Rusija prvi put na more šalje najveću podmornicu, nastavljaju se ispitivanja nuklearne naoružane mega-podmornice Belgorod

Ruska podmornica
59 komentara

Dugo očekivana ruska eksperimentalna podmornica na atomski pogon, sposobna za prijevoz do šest nuklearnih bespilotnih torpeda Posejdon, prvi je put ušla u Bijelo more na udaljenom sjeveru radi testiranja, javljaju lokalni mediji.

Sa svojih 184 metra, ujedno je i najveća podmornica na svijetu, čak nadmašujući sovjetsku podmornicu Dmitrij Donskoj. U subotu je novinska agencija TASS, pozivajući se na izvor, otkrila da je podmornica, nazvana ”Belgorod”, izašla na prvi slijed testiranja tijekom vikenda. Bijelo more je ulaz u Barentsovo more, u Arktički ocean. Izgrađen u tajnom gradu Severodvinsku, Belgorod bi trebao biti predan mornarici krajem godine.

Torpedo je značajan ne samo veličinom već i sposobnostima, a ruskom će nuklearnom odvraćanju dodati novu dimenziju. Podmornica je u stanju nositi šest bespilotnih torpeda Posejdon sposobnih za nošenje nuklearnog tereta. Samo torpedo pokreće vlastiti reaktor. Iako se o plovilu malo zna, smatra se da bi moglo dosezati i napadati ciljeve na američkoj obali.

Bespilotna torpeda prvi je najavio predsjednik Vladimir Putin u ožujku 2018., a u testnu fazu ušli su kasnije te godine. Sam Belgorod temelji se na Anteyu sovjetske proizvodnje, kojeg NATO zna kao Oscara II. Prvi je put pokrenut 2019. godine, a nakon dodatnih ispitivanja na moru očekuje se puštanje u rad 2021. godine.

U travnju je TASS, pozivajući se na izvor, izvijestio da će podmornica uglavnom biti raspoređena u Tihom oceanu nakon puštanja u pogon. Testiranje Belgoroda dolazi samo tjedan dana nakon najznačajnijeg ruskog pomorskog incidenta posljednjih godina. U srijedu su ruske snage zatražile da britanski brod, HMS Defender, napusti vode pored rta Fiolent, u blizini krimskog grada Sevastopolja. Nakon što je ignoriran, obalna straža ispalila je mete upozorenja na britanski brod, što je izazvalo diplomatski incident.

BelgorodPodmornica
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Može biti opasna jedino ako je otme odbegli gen. “Radčenko”!

Vendetta
2 godine prije

Off topic : Danas je godisnjica smrti jednog od najvecih heroja rata Josipa Reihla Kira. Molim redakciju da obrati pozornost i napise tekst koji povezuje predratne vrijeme sa danas njim vremenom.

2 godine prije

Sve sto zna Rusija – zna i MOSAD…
Sve sto zna SAD – zna i MOSAD…
On sto zna MOSAD – Rusi ni Amerikanci iz najviseg vojnog vrga (ako ih ima tu u opce) – ne mogu niti sanjati…
On sto zna MOSAD – zna i Chabad, tj R+R i satanisti – koji su Gazde

Kako je SSSR dosao do atomske?
https://sh.wikipedia.org/wiki/Ethel_i_Julius_Rosenberg

Драгогост 屋
2 godine prije

Po karakteristikama torpeda posejdon (10.000km), podmornice postaju suvišne. 🙂

U prolazu
2 godine prije

Dugačka 184 m ! Pa to je kao 2 nogometna igrališta. Teško zamislivo !

Max
2 godine prije

Zaista ubojit i opasan Ruski stroj kojo jsmči Rusku snagu pa i premoć u potenccijalnom sukobu .. Ako svi prije toga ne umremo od cjepiva…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI