i formira iskreno pozitivnu percepciju o određenom modelu. Ljudi, potom i cijeli narodi, počinju razmišljati na način da žele biti slični snažnom  i uspješnom modelu kojeg je predstavljao Zapad.

Uoči Drugog svjetskog rata i nakon njegova završetka, socijalizam se kao društveni model činio vrlo pozitivnim, a na pozornici Perestrojke taj je model zamijenjen “razvijenim kapitalizmom” i “vladavinom prava”. Ovdje govorimo o Sovjetskom Savezu, ali isto vrijedi i za druge narode izvan sovjetske sfere utjecaja.

Dakle, promjena percepcije postupno je promijenila stav u ljudima i narodi su krenuli u rušenje sustava koji im je jamčio prosperitet. Istina, možda nisu imali Levi’s traperice ili pune hladnjake Coca-Cole, ali su imali nešto puno vrednije – suverenitet, stabilnost, ekonomsku sigurnost i sve preduvjete za daljnji prosperitet.

“Soft power” je pripremio uvjete za ideološke i političke promjene s katastrofalnim posljedicama. Njegov uspjeh je što je uz pomoć tehnologije uspio stvoriti pogrešnu percepciju o jednom modelu, kojeg su narodi infantilno prihvatili, a na kraju nije ispunio njihova očekivanja.

Višak zaposlenika - gdje s njima?

Međutim, iako raskrinkan, proces još nije stao. Kulturna razmjena, koja bi trebala biti obostrana, zapravo je potiskivanje lokalnih kultura, tradicija i običaja s uvoznom zapadnom “pop-kulturom”, ako se to uopće može zvati kulturom.

Tu je i bezumno uvođenje zapadnih standarda u naš obrazovni sustav koji mijenja strukturu prema zapadnim standardima. To u pravilu dovodi do oštrog pada kvalitete obrazovanja, posebno visokog. U kombinaciji s neučinkovitom kadrovskom politikom dolazi do degradacije u političkom i gospodarskom životu ciljane zemlje.

Posljedice su katastrofalni propusti u politici vodstva zemalja, koje se ionako ne smije suprotstaviti centru, stagnacija u gospodarstvu i degradacija znanosti. A sve je počelo jednom davno sa šarenim reklamama o nasmiješenoj sretnoj obitelji zapadne srednje klase, koja u to vrijeme jest postojala i nije, ovisno u kojem postotku u kojoj zemlji ili gradu u zapadnoj Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Za nas iz takozvanog “Istočnog bloka” su svi stanovnici “razvijenog Zapada” živjeli sretno i bezbrižno i mi smo htjeli da i nama bude tako. Ispostavilo se da su sretna obitelj, lijepe kuće, novi automobili bili Potemkinova sela koja su uspješno prevarila stotine milijuna ljudi.

Neki su se narodi na vrijeme probudili, a neki ne. I još uvijek vjeruju zapadne bajke.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
78 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Radi se o prodaji sna. Marketing te prodaje se uspostavio kroz desetljeca socijalnog inzenjeringa i pomno planirane medijske propagande, te nije usmjeren prema odredjednoj skupini (npr. ljudima na Istoku) nego se prema razlicitim modelima provodi nad kompletnim stanovnistvom, bez obzira na naciju. Tako danas imamo niz americkih gradjana koji zive u satorima ili trailer-ima a i dalje se tjese da je to “privremeno” , da “samo treba prebroditi ekonomsku krizu” i da je njihov americki san iza ugla. U Europi danas malo teze prolazi taj marketing upravo zbog dostupnosti informacija, pa se vise ide alternativnom metodom – utjerivanjem straha od neprijatelja koji Europi dahce za vratom. No prodaja snova svugdje i dalje prolazi – sto vidimo po sanjarenjima ljudi koji misle da ce nas tehnoloske korporacije dovesti u stanje blagostanja, srece i zdravlja.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ovim su oni i razjebali cccp i pokorili istocnu evropu… Coca cola ,leviske i mtv… Ostalo je bilo stvar rutine…
Rusija ne samo da se odhrvala.nego je i zestoko uzdrmala njihov poredak koji ce uskoro zavrsiti kako obicno i zavrsavaju…

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  Alen

Cccp i istočni blok se raspao sam od sebe zbog potpune gospodarske propasti ili kako bi autor rekao “alii su imali nešto puno vrednije – suverenitet, stabilnost, ekonomsku sigurnost i sve preduvjete za daljnji prosperitet.””

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Sam od sebe se ne raspadas.. To je samo narodna izreka kad ne znas uzrok a da puno ne pametujes pa kazes onda tako…

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PeroDD

A i mi smo imali prosperitet u npr. Bosanskoj krajini u obliku Agrokomerca. Ali kod nas to nije bilo prodavanje sna, nego realnost koju je jedino uspio rasturiti izvana nametnuti rat (a prije toga “macehinski” odnos centralnih vlasti Juge naspram kolijevke NOB i revolucije.)

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Gordan

@Gordan
Nije li Agrokomerc bankrotirao prije rata? U socijalizmu.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Alerik

Upravo tako. A nit je bio jedini slucaj, nit je bankrotom ostetio samo sebe. Ali bio je privredni gigant! A gdje su nam sada privredni giganti takve sorte, cvrkucu ovi sto su se naredali k’o cvorci.

E, pa, ne vratili se.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Odlicna tema. Dobar tekst. Ali naslov je malo neatraktivan…
Predlog za naslov ne dam – da se urednici ne navrede 🙂
Dobro pise kolega Tuf iznad mene. Radi se o prodaji sna. Ali glavna zelja je da nas dok spavamo oplackaju.
No, Holivud je mrtav. Oktrenuli su se televizii. I to polako kuzimo, pa prodaju nam muda za bubrege, preko reklama… Zasilili su preko interneta, a usli su nam i u skole. Sta je sledece, da nam daju medikamente za spavanje?
Nadam se da smo sve budnii. Oprez!

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Stvarno je puno teza na koje treba staviti tačku.
Možemo mi da pričamo i mislimo šta god hoćemo ali za vreme Hladnog rata na Zapadu je srednja klasa cvetala. To je bilo vreme ideološkog sukoba i svaka strana se trudila da svoju ideologiju “proda” drugima a Zapad je bio efikasniji – bez ikakve dileme. Ako ne znamo kako je bilo u Americi znamo kako je bilo po Evropi, svako od nas poznaje bar po jednog gastarbajtera. Da se razumemo, nije ni njima lako ali da bi se zaradilo mora da se radi.

Dakle, 70tih i 80tih na Zapadu je zaista mogla da se osnuje “srećna porodica”. Nije se moralo raditi po 2-3 posla istovremeno kao danas, čak su mogli priuštiti da samo jedno bude zaposleno pa da se ipak pristojno živelo. To nije mit, to je bila realnost. U to vreme ni kod nas nije bilo mnogo loše – da smo mogli po prihvatljivim uslovima da nabavimo bar polovan zapadni auto i elektroniku ne bi previše žudeli za drugačijim životom. Ta krutost je socijalizam koštala glave. Zapad je imao odličan sistem i da su tako nastavili stvorili bi još uspešnije društvo (da ne ulazim u to odakle im jeftima energija, radna snaga, stručnjaci… to su i dalje mogli da imaju). Nije lako vladati zadovoljnim bogatim ljudima? To nije problem, pokazali su da su majstori u zaglupljivanju svog naroda a zadovoljno-glupim ljudima je najlakše vladati.
Nikada mi neće biti jasno zašto je Zapad napustio pobednički model i odlučio da svoje stanovništvo pretvori u nezadovoljno, u zaplašeno za sopstveni opstanak – stvorili su uslove za pobunu i da je ovako potrajalo nikakva policija i vojska ne bi pomogli, i to smo naučili iz istorije. Kako to sprečiti? Upravo posmatramo “pravi recept” – “spoljna pretnja i neophodnost konsolidovanja sopstvenih redova”.

A šta rade Rusija i Kina? Kopiraju uspešne modele pri čemu izbaciju negativne stvari. I sada će se na Istoku pojavljivati “srećne porodice”. Taj je proces trenutno usporen zbog pritiska spoljnog neprijatelja (bez navodnika) ali neće biti zaustavljen. Kakva ironija – Zapad se okrenuo totalitarizmu i počinje da gubi od onih koji su preuzeli njegovu ideologiju.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  shumadinac

A zar se u Jugi nije moglo u 70-tih osnivati finu srednjo-imotnu familiju?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Antonio

Prividno da Antonio ali iza toga nije stajao rad ili BDP tako da je bilo neodrživo na duže staze.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Tako je. Ali slicno je bilo i na Zapadu. Oni su cicali iz Afrike, J. Amerike, Azije… i tamo nije stajao realni rad. To sam hteo da ti kazem

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Ne bi reći da je bilo prividno: http://ivanstat.com/en/gdp/yu.html

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac koliko ti je godina?
sto znas o BDP u YU i uopste o vrednosnim sistemima?
Koliko si upoznat sa privredom do ’90-te?
koji je bio stupanj automatizacije YU privrede pocetkom ’90-tih?
kako si vrsio komparaciju standarda jedne obitelji u YU i tvog zapada?
po kojim kriterijima si vrsio analize, pa si dosao do zakljucka da je sve to bilo nerealno???
znas li podatke o exportu importu u YU krajem ’90 i recimo koliko je bio vanjski dug te federacije???
Ako ne znas sve ovo, vec ofrlje dajes svoje misljenje onda si neozbiljan i tako ce se citati tvoj komentar, ako zelis saznati koji i kakvi su bili parametri i agregati ekonomije exYU zatrazi i dobices, normano je da ne mozes komparirati sadasnjost i proslost, nego samo mozes recimo YU i susedne zemlje pa i tvoj zapad u to vrime, i tek tada mozes govoriti na osnovu argumenta pa i ….

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  DLM

Laki & DLM
Nemojte me zajebavati (kad me već terate da se spustim na taj nivo) – ni mene ni ostale kolege.
Ako gledam te podatke onda ne znam kako smo sačuvali radna mesta od silnih Nemaca koji su nagrnuli ovamo da rade. Ali zato odlično znam situaciju u preduzećima u svom mestu. Znam da je EFEKTIVNO radno vreme bilo ispod 5 sati (da ne pominjem ekstreme), da je bilo oko 1.25 ljudi po radnom mestu – za svaki slučaj, da su se uzimali krediti sa NIKAKVOM (ili smešnom) garancijom – primer: čovek je uzeo tri kamiona iz FAP-a i stavio kao garanciju 2ha pašnjaka u planini “Bogu iza nogu”. Pa zapošljavanje nestručnjaka… nemogu dalje a i nema potrebe. Koliko je realno najbolje pokazuje vreme posle – nije za poređenje zbog ratova ali i bez njih bi se dogodilo slično samo malo sporije. Sistem jeste bio dobar ali pogrešno organizovan.

A posebno je dobro ono “mog zapada” :))))))

Dunster
Gost
Dunster
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Tako je shumadinac , zivelo se od kredita I na tudj racun I to je bilo neodrzivo.Tada je cela drzava bila zaduzena za 15 milijrdi dolara.Pitam se na ciji racun se sada zivi I koliko je to odrzivo I do kada.Na ime bivse republike sada duguju vise of 200 milona dolara.A da li se zivi bolje, I sta je ostalo od one ekonomske I svake druge sigurnosti.Sto rece pesnik:O kako je nekada puno sunca bilo a sada samo mutni oblaci I tama

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Dunster

Ne znam gde ste pročitali da ja kažem da je danas bolje. Onda smo imali nedovoljno dobro organizovanu privredu – danas nemamo privredu ali imamo dobro organizovanu pljačku.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Dunster

Živjelo se od domace proizvodnje, a ne uvoza i šverca !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Shuadinac: Citiram mog komšiju Tadiju, omro je da je uživao ravo 8 mirovina i jednu posmrtnu iz njemačke s 35 godina staža. Ako’š imat maraka, morao si ko ja, jedan tjedan veš lonac graha, drugi tjedan već lonac kupusa, a treći pomiješaš što ti je ostalo od prvog i drugog i tako 30 godina. Tko je radio u YU deset sati dnevno efektivno, isto je mogao 70ih zaraditi jednako, posebno ako si majstor pa fušario nakon odrađenih osam sati. Usput. Moja je mater sama podigla nas troje, digla kuću , ćaća nije radio nakon 71. Jedino što je baba imala neku penziju, što su didi uračunali 4 godine boračkog dodataka i 25 godina staža u tvornici. Alde, recimo da je to bila neka financijska pomoć babina. Ali neka sad učiteljica s troje djece digne sve troje i usput izgradi kuću, s dugoročnim kreditom, ali sve do inflacije su rate bile relativno visoke, možda četvrt plaće. te fore ”Eeeee, da vidiš kako je to kod Švabe”, okači mačku o rep

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Laki, ja imam par primera da su ljudi sasvim pristojno živeli od posla sa niskom stručnom spremom (konkretno u Austriji). Nisu mogli da se razbacuju ali njihovo normalno je bilo naše fenomenalno.
Tačni je da se i kod nas moglo lepo zaraditi ali naš problem je što nije imalo stalno posla – koliko god da je posao dobar ne može biti dovoljno ako radiš samo desetak dana mesečno. A malo je bilo onih koji su imalo “pun kapacitet”.

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije
Reply to  shumadinac

—Nikada mi neće biti jasno zašto je Zapad napustio pobednički model i odlučio da svoje stanovništvo pretvori u nezadovoljno—
@Shumadinac
– Mislim da klasa najbogatijih kapitalista (onih koji su stvarno činili malobrojni dio društva koji je kreirao unutarnju i vanjsku politiku) nikad nije bila mišlju totalno homogena masa. Tu su uvijek partikularni interesi i oni stalno natežu “proletarijat” koliko ide, pa ako u jednoj eri postoje granice dokle možeš ići, uslijed određene razine socijalne svijesti, natežeš građanstvo koliko ide i radiš na tome da u budućnosti budu mekši. Toliko je međusobnog natjecanja među kapitalistima da nekako ne vjerujem ni da su dobar dio druge polovice 20. st. svjesno “nenatezali” previše, jer je Zapad trebao odisati blagostanjem, a ne ličiti na Istok, već da misao stanovništva s ostavštinom iz ranijih desetljeća nije dala više. Trebalo je nekoliko burzovnih slomova, pa polako objašnjavati ljudima kako možda ipak neće imati penziju i dividende iz kompanije za koju su radili, iako su njihovi starci imali. I pravdati to drukčijim vremenima, ali sve polako dok ne ispari prilično socijalističke misli iz starijih amera, a noviji klinci da nemaju drugih ideja osim da je normalno raditi dva ili tri posla, a tko radi jedan i traži neka prava biva gladan.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Ivek

Nešto slično sam i ja razmišljao Ivek, s tim da politiku ne kreiraju najbogatiji – oni su u stvari “menadžeri” pravih Moćnika. Ali izgleda da su ti najbogatiji ipak vremenom prigrabili dovoljno moći da počnu da misle o nekoj “svojoj budućnosti”. Jedan od dokaza bi mogao biti trenutni sukob u Americi između bivšeg Establišmenta i “sadašnjeg” (sadašnji pod navodnicima jer niko živi ne može odrediti šta je stari a šta novi).

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Ivek

Ma vrlo jednostavno ljudi , mislite da bi itko prao dupe bogatunu i ulizivao bi se da ima pristojan život kod kuće. Mislite da bi se žene “zaljubljivale ” u tipove sa kojih otpadaju dijelovi tijela i čak im davale svoje tijelo da im dignu ego. Mislite da bi Berlusconi mogao uvaliti prstenjak 18-godišnjoj Marokanki da ona kod kuće ima priliku samo za studiranje i rad kasnije… Donekle ta moć se vezala i za socijalizam i komunizam , ali u puno slabijem obliku (npr. za Staljina se priča da je imao “seanse” sa brdo žena…)

Danas brod naših cura uvjeren sam jedva čeka da ih takvi likovi “osvoje” i to vam je žalosna priča zašto u kapitalizmu bogatima ne trebaju dobrostojeći već siromašni, čast izuzecima.

Ja ne želim gledati i uvijek bježim od društva koje uništava temelje napretka čovječanstva , a to je obitelj, ljubav, mudrost i poštivanje između mlađih i starijih. U današnjem društvu ljudi su postali roba i to je najgore što nam se moglo desiti.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Pitaj ljude u Njemačkoj u kakvim su kućicama spavali , druga je stvar što su donijetu lovu u Jugoslaviju mogli oploditi velikom kućom i autom (devalvacija istočnih valuta putem institucija novca koje su bile pod nadzorom Zapada…) . I dan danas većina ljudi koji su npr. ošli u Njemačku nemaju tamo svoju kuću nego rentaju i to za dosta veliku lovu. Kapitalizam kao društvo je uređen tako da MORAJU postojati siromašni što si i ti sam rekao (ne ulazim u to odakle im jeftina radna snaga, stručnjaci…) , a to je i najžalosnije kako kapitalizam funkcionira samo da je mom dupetu dobro boli me briga što 100 ljudi zbog mene pati, sada je došla na red Istočna Europa pa nikako da shvatimo da to odavno proživljavaju Južna , Srednja Amerika, Afrika zbog npr. bazena i odmora bahatih Amerikanaca iz višeg sloja.

Zapad kao socijalni eksperiment je postojao dok je postajao pravi socijalizam na Istoku (nadam se da će Rusija se uzdignuti na višu stepenicu…) i tek kada Istok ponovno počne pokazivati srž života ljudima , gospodari života na Zapadu će morati popustiti uzde ili krenuti u otvoreni rat. Problem današnjeg svijeta je što se nekada Istok bojao Zapada pa dijelio zidovima , a danas Zapad zna da ako dopusti Istok da pokaže bit života da će izgubiti sve i to u krvi. Zato i grade zidove prema Istoku…

Rusija i Kina ne kopiraju uopće uspješne modele nego nude i dio Zapada zato što suština većine ljudi nažalost je konzumerizam i bez toga ljudi ne žele funkcionirati.

Ma što ja pričam pogledaj film (3 sata ljepote života i prirode, stapanja napretka i duhovnog , prijateljstva ) i nadam se da ćeš shvatiti o čemu pričam.

https://www.youtube.com/watch?v=5nU148c3TCg

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Busola

@Busola
Istočne valute su bile pod nadzorom Zapada? Otkud to? Zapad je imao nadzor nad svojim valutama, zašto su uopće Istoku trebali dolari (ako aludiraš na petrodolar kao uzrok devalvacije istočnih valuta). Nije li Ruisja i tad imala naftu i plin? Nije li Jugoslavija plaćala naftu Sadamu kompenzacijom – radovima i oružjem? Ili je možda istina da Istok nije znao napraviti ama baš ništa i da su mu očajnički trebali dolari, njemačke marke kako bi ikako funkcionirao?

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Busola

Ljudi nisu isli tamo da bi ostajali. Je li moguce da nisu gradili kuce tamo iz tog razloga, kao i zato sto su slali toliki dio novca natrag?

Jesi li vidio radnicke barake po npr. Zagrebu? Cijele cetvrti su izgradjene (jeftino) za smjestaj ljudi koji su dosli u ZG ne da zive, nego da rade. U SFRJ se dogadjalo masovno iseljenje stanovnistva iz ruralnih krajeva u gradove.

Imam svu silu rodbine po Svedskoj, Njemackoj, i opcenito zapadnoj Evropi. To su oni koji su bili prosperitetno protjerani sa svojih ognista, dosli tamo kao izbjeglice, ali se dobro snasli. I dan danas vecina njih gradi, ili su izgradili, kuce po Bosni – valjda da im ih opet spale ili sto? – ali bome imaju i kuce tamo gdje zive, djeca im se skoluju, imaju zdravstvo, a imaju i glas i postovanje.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Gordan

I, vjerovao ili ne, mahom su jugonostalgicari…

Zasto? Jednim dijelom i zato sto moj zet odvjetnik sada radi u strojarstvu jer mu se ne priznaju kredencijali iz nasih “super-naprednih” skola. Jednim dijelom i zato sto tamo zimi skoro nema dana. Jednim dijelom i zato sto im fale sijela, obilazenja suseljana, i opcenito elementi zivota koji nisu imali puno veze ni sa materijalnim prosperitetom ni sa ostvarenjem nekih prava ili slobode.

Ali dobrim dijelom i za to sto je u njihovom sjecanju Juga imala dimenzije mita, bas kao sto i male Amere doje mitovima o njihovoj posebnosti – a sad su samo obicni ljudi koji vode obican zivot. Ljudima valjda trebaju neke bajke o vlastitom znacaju u nekoj velikoj prici, da bi bili sretni.

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  shumadinac

slusajte, pocev od mene koji sam zestoki antikapitalista, svi smo poklekli…. sve je radjeno marketinski…i bitlsi, i elvis i levi´s, american dream, holivud….bas sve i lazni dolet na mesec i mark spic i sadamovo naoruzanje i 11. septembar te bin laden…..onog trenutka kad su oslobodjene kolonije ustale u pokret nesvrstanih umesto u pokret oslobodilaca 2. svetskog rata i kraja jarma…..bilo je sruseno sve ponajvise iluzija o oslobodjenju….. legalno i dobrovoljno je nametnut novi izrabljivacki sistem….religija novog doba…

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Uspjesna diktatura ce nalikovati na demokraciju no u biti ce biti zatvor bez zidova u kojem zatvorenici nece niti sanjati o bijegu. To ce biti ropski sustav , u kojem ce porobljeni obozavati svoje robovanje zbog konzumerizma i zabave.”-Aldous Huxley

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
3 godine prije
Reply to  Ana

Nema veceg zatvora kao sto je mentalni zatvor. Ako zatvorenik ne trazi smiselni izlaz uz pomoc logike, onda se stvaraju povolniji razlozi, da zavrsi kao mentalni prostitut.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Zaboravih- obozavam kako demokratski svijet (blablabla) koji je nametnuo Rusiji sankcije navodno zbog Ukrajine i Krima, sada od iste te Rusije traze -oni TRAZE- da Rusija uvede sakncije Sjevernoj Koreji. Ma bravo!

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Ana

I tebi bravo za komentar

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Antonio

Bas mi lepo stoje ovi crveni minusi. Nije vazno sto mi nisu jasni.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Socijalizam na juznoslavenskim prostorima se pokazao nemjerljivo uspjesnijim od kapitalizma i tu se nema sto dodati, izuzev ponavljanja dokaza koji su svugdje oko nas.
Problem je urusavanje preostalih modela obrazovanja, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Iz moje perspektive, inzenjera elektrotehnike, diplomanti sa zagrebackog FER-a, i beogradskog Tehnickog univerziteta, smjer automatika su najsire obrazovan tehnicki kadar na svijetu, najtrazeniiju su u velikim njemackim industrijskim kompleksima. To mogu potkrijepiri na vise nacina. Nase gimnazije pripremaju ucenike za bilo koji studij u bilo kakvim uvjetima, imaju sirinu i kvalitetu. Sad se javljaju nekakvi sveznadari i proroci u obliku Nenada Bakica i Sase Cvetojevica koji su profitirali svercom u tranziciji tumace kako opremeu za informatiku drzava treba kupiti bas od njihove firme jer inace ne valja. Predsjednica i ostali politicki poltroni nekriticki kao papige ponavljaju. Hrvatska i ostale tranzicijske zemlje nece obnoviti srednjoskolski sustav tehnickog obrazovanja dok se industrija ne vrati, a to politikama nije u cilju.

vuka sin
Gost
vuka sin
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

nenad bakic bio je vlasnik internetskog portala za zaposljavanje sada taj isti posao radi za britansku obavjestajnu sluzbu na tehnoloski nacin i to regrutirace nasu djecu u najranijoj dobi pomocu onih mini bbc kompjutera gdje ce strani faktor preko softvera imati uvid u sposobnosti nase djece te ih regrutirati za sve njihove potrebe janjicare modernog doba a prestrasno je da to nitko ne vidi ili oni koji vide placeni su da ne vide one koji rade na potpunoj destrukciji naseg drustva

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  vuka sin

@Vuka druze, ne bih isao u teorije urote jer nemam informacije, ali sasvim sigurno znam da Nenad Bakic ima firmu preko koje planira drzavi prodati mini racunala i strpati lovu u dzep. On je veliki pobornik trzista i transparentnosti, osim kad je njegova guzica u pitanju, onda moze protekcionizam, ali kad je u pitanju zdravstveno i mirovinsko za sve onda je to neposteno. Licemjerje krupnog kapitala.

vuka sin
Gost
vuka sin
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

preko softvera tih mini kompjutera bakic i britanci imace mompletan uvid malu kartoteku uma nase djecei mogucnost visoko tehnoloske obrade rezultata i dobice besplatno nase najbolje mozgove cije ce sposobnosti koristiti za svoje interese a ozbiljna drzava to nikako ne bi smjela dopustiti a i ovaj sadasnji sistem je nakaradan cjelokupno drustvo ukaze ogromna sredstva u ljudske resurse i onda oni jednostavno odu radeci kao robovi stranih interesa jednostavno takve drzave inarodi ce nestati sto imamo prilike gledati uzivo uzasnu depopulaciju nasih prostora a ti kazes da je to teorija urote e moj koca

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  vuka sin

Nenad Bakić je propalitet koji je zavaljao brdo ljudi od zadnjeg sa Đuro Đakovićem (dokapitalizacija…) do nekada inzistiranja da se Podravka privatizira od strane Agrokora (doslovno je hvalio i ulizivao se Todoriću na svakom koraku…). Osobno sam ga raskrinkao jer sam snimio njegove gluposti prije 10 godina, pa je doslovno uz nečije odobrenje sve brisao sa facebook-a , sa google tražilice i tekstove sa raznih portala…

Pisao sam nekada na facebook-u na temi hrvatski ekonomisti , ali nema smisla kada ljudi se koriste doslovno previše cenzurom.

Maksim
Gost
Maksim
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Koča +10, pozdrav iz Slo, na žalost isto je kod nas

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Ne, nećemo vjerovati u Zapadne bajke, od danas ćemo vjerovati u Istočne. Ovo gore nije članak, nego pamflet. Reći kako je Staljinov socijalizam donosio perspektivu za sve je gnusna laž. Naročito za sve one u Katinskoj šumi, za 8 miijuna Ukrajinaca koji su umrli od gladi (Holodomor), za sve one Ruse koji su skončali po Sibiru.
Suverenitet, stabilnost, ekonomsku sigurnost i perspektivu danas najviše imaju u Venezueli, u Sjevernoj Koreji. Ne znam zašto uredništvo pušta ovakve agitpropovske/komesarske tekstove.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ohhh, Alerik pa ti si tu? A ja te cekam na raspravu o Makronu. Bas nam je dobro krenulo.
I ovde, po ovom tekstu si pogresio, ali ne pocinjem raspravu, jer ne znam kad ces opet da nestanes. Pozdrav

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Antonio

Shvacam tvoju potrebu za intimiziranjem,za takvo sto ima dovoljno komunjara ovdje, nisam od tih kao sto je ocito.Nije dovoljno reci da je netko pogrijesio (a koliko vidim-nisi nepogresivi autoritet za donosenje konacnog suda).Treba to i argumentirati,reci zasto nesto nije tocno.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Alerik

A bas sam mislio da ti nisi od onih koji odmah vredzaju. A bas sam pomislio i da citas ono sto napadas. Pa napisao sam ti zasto ti ne pisem da nisi u pravu. Covece – bezis od dijaloga. A znas li ko to radi?

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik druze, ovdje se radi upravo o propitivanju tih nametnutih zapadnih vrijdnosti. Sto je to Holomor? Kako su dvadesetih i tridesetih godina proslog stoljeca ljudi umirali od gladi na ulicama SAD-a se ne smije pisati. Makartizam u SAD-u je proganjao ljude jer su solidarni sa sirotinjom i drugacije misle. Hocemo o tome?!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

pardon”Holodomor”-lapsus

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ne druže revolucionar, ne radi se o propitivanju vrijednosti Zapada, već o tomu da nas autor pravi budalama kad govori o socijalizmu koji je bankrotirao svugdje, pa i kod nas – kao o prosperitetu koji je sve nas čekao u toj socijalističkoj budućnosti.
Za razliku od vaših marksističkih religijskih uvjerenja o boljem sutra, Zapad je živio bolje sada. I još uvijek živi. Treba doista biti slijepac pa to ne vidjeti (molim da oni koji se javljaju sa Zapada s mantrama o dobrobiti socijalizma da šute).
@Andrej
U Hrvatskoj se živi neusporedivo bolje danas, nego li prije 27 godina. Danas hrvatska socijala ima više nego li su nekad imali u SRH oni koji su radili.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik
Ako je neusporedivo bolje nego u SRH, zasto je opustjela Slavonija?
Ako je neusporedivo bolje nego u SRH, zasto se u RH dobrovoljnim prilozima prikuplja novac za lijecenje djece? Imate, milo receno, veoma cudan metar za mjerenje prosperiteta jedne drustvene zajednice.
Takodjer, nisam sklon ikome dijeliti savjete, ali mozda ne bi bilo bas mudro da zapocinjete tu temu u prekrcanim autobusima za Deutschland, jer bi vas netko sa kratkim fitiljem mogao doslovno zatuci, pa bismo mi ovdje ostali uskraceni za vase komentare.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Andrej

Cijenim Vašu zabrinutost za moj fizički opstanak (i zahvaljujem). Slavonija nije opustjela u SRH samo zato jer Njemačka nije davala dovoljno radnih dozvola, problem je bio srediti ‘papire’. Danas ljudi odlaze – zato što mogu!! Odnosno – zato što je Hrvatska dio EU.
Što se tiče liječenja djece, u Hrvatskoj svi imaju zdravstvenu zaštitu.Tu i tamo se dogode pojedinačni slučajevi da neko dijete ima rijetku bolest čije liječenje je vrlo skupo. Niti jedno osiguranje na svijetu ne bi pokrilo troškove liječenja takvih bolesnika. Dobrovoljni prilozi za liječenja djece – govore o stupnju humanosti hrvatskog čovjeka, ali i otkriva tajnu – da nema, sigurno ne bi davao.
Hrvatska je dakako vrlo prosperitetna zemlja. I u ovim okolnostima gospodarstvo raste, plaće rastu, mirovine rastu, a dug se smanjuje!!!

Ockej
Gost
Ockej
3 godine prije
Reply to  Alerik

Stovani @Alerik
Jedan od razloga, zapravo najveci razlog sto mi se gadi, upravo tako, gadi moja domovina je sto ista ne pokazuje niti malo razumjevanja I paznje prema onima koji su najveca vrijednost neke nacije….. PREMA DJECI. Nazalost neka djeca su bolesna I potrebno ih je lijeciti skupim ljekovima ali cijena tih skupih lijekova je daleko manja od, naprimjer svih troskova koje politicari polocu I pozderu u jednom jedinom danu. Djeca koja trebaju “skupe” lijekove ne zive samo u Hrvatskoj pa bih Vas molio da mi odgovorite samo jednu stvar, u kojoj se “prosperitetnoj” drzavi organiziraju dobrotvorne, humanitarne akcije da bi se izlijecilo neko dijete……..??????
Hvala.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Ockej

U SAD je to uobicajena stvar. Od tradicionalnih nacina (donacije individualaca i korporacija raznim dobrotvornim organizacijama i bolnicama) do novih raznoraznih GoFundMe kampanja.

Da li SAD zadovoljava vase kriterije prosperitetne drzave, ne znam, ali se vodi pod takvu. Takodjer: ne zagovaram ovaj sistem, ali pitali ste.

Ockej
Gost
Ockej
3 godine prije
Reply to  Gordan

Cijenim Vas trud @Gordan ali me niste zadovoljili odgovorom na, vjerujem, moj komentar. Naime ja sam vecinu svog zivota, 63 god., proveo izvan YU i HR. tako da mi je dobro poznato kako to funkcionora u SAD i mnogim drugim prosperitetnim drzavama. Ali vi govorite o donacijama ustanovama a ne pojedincima. Takvih primjera ima i u HR, naprimjer donacije novca ili nekog uredjaja koji je potreban nekoj bolnici. Ponekad cak i HR Vlada “donira” poneku bolnicu sredstvima koje je zapravo opljackala mnogobrojnim nametima. A i to se, gotovo u pravilu, dogodi kada su izbori kako bi osvojili glasove biraca ili zadrzali svoje fotelje. Sto se tih “novih GoFundMe kampanja” tice, vecinom su zloupotrebljavanje Interneta za nabavu svakojakih gluposti a ne skupljanje novca da bi jedno, jedno bolesno dijete moglo biti izljeceno jer drzava “nema” par desetaka tisuca $ dok istovremeno trosi milione za novi vozni park ili nove bogomolje, fontane, politicke dvore itd, itd. Niste culi za milione utrosene u javne zahode…..niste? U tom slucaju razumijem Vase nerazumjevanje mojeg osjecaja gadjenja, ne prema ljudima, gradjanima moje domovine vec prema olosu koje ju vodi.
Usput, i zdrastvena zastita u SAD-u je ruzna prica za njene gradjane, cak i za one dobrostojece, ako se razbole naravno, ali o tome …………
Hvala sto ste mi pokusali objasniti……….

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Ockej

Ne, ovo sto sam rekao za GoFundMe (i slicne) se iskljucivo tice pojedinaca i znam osobno nekoliko slucajeva gdje su te kampanje bile namijenjene zdravstvenim troskovima ljudi koji su imali osiguranje, ali to osiguranje nije pokrilo dostatni dio troskova lijecenja. No, ovo je moje osobno izvijesce pa ne zamjeram nikom tko to vidi kao rekla-kazala. Ipak, mislim da ti slucajevi nisu toliko rijetki da se moje izvijesce ne bi moglo nezavisno potvrditi.

Istina je da se GoFundMe koristi za ama bas svakakve stvari, ali i za ove.

Ne vidim nekog dubokog razloga za stroge distinkcije izmedju donacija upucenih direktno pojedincima, i onih upucenih nekom posredniku (bila to crkva, bolnica, ili neka druga organizacija.) I jedne i druge imaju kao cilj da popune rupu koja postoji u zbrinjavanju ljudi od strane samih sebe (kad to nisu u stanju) ili drzave (kojoj to opcenito ovdje nije vidjeno kao funkcija.)

I u SAD progresivci glasno komentiraju kako drzava nema novca za zdravstvo i obrazovanje a ima za npr. vojsku ili razne porezne olaksice i direktne subvencije upucene dobro politicki povezanim korporacijama.

Razumijem u potpunosti vas osjecaj gadjenja, i dobrim dijelom ga i dijelim, pa me nemojte krivo shvatiti.

Ockej
Gost
Ockej
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik
)))))))))))))?!?(((((((((((((((((

PHP
Gost
PHP
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Vrlo vazna napomena vezana za ovu komentarsku raspravu je spomenuti film HOLODOMOR ILI GLADOMOR koji se dogodio u ukrajini PRIJE 2 svijetskog rata. Postovani kolege morate duboko razmisliti o 2 cinjenice.
1. Ko su tvorci socijalizma, kapitalizma, komunizma, liberalizma, marxizma, kolonijalizma, imperijalima, globalizma i ostalih IZAMA , svijetsle banke, nase, mmf- a , un- a, who- a, nato- a, dionics i burzi i svega ostaloga sta ima naziv MEDUNARODNI , INTERNACIONALN
2. Glavni neprijatelj i meta svih gore navedenih njegovo velicanstvo SELJAK kao “najopasniji element ” na ovoj planeti, koji predstavlja OSNOVNU JEDINICU istinske neovisnosti i samoodrzivosti , suvereniteta, stabilnosti i onda svega ostaloga

Jedan izgradeni neboder ili stambeni blok = jedno napusteno selo
PLASTICAN OPIS NAPISANOG
Moderni PCELARI prave gradove i naselja kao KOSNICE a ljudi donose MED odnosno novac kojeg zasticeni pcelar ( sustav ,policija vojska pravosude….) uzima na razne nacine pravno uredene drzave i ostavlja “SECER” tek toliko da pcele prezive

LOGICNO ?

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik
Ustrajno pokusavate prodati Coca-Colu uvjeravajuci nas da je zdravija od mlijeka. Kada netko razocarano konstatira da je ta zasladjena voda sa mjehuricima sranje, vi ga uplasite Katinskom sumom. Kao nadobudni politicki geolog ustrajno odradjujete marketing za USA administraciju, neprestano pronalazeci slojeve olinjalih komunista, prozete slojevima komesara, premda vam zauzvrat gazda ne baci cak niti “Trinkgeld”.
Prosetajte se malo drzavom u kojoj zivite i upitajte malo sugradjane kako zive od kada ih je prosvijetlila kultura Coca-Cole. Posebice one koji su zbog te blagodati morali odseliti.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Andrej

@Andrej- Jel ti to namjerno širiš defetizam ili ti se samo omaklo.
Što bih ja sad, npr trbao žaliti za sindikalnim polovicama, pretrpanim (i prljavim) radničkim odmaralištima, spojenim praznicima, društvenim stanovima? Trbam li se ispričavati (i kome) što mi onda nije bilo sjajno a danas, dobro ne baš sjajno, ali puno bolje. I da, bez brige ne hrani me “USA administracija”, trenutno mogu sam za sebe skrbiti.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis
Pali ste na markentiske stoseve zapada koji slika nasmijane ljude koji se doimaju kao da su iskoracili sa naslovnice “Kule strazara”. Ako su svinjske polovice, prljava radnicka odmaralista i spojeni praznici za vas najjaci sinonimi socijalistickog drustva, potom je danasnje vrijeme upravo po vasoj mjeri. Uzimajuci u obzir da je kultura Coca-Cole donijela profit kao mjeru svih stvari, ne bi vas trebalo smetati kada bi nam vasa cijenjena supruga pokazala svoje skakljive slicice uslikane u vasem nebesko cistom apartmanu na Santoriniju, pokusavajuci se u trci za materijalnim pribliziti onima viseg socijalnog statusa. Treba li se tada i ona vama ispricavati sto je preko FB upoznala nekoga tko moze puno bolje? A vasa kcer ili sin? Bog im dao zdravlja, ali me bas zanima koga biste zicali 175 k$ da im se dogodi manji zaplet za bubrezima? Toliko je naime platio moj stari znanac dok je radio na “cruiser-u”. Znam za jos jednoga koji je pao tijekom turistickog obilaska nacionalnog parka Yellowstone, pa mu nije pomogla niti najveca polica zdravstenog osiguranja koju nudi osiguravajuca kuca Triglav. (Bio je osiguran na nesto preko 100 k€, ali su troskovi lijecenja bili visi od 300 k€). Dobri ljudi na drugoj strani bare savjetovali su mu da se predstavlja kao siromasni student, pa je tako izbjegao placanje enormne sume, ali je usput dobio i desetogodisnji izgon iz USA. Velite, da pamtite samo prljava radnicka odmaralista, zar ne?
Koliko bi tek generacija pamtilo troskove vasega lijecenja da vam se dogodi nesto slicno?
Bistar ste covjek i mislim da vam nije potrebno crtati do kraja. Bit socijalistickog drustva, za razliku od proklamirane kulture Coca-Cole jest u nastojanju da svi gradjani zive zivotom dostojnim covjeka. Takav cilj zahtijeva prilicno razvijenu svijest pojedinca. Nazalost, na Balkanu to nije bio slucaj.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Andrej

Druze Andrej podebljat cu tvoj komentar stihovima iz doba svinjskih polovica a sve na tragu prosvijetljenja tipova poput piretisa .

https://www.youtube.com/watch?v=qrwZtk-jsJ0

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Andrej

@Andrej- Daleko od toga da glorificiram sadašnjicu. Posebno ne smatram pravednim američki kapitalizam. Ali isto tako pamtim i detalje zbog kojih mi je drago da je prošli sustav nestao. Samo nekoliko primjera.
Ometanje bilo kakvog privatnog poduzetništva.
Ograničavanje političkih sloboda do razine zatvaranja neistomišljenika.
Ograničavanje vjerskih sloboda.
Česte krize (tzv stabilizacije) i nestašice svega i svačega.
Niska kvaliteta tehničkih proizvoda (za široku potrošnju)
Privilegiranost pravovjernih.
Bilo je ljudi koji su željeli “živjeti životom dostojnim čovjeka”, željeli da ih puste da rade i žive u miru ali im nisu dali. Doživljavali su poniženja, zatvaranja, ispaštele su njihove obitelji. Trebao bi neko snimiti film o naličju prošle države. On bi se na primjer mogao zvati: “Joe… i to je SFRJ”

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis
To je bio prototip drustva, drustvo u izgradnji. Nije postojao isprobani recept za socijalisticko drustvo. Gradilo se on-the-fly. Mogao bih se sloziti sa nekim postavkama koje navodite, ali nikako sa ogranicavanjem vjerskih sloboda. Problem za vas vjernike su tada predstavljali oni koji danas sjede u klupama najblize oltaru. To su konvertiti. Takav soj ljudi je balast svakog drustva, pa ga ne treba vezati iskljucivo za socijalisticko drustvo. Sada imate priliku da sa njima rijesite otvorena pitanja.
Velite, da nije bilo kvalitetnih teh. proizvoda? Diskutabilno. Medjutim, znate li da je prije izbijanja 2 svj. rata na podrucju exYU, drveni plug bio snazno prisutan u poljoprivredi, da bi novo drustvo netom po nastanku uspjelo udariti temelje za dva nuklearna instituta. (Vinca i Rudjer Boskovic).
Cijelokupno drustvo je predstavljalo svojevrsni eksperiment i alternativu Coca-Cola paradigmi.
Eksperiment nije tekao u skladu sa ocekivanjima, ali vas to ne bi smjelo veseliti, jer to znaci da doista vjerujetu u bajku o kapitalizmu sa ljudskim licem.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Andrej

@Andrej- Iako ne spadam u ljubitelje prošlog sustava (specifični socijalizam) jedno moram priznati. Veliki dio propusta, grešaka pa i nepravdi nije činjen namjerno da se napravi šteta ili neko povrijedi. Jednostavno to su bile posljedice eksperimenta. Za ovaj sustav (divlji kapitalizam) mi se pak čini da da su greške i nepravde namjerne i dobro smišljene.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Piretis

Jedna od dimenzija tog eksperimenta je da su na pozicije da raspolazu ogromnim sredstvima dovlaceni nekvalificirani kadrovi po NOB-ovskim i partijskim zaslugama. Pozderci nisu bili jedini koji su onda vidjeli priliku u tom da se sa tudjim novcem igraju efendija i grade si zaduzbine u svojim rodnim krajevima. Takodjer, samoupravni socijalizam je bio direktno odgovoran za to da su poslovni dobici investirani vise u place i beneficije a manje u proizvodna sredstva. Ali eto, stvar je u tome da ljudi nisu bili “dorasli” tome sto je od njih zahtijevao ovaj visoko evolvirani drustveni ustroj.

No, ljudi su takvi kakvi jesu, pa je li onda bilo bolje da se drustvo ustroji primjereno njima, a ne da se tuce ideoloskom glavom o zid zooloskog vrta?

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Gordan

@Gordan
Premda je ljudska svijest trenutno takva kakva jest, stvari se mijenjaju, ali vrlo sporo. Od pastira i nomada smo kroz stoljeca stvorili gradove i u tehnoloskom smislu napredovali. Nazalost, duhovna rast civilizacije cesto nije pratila tehnolosku rast. Mi danas mozemo u svakom trenutku razgovarati sa bilo kojom osobom na svijetu, a u tom istom trenutku ljudi umiru zbog nedostatka hrane ili ciste vode.
To nam govori koliko su nasa drustva jos primitivna. Eksperiment zvan socijalizam je pokusao rjesiti problem velikih socijalnih nejednakosti. Nasa svijest nije bila na razini novoga modela drustva, pa je uslijedilo urusavanje.
Danas zivimo u vakuumu i to ce potrajati.
Drustvo se moze ustrojiti favorizirajuci razlicite drustvene skupine, ali ce prosperirati samo ono drustvo koje bude promicalo progresivne ideje. Raspad bivse zajednicke drzave obiljezen je postavljanjem nacionalnog bitka iznad covjeka, zanemarujuci one vrijednosti koje zaista odredjuju covjeka u pozitivnom smislu. Nacionalni bitak je u osnovi ideja lisena sadrzaja i mi upravo zivimo u novonastalim administrativnim jedinicama uskraceni za jedan sadrzajniji pogled na svijet.
To je bio izbor nasega neznanja i takva drustva nazivamo dekadentnim drustvima.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Alerik

HIROSIMA!!!
to ti je odgovor na katinsku sumu.
holodomor – sssr se modernizirao. trebala mu je uvozna tehnologija i oprema. zapad nije htjeo zlato, naftu, ugljen nego jedino i iskljucivo zito. zapad je kriv za holodomor vise nego komunisti jer zapad je radio svjesno i namjerno a sssr slucajno i nespretno.
zivotni standard – usporedjujmo onda i danas ali uracunajmo kredite. krediti, rasprodaja, hipoteke.
da je sfrj uzela 500 milijardi dolara kao ovi sada, svaki jugoslaven bi isao u mirovinu sa 35 a zivio u kuci sa bazenom i vozio ferraria. samo uracunaj kredite pa ce ti biti jasno sto je onda a sto danas.

1.komentar
Gost
1.komentar
3 godine prije

Sirija pre pocetka rata.
https://www.youtube.com/watch?v=61WEHDWPveU

Svaki komentar je suvisan.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije

Sve dobro i lijepo ali kao što vidimo “sretna obitelj” ne stvara nove sretne obitelji.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

možda nisu imali Levi’s traperice ili pune hladnjake Coca-Cole, ali su imali nešto puno vrednije – suverenitet, stabilnost, ekonomsku sigurnost i sve preduvjete za daljnji prosperitet.
Je je!! Baš su npr. Česi Poljaci ili Balti (pa i Rusi) imali suverenitet stabilnost ekonomsku sigurnost i prosperitet

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  PeroDD

O usporedbi s danas, bogami jesu, čak i mi. Više je vriejdio naš glas u Saveznoj skuptrini i CK SKJ, nego u Bruxellesu, budi siguran.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Čiji glas? Nekog komunističkog moćnika ii vaš?

Busola
Gost
Busola
3 godine prije

Američki san je lijepi san , sve dok se ne probudiš iz tog sna.

Ono kažem mnogim ljudima:
Bolje neka rade na Zapadu cijeli život i žive u snu kako će biti bogati, ugledni nego da se probude iz sna na Zapadu , onda većinom prolupaju i totalno se raspadnu , pa dođu kući te izgledaju stariji 20-tak godina nego što ustvari imaju godina… nevažno da li imaju love ili ne, shvate da su u toj žurbi za snom izgubili mnoge prijatelje , dom, osmijeh, iskrenost, spontansto ustvari ŽIVOT…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

A laž i dalje traje…………

Alex
Gost
Alex
3 godine prije

Mogo bi o ovoj temi jedno dva dana, samo neznam di da počnem.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

“Od pada Berlinskog zida se Rusija povukla u svoje granice i odustala od staroj sovjetskog projekta, odnosno provedbe globalnog projekta izvoza socijalističke revolucije.” – Nije Rusija bila ta koja je gurala taj projekt, nego komunističko vodstvo na čelu Sovjetskog saveza.

“Međutim, ne samo da je odustala od izvoza svog modela, nego nije uspjela uspostaviti svoj, zbog čega je izgubila veliki dio svog suvereniteta.” – Putin je trenutno u fazi uspostavljanja novog modela, uz zadržavanje suvereniteta.

“Novi “zatvorenici” se nisu ni usudili govoriti ili misliti drugačije. ” – Za vrijeme najgoreg totalitarnog terora postoje ljudi koji govore drugačije, što javno što privatno, a da ne spominjemo uobičajenu slobodu mišljenja.

“Ovo je vrlo neugodno za zapadne financijere, jer bi kraj “sovjetske prijetnje” ujedno označio i kraj prava ruskih naroda na vlastito mišljenje.” – ??

“Rezultat je da većina, ako ne i svi narodi koji su bili žrtve ovog procesa, imaju još manje stvarne neovisnosti.” – Točnije bi bilo reći: i dalje imaju malo stvarne neovisnosti.

“Što je zapravo “soft power”? On cilja na osjećaje i formira iskreno pozitivnu percepciju o određenom modelu. ” – Tako onda i autor članka, kada pozitivno govori o nekom modelu, koristi svoj status autora da promovira i formira pozitivnu percepciju o određenom modelu. Slično se može reći za komentatore članka u vezi njihovog iznesenog mišljenja.

“Uoči Drugog svjetskog rata i nakon njegova završetka, socijalizam se kao društveni model činio vrlo pozitivnim” – Teoretski marksistički temelji modela su sami po sebi bili slabi, pa kad je pretočen u praksu pokazao se dosta problematičnim. Također vrijedi da su ga provodile problematične osobe na čelu revolucionarnih pokreta, što se uz vanjske ili unutrašnje neprijatelje često koristi kao opravdanje njegovog neuspjeha.

“narodi su krenuli u rušenje sustava koji im je jamčio prosperitet.” – Točnije bi bilo reći: sustava koji nije uspio održati ono što je javno obećavao, a moglo bi se reći da to nije nikada ni namjeravao, čak od samog nastanka teorije, s obzirom na ideološke stavove njegovih tvoraca i nizak nivo njihovih moralnih kvaliteta.

“degradacija znanosti. ” – postoji od kada su se znanošću počeli baviti ljudi slabih moralnih kvaliteta. Razdoblje značajnije degradacije počelo je prije oko 5.000 godina.

“Neki su se narodi na vrijeme probudili, a neki ne. ” – Daleko je još do nekog kvalitetnijeg buđenja. Ovo što trenutno doživljavamo u Rusiji je faza blagog razbuđivanja. Koliko će to biti kvalitetno buđenje ovisi o nivou svjesnosti stanovništva i njegovog vodstva. Što su oni korumpiraniji, to će im i buđenje biti slabije kvalitete.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Procitao sam pozorno Babicev tekst odnosno komentare i svi ste previdili ono najbitnije a to je identifikacija. U ovom konkretnom slucaju projicirana na siroke mase kroz tzv “Soft power”.
Naime radi se o tome da je prosjecan covjek od svog rodjenja fokusiran i izlozen iskljucivo na utjecaje koji dolaze iz vanjskog svijeta odnosno okoline, sto se moze definirati vanjskom identifikacijom. Rijetki steknu sposobnost identifikacije prema sebi , jer je to izuzetno slozen proces kristalizacije sustine, (unutrasnje identifikacije ) sa licnoscu (vanjske identifikacije ) , odnosno stupnja samopromatranja i mogucnosti kontrole visih intelektualnih i emocionalnih sfera postojanja .
U tom skladnom unutrasnjem svijetu vanjsko postoji samo u obliku odrzavanja organsko -bioloskih funkcija , odnosno covjek egzistira iz jednog stabilnog ” ja sam” iz kojeg je eliminiran “ja ego” , dakle
u stabilnoj simbiozi motorickih – visih emocionalnih i visih intelektualnih centara .
Danasnja civilizacija , odnosno odrastanje mladih ljudi u ovoj ne prirodnoj okolini po njihovu psihu , iskljucuje svaku mogucnost formiranja u odgovornu osobu kako prema sebi tako i prema drugima , odnosno okolini.
To bi po mojem skromnom misljenju bio i glavni uzrok naseg ne cinjenja , odnosno dubokog sna ili hipnoze .

L.P.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

U ovom se slazemo. Opcenito nedostaje samosvijest pa je manufaktura iz vana, da li “potreba” ili “svjetonazora”, relativno jednostavna stvar, narocito za one koji na platnom spisku imaju strucne kadrove koji su i te kako dobro upuceni u kognitivne mehanizme homo sapiensa.

Ali da su svi ti glasovi koji si medjusobno konkuriraju, dio jedne velike zavjere, to mi se cini jos jednom od Babicevih propagiranih ali ne i argumentiranih teza.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
3 godine prije
Reply to  Gordan

Ako ta zavjera uzdize iz jednog malenog fragmenta na kojoj zapadni sistem radi, a to je prema misljenju Sase M. sistem veza, odnosno poznanstva, onda je vise nego ocigledno, da se zavrsava ta perioda.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Ta agenda se isto prilagođava vremenu. Ako netko čita portale, primijetit će izjave iseljenika iz zapadne europe gdje kao nije med i mlijeko, ali da je daleko bolje nego u rodnoj zemlji. Cilj jest uvjeriti ljude u ostvarivanje nekakvog šarenog sna da će sve biti bolje ako se isele.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Je li to cilj, vrbovati druge? Vidi ti Sherlocka.

Moze li biti samo da oni koji to kazu, to iskreno i misle, ili nastoje uvjeriti same sebe? Ne mora znaciti da se ne zavaravaju jer, eto, zaglavili su tamo (dosta njih mimo svoje volje) pa moraju samima sebi opravdati ono sto su izgubili onim sto su dobili. (Uvijek ima i jedno i drugo.) A narocito ne mora znaciti da ce i drugima isto biti bolje, jer svi imamo svoja iskustva i svi imamo svoje kriterije.

Ali optuzavati ljude koji iznose svoje misljenje za nekakvu agitaciju je…

Dovodi na um onu scenu u filmu “Ko to tamo peva” gdje streljaju onog jadnog covjeka zato sto je, u njihovoj dubokoj paranoji, njegova govorna mana dovoljan dokaz da je petokolonas.

“Vehaaaa… Vehaaaa…” BANG!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik