“Soft power” – Sretna obitelj, lijepe kuće novi automobili za cijeli svijet

srecna porodica, kuca
78 komentara

Od pada Berlinskog zida se Rusija povukla u svoje granice i odustala od staroj sovjetskog projekta, odnosno provedbe globalnog projekta izvoza socijalističke revolucije. Međutim, ne samo da je odustala od izvoza svog modela, nego nije uspjela uspostaviti svoj, zbog čega je izgubila veliki dio svog suvereniteta.

Pokušaji da povrati izgubljeni status su u vrijeme Jeljcina nailazili na žestok otpor  geopolitičkih konkurenata Moskve, što je otvorilo prostor Zapadu za prodor na istok Europe i druge dijelove svijeta koji su u većoj ili manjoj mjeri ovisili o Sovjetskom Savezu, uključujući i samu Rusiju. Taj se proces odvijao čak i u nas, koji nismo bili ni u Varšavskom ugovoru, niti smo imali bilo kakav veći oblik vojne i političke suradnje s Moskvom od potrebnog.

Propast Sovjetskog Saveza dovelo je samo do jedne vrste konsenzusa oko zapadne kolonizacije postsovjetskog prostora.

Novi “zatvorenici” se nisu ni usudili govoriti ili misliti drugačije. Međutim, Rusija se uspjela othrvati ovoj vrsti neokolonijalizma i sada se suočava sa svim vrstama kazni.

zajednički obrok, porodica, tradicija, sto, ručak, razgovor.
FOTO: Ilustracija, srećna porodica

EuroMaidan je bio logičan nastavak istočne politike Zapada, a “Rusko proljeće” je bilo odgovor dijela stanovništva koji nije htjelo odustati od vlastitog načina razmišljanja.

Ovo je vrlo neugodno za zapadne financijere, jer bi kraj “sovjetske prijetnje” ujedno označio i kraj prava ruskih naroda na vlastito mišljenje. Zbog toga je odgovor na ekspanziju Zapada predvidivo proglašen “ruskom agresijom”.

To i jest razlog zbog kojeg se u ovom slučaju pozornost skreće na činjenicu da Rusija izaziva vojne sukobe i da veliku pažnju posvećuje razvoju naoružanja.

Međutim, ako pozorno pratimo razvoj vojno-industrijskog kompleksa i ratove koji se vode u svijetu, vidimo da Rusija u tome uvelike zaostaje za konkurencijom iz NATO pakta.

No, osim vojne sile, postoji i meka, takozvani “soft power”, gdje se u ostvarenju geopolitičkih i geostrateških ciljeva djeluje kroz obrazovanje, znanost, medicinu, kulturu, proizvodnju, tehnologija i slično.

Ovaj koncept nije novi i njega je Zapad provodio još u vrijeme kada je aktivno promovirao “visokokvalitetne” traperice i Coca-Colu kao nezaobilazno piće “modernog čovjeka”. Sjajni časopisi i igrani filmovi prikazivani u sovjetskim kinima su govorili su o zanimljivom i raskošnom životu na Zapadu. Isto se činilo i u različitom društvima u području kulturne razmjene.

auto, vesele osobe, mladi ljudi

U fokusu je bio idealizirani način života zapadne srednje klase. Sretna obitelj, lijepe kuće, novi automobili i sve vrste zabava za kvalitetno utrošiti slobodno vrijeme.

Jednom riječju, društveno oglašavanje i potrošački marketing su se neprimjetno pretvorili u neformalni oblik političke propagande. Tako je Zapad u čisto domaćim pitanjima postupno porazio Sovjetski Savez.

U javnosti istočne i jugoistočne Europe je prevladalo mišljenje da će prijelaz na zapadne društvene i političke standarde automatski osigurati isti životni standard kao onaj koji je prikazivan u zapadnim časopisima i kinematografiji.

Međutim, dragovoljna predaja suvereniteta ili dolazak na vlast “političke elite” Obojenim revolucijama su pokazali da je sve što smo mislili bio samo mit izgrađen na televizijskim reklamama i našim očekivanjima.

Rezultat je da većina, ako ne i svi narodi koji su bili žrtve ovog procesa, imaju još manje stvarne neovisnosti.

odmor

Što je zapravo “soft power”? On cilja na osjećaje i formira iskreno pozitivnu percepciju o određenom modelu. Ljudi, potom i cijeli narodi, počinju razmišljati na način da žele biti slični snažnom  i uspješnom modelu kojeg je predstavljao Zapad.

Uoči Drugog svjetskog rata i nakon njegova završetka, socijalizam se kao društveni model činio vrlo pozitivnim, a na pozornici Perestrojke taj je model zamijenjen “razvijenim kapitalizmom” i “vladavinom prava”. Ovdje govorimo o Sovjetskom Savezu, ali isto vrijedi i za druge narode izvan sovjetske sfere utjecaja.

Dakle, promjena percepcije postupno je promijenila stav u ljudima i narodi su krenuli u rušenje sustava koji im je jamčio prosperitet. Istina, možda nisu imali Levi’s traperice ili pune hladnjake Coca-Cole, ali su imali nešto puno vrednije – suverenitet, stabilnost, ekonomsku sigurnost i sve preduvjete za daljnji prosperitet.

“Soft power” je pripremio uvjete za ideološke i političke promjene s katastrofalnim posljedicama. Njegov uspjeh je što je uz pomoć tehnologije uspio stvoriti pogrešnu percepciju o jednom modelu, kojeg su narodi infantilno prihvatili, a na kraju nije ispunio njihova očekivanja.

Višak zaposlenika - gdje s njima?

Međutim, iako raskrinkan, proces još nije stao. Kulturna razmjena, koja bi trebala biti obostrana, zapravo je potiskivanje lokalnih kultura, tradicija i običaja s uvoznom zapadnom “pop-kulturom”, ako se to uopće može zvati kulturom.

Tu je i bezumno uvođenje zapadnih standarda u naš obrazovni sustav koji mijenja strukturu prema zapadnim standardima. To u pravilu dovodi do oštrog pada kvalitete obrazovanja, posebno visokog. U kombinaciji s neučinkovitom kadrovskom politikom dolazi do degradacije u političkom i gospodarskom životu ciljane zemlje.

Posljedice su katastrofalni propusti u politici vodstva zemalja, koje se ionako ne smije suprotstaviti centru, stagnacija u gospodarstvu i degradacija znanosti. A sve je počelo jednom davno sa šarenim reklamama o nasmiješenoj sretnoj obitelji zapadne srednje klase, koja u to vrijeme jest postojala i nije, ovisno u kojem postotku u kojoj zemlji ili gradu u zapadnoj Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Za nas iz takozvanog “Istočnog bloka” su svi stanovnici “razvijenog Zapada” živjeli sretno i bezbrižno i mi smo htjeli da i nama bude tako. Ispostavilo se da su sretna obitelj, lijepe kuće, novi automobili bili Potemkinova sela koja su uspješno prevarila stotine milijuna ljudi.

Neki su se narodi na vrijeme probudili, a neki ne. I još uvijek vjeruju zapadne bajke.

CIAEuromaidanNATOsoft power
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Radi se o prodaji sna. Marketing te prodaje se uspostavio kroz desetljeca socijalnog inzenjeringa i pomno planirane medijske propagande, te nije usmjeren prema odredjednoj skupini (npr. ljudima na Istoku) nego se prema razlicitim modelima provodi nad kompletnim stanovnistvom, bez obzira na naciju. Tako danas imamo niz americkih gradjana koji zive u satorima ili trailer-ima a i dalje se tjese da je to “privremeno” , da “samo treba prebroditi ekonomsku krizu” i da je njihov americki san iza ugla. U Europi danas malo teze prolazi taj marketing upravo zbog dostupnosti informacija, pa se vise ide alternativnom metodom – utjerivanjem straha od neprijatelja koji Europi dahce za vratom. No prodaja snova svugdje i dalje prolazi – sto vidimo po sanjarenjima ljudi koji misle da ce nas tehnoloske korporacije dovesti u stanje blagostanja, srece i zdravlja.

Alen
6 godine prije

Ovim su oni i razjebali cccp i pokorili istocnu evropu… Coca cola ,leviske i mtv… Ostalo je bilo stvar rutine…
Rusija ne samo da se odhrvala.nego je i zestoko uzdrmala njihov poredak koji ce uskoro zavrsiti kako obicno i zavrsavaju…

Antonio
6 godine prije

Odlicna tema. Dobar tekst. Ali naslov je malo neatraktivan…
Predlog za naslov ne dam – da se urednici ne navrede 🙂
Dobro pise kolega Tuf iznad mene. Radi se o prodaji sna. Ali glavna zelja je da nas dok spavamo oplackaju.
No, Holivud je mrtav. Oktrenuli su se televizii. I to polako kuzimo, pa prodaju nam muda za bubrege, preko reklama… Zasilili su preko interneta, a usli su nam i u skole. Sta je sledece, da nam daju medikamente za spavanje?
Nadam se da smo sve budnii. Oprez!

shumadinac
6 godine prije

Stvarno je puno teza na koje treba staviti tačku. Možemo mi da pričamo i mislimo šta god hoćemo ali za vreme Hladnog rata na Zapadu je srednja klasa cvetala. To je bilo vreme ideološkog sukoba i svaka strana se trudila da svoju ideologiju “proda” drugima a Zapad je bio efikasniji – bez ikakve dileme. Ako ne znamo kako je bilo u Americi znamo kako je bilo po Evropi, svako od nas poznaje bar po jednog gastarbajtera. Da se razumemo, nije ni njima lako ali da bi se zaradilo mora da se radi. – Dakle, 70tih i 80tih na Zapadu je zaista mogla da se osnuje “srećna porodica”. Nije se moralo raditi po 2-3 posla istovremeno kao danas, čak su mogli priuštiti da samo jedno bude zaposleno pa da se ipak pristojno živelo. To nije mit, to je bila realnost. U to vreme ni kod nas nije bilo mnogo loše –… Čitaj više »

Ana
6 godine prije

Uspjesna diktatura ce nalikovati na demokraciju no u biti ce biti zatvor bez zidova u kojem zatvorenici nece niti sanjati o bijegu. To ce biti ropski sustav , u kojem ce porobljeni obozavati svoje robovanje zbog konzumerizma i zabave.”-Aldous Huxley

Ana
6 godine prije

Zaboravih- obozavam kako demokratski svijet (blablabla) koji je nametnuo Rusiji sankcije navodno zbog Ukrajine i Krima, sada od iste te Rusije traze -oni TRAZE- da Rusija uvede sakncije Sjevernoj Koreji. Ma bravo!

Koča Popović
6 godine prije

Socijalizam na juznoslavenskim prostorima se pokazao nemjerljivo uspjesnijim od kapitalizma i tu se nema sto dodati, izuzev ponavljanja dokaza koji su svugdje oko nas. Problem je urusavanje preostalih modela obrazovanja, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Iz moje perspektive, inzenjera elektrotehnike, diplomanti sa zagrebackog FER-a, i beogradskog Tehnickog univerziteta, smjer automatika su najsire obrazovan tehnicki kadar na svijetu, najtrazeniiju su u velikim njemackim industrijskim kompleksima. To mogu potkrijepiri na vise nacina. Nase gimnazije pripremaju ucenike za bilo koji studij u bilo kakvim uvjetima, imaju sirinu i kvalitetu. Sad se javljaju nekakvi sveznadari i proroci u obliku Nenada Bakica i Sase Cvetojevica koji su profitirali svercom u tranziciji tumace kako opremeu za informatiku drzava treba kupiti bas od njihove firme jer inace ne valja. Predsjednica i ostali politicki poltroni nekriticki kao papige ponavljaju. Hrvatska i ostale tranzicijske zemlje nece obnoviti srednjoskolski sustav tehnickog obrazovanja dok se industrija ne vrati, a to politikama nije… Čitaj više »

Alerik
6 godine prije

Ne, nećemo vjerovati u Zapadne bajke, od danas ćemo vjerovati u Istočne. Ovo gore nije članak, nego pamflet. Reći kako je Staljinov socijalizam donosio perspektivu za sve je gnusna laž. Naročito za sve one u Katinskoj šumi, za 8 miijuna Ukrajinaca koji su umrli od gladi (Holodomor), za sve one Ruse koji su skončali po Sibiru.
Suverenitet, stabilnost, ekonomsku sigurnost i perspektivu danas najviše imaju u Venezueli, u Sjevernoj Koreji. Ne znam zašto uredništvo pušta ovakve agitpropovske/komesarske tekstove.

1.komentar
6 godine prije

Sirija pre pocetka rata.
https://www.youtube.com/watch?v=61WEHDWPveU

Svaki komentar je suvisan.

Rijecanin
6 godine prije

Sve dobro i lijepo ali kao što vidimo “sretna obitelj” ne stvara nove sretne obitelji.

PeroDD
6 godine prije

možda nisu imali Levi’s traperice ili pune hladnjake Coca-Cole, ali su imali nešto puno vrednije – suverenitet, stabilnost, ekonomsku sigurnost i sve preduvjete za daljnji prosperitet.
Je je!! Baš su npr. Česi Poljaci ili Balti (pa i Rusi) imali suverenitet stabilnost ekonomsku sigurnost i prosperitet

Busola
6 godine prije

Američki san je lijepi san , sve dok se ne probudiš iz tog sna.

Ono kažem mnogim ljudima:
Bolje neka rade na Zapadu cijeli život i žive u snu kako će biti bogati, ugledni nego da se probude iz sna na Zapadu , onda većinom prolupaju i totalno se raspadnu , pa dođu kući te izgledaju stariji 20-tak godina nego što ustvari imaju godina… nevažno da li imaju love ili ne, shvate da su u toj žurbi za snom izgubili mnoge prijatelje , dom, osmijeh, iskrenost, spontansto ustvari ŽIVOT…

Alen
6 godine prije

A laž i dalje traje…………

Alex
6 godine prije

Mogo bi o ovoj temi jedno dva dana, samo neznam di da počnem.

Hari1
6 godine prije

“Od pada Berlinskog zida se Rusija povukla u svoje granice i odustala od staroj sovjetskog projekta, odnosno provedbe globalnog projekta izvoza socijalističke revolucije.” – Nije Rusija bila ta koja je gurala taj projekt, nego komunističko vodstvo na čelu Sovjetskog saveza. “Međutim, ne samo da je odustala od izvoza svog modela, nego nije uspjela uspostaviti svoj, zbog čega je izgubila veliki dio svog suvereniteta.” – Putin je trenutno u fazi uspostavljanja novog modela, uz zadržavanje suvereniteta. “Novi “zatvorenici” se nisu ni usudili govoriti ili misliti drugačije. ” – Za vrijeme najgoreg totalitarnog terora postoje ljudi koji govore drugačije, što javno što privatno, a da ne spominjemo uobičajenu slobodu mišljenja. “Ovo je vrlo neugodno za zapadne financijere, jer bi kraj “sovjetske prijetnje” ujedno označio i kraj prava ruskih naroda na vlastito mišljenje.” – ?? “Rezultat je da većina, ako ne i svi narodi koji su bili žrtve ovog procesa, imaju još manje… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Procitao sam pozorno Babicev tekst odnosno komentare i svi ste previdili ono najbitnije a to je identifikacija. U ovom konkretnom slucaju projicirana na siroke mase kroz tzv “Soft power”. Naime radi se o tome da je prosjecan covjek od svog rodjenja fokusiran i izlozen iskljucivo na utjecaje koji dolaze iz vanjskog svijeta odnosno okoline, sto se moze definirati vanjskom identifikacijom. Rijetki steknu sposobnost identifikacije prema sebi , jer je to izuzetno slozen proces kristalizacije sustine, (unutrasnje identifikacije ) sa licnoscu (vanjske identifikacije ) , odnosno stupnja samopromatranja i mogucnosti kontrole visih intelektualnih i emocionalnih sfera postojanja . U tom skladnom unutrasnjem svijetu vanjsko postoji samo u obliku odrzavanja organsko -bioloskih funkcija , odnosno covjek egzistira iz jednog stabilnog ” ja sam” iz kojeg je eliminiran “ja ego” , dakle u stabilnoj simbiozi motorickih – visih emocionalnih i visih intelektualnih centara . Danasnja civilizacija , odnosno odrastanje mladih ljudi u ovoj… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

Ta agenda se isto prilagođava vremenu. Ako netko čita portale, primijetit će izjave iseljenika iz zapadne europe gdje kao nije med i mlijeko, ali da je daleko bolje nego u rodnoj zemlji. Cilj jest uvjeriti ljude u ostvarivanje nekakvog šarenog sna da će sve biti bolje ako se isele.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI