Podmornica NATO-a prouzročila je potonuće podmornice Kursk, kada je poginulo 118 ruskih mornara, tvrdi bivši admiral

Kursk nuklearna podmornica
22 komentara

Katastrofalno potonuće ruske podmornice Kursk na nuklearni pogon prije više od dva desetljeća rezultat je sudara s pogođenim brodom NATO-a u Barentsovom moru, utvrdio je bivši visokorangirani načelnik mornarice.

”Kursk” je potonuo 12. kolovoza 2000. na dubini od 108 metara, odnijevši živote svih 118 članova posade i potaknuvši prvu veliku međunarodnu krizu za vrijeme predsjedništva Vladimira Putina. Službena istraga koju je naručila ruska vlada donijela je dvije godine kasnije da je incident rezultat eksplozije torpeda, što je potom izazvalo detonaciju streljiva na brodu.

Međutim, u intervjuu za RIA Novosti, emitiranom u ponedjeljak, bivši zapovjednik Sjeverne flote Vjačeslav Popov iznio je teoriju o tome kako se incident mogao dogoditi. Prema njegovim riječima, brod kojim je upravljala NATO sila se previše približio brodu Moskve, sudario se s njegovim pramcem i oštetio torpednu cijev, nakon čega je uslijedila eksplozija. Odjeljak se tada poplavio, poslavši podmornicu u morske dubine.

“Podmornica koja se sudarila s ‘Kurskom’ ju je, očito, pratila, ali nije uspjela osigurati sigurnost u morskom okruženju i svim drugim uvjetima, približila se preblizu ili je manevar Kurska doveo do gubitka kontakta”, rekao je.

Popov je tvrdio da zna ime podmornice koja pripada bloku predvođenom američkom vojskom “s vjerojatnošću od 90 posto”. Međutim, priznao je da trenutno nema dovoljno dostupnih dokaza da slučaj objavi.

Prema riječima bivšeg načelnika mornarice, koji je služio do 2001. godine, plovilo je bilo u regiji gdje se sudarilo s ”Kurskom”. Također je napomenuo da su SOS signali slani iz posebne opreme kojom ruski čamci nisu bili opremljeni, što implicira da je morala biti prisutna još jedna podmornica.

Viktor Kravčenko, bivši načelnik stožera ruske ratne mornarice, kasnije se složio s Popovljevom teorijom, napomenuvši da je “također sklon vjerovati ovoj verziji” propasti Kurska, na temelju posrednih dokaza.

Tri NATO-ova plovila, britanski ”Splendid” i američke podmornice ”Toledo” i ”Memphis”, navodno su u to vrijeme bila u blizini ruskih vojnih vježbi u Barentsovom moru. Ni Washington ni London nisu dali dokumente o stanju svojih plovila nakon što je Moskva zatražila informacije.

Međutim, ruska vlada drži da je zaključak službene istrage najvjerojatniji, a mnogi analitičari ističu da je to razdoblje bilo izazovno vrijeme za rusku vojsku. Kombinacija nedovoljno financiranja, zastarjelog sovjetskog hardvera i niskog morala mogla je pridonijeti incidentu.

Putin, tada tek nekoliko mjeseci nakon svog prvog predsjedničkog mandata, preuzeo je najveći dio kritika zbog tragedije u Kursku, a veliki gubitak mladih ruskih mornara izazvao je tugu i bijes. Neuspjeli spasilački napori izazvali su bijes i frustraciju u zemlji i svijetu.

Popovljeve tvrdnje dolaze usred pojačane zabrinutosti oko aktivnosti NATO-a oko ruskih granica. U petak je najviši dužnosnik bloka, Jens Stoltenberg, predložio raspoređivanje američkih nuklearnih bojevih glava po Istočnoj Europi, kako bi se suprotstavio navodnoj prijetnji koju predstavlja Moskva.

Kao odgovor, Kremlj je rekao da bi takva izjava značila da Temeljni akt odnosa Rusije i NATO-a “više ne postoji”. Prema ovom dokumentu, potpisanom 1997. godine, dvije stranke jedna drugu ne smatraju suparnicima. Njime se jamči da neće biti raspoređeno nuklearno oružje novim članicama NATO-a nakon tog datuma.

KurskNATOPodmornicarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
2 godine prije

Tacno.
Kursk je demonstrirao torpeda Skval kinezima.
Ameri su ometali. Jedna americka podmornica se je sudarila sa Kurskom, druga je mislila da je pocela borba i pucala na Kursk.
Rusi su trebali odgovoriti, ali to bi znacilo rat, a tada je Rusija bila slaba, pa zato sva tajnost.

So baby talk to me
2 godine prije

Dobro jutro

Jelena
2 godine prije

Globalno gledano cijeli svijet i naprednu ratnu tehnologiju, tko najviše ratuje?

tadija
2 godine prije

Ameri se požurili još od toga i shaw napraviti,pa snimili film kojima sebe prikažu kao nevinašce,a Ruse,nespretnjakovićima.

Petar Petina
2 godine prije

Stari Joža je rekao da se balkance može držati na okupu i u miru samo čeličnim klještima. Izgleda da je tako i sa cijelom ovom planetom, krdo. Nema druge. No, tko bi tu držao red? Pogledajte na You tube kanal Balkan UFO zadnju objavu.

Legendarni Grk
2 godine prije

Stari članak Ivone Živković o potonuću Kurska: “Kursk” je bio moderna atomska podmornica tipa 949a “Antey” klase, za NATO kodiranog imena Oscar II. Potonuo je 12. avgusta 2000. u Barencovom moru 135 km od obale, nakon eksplozije u prednjem delu podmornice gde su bila smeštena torpeda. Kao razlog eksplozije zapadni mediji su odmah naveli zastarelo gorivo kojim su punjene rakete, dok je ruska strana jedno vreme špekulisala sa postojanjem drugog plovila sa kojim se “Kursk” sudario identifikujući to kao neku američku podmornicu. U rejon vežbe u Barencovom moru poslate su najmanje dve američke podmornice: ” Memfis ” i “Toledo” tip 688, klase Los Andjeles, kao i posebno opremljen brod široke palube sa specijalnom mernom opremom i senzorima – Surveillence Towed Array Sensor Ship (SURTASS) . Bio je to brod USNS Loyal, Victorius klase. Rezultat je, izgleda, bio sudar “Toleda” i “Kurska”. Odmah nakon udesa ruska mornarica je izvestila da je… Čitaj više »

Legendarni Grk
2 godine prije

DA LI SU SVI MORNARI MORALI DA UMRU? Naravno, da su bar neki ruski mornari spaseni oni bi izneli pravu istinu, a to je da je SAD izvršila težak incident i bezrazložno potapanje ruske atomske podmornice i ubijanje 118 ruskih vojnika. Da li su zato članovi posade sa “Kurska” koji su preživeli eksploziju namerno ostavljeni da umru kako se istina nikada ne bi saznala? Za ovu tvrdnju nema dokaza. Bar za sada. Činjenica je, ipak, da su svi svetski mediji danima izveštavali o bezuspešnim naporima ruskih spasilaca (koji su se pokazali prilično nesposobni) da dopru do eventualno preživelih mornara sa podmornice. Čas je bilo jako uzburkano more, pa nisu mogli da otvore vrata podmornice, onda je vojni vrh bio uporan u odbijanju da prihvati stranu pomoć… I dani su prolazili. Predsednik Putin je u to vreme bio na odmoru u Sočiju i tek nakon pet dana od tragedije odlučio je… Čitaj više »

nessy
2 godine prije

USA se drzi potpisanih sporazuma samo dok im to odgovara.

Max
2 godine prije

TO je lako moguće.

ad astra
2 godine prije

Ludilu nikad kraja. Sudarile se dvije podmornice i nakon toga Kursk valjda nastavlja s testiranjem torpeda i doživljava havariju. Tko je ovdje lud. Da se dvije podmornice sudare pri brzini plovidbe od 10 čvorova to bi bila sveopća havarija. Kursk je bila podmornica cca 150 metara duga i oko 20 000 tona istisnine i kad bi se takva podmornica sudarila sa sličnom podmornicom to bi bilo strašno. I druga stvar, ako bi došlo do bilo kakve kolizije s nekim stranim tijelom podmornica prekida vježbu i vraća se u luku. I na kraju, kakva je to moderna ruska podmornica koja se dovela u situaciju da se sudari s drugom podmornicom.

ad astra
2 godine prije

“Norveški radio amateri uhvatili su tog 12. avgusta 2000. komunikaciju američke podmornice koja je tražila dozvolu da udje hitno u neku norvešku luku zbog oštećenja koja nisu specifikovana.” Koliki naivac mora[ biti da bi izjavio ovako nešto. Kao prvo zašto ne u njemačku luku, poljsku, dansku. Sve su to puno bliže luke. Drugo, borbena plovna jedinica komunicira crtom zapovijedanja, a ne kako im se prohtije. U slučaju izvanredne situacije izvještava se nadređeno zapovjedništvo koje donosi odluku o daljnjim koracima. I kao treće, ratni brodovi ne komuniciraju otvorenim tekstom već kroz kriptirane poruke. Jedno pitanjce. Da li su amateri čuli podmornicu na 500 ili 2182 khz. Za one iz struke ovo je dovoljno, a za one koji glume struku to je nepoznanica. Iako u današnje vrijeme ni ove frekvencije više nisu aktuelne ali stariji profesionalci će znati o čemu se radi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI