Naval Group obećala je poslati račun Australiji nakon grubo otkazanog ugovora o podmornici u vrijednosti od 40 milijardi dolara

Naval Group podmornica
3 komentara

Francuska brodograditeljska grupa Naval Group rekla je da će poslati “detaljan i proračunat prijedlog” Australiji, nakon što je Canberra zaključila ugovor o podmornicama od 40 milijardi dolara u korist novog ugovora sa SAD-om i Velikom Britanijom, na veliko zaprepaštenje Francuske.

U srijedu je izvršni direktor Naval Group Pierre Eric Pommellet rekao francuskim novinama Le Figaro da će Australija primiti račun za ugovor o podmornici koji je otkazan prošlog tjedna.

Pommellet je rekao da će “detaljan i proračunat prijedlog” biti poslan u Canberru u sljedećih “nekoliko tjedana” u kojem je naveden novac koji Australija očekuje da će iskašljati zbog otkazivanja dogovora iz 2016. godine.

”Australija je zbog pogodnosti raskinula ugovor, što znači da nismo krivi.”

Načelnik brodogradnje rekao je da je francuska tvrtka planirala takvu mogućnost.

Nacrtom će se navodno pokriti već nastali troškovi, kao i oni koji slijede, a neki su “povezani s demobilizacijom infrastrukture i IT-a, kao i premještanjem zaposlenika”, rekao je dodajući kako će tvrtka ostvariti svoja prava.

Pommellet je za Le Figaro rekao da je Australija odustala od dogovora bez da je tvrtku prethodno obavijestila i “s neviđenom grubošću”. Australija je osporila tvrdnje da Francuska nije unaprijed upozorena, a vlada je navela da je dogovor kasnio godinama. Australija je od siječnja pregledavala ugovor.

U četvrtak je Canberra porekla da se ponovno obavezala na francuski sporazum samo nekoliko sati prije nego što je prošlog tjedna objavila sporazum AUKUS-a sa SAD-om i Velikom Britanijom, kako je Pariz tvrdio. Sporazum AUKUS predviđa isporuku podmorničke flote na nuklearni pogon Australiji i otkazivanje sporazuma iz 2016. godine s Francuskom.

Ugovor Australije s Naval Group vrijedio je oko 40 milijardi dolara. Francuska vlada ljutito je reagirala, čak je privremeno povukla svog veleposlanika iz SAD-a i Australije.

australijafrancuskaNaval GroupPodmornica
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Pa i duguju oddštetu

Žvuž
2 godine prije

Dobra ideja. Sutra i ja šaljem račun Australiji na milijardu dolara jer me ne puštaju tamo, neću biti alav pa tražiti 40 milijardi. Mislim da su mi šanse da se naplatim identične kao i Naval Groupu.

tuf
2 godine prije

Nisu ni Francuzi poljsko cvijeće u ovom dealu, priča se da je od početka do kraja pregovora njihova ponuđena cijena za podmornice skočila 50%.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI