Tajvan otkriva “magično oružje” protiv Pekinga

Tajvan tajno oruzje
21 komentar

Tajvan je otkrio svoju prvu podmornicu domaće proizvodnje, a vođa Tsai Ing-wen se nadao da će taj potez učiniti ostrvo “samopouzdanijim”. Programer podmornice vrijedne 1,5 milijardi dolara ranije ju je nazvao “magičnim oružjem u asimetričnom ratu” s Pekingom.

Tsai je u četvrtak nadgledao ceremoniju porinuća broda, koja će biti prva od osam novih podmornica koje će ući u službu do 2025. One će se pridružiti samo dvije druge podmornice u floti Taipeija, obje dobijene iz Holandije prije otprilike četiri decenije.

“U prošlosti se domaća podmornica smatrala nemogućim zadatkom. Ali danas nam pred očima stoji podmornica koju su dizajnirali i proizveli građani naše zemlje”, rekla je ona, dodajući da “Tajvan mora poduzeti ovaj korak i dozvoliti samopouzdanoj nacionalnoj odbrambenoj politici da raste i cvjeta na našoj zemlji”.

Najava dolazi usred ponovljenih upozorenja tajvanskih zvaničnika o kineskim vojnim aktivnostima u zračnom prostoru i vodama oko ostrva, a ministar odbrane Chiu Kuo-cheng je nedavno ukazao na niz vježbi “kopnene, morske, zračne i amfibijske” od strane Narodne Republike.

Projekat podmornice pokrenut je 2016. godine i koštao je Tajpej preko 1,5 milijardi dolara, a prvi prototip nazvan je “Hai Kun” – ili “mitsko morsko stvorenje” na kineskom. U skladu sa svojim imenom, proizvođač podmornice, CSBC Corp, opisao je brod kao “magično oružje u asimetričnom ratu”, tvrdnju koju je u četvrtak ponovio i tajvanski lider.

Predstavnik kineskog ministarstva odbrane odgovorio je na tu vijest tokom dnevnog brifinga za novinare kasnije u četvrtak. Upitan o novom hardveru i da li bi mogao “spriječiti Narodnooslobodilačku vojsku da uđe u Pacifik” u slučaju sukoba, glasnogovornik Wu Qian je tu ideju odbacio kao “besmislicu”.

“To je samo bogomoljka koja pokušava upotrijebiti svoje oružje da zaustavi kočiju, a to će na kraju dovesti do vlastitog uništenja”, rekao je Wu, misleći na napore Tajvana za vojnu modernizaciju. Zvaničnik je dodao: “Bez obzira koliko oružja [tajvanske] vlasti naprave ili kupe, one ne mogu zaustaviti opći trend ponovnog ujedinjenja domovine.”

Peking gleda na Tajvan kao na dio svoje suverene teritorije, polažući pravo na ponovno ujedinjenje s ostrvom silom ako ikada proglasi nezavisnost. Iako malo nacija priznaje Tajpej kao suverenu državu, SAD i nekoliko saveznika održavaju neformalne, ali strateške odnose sa samoupravnom teritorijom, često izazivajući bijes Kine.

Kineska vojska pokrenula je velike ratne igre nakon sastanaka na visokom nivou između američkih i tajvanskih zvaničnika tokom prošle godine, uključujući masivnu simuliranu blokadu nakon što je tadašnja predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila ostrvo 2022. Slične demonstracije održane su prošlog aprila nakon sjednice -dolje između Pelosijevog nasljednika, predstavnika Kevina McCarthyja, i Tsaija.

kinaPodmornicatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
6 mjeseci prije

Tajvan broji svoje posljednje dane … slijedi integracija …

Nekoime
6 mjeseci prije

Neko traktorima, neko podmornicom…

Name*
6 mjeseci prije

Ovo izgleda ko luftič na napuhavanje! Fake news, idemo dalje…

Max
6 mjeseci prije

Možda je spomenuta podmornica ubojita i djelotvorna , ali pitanje je je li to dovoljno da se zaustavi kineska vojska.

Alex Keller
6 mjeseci prije

Baš će ti brodovi dobro doći Kinezima kad zarate s Amerima.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Taiwan’s navy currently has only four submarines: two World War II-era vessels from the U.S. used for training and two bought from the Netherlands in the 1980s.
Taipei launched its program to build its own submarines in 2017 after years of failed attempts to update its fleet.”

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Magic dildo😛takvog ja jašem ali je malo manji sa 🇺🇸 zastavom.

ljena bitanga
6 mjeseci prije

Tajno oružje za narodno samoubojstvo.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Dakle Tajvan ima dvije poklonjene podmornice stare 40 godina i ovaj prototip koji je koštao 1,5 milijardi dolara.

Sa druge strane Kina ima 59 podmornica, od kojih je 16 nuklearnih.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Dobro, kako bi ju ti nazvao?
Vođica? Votkinja? Međica? Dražica?

Koja je ženska verzija riječi krivac?
Ili se smatra da su uvijek muškarci krivci?

Hoćemo spolnu ravnopravnost! 😁

Sefer
6 mjeseci prije

Koja idijotska vlast od amerike izmanipulirana, kako mogu ustrajat da odvajaju kineze tajvana od avog naroda unutar narodne republike Kine…to je veleizdaja i to idijotskih razmjera, to kina treba riješit mi vratit pod svoju nadležnost

Nekoime
6 mjeseci prije

Sada će i Kinezi imati izložak za Muzej zarobljene NATO opreme.

Mali Boro
6 mjeseci prije

Zar nije Bogu za plakati kada pročitate ovakav članak , ali to samo zbog toga jer vidimo na što je spala Hrvatska brodogradnja . Jedan Tajvan se hvali 2023 godine izgradnjom podmornice a Hrvatska je svoju prvu podmornicu porinula 1960 godine a za koju godinu nećemo znati napraviti čamac. Potkrala mi se greška u prvoj rečenici ne samo brodogradnja nego cijela privreda Hrvatske , sad sam se sjetio da je Zagrebački RIZ prodao licencu za radioaparat Južnoj Koreji 1956 godine a šezdesetih godina imali smo rast BDP veći nego Japan preko 16% . Evo do kuda nas je doveo HDZ , i zato živio Plenki i HDZ koji svojom politikom dovede do nestajanja Hrvatske države i Hrvatskog naroda sa ovih prostora.

Jomla
6 mjeseci prije

Magično oružje je za infantilne. End of story!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI