SAD su zaprepaštene – Kina preuzima izraelsku luku Haifa

53 komentara

Izraelski Haaretz je objavio vijest koja je izazvala alarm u Pentagonu.

Naime, Izrael ključeve svoje najveće luke daje Kini i američka će mornarica najvjerojatnije napustiti Izrael, barem kao ključnu luku svoje Šeste flote.

Kina će koristiti luku Haifa, blizu koje se nalaze izraelske nuklearne podmornice, ali se čini da nitko u Izraelu nije razmišljao o strateškim posljedicama ove odluke, piše Haaretz.

Shaul Horev je prvi upozorio na ovo, ali ga nitko nije primijetio. Horev je rezervni brigadni general izraelskih snaga i služio je kao čelnik mornaričkog osoblja i predsjednik Komisije za atomsku energiju, prenosi izraelski list.

Naravno da preuzimanje luke Haifa od strane Kineza uzrokuje brige u Pentagonu, jer se ovom lukom koristi i američka mornarica.

Izraelska vojska je potvrdila rastuće ekonomske odnose između Izraela i Kine, posebice nakon što su Kinezi 2015. godine potpisali 25-godišnji ugovor da u luci Haifa mogu poslovati kineske tvrtke.

“Ali ako Kina kupi luku, pod izgovorom izgradnje trgovačkog puta iz Indijskog oceana preko Sueskog kanala do Europe, kao što su učinili u luci Pirej u Grčkoj, kako će se to odraziti na sigurnost zemlje?”, pita se izraelski brigadni general Shaul Horev, koji je to rekao u intervjuu za novinsku agenciju Arutz Sheva.

General Horev je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog mogućeg preuzimanja luke od strane Kine.

“Mi tu mogućnost ne važemo s dovoljno pažnje. Jedan od visokih američkih dužnosnika je na konferenciji postavio pitanje hoće li američka Šesta flota moći računati na Haifu kao na svoju matičnu luku? S obzirom na kinesko preuzimanje, ovo pitanje više i nije na dnevnom redu”, rekao je Horev i poziva izraelski sigurnosni mehanizam da provjeri kineska ulaganja u Izrael i na Mediteranu, kako bi se osiguralo da oni ne štete sigurnosnim interesima Izraela i njegovim partnerima, kao što su Sjedinjene Američke Države.

Shanghai International Port Group (SIPG) će upravljati najvećom izraelskom lukom Haifa na temelju 25-godišnjeg ugovora od 2021. godine. Nedavno je SIPG naručio kinesku tvrtku za izgradnju nove luke u južnom izraelskom gradu Ashdodu.

Haifa luka izrael
FOTO: Luka Haifa, Izrael

Prema različitim izvješćima, Kina troši oko 150 milijardi američkih dolara u zemljama koje su uključene u projekt “Jedan pojas – Jedan put” kojim Kina namjerava spojiti Aziju, Europu i Afriku u veliku zonu slobodne trgovine.

Mediteranske luke poput Haife su ključni element u ovom koridoru. Kina nada da će “Put svile 21. stoljeća” u potpunosti biti uspostavljen do 2049. godine.

No, za Amerikance je izraelska luka također važna, prije svega za koordinaciju pomorskih aktivnosti u regiji. Ako luka Haifa bude pod kontrolom Kineza, to će, naravno, uzrokovati promjene u planovima Pentagona.

Može se reći da je u vojnom smislu Izrael jako ovisan o Sjedinjenim Državama, ali su prije dva dana američki zakonodavci praktično zacementirali vojnu pomoć Izraelu u iznosu od 38 milijardi dolara za sljedećih deset godina i ovu pomoć do isteka roka ne mogu ukinuti ni Kongres, ni aktualna i buduće američke administracije.

S druge strane postaje jasno da Kina pravi veliki proboj u svijetu, prije svega zato što veze s Kinom imaju pozitivne ekonomske učinke, prenosi izraelski list.

Izraelska podmornica I.N.S Dolfin
Izraelska podmornica klase Dolphin, I.N.S. Dolfin, (5 u aktivnoj službi)

Portal Maritime Executive piše kako se očekuje da će Shanghai International Port Grupa preuzeti upravljanje nad lukom u Haifi 2021. godine, što znači kinesku prisutnost u jednoj od strateških luka regije. Taj je potez naišao na jak otporom izraelskih vojnih dužnosnika, a prema novom izvješću bi ovaj posao mogao imati utjecaja na operacije američke mornarice na istočnom Mediteranu.

Prema komentarima nedavno objavljenim u Newsweeku, bivši zapovjednik  američkih mornaričkih operacija, admiral Gary Roughead, vjeruje kako kinesko preuzimanje Haife znači da brodovi američke ratne mornarice ne bi mogli redovito koristiti bazu Haifa, najveću pomorsku infrastrukturu Izraela. Rekao je da bi vjerojatne kineske obavještajne djelatnosti predstavljale povećani rizik za operativnu sigurnost američke flote.

S obzirom na njenu lokaciju i vrlo dobre odnose između američke i izraelske vojske, pomorska baza Haifa je redovito domaćin američkim ratnim brodovima redovito. Prošle godine je u Haifi bio nosač zrakoplova “USS George W. Bush”, a američki amfibijski brod “Iwo Jima” je luku koristio u ožujku 2018. Američki razarač “USS Donald Cook” je u Haifi kratko boravio u lipnju ove godine.

Međutim, ako SIPG preuzme kontrolu nad komercijalnim dijelom luke, kako se predviđa, to u budućnosti neće biti moguće.

Kineski operatori luke će moći blisko pratiti kretanje američkih brodova, bit će svjesni aktivnosti održavanja i imati pristup opremi koja se kreće do i od mjesta za popravak i slobodno će komunicirati s našim posadama tijekom dugotrajnih razdoblja boravka u luci”, na konferenciji na Sveučilištu u Haifi je prošlog mjeseca rekao admiral Roughead.

“Značajno je da informacijski sustavi i nova infrastruktura, koji su sastavni dio luka, povećavaju vjerojatnost informiranja, a elektronički nadzorni sustavi ugrožavaju informacije Sjedinjenih Država i sigurnost kibernetičkog sustava”, dodao je umirovljeni američki admiral.

nosac George Washington udarna grupa
FOTO: udarna grupa nosača aviona “George Washington”

SIPG posluje kao najsuvremenija kontejnerska luka na svijetu i povezuje luku Šangaj s drugim velikim terminalima u Kini. Iako je tvrtka formalno javna, većinu njezinih dionica drži regionalna vlada Šangaja. Kao što smo naveli, Shanghai International Port Grupa je 2015. dobila koncesiju na 25 godina za novi “Bay Terminal” u Haifi i preuzet će poslovanje 2021. godine.

U drugim prekomorskim lukama s novim kineskim operaterima, poput Hambantote u Šri Lanki, Gwadara u Pakistanu i višenamjenskoj luci u Džibutiju, sigurnosni dužnosnici nekih zemalja šire regije su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti dvojnog korištenja lučke koncesije. Luke može biti jednako korisne za trgovačke brodove, kao i za brodove pomorske flote, piše američki portal, a vojni planeri su primijetili da su ugovori za korištenje ovih luka dizajnirani tako da se neke od njih, prije svega ona u Džibutiju, mogu koristiti za proširenje dosega kineske mornarice.

No ugovor je sklopljen i kineska div iz Šangaja je nedugo poslije počeo s radovima na terminalu. Čak i ako koncesijom za luku Haifa nije predviđena vojna namjena, gotovo sigurno će na zakupljenom “Bay Terminalu” biti kineskih obavještajaca, vjerojatno pod krinkom lučkih djelatnika. Pentagon s pravom mora razmišljati o sigurnijoj lokaciji, daleko od nepoželjnih pogleda i modernih elektroničkih nadzornih sustava koje imaju sve moderne luke u svijetu.

Čak i ako je ovaj posao sklopljen u vrijeme Obame, kada američko-izraelski odnosi navodno “nisu bili na visokoj razini”, činjenica da posao ide dalje potvrđuje poznatu izreku “kako je Izrael rep koji maše američkim psom”, a ne obratno, kao što je uobičajeno.

američka mornaricaHaifaJedan pojas - jedan putNovi put svileput svileShanghai International Port Group (SIPG)
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fridrich dr
5 godine prije

Svasta

Abcnormalan
5 godine prije

Znaju dobro dvoj posao… Sjediti na dva ili vise stolaca..

Tupko Glupko
5 godine prije

Jedni osvajaju drzave razaranjima, a drugi kapitalom i ulaganjima. Sto SAD razrusi, tu je Kina da izgradi. Simbioza. Dogovorena ili ne, pitanje je sad. Izraelu je ionako novac i moc njihov Bog, gledaju korist, tako i u ovoj prici.

nbava kua
5 godine prije

Koje se samo zakulisne igre dogadjaju a da mi nemamo pojma o nicemu.Izgleda da svi oni igraju jednu te istu igru a nama prodaju neke price samo da se svrstamo na jednu ili drugu stranu.Glavno im je da imaju dosta topovskog mesa kad odluce da pokrenu rat.Gade mi se svi.

cool
5 godine prije

Imaju Kinezi “muda”; svaka čast; na takav kapital ni Izrael nije imun. Još malo i Sredozemlje je njihovo.

Alen
5 godine prije

Zidovska posla…

čokolino
5 godine prije

He he, još jedan prst u oko amerima……i to ponovo od komunistične partije Kine………jel narandžasti twiteraš već opalio koji twit il mu se previše tresu ruke?

Nego…………….sve mi se čini da sad kinezi rade za nas a u ne tako dalekoj budućnosti mi ćemo raditi za njih. Za komunističku partiju. Kako će se ovi naše ex komunjare danas nazovi demokrate sutra opet prepiturat u crveno….

Mister ?
5 godine prije

Sve planski od fasistickog vodstva kine. Jos kad kinez sjexbhe ruje. Zna kauboj sta radi

pao je, evo samo sto nije.
5 godine prije

ma lako je za haifu, nego kad pada idlib. ahahahaaaaaa

eu kolonija
5 godine prije

dečki imaju novce. “novac vrti gdje burgija neće”. amerikanci nemaju više ništa za ponuditi.

Ante
5 godine prije

Amerikanci, pa zar i ti sine Brute. hahhahah heheh

Zvrk
5 godine prije

i komentatori zaprepašteni, naročito nakon nedavnog članka o novoj američkoj pomoći u milijardama.

fenix
5 godine prije

Opasni su Kinezi stari dobri lopovi i trgovci? po pitanji trgovine i novca tu su bolji cak i od Zidova. Kinezi na perfidan nacin preuzimaju cijeli svijet pogotovo kako su usli u Venecuelu sa cistim kesom Amerikancima pred nosom haha.

TOS - 1A
5 godine prije

Žutaći su zajebani.. sve planski rade.. ko bi pomislio za Izrael da ce uraditi ovako nesto, pogotovo sa Komunistickom Kinom ?!! Trenutno trgovinski neprijatelj Amera !!! Ameri ce totalno odlijepiti zbog ovog poteza svoje brace Izraelaca.. Lova je čudo.. hehe..

Jole
5 godine prije

Upravo sam o tome razgovarao sa Mujom i on mi kaže: ” I ja sam lično zaprepaščit sa Izraelom “!!

Spartak
5 godine prije

Niste obratili pažnju da u naslovu piše “Kina preuzima…”, a ne “Kina je preuzela…”
To je veelika razlika.
Ako neka izraelska novina objavi takvo što koristeći trajni oblik glagola preuzimati u prezentu, nemojte misliti da je to nešto već gotovo. Ja osobno mislim da od toga neće biti ništa. Pa nije Haaretz glasilo izraelske vlade. Novinari pišu svašta. Smanjite doživljaj i budite strpljivi. Vidjet ćete da sam u pravu.

Tvrtko Maras
5 godine prije

Izraelska ekonomija bilježi velike uspjehe u osiguravanju egzistencijalne sigurnosti stanovništva na svom tlu. Ali je to stanovništvo jedne male države, malobrojno poput kineskog grada pa ga nije problem zbrinuti. Mnogo je veći dio izraelske ekonomije baziran na međunarodnim “aranžmanima” od kojih su brojni realizirani i u Hrvatskoj. Ti su aranžmani oblačni i magloviti, bazirani na novcu bez pokrića i marketinškim trikovima, naslanjanju na moć i utjecaj “velikog brata” i sličnim smicalicama koje bi se mogle urušiti preko noći, kad padne simulacija političkog procesa u vazalskim državama pod utjecajem zapada. Toga je izraelski režim itekako svjestan. Uključivanje realnih resursa (luke) u realne ekonomije (poput kineske) je samo prvi od koraka koji će iznenaditi neupućene promatrače. Neke je tako iznenadila i mogućnost da Saudijska Arabija bude saveznik cionističkog režima…

Oko
5 godine prije

Idete u exstrem plasiranjem poluinformacija,iznosenjem netacnih tvrdnji i spekulisanjem sta ce se mozda dogoditi. Kao neki pro Ruski , antiglobalisticki portal koji se sluzi CNN metodama da citaoce navede na odredjen zakljucak. Pocnite od toga da Izrael nema nuklearne podmornice vec iskljucivo dizel-elektricne i da nisu bazirane u Haifi vec u luci nasuprot Jordana ( zaboravih ime ) od kako je krenula prica o Iranu i uranijumu ( doba Obame). Izraelske dizel-elektricne podmornice pored standardnih 533 mm kalibra torpednih cevi imaju i 650 mm zbog mogucnosti lansiranja popay projektila za koje se govori da mogu da ponesu manju nuk glavu isto kao sto Iranske Kilo navodno imaju Kalibar rakete za koje se isto spekulise da imaju mogucnost da isporuce manju nuk glavu ali u oba slucaja su dizel-elektricne ,Izraelske vrlo verovatno sa AIP pogonom. Zbog Irana su odavno u Crvenom Moru odakle bi po potrebi mogle neopazeno da se privuku… Čitaj više »

palermo
5 godine prije

Ne znam samo zašto se likuje. Da ne bi svi mi postali zaprepašteni kada preuzmu pola ovog prostora.
U taj svoj Put svile uključuju i Iran i Izrael – nezamislivo. A mamutske vojne vježbe ruske vojske (manji kontingent kineskih vojnika sudjeluje) na Dalekom istoku su možda i više poruka Kini nego Americi.

Watcher of the skies
5 godine prije

S obzirom da nigdje u tekstu nisam našao stvarne izjave da su Amerikanci zaprepašteni, pitam se jednu drugu stvar. Da li izraz “zaprepašteni” najavljuje i početak korištenja izraza “nećete vjerovati što se onda…”, “šokantno”, “stravično”, koji car”, “…ledi krv u žilama”, “uznemirujući sadržaj”, “nevjerojatni detalji…”, “neviđeno” i sličnih budalaština u naslovima? Po uzoru na senzacionalističke i žute portale.

GetRiddicked
5 godine prije

Trade Wars:
Round 1:
Xi Jinping -Donald Trump 1:0

Jurišić maja
5 godine prije

dragi su mi Židovi lova je lova a politika je politika opelješit će trumpa

barba tonći
5 godine prije

Osiguravaju se ! A što se tiče puta svile. Biti će to osvetnički put heroina.

Rotor
5 godine prije

Još jedan od dokaza da su ekonomski interesi ljudi njihovi najvažniji interesi. Čak mi je i drago zbog toga jer to demantira stavove onih koji vjeruju u neke vječne saveze. Lični interes je svima na prvom mjestu, a najmudriji, najlukaviji i najsposobniji najbolje prolaze i najduže traju. Židovi su mali narod koji je zahvaljujući tome i opstao. Elem, pamet caruje, a snaga klade valja. Mali jesmo, ali da li smo mudri, lukavi i pametni??!!

ladislav čop
5 godine prije

Dođite u Bakar!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI