SAD poslao podmornicu na Kubu nakon što su stigli ruski brodovi

Americka podmornica
22 komentara

Američka napadna podmornica pristala je u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, dan nakon što je četveročlana ruska pomorska skupina uplovila u Havanu na dugoročnoj ekspediciji.

USS Helena, podmornica klase Los Angeles, stigla je u četvrtak na “rutinsku luku,” izjavila je Južna komanda SAD-a u saopštenju.

“Lokacija i tranzit plovila su prethodno planirani,” dodala je SOUTHCOM, napominjući da Helena “provodi svoju globalnu pomorsku sigurnosnu i nacionalnu obrambenu misiju.”

AP je opisao dolazak podmornice kao “pokazivanje sile” od strane Washingtona, kao odgovor na prisutnost ruskih brodova tako blizu američkih obala.

Četveročlana skupina Ruske mornarice iz Sjeverne flote uplovila je u Havanu u srijedu. Na čelu grupe bio je raketni fregat Admiral Gorshkov, zajedno s nuklearnom podmornicom klase Jasen, Kazan, dva najmodernija ruska mornarička sredstva.

Dva pomoćna broda, tanker za naftu Pashin i spasilački remorker Nikolay Chiker, pratili su skupinu do Kariba, što je Moskva prošlog mjeseca opisala kao “dugoročnu ekspediciju” s ciljem “pokazivanja zastave” i “osiguravanja mornaričke prisutnosti u operativno važnim područjima.”

Rusko Ministarstvo obrane nije dalo daljnje komentare o misiji flotile, što je dovelo do intenzivnih spekulacija u SAD-u da bi njezina prisutnost mogla biti poruka o postupcima Washingtona i njegovih saveznika u Ukrajini.

“Očigledno je da oni signaliziraju svoje nezadovoljstvo zbog onoga što činimo za Ukrajinu,” izjavio je ranije ovog tjedna glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby, dodajući da SAD “nema naznaka i ne očekuje da će ovdje biti upotrijebljeno nuklearno oružje.”

Kubanska vlada je u međuvremenu izjavila da ruski brodovi nisu opremljeni nuklearnim raketama i da je njihova misija u potpunom skladu s međunarodnim pravom.

Gorshkov i Kazan su vježbali dugometne morske udare na putu do Kube, dok su ih nekoliko brodova američke mornarice pratili s udaljenosti.

“Mi to naravno shvaćamo ozbiljno, ali ove vježbe ne predstavljaju prijetnju za SAD,” rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh novinarima u srijedu.

Kazan je pušten u rad 2021. godine, dok je Gorshkov u službu stupio 2018. Helena, s druge strane, datira iz 1987. godine.

U srijedu, neposredno prije nego što je Helena poslana na Kubu, američka mornarica je objavila da je jedan od članova njezine posade preminuo prošlog mjeseca. Tijelo Sonar Tehničara Podmornice 3. klase Timothyja Sandersa pronađeno je na podmornici dok je bila privezana u mornaričkoj bazi Norfolk 24. svibnja. Pomorska kriminalistička istražna služba (NCIS) istražuje slučaj.

KubaPodmornicarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Igre pokazivanja snage.

tihobl
4 mjeseci prije

Panika vlada u SAD. Eno snimaka sa floridskih plaza kao helikopteri i posejdoni traze rusku podmornicu pored obale.

nastran
4 mjeseci prije

vidjeli qurc pa i oni pokazali..ne znamo čiji je veći!

Josip
4 mjeseci prije

a ruske ih vec cekaju u dubinama mora. Jeli Ameri kuzite li sada kako je to kada vam nuklearke dodu pred kucna vrata. Pas Vam mater steta samo sto cete prestati lajati pa ce se Rusi ohladiti..

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Izgleda u bliskoj budućnosti moguće je otkazivanje baze i Gitma. Kako i gdje će onda “demokratski” bez suđenja i mućenja odvoditi i ispitivati uhićene.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

SAD je svojevremeno Japanu blokirao svu novčanu imovinu i udario sankcije, i blokade luka, da ne može kupovati naftu, Japan je zato napao Pearl Harbour, koji u to doba nije bio američki teritorij već okupirana zona, Hawai su postali država SAD-a tek nakon WWII. Sve je to SAD naravno izvodio upravo iz razloga da ih Japan napadne prvi, i da se onda s njime obračunaju. Iz istog razloga danas SAD i EU udaraju sankcije Rusiji i kradu njezinu imovinu, da bi Rusija prva napala SAD ili EU ili neku NATO zemlju. Dakle ako se ova trajektorija nastavi, idemo u sukob između NATO-a i Rusije, (bez obzira tko će biti predsjednik SAD-a, jer Amerikom upravlja Deep State) s tim da će to biti nuklearni rat. Tko želi neka na Youtube-u pogleda što će se tada dogoditi po mišljenju fizičara, i to onih iz SAD-a i zapada, da ne bi neko mislio… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Obratite pažnju na ovo: “Sergej Karaganov, bivši politički savjetnik obojice predsjednika neovisne Rusije – i Borisa Jeljcina i Vladimira Putina rekao je kako ruski odgovor mora biti takav da odvrati NATO od daljnjih kršenja ruskih “crvenih linija”. Nužno da Moskva usmjeri vojna djelovanja na NATO članice u Europi, najprije demonstrativnim konvencionalnim napadima, ali uz istodobnu prijetnju nuklearnim napadom u slučaju odgovora po ruskom teritoriju. U tu svrhu, veli Karaganov, Rusija mora udariti na američke (NATO) vojne baze u Europi. U slučaju ukrajinskog napada američkim raketama na ruski teritorij (što je Biden tjedan potom i odobrio), Rusija mora udariti konvencionalnim oružjem po američkim bazama u Poljskoj, Njemačkoj ili Rumunjskoj – odakle dolazi većina zapadne vojne pomoći Kijevu – a takve udare paralelno mora odmah “potkrijepiti ugrozom da će u slučaju protuodgovora po ruskom teritoriju uslijediti ograničeni napad nuklearnim oružjem po tim istim bazama”. Ove VJEŽBE NISU PRIJETNJA ZAPADU, jer su oni… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

🔴Bitka na Sutjesci 15.5 – 16.6. 43. “Spisak poginulih boraca na partizanskoj strani u bici na Sutjesci Ukupno poginulih boraca- 6391 po nacionalnosti Srba – 3222 Hrvata- 2223 Crnogoraca- 644 Slovenaca- 2 Makedonaca- 3 Muslimana- 192 Židova- 25 Italijana- 3 Roma-1 Poljaka- 1 Nijemaca-1 Kanađana-1 neutvrđena nacionalnost- 73 Brigade s najvećim gubicima Ukupno brojno stanje – poginulih 1 prol. 1541 – 409 2 prol. 1025 – 360 4 prol. 1471 – 456 5 crnog. 1000 (otprilike) – 396 1 dalm. 1000 (otprilike) – 564 2 dalm. 1200 – 764 3.dalm 1000 (otprilike) – 531 7 banij. 600 – 365 Poteritorijalnoj pripadnosti Hrvatska- 3580 Bih- 1776 Crna Gora – 646 Srbija- 284 Makedonija- 3 Slovenija-3 Podaci se razlikuju. Na wiki je broj poginulih oko 7.500 “…daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci..brigade skoro uništene…više partizana poginulo iz Žrnovnice..malog mjesta, … “… Skejo i neke proust.aške budale,koje ne cijene istinsko herojstvo,a… Čitaj više »

Zvone
4 mjeseci prije

Ameri svim država oko Rusije nuklearno oružje a rusi se ponašaju kao da se amera plaše. Sad ili nemaju naoružanja s kojim se hvale ili su totalno bez muda.

Gad
4 mjeseci prije

Digao se amerima ili stisao, ne znam.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI