Iranska mornarica tvrdi da je prisilila američku podmornicu na izranjanje

USS Florida prolazi kroz Sueski kanal
7 komentara

USS Florida pokušavao je neopaženo ploviti kroz Hormuški tjesnac, prema Teheranu

Iranska mornarica presrela je američku podmornicu u Hormuškom tjesnacu i prisilila je da izroni i promijeni kurs, rekao je kontraadmiral Shahram Irani novinarima u četvrtak. Međutim, SAD je odbacio tu tvrdnju. Prema Iraniju, USS Florida na nuklearni pogon približavao se tjesnacu u potpunoj tišini kada ga je otkrila iranska dizel-električna podmornica klase Fateh. Iransko plovilo “natjeralo je ovu američku podmornicu da ispliva na površinu i prijeđe Hormuški tjesnac na površini vode”, rekao je Irani, prema iranskoj novinskoj agenciji ISNA.

Irani je dodao da je američka podmornica pokušala ući u iranske vode, ali je promijenila smjer nakon upozorenja Fateha. Admiral je pozvao Sjedinjene Američke Države neka objasne zašto je Florida pokušala prekršiti iranske granice te je izjavio da američka plovila “od sada moraju poštovati sva međunarodna pravila”.

SAD poriču da je do susreta uopće došlo. “Američka podmornica nije prošla kroz Hormuški tjesnac, ni danas ni nedavno”, rekao je za Reuters zapovjednik američke Pete flote Timothy Hawkins. “Tvrdnja predstavlja više iranskih dezinformacija koje ne pridonose regionalnoj pomorskoj sigurnosti i stabilnosti”, dodao je on.

Međutim, američka mornarica je ranije ovog mjeseca rekla da je USS Florida na putu za Bliski istok, kako bi patrolirao s Petom flotom. Mornarica rijetko najavljuje takve manevre, ali je vjerojatno objavila putovanje Floride kako bi odvratila Iran od gađanja plovila u vlasništvu Izraela u Perzijskom zaljevu, kao što su američki i izraelski dužnosnici tvrdili da se Teheran sprema učiniti.

Američka mornarica također je u četvrtak objavila da je prethodnog dana poslala površinski brod bez posade kroz tjesnac, u pratnji dva plovila američke Obalne straže klase Sentinel.

Navodni susret u četvrtak dogodio se manje od tri tjedna, nakon što je iranska mornarica navodno vratila američki špijunski zrakoplov, koji je letio na rubu svog zračnog prostora. Oba su se susreta dogodila usred pojačanih napetosti u regiji, a Teheran je okrivio Izrael za napad bespilotnim letjelicama na njegovu vojnu infrastrukturu, što se dogodilo u siječnju i za još jedan početkom ovog mjeseca.

Hormuški tjesnaciranPodmornicaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ForSale
1 godina prije

Odjeb je lansiran.

nessy
1 godina prije

Iranska dizel-elektricna ukebala nuklearnu, najmoderniju USS Florida. Od sada, ce na grbu imati i natpis “tko bjezi, ne lezi”.

abc
1 godina prije

Ove Amerikance jebe svatko, ko ima pet minuta vremena… 😁🚀🤡🎶😁

Max
1 godina prije

Fateh je otjerao Floridu. Neće Se Iran dati maltretirati.

Eto
1 godina prije

Bez ijedne fotografije??
Haha, da

Emiliano Zapata
1 godina prije

a onda je Tonci Huljic prebio Stipu Miocica…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI