Američka mornarica objavila prve fotografije tajne napadačke podmornice Seawolf

Seawolf
12 komentara

Podmornica američke mornarice, koja se obično nalazi u Tihom okeanu i koja se koristi za prikupljanje obavještajnih podataka, posjetila je Tromso u Norveškoj, prošle sedmice, samo nekoliko dana prije nego što se očekuje da se u blizini dogode ruske raketne probe. Fotografije koje je objavila mornarica prvi su snimci bilo koje podmornice klase Seawolf zadnjih pet godina.

Na krajnje neobičan način, Šesta flota SAD je 21. avgusta objavila četiri fotografije napadačke podmornice USS Seawolf u posjeti sjevernom norveškom gradu Tromsø. Ovo su prve objavljene fotografije bilo koje podmornice klase Seawolf u posljednjih pet godina.

Izjava mornarice nejasna je u vezi sa svrhom podmornice na ulazu u Barentsovo more, uz napomenu samo da je bila tu da nadopuni “podmorske ratne sposobnosti američkih mornaričkih snaga u Evropi.”

Admiral Anthony Carullo, zapovjednik podmorničke grupe 8, kojoj je dodijeljen Seawolf, izjavio je da brod, dopunjuje „naše već snažne podmorske ratne sposobnosti i pokazuje našu stalnu posvećenost pružanju pomorske sigurnosti i odvraćanja širom regije. “

Postoje samo tri podmornice klase Seawolf koja je prvobitno bila namijenjena zamjeni podmornica za brzo napadanje klase Los Angeles kao primarne podmornice mornarice, ali kraj hladnog rata donio je velika smanjenja troškova. Umjesto toga, ultra tiha podmornica Seawolf, već dizajnirana za tihi rad, uključujući rad pod gustim arktičkim ledom, dobila je novi zadatak prikupljanja obavještenja pored svoje uloge lovca-ubice.

Američki brod USS Jimmy Carter, par sa USS Seawolf, opremljen je specijalnim priključkom za prikupljanje signala na jarbolu koji mu omogućava detekciju i miješanje u razne elektromagnetne signale, uključujući radarske i radio komunikacije. Takođe posjeduje posebno odjeljenje koje može olakšati postavljanje SEAL timova ili podvodnih dronova, a možda čak i opreme koja će im omogućiti da se uvuku u podmorske komunikacione kablove. Međutim, malo se zna o vrstama sličnih modifikacija koje su možda napravljene na USS Seawolf.

Pojava bilo kog broda američke mornarice u Barentsovom moru je rijetka: kada je nekoliko ratnih brodova zemalja NATO tamo uplovilo u maju da bi se uključili u rivalske vježbe u blizini Sjeverne flote Rusije, bilo je prvi put u 40 godina da se bilo koji brod jedne od savezničkih snaga pojavi tamo.

Posjeta Seawolf visokom sjeveru može se tumačiti kao signal Rusiji, koja ima nekoliko vježbi zakazanih za naredne dane u Barentsovom moru i susjednim vodama.

U srijedu ujutro, špijunski avion RC-135U, koji Pentagon koristi za prikupljanje radarskih obavještenja, napravio je nekoliko krugova sjeverno od ruskog poluostrva Kola između rusko-norveške granice i napuštene ruske mornaričke baze na Gremiki prije povratka u vazduhoplovnu bazu RAF Mildenhall u Velikoj Britaniji. Norveška web stranica Barents Observer izvijestila je da je nekoliko oblasti Bijelog i Kara mora, u blizini gdje je avion letio, zatvoreno za saobraćaj između 25. i 28. avgusta radi testiranja raketa.

Pored toga, ruski Nacionalni centar za upravljanje odbranom objavio je jutro prije toga da je upućen presretač MiG-31 kako bi odvratio norveške pomorske patrolne vazduhoplovne snage P-3C Orion.

Mornaričko odjeljenje takođe je u srijedu saopštilo da su insajderi ruskog Ministarstva odbrane rekli da će Sjeverna flota Rusije uskoro uključiti svoje najnovije korvete u vježbe, sada kada su naoružane novim raketama. Nije jasno da li su ti manevri povezani sa gore navedenim vježbama.

Prema izvještaju Izvestije ranije ovog mjeseca, nekoliko ruskih korveta sada je naoružano nekim moćnim novim raketama, kao što su krstareće rakete Kalibar i protivraketna raketa Pantsir-M. Vojni stručnjak Dmitrij Boltenkov rekao je za da su takvi mali, raketno naoružani brodovi “prvenstveno namijenjeni za raketne udare iz obalnih područja”, što njihovu operaciju u Bijelom moru čini idealnom.

„Nemoguće je testirati rakete dugog dometa u Baltičkom moru. Testiranja se mogu održati na dometima u Bijelom moru “, rekao je on.

američka mornaricaPodmornicaSeawolf
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
3 godine prije

I što na to sve kaže EU? Ima li EU uopće više pravo glasa? 😉

Kaj ti
3 godine prije

Dildo za guženje rusa

Musa Kesedzija
3 godine prije

Ne razumijem amerikance,zasto trose tolike pare na podmornice,kuznjecov je jedino sto bi te podmornice u mozebitnom srazu sa rusima mogle potopiti,a on se vidi iz stratosfere kad pocne dimit i momentalno je na doku u rezalistu
kod novosibirska.

Paris
3 godine prije

Usa nema potrebe za podmornicama kad Rusi to polupaju sa s300-400-500.

Max
3 godine prije

Izgleda zastrašujuće ali i Rusi izgledaju spremno.

Stara kuka
3 godine prije

Uslikalo amerkansku podvodnu konzervu. Zaista nevjerojatno važna vijest. Za naslovnice,

nessy
3 godine prije

Rusi ko Rusi, nepristojni, bez osnovnog kucnog odgoja. Pa, svatko bi ocekivao, ako razvijaju neko novo oruzje, da “nasim zapadnim partnerima”, daju detaljne specifikacije, sa nacrtima, naravno. Pa, nije valjda, da ti priglupi, pijani Rusi misle da “nasi zapadni partneri”, imaju lose namjere prema RF, osim sto bi ih podjelili na nekoliko drzava, prozderali njihove resurse, a zauzvrat uveli demokraciju i ljudska prava, kao u svim zemljama gdje su pomogli do sada. Kako su samo ljudi nezahvalni. Cccc…. USA vanjska politika je dovela laz i licemjerstvo na jedan novi nivo; dakle Pompeo i njegovi lesinari lazu i kenjaju da djeca shvacaju o cemu se radi. Ali, suverene i nezavisne zemlje poput Njemacke, Britanije i slicnih satelita vide, jasno i glasno da je car gol, ali, politika zahtjeva da se prave blesavi, te da jedu govna zlicom, i jos se oblizuju, i komentiraju da je govno super , jer bi im… Čitaj više »

Daba
3 godine prije

Kakav je to gusti articki led?
Po cemu se razliku je Od rijetkog friziderskog leda?

Gdje je to visoki sjever?
Preko puta niskog sjevera?
🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI