Američki razarač ne može isploviti jer kapetan nije cijepljen

Američki razarač
24 komentara

Mornarica kaže da se neidentificirani razarač s vođenim projektilima ne može isploviti jer njime zapovijeda časnik koji ne može isploviti zbog tekuće tužbe protiv cjepiva protiv COVID-a.

Tekuća pravna bitka oko toga može li vojska natjerati vojnike da se cijepe protiv COVIDA-19 ostavila je mornarici ratni brod za koji kažu da ga ne mogu rasporediti jer njime zapovijeda časnik kojeg ne mogu cijepiti.

Prema nedavnim podnescima saveznog suda, to je sukob kojeg oficiri nazivaju “očiglednim problemom nacionalne sigurnosti”.

Problemi proizlaze iz tužbe podnesene na američkom Okružnom sudu za Srednji okrug Floride krajem prošle godine u kojoj se navodi da su prava pripadnika oružanih snaga povrijeđena mandatom cjepiva protiv COVID-a jer ih njihova vjerska uvjerenja sprječavaju da uzimaju cjepivo.

Sudac Steven D. Merryday izdao je prošlog mjeseca nalog kojim se mornarici i marinci zabranjuje poduzimanje bilo kakvih disciplinskih mjera protiv neimenovanog zapovjednika ratnog broda mornarice i potpukovnika marinaca zbog odbijanja cjepiva.

U tom procesu, slučaj je pokrenuo pitanja o granicama između dobrog vojnog reda i discipline te zakonskih prava pripadnika vojske kao američkih građana.

Merrydayeva zabrana je “izvanredan upad u unutarnje funkcioniranje vojske” i u biti je ostavila mornarici kratki ratni rok, prema podnošenju vlade od 28. veljače.

“Što se tiče zapovjednika mornarice, mornarica je izgubila povjerenje u njegovu sposobnost vođenja i neće rasporediti ratni brod s njim kao zapovjednikom”, navodi se u podnesku.

Mornarica u površinskoj floti ima 68 razarača klase Arleigh Burke, od kojih su 24 smještena u Norfolku.

No, dok je sudačka naredba aktivna i zapovjednik odbija cjepivo, to utječe na srž američke vojne moći, tužiteljevi odvjetnici tvrde da se u predmetu u konačnici radi o pravima koja se tužiteljima daju prema Ustavu i Zakonu o obnovi vjerskih sloboda. Taj zakon zabranjuje vladi da značajno opterećuje vjeru.

Mornarički dužnosnici odbili su komentirati slučaj niti identificirati zapovjednika ili brod koji vodi, ali sudski zapisi pokazuju da zapovjednik radi za kapetana Franka Brandona, komodora 26. eskadrile razarača sa sjedištem u Norfolku.

COVID zapovjednik

U podnesku od 28. veljače navodi se da je zapovjednik već zanemario propise mornarice nakon što je “izložio desetke svoje posade COVIDU-19 kada je odlučio da se ne testira nakon što je doživio simptome”.

U izjavi koju je Brandon podnio početkom veljače navodi se da je u studenom posjetio zapovjednika mornarice na svom brodu i da je zapovjednik broda “jedva mogao govoriti”.

Nakon brifinga na kojem je sudjelovalo desetak mornara u neposrednoj blizini na brodu, zapovjednik mornarice je svom šefu priznao da ga boli grlo.

Brandon mu je naredio da se testira na COVID, a zapovjednik je bio pozitivan nakon što je rekao svom šefu da je ranije razgovarao o svojoj bolesti s brodskim policajcem, navodi se u deklaraciji.

Vladina prijava od 28. veljače također je tvrdila da, čak i ako je sud utvrdio da je kapetan vjerodostojan, on ne može voditi i biti u posadi ratnog broda “s obzirom na kršenje odnosa i sa svojim zapovjednikom i njegovim podređenima”.

Zapovjednik ne može provoditi zapovijedi svojoj posadi od 320 mornara ako se sam ne pridržava tih zapovijedi, tvrdi se u podnesku.

IZVOR: navytimes.com

američka mornaricacjepivorazaračSADvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
drago
2 godine prije

Svaki nuklearni projektil cemo prije lansiranja denzificirati da nedaj boze prenesemo
korona virus na vas teritorij.
Takodjer pri lansiranju koristimo zastitne maske.

Ja to onako
2 godine prije

Debilana zesca.

Histrion
2 godine prije

Pelcovani vojnici ne bi trebali raditi na razaraču. Razarač je u njima.

Max
2 godine prije

Kapetan je pametan čovjek.

TIKTAKTIKATAKATAK
2 godine prije

Razočarao me zapovjednik zato što nije odbio i testiranje.

Jomla
2 godine prije

Dakle, “vakcina” osposobljava za zapovijedanje ratnim brodovima. Nama veze što znaš ili ne znaš… Čudesno!

NTK
2 godine prije

A ruski vojni brodovi ne smiju isploviti jer su tehnoloski zaostali 🙂 gdje je vama Kuznjecov?

Koks
2 godine prije

E pa kako pjesma kaže, Kapetan tribali bi doma… 😀

Klara
2 godine prije

ČEKAJTE, GDI PIŠE DA JE TEST TOČAN I VJERODOSTOJAN, OSIM ZA TAKO NEKE , koji veze nemaju , nego na žalost podžavaju z l o č i n ( novac ), e dragi naučnici S V I J E T S K O G RANGA , pa ovo više n e m a s m i s l a, zločin,zločin i samo zločin i z l o č i n c i D O K L EEEEEE !!!!! LJ U D I ODMAKNITE OD C I J E P LJ E N I H JER P R E N O S E ZARAZU. A KO SU TI KOJI L A Ž N O ZABORAVIŠE, DA I GRLO ZABOLI, I TEMPERA. NAJNORMALNIJA POJAVA ČITAV ŽIVOT, I NIS REAGUJE ( promjena temperatuure u prirodi. Ž A O MI JE NE SLUŽIM SE STIM RIJEČIMA, A OVAJ PUT MORAM, JER GRANICE SU SE… Čitaj više »

Jimmy
2 godine prije

Dobro, ruska vojska ce cekati dok se ovaj incident ne rijesi.

MKD
2 godine prije

Bravo za necepljeni kapetan broda

tihobl
2 godine prije

Imaju 5 trandzi sa generalskim cinovima. Imaju svakavih frikova u vojsci. A sad i ono malo normalnih sto imaju hoce da vakcinisu. Bravo ameri.

Zvrk
2 godine prije

nečasni otpust?

ogo
2 godine prije

Brodski dnevnik kapetana razaraca.
Moji zapovjednici dozvolili su da isplovim i bez cjepljenja .Nakon dva dana plovidbe susreli smo se sa mrskim neprijateljom .
Borba je bila zestoka ali smo imali srecu nas brod nije bio pogodjen i nttko nije poginuo.
Put u maticnu luku potrajao je neko vrijeme i kad smo konacno uplovili ja sam jedini prezivio

otužno
2 godine prije

Ameri osjećaju da puše oko Ukrajine pa se opet vraćaju prvobitnoj prevari.

tihobl
2 godine prije

Iran je oslobodio dvoje britanskih špijuna nakon što je London vratio dug od 530 milijuna $.Njihovo oslobađanje uslijedilo je nakon što je britanska vlada pristala platiti dug od 530 milijuna dolara koji je dugovala Iranu zbog otkazanog ugovora o oružju 1970-ih. Britanska vlada je do sada odbijala podmiriti dug. 

A ovde se neki dusebriznici brinu za zaplijenjene ruske rezerve.

nepoželjni
2 godine prije

Pitanje:

Može li nedostatak moje vjere u “cjepivo”, njegove proizvođače, njihove namjere i motive, te moje uvjerenje da je ono štetno za moje zdravlje, biti upotrebljen na sudu kao argument da mi moje vjersko uvjerenje ne dopušta primiti “cjepivo”, odnosno, da zbog vjere neću da primim “cjepivo”?

(…ako čak i zanemarimo moje zakonsko i ustavno pravo na odabir zdravstvenog tretmana i prirodnu, ljudsku slobodu odlučivanja o vlastitom zdravlju i životu…)

Molim nekog pravnika za odgovor.

Boba Lazarević
2 godine prije

Onda možda ne bude ni nuklearnog rata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI